Radimo skupni pod za kupaonicu s rukama

Mnogi vlasnici danas ne znaju samo o tradicionalnim podnim oblogama, već io ekskluzivnim materijalima i smjesama koje imaju jedinstvene karakteristike i značajke instalacije. U članku će se raspravljati o tome kako pravilno popuniti pod u kupaonici i na materijalu kao što je "samonivelirajući pod", što je idealno za taj zadatak.


Značajke samonivelirajućih podova

Masivni pod je premaz koji ima izvorni izgled i rijetko se naziva "tekući linoleum". To ime nije za ništa, jer je površina prekrivena samonivelirajućim podom vrlo glatka i sjajna. Na dodir je takav premaz sličan vrlo glatkoj pločici, koja je položena na besprijekoran način, a sve zato što je samonivelirajući pod je polimerni lijevani premaz. Ovaj materijal ima najveću popularnost kao punjenje poda u kupaonici.


Postoji nekoliko vrsta samonivelirajućih podova:

 • epoksi;
 • metil metakrilat;
 • cementno-akrilni itd.

Značajke

U slučaju stambenih prostorija i posebno kupaonice, preporuča se upotreba poliuretanskog samonivelirajućeg poda. Ostale vrste gore navedenih pogodnije su za podove u radionicama, skladištima i slostale tehničke objekte.


Poliuretanska prevlaka ima sljedeće karakteristike:

 • vrlo tanak sloj (1-7 milimetara), ali 1,5 milimetra bilo bi dovoljno za kupaonicu;
 • visoka čvrstoća;
 • sjajna površina na fotografiji izgleda estetski ugodno i može biti pravi ponos vlasnika;
 • veliki broj mogućih boja premaza;
 • ekološka čistoća.

Prednosti i nedostaci samonivelirajućih podova

Postoji nekoliko razloga koji prisiljavaju vlasnika da napravi izbor kako bi vlastitim rukama sipao samonivelirajući pod u kupaonicu:

 • premaz nema pukotina i stoga je, čak i pri visokoj vlažnosti, zaštićen od rasta bakterija i mikroorganizama. Ova značajka je dominantna, ako usporedimo samonivelirajući pod s pločicama. U tom smislu, možete isključiti polaganje hidroizolacijskog sloja;
 • briga za takvu prevlaku je vrlo jednostavna;
 • struktura "tekućeg linoleuma" je vrlo izdržljiva, te je stoga njen životni vijek vrlo značajan;
 • Površina ima izvrsnu otpornost na kućne kemikalije.


Samonivelirajući pod je, naravno, nije idealan premaz, pa stoga ima i nedostatke:

 • temelj za izlijevanje premaza treba pažljivo pripremiti: potrebno je ukloniti sve ostatke i ukloniti prašinu, otkriti nedostatke i izravnati pod u kupaonici, ako se problemi ne mogu ukloniti na mnogo jednostavnih načina;
 • Sastav za izlijevanje u konačnom obliku predstavlja tekući poliuretan, koji se odlikuje visokom toksičnošću, lako zapaljivošću i neugodnim mirisom. Adheriri ekološki prihvatljivog premaza mogu se ne brinuti, jer će sve nesigurne tvari ispariti tijekom skrućivanja, au samom stvrdnutom sloju samonivelirajući pod je apsolutno siguran za stanare.

Samonivelirajući uređaj

Proces punjenja podova pomoću mješavine za samonivelirajuće podove vrlo je jednostavan. Sve je osmišljeno tako da posao može obavljati čak i osoba koja ne posjeduje širok raspon vještina građenja. Međutim, ne podcjenjujte složenost nadolazećeg posla: strogo slijedite upute i pažljivo razmislite o svakoj fazi rada prije nego što poduzmete određenu radnju.


Postupak se provodi u sljedećem redoslijedu:

 1. Baza mora biti savršeno čista, au svojoj strukturi potrebno je ukloniti sve nedostatke: pukotine, mrlje, strugotine, nepravilnosti itd.
 2. Nakon pripreme premaza, treba ga premazati. Ako želite, možete nanijeti nekoliko slojeva ove supstance, ali valja upamtiti da se svaki sljedeći sloj nanosi tek nakon što se prethodni osuši. To će osigurati maksimalno prianjanje baze na pod.
 3. Slijedi određivanje debljine premaza na razini konstrukcije i posebnih svjetlosnih signala.
 4. Da bi se dobio visokokvalitetan samonivelirajući pod za kupaonicu, potrebno je kupiti premaz odgovarajuće kvalitete. strukturaizvorno predstavljen kao suha mješavina. Postupak pripreme detaljno je opisan na ambalaži, ali prema standardu, prašak se treba izliti u posudu s hladnom vodom. Zatim se mora miješati miješalicom dok se ne dobije homogena masa bez grudica. Proporcije su također naznačene na ambalaži. Ako postoji određena zabrinutost u vezi s učinkovitošću rada, bolje je uskladištiti smjesu iz izračuna da bi trebalo biti dovoljno da popuni jednu traku pokrivanja.
 5. Izravno lijevanje treba obaviti iz ugla sobe, koja je nasuprot ulazu. Dakle, završetak radova će se dogoditi na ulazu. Nanesite sastav treba na trake paralelne sa zidom. Prvotno je primijenjen početni sloj.
 6. Na kraju, potrebno je izravnati premaz lopaticom i ukloniti mjehuriće na površini valjkom s iglama.
 7. Sljedeća dva dana treba izdvojiti za sušenje poda.
 8. Zatim se nanosi završni sloj i ostavi ga da se stvrdne. Štetne tvari prestat će se isticati nakon 2 tjedna, što znači da se nakon tog razdoblja kupaonica može staviti u pogon, prije toga pažljivo provjetravati i nakon vlažnog čišćenja. Vidi također: "Kako napraviti pod kupaonice vlastitim rukama - faze rada."

Jedinstveni samonivelirajući dizajn poda

Nedavno je takva tehnologija kao 3D samonivelirajući pod za kupaonicu i takav premaz uistinu jedinstven stekao popularnost. Ovakav način punjenja postaje podOvo umjetničko djelo, koje mjesto na fotografiji u elitnim agencijama za nekretnine.


Vrijedi istaknuti najbolje varijacije ove metode punjenja:

 • obloga može biti prozirna, a u donjem dijelu će se nanijeti uzorak, koji će postati neka vrsta imitacije rezervoara;
 • sa sjajnim efektom i unutarnjim sjajem bilo koje nijanse;
 • Flocking premaz ili akril čips je vrsta imitacije mramoriran ili granita.

Ishod

Bulk kat nije znak luksuza, ali jamstvo pouzdanosti, elegancije i originalnosti podova. Ako vlasnik ima novac, onda o tome ne treba ni razmišljati, budući da je samonivelirajući pod od pouzdanih proizvođača jamstvo kvalitete i trajnosti.

Ako nema povjerenja, lijevanje treba povjeriti stručnjacima koji ne samo da obavljaju posao na najvišoj razini, već i preuzimaju odgovornost za izbor materijala. Vlasnik će samo morati izraziti svoje preferencije glede dizajna buduće pokrivenosti.