Podna brusilica: pravi izbor opcija

Tijekom popravaka i završnih radova često je potrebno brusiti pod. Za to je najprimjereniji brusilica za pod, a s obzirom na visoku cijenu i rijetku uporabu, bilo bi poželjno iznajmiti je.


Nabavka brusilica nije preporučljiva ne samo za pojedince, već i za male građevinske timove, jer iu tom slučaju će većinu vremena jednostavno ležati mirno i neće opravdati uloženi novac u njega.

Prednosti iznajmljivanja

Brusilica za pod vrijedi novac utrošen samo za tvrtke čija je specijalizacija izravno povezana s izvođenjem specifične liste radova gdje se specifični zadaci ne mogu postići bez brusilice.

Preporučljivo je iznajmiti brusilicu ako:

 1. Potrebno je dovršiti veliki dio posla što je prije moguće.
 2. Raspoloživa oprema nije u redu i apsolutno je nemoguće obustaviti rad.
 3. Vaša tvrtka ima popis sporednih radova, a vi ih možete izvršiti, jer imate pravo osoblje i vrijeme.
 4. Previše posla je poduzeto - kao rezultat toga, nije bilo dovoljno opreme, a nije bilo dovoljno vremena za obnavljanjene postoji park opreme.
 5. Imate planove ovladati ovom vrstom poslovanja, ali da biste razumjeli kako sve funkcionira i da li će biti profitabilno, morate obaviti malu količinu posla
 6. .


Mlinac će biti potreban zaposlenicima tvrtki koje se stalno suočavaju s poslovima vezanim uz:

 • polaganje i brušenje u kućama i stanovima podne obloge u obliku parketa;
 • izgradnja i završna obrada vikendica i drvenih drvenih kuća "ključ u ruke";
 • lijevanje betonskih i mozaičkih podova nakon čega slijedi brušenje;
 • polaganje i brušenje podova od granita i mramora;
 • ugradnja polimernih samonivelirajućih podova.

Ako ovaj popis radova nije konstantan, onda nema značajnog razloga za kupnju mlinca. Mnogo je isplativije odabrati određeni stroj u tvrtki koja nudi opremu, koja je najprikladnija za nadolazeće radove.

Ispravnost izbora uređaja

Morate razumjeti da će brusilica za podzemni najam imati koristi samo ako njegove karakteristike u potpunosti zadovoljavaju uvjete obavljenog posla.

Također je vrlo dobro ako:

 • davatelj usluga je vrlo popularan;
 • isporučena oprema je u besprijekornom radnom stanju;
 • tvrtka ima stručnjake koji mogu pružiti potrebne savjete o odabiru odgovarajuće opreme;
 • svaka jedinica ima kompletan priručnik s uputama;
 • uraspon modela sadrži jedinice različitih kapaciteta, s mogućnošću obrade različitih površina, kao i sposobnost rada u teško dostupnim mjestima;
 • postoji mogućnost pružanja dodatne opreme, na primjer industrijskih usisavača;
 • u prisustvu svih potrebnih potrošnih materijala u traženoj količini i po pristupačnim cijenama;
 • imputirana rentna vrijednost opreme i veličina kolaterala.


Naravno, pri odabiru tehnike potrebno je voditi u kakvom se stroju za brušenje drva radi za pod, koje su razlike u njima i za koje površine je namijenjen taj ili onaj model.

Vrste brusilica

Brusilice su dizajnirane za obradu podova s ​​gotovo bilo koje vrste površine.

Među glavnim površinama koje se tretiraju su sljedeće:

 • vrste kamenja - školjka, mramor, granit;
 • drvo - parket, drveni pod;
 • betonski estrih;
 • pod od mozaika.

Uređaj svih brusilica je otprilike isti. Postoje i univerzalni uređaji, i jednostavan dizajn, namijenjeni brušenju betonskih podnih površina.

Vibracioni strojevi

Naprave ovog tipa proizvode brušenje vibriranjem radne površine. Takav stroj ima motor s rotirajućom osovinom i ekscentrom. Brusni kotač obavlja brušenje zazbog velike brzine vrtnje motora i male amplitude radne ploče. Disk je učvršćen pomoću posebnih stezaljki i uz pomoć čičak.


Postoje sljedeće vrste brusilica:

 1. Površinske brusilice - opremljene velikim pravokutnim stopalom. Takav stroj za brušenje drva za pod s glatkom podlogom savršeno se uklapa.
 2. Delta brusilice su mali ručni alati mase 1 kg, koji imaju podnožje u obliku željeza i namijenjeni su za brušenje nepristupačnih površina. To mogu biti mjesta iza rashladnih regala ili baterija.

Treba imati na umu da što je frekvencija vibracija viših vibracijskih brusilica viša, tretirana površina će biti grublja.

Modeli ovog tipa često su opremljeni sustavom za skupljanje prašine. To puno pomaže, jer prašina s površine poda pada u posebnu vrećicu. Određeni modeli imaju mogućnost povezivanja s industrijskim usisivačem.

Setovi bubnjeva

Strojevi ovog tipa su najpopularniji među svim uređajima, a namijenjeni su za brušenje poda prekriven parketom. Smatraju se univerzalnim, mogu se koristiti za struganje i brušenje.


Takve brusilice imaju jednostavnu konstrukciju, tako da služe jako dugo, osim toga, lako se održavaju, a abrazivni materijali mogu se koristiti od bilo kojeg proizvođača. Laka brusna trakana bubnju.

Uređaji tipa vrpce

Tračne brusilice koriste se za grubo brušenje, skidanje, skidanje i zaglađivanje površine drvenih podova. Brusna traka u njima se šalje na valjke, tako da postoji čišćenje poda.

Ekscentrična vrsta

Uređaj takvih uređaja sastoji se u kombiniranju dva tipa kretanja radne površine: rotacije i vibracija. U kombinaciji takvih pokreta, rezultat je visokokvalitetno brušenje uz visoku učinkovitost. Na potplatu postoji mogućnost učvršćivanja zamjenjivih brusnih listova, koji se mogu pričvrstiti uz pomoć čepa i na stezaljkama.


Određivanjem vrste stroja prema načelu montaže brusnih listova, treba imati na umu da će na čičak koštati više, ali abraziv će se nešto brže mijenjati.

Kvaliteta obrađene površine izravno ovisi o promjeru abraziva - što je manja, to je veća kvaliteta. Na početku biciklizma, korisnije je koristiti velike diskove, a na završnoj fazi male diskove.

Ugaoni uređaji

Ovi tipovi strojeva namijenjeni su brušenju nepristupačnih mjesta. Za obradu velikih površina ne primjenjuju se. Brusni kotač djeluje kao radni dio. U ljudima se takvi automobili nazivaju i "čizma", oni se smatraju najmanjim.

Diskovi dolaze u sljedećim oblicima:

 • ravna;
 • tava;
 • disk;
 • polirači.

Ugaoni uređaji su vrlo popularni među graditeljima zbog svoje svestranosti, budući da se bilo koji premazi mogu obraditi takvim strojevima, samo ih morate opremiti određenim diskom.


Rad s takvim alatom zahtijeva veliku opreznost osobe. Bez izuzetka, alat mora biti opremljen zaštitnim poklopcem koji štiti osobu od pada u komadiće uslijed slučajnog uništenja diska.

U ovom trenutku postoje strojevi koji mogu nositi uglove, prostor ispod radijatora i druga teško dostupna mjesta, ali u isto vrijeme nisu toliko opasni. Često se nazivaju kutnim brusilicama, ali to nije posve točno. Takve naprave treba pripisati vibracijskim površinskim brusilicama. Njima je lakše i manje opasno. Ova vrsta brusilice je savršena za ljude koji žele samostalno obavljati brušenje na podu, ali nemaju dovoljno vještina za rukovanje ovom tehnikom.

Tip brusnog mozaika

Aparati ovog tipa mogu obrađivati ​​takve vrste podova:

 • betona;
 • od kamena;
 • od mramora;
 • od granita;
 • od mozaika.

Postoji nekoliko opcija za modele ovog tipa. U središtu svakog od njih je metalni kovčeg s unutarnjim motorom. Postoje čak i verzije s motorima na benzin.


Jedinica je lakše opremljena gumenim kotačimapremjestiti na premaz. Radi lakšeg kretanja osigurane su posebne ručke.

Unutar kućišta nalazi se motor koji se napaja iz 220 ili od 380 V. Kroz ovaj električni motor, rotacija metalne ploče posebnog oblika (križna glava), na koju su već pričvršćene komponente za brušenje.

Među tim elementima mogu se navesti:

 • rezači s dijamantom;
 • abrazivno kamenje;
 • frankfurt i tako dalje.

Ovisno o tome koliko su male ili druge komponente abraziva, dobit će odgovarajuću kvalitetu obrađene površine. Osim toga, kako bi se postigao najučinkovitiji rezultat, važna je i brzina rotacije prolaza. Može se podesiti za svaki tip mozaika.


U postupku upravljanja takvim jedinicama, poželjno je prethodno posipati površinu za brušenje vodom. To će omogućiti minimiziranje pojave prašine i omogućiti duži vijek trajanja abrazivnih potrošnih materijala.

Redoslijed radova na poliranju parketa

Obrada parketa od poda može se podijeliti u četiri faze:

 1. Primarni učinak grube obrade na premaz, tj. Struganje. Provedena je takva obrada bubnja ili remena, opremljena potrošnim materijalom s velikim abrazivnim sredstvom.
 2. Utjecaj na pod je isti.strojeva, ali s manjim abrazivnim sredstvom. U ovoj fazi vrši se brušenje uglova i nepristupačnih prostora.
 3. Završno brušenje za naknadno lakiranje provodi se uz pomoć jedno-diskovnih ili tro-diskovnih površinskih brusilica.
 4. Nakon nanošenja prvog laka ponovno se poliraju aparatom istog tipa.


Unatoč takvim karakteristikama kao što su performanse, snaga i tip, sve brusilice utječu na obrađenu prevlaku od abrazivnog materijala kroz trenje, koje može biti ili odvojiva traka ili diskovi od šmirgl papira pričvršćeni na dno stroja.

Prije svega, vrši se gruba obrada površine, nakon čega slijedi obrada s manjim abrazivima. Upravo takav pristup omogućuje postizanje najbolje kvalitete obrađene površine na kojoj postiže savršenu glatkoću.


U zaključku,

Kada odlučujete o najprikladnijoj opremi, sve treba što je moguće pažljivije osmisliti. Potrebno je pažljivo proučiti karakteristike i mogućnosti cijelog popisa vrsta brusilica, a tek tada odabrati najprikladniju opciju. Dodatne vizualne informacije možete pronaći u videozapisu u nastavku.