Brtvljenje pukotina u drvenim podovima - 10 opcija i metoda

Tijekom dugotrajnog rada drvenog poda u njemu se počinju pojavljivati ​​rupe i praznine, budući da su neke podne ploče napuknute tijekom tog vremena. Danas postoje načini za uklanjanje nedostataka uz pomoć modernih materijala.


Opcije popravka drvenih podova

Da bi se uklonili nedostaci prirodnih premaza za drvo, kao što su pukotine, može se izvršiti na jedan od tri načina:

1.Demontaža cijele podne obloge nakon čega slijedi podna obloga . Takav opsežni rad obavlja se kada se pretpostavlja da su letve letvice oštećene, na koje su pričvršćene ploče. U tom slučaju, popravak se provodi s malom polugom i čekićem s izvlakačem za nokte. Ova metoda se koristi ako je ugradnja pukotina u drvenom podu otežana zbog njihove velike veličine.

U ovom slučaju, slijed radnji je sljedeći:

 • budući da su neke ploče i eventualno elementi za pucanje postali neupotrebljivi, moraju kupiti zamjenske - nove materijale
 • daske za podsortiranje, neoštećeni proizvodi polažu se zasebno. Ako je potrebno, oni su planirani i tako poravnati svoje rubove, koji su malo skupljeni;
 • kada su pripremni radovi završeni, dovršavanje podova vrši se iznova, čvrsto se uklapa u ploče i pričvršćuje na trupce.

2.Djelomično rastavljanje poda . Izrađuje se ako se na određenim dijelovima pokrova pojave široke pukotine i zbog toga su podnice počele škripati. Elementi poda se uklanjaju i umjesto njih polažu nove ploče. Obično se druga opcija koristi zajedno s trećom, najčešćom.

3.Najčešće, brtvljenje grešaka na površini poda vrši se na različite načine . Opseg nadolazećeg rada ovisi o tome kako bolje zatvoriti praznine u podu između ploča.

Uklanjanje razmaka između zidova i podnih obloga

Pukotine, kao na slici, na površini poda mogu se pojaviti na različitim mjestima, što utječe na tehnologiju za njihovo uklanjanje i na materijale koji se za to koriste. Između zidova i dasaka za vrijeme ugradnje podne obloge posebno su ostavljeni mali prostori za ventilaciju iu slučaju širenja podnih dasaka s naglim promjenama temperature.

Ponekad, tijekom vremena postaju preširoki, a problem kako ukloniti praznine u drvenom podu postaje hitan. Popravke možete obavljati pomoću građevinske pjene, koja po potrebi dodaje male komade pjene.


Rad se obavlja ovim redoslijedom:

 • prije svega rastaviti postolje;
 • šupljine se čiste od prašine i prljavštine nakupljene u njima;
 • tada su pukotine prekrivene pjenom, ako je potrebno, ispod nje se stavljaju komadi pjene;
 • kada se pjena osuši, višak treba rezati oštrim nožem u ravnini s podnim daskama;
 • bolje je kada se spojevi u drvenom podu između zidova i ploča stavljaju kitom tako da se u strukturi pjene ne nakuplja prašina;
 • nakon stvrdnjavanja gipsani malter staviti na svoje mjesto.

Uklanjanje pukotina ljepilom i piljevinom

U svim područjima podne površine popravci se mogu izvesti pomoću ljepljive kompozicije. To možete učiniti jednom od sljedećih metoda.

Prva opcija:

 1. Potrebno je pripremiti malu piljevinu: stavlja se u posebnu posudu i puni kipućom vodom. Masa se miješa dok ne postane homogena. Piljevinu od 1-2 sata treba nabubriti. Nakon hlađenja smjesa se ponovno miješa.
 2. Ljepilo se ulije u već pripremljenu piljevinu (koristi se PVA ili stolar). Oni ometaju masu sve dok njegova konzistencija postaje viskozna i ima dovoljnu adheziju.
 3. U ovoj fazi pripremite pod - trebate očistiti utore od prljavštine i prašine. Ako je potrebno, njihov gornji dio lagano se širi.
 4. Pomoću uske lopatice, mješavina ljepila stavlja se u utore tamo gdje se nabija. Sastav gornje linije i uklonite višak.
 5. Nakon nekoliko dana, kada je mješavina potpuno suha, praznine se ispoliraju šmirglom i ciklizirajuposeban stroj.


Druga mogućnost:

 1. U ovom slučaju, ugradnja pukotina u podu vrši se spojem čije su komponente piljevina, ljepilo i cement. Potrebno je uzeti 2 dijela ljepila (PVA ili stolarija), dodati 15 dijelova tople vode i pomiješati ih dok ne postane glatka. Potom se u ovu masu ulijeva 5 dijelova cementa.
 2. Kompozicija se miješa i stavlja na stranu 10 minuta, a ako je potrebno dati nijansu drveta, možete joj dodati gustu uljanu boju ili poseban pigment.
 3. Praznine između podnih obloga čiste se i premazuju ljepilom, koje je dio sastava za popravak.
 4. Pripremljena ljepljiva masa se lagano zagrijava, a praznine se odmah pune uskom lopaticom, dok se površina nastoji izjednačiti.
 5. Da bi se sastav potpuno osušio, potrebno je oko dva tjedna. Zatim se šupljine izrađuju savršeno glatko s abrazivnim proizvodima.

Ova se opcija koristi ne samo za rješavanje problema nego i za zatvaranje rupa u drvenom podu, ali i za poravnavanje površine poda, čineći je glatkom.

Brtvljenje proreza kitom

Ako nema želje za miješanjem složenog sastava ili ne za ovo vrijeme, možete kupiti kit za drvo u specijaliziranoj trgovini i zatvoriti praznine. Ova se metoda koristi u slučaju kada su površinske mane manje. Trebate znati da je ovaj materijal punjenje (do 5 milimetara) i završna obrada (do 1 milimetra).


Nedostatak ove metodeje da se na kraju put počne razbijati i raspadati. Zbog toga se kitanje rupa u drvenim podovima koristi kada su stare daske prekrivene podom od šperploče.

Kompozicija se nanosi gumenom lopaticom, pažljivo je utisnući u utore. Nakon sušenja, gotove površine se izravnavaju s abrazivima.

Uklanjanje pukotina s pastom i papirom

Ova opcija je jednostavna i jeftina. Trebat će vam: papir, pasta i mala količina bakrenog sulfata. Posljednja komponenta je neophodna da se mali insekti ne smire u masi ljepila.


Postupak u fazama je sljedeći:

 • papir je ili izrezan ili rastrgan rukom i zatim izliven vodom. Trebat će vremena da ga natopimo;
 • zatim se pripremi pasta od brašna, vode i škroba. Morate prokuhati vodu, a zatim joj dodati druge sastojke. Promiješajte smjesu mora biti stalno, osiguravajući odsustvo kvržica u njemu. Zatim ostavite pripravak da se ohladi dok se ne zagrije;
 • u omjeru 1:10 dodaju se smjesi bluestona;
 • papirna pulpa je stisnuta, smrvljena prstima, stavljena u tijesto i miješana. Rezultat bi trebao biti mješavina koja nalikuje gustoj gustoći i ujednačenoj konzistenciji;
 • priprema poda vrši se na isti način kao u prethodnim verzijama - glavna stvar je da prorezi postanu čisti;
 • masa se širi na prorez i zatim nabija u njih,izravnati i obraditi brusni papir. Tada su podovi obojeni. Vidi također: "Kako popraviti kat u Hruščov vlastitim rukama."

Zaptivanje pukotina s kabelom

Ova metoda je poznata već dugo vremena i koristi se za brtvljenje ne samo između podnih dasaka, nego i kod popravljanja zidova, kada je komad sintetičke vrpce odabran u skladu s veličinom rupe. Korištenje ove opcije ne samo da rješava problem, nego je moguće zatvoriti praznine u drvenom podu, ali i pomoći da se riješite škripanja podnih dasaka.

Iz materijala treba pripremiti: kabel (konoplja konop), PVA ljepilo (stolarija), piljevina, kit. Uže je potpuno podmazano ljepilom i čine mješavinu piljevine, ljepila i kita.


Kabel se stavlja na prorez, stavlja ga unutra tako da do vrha podnice bude 2-4 milimetra. Ta je udaljenost ispunjena mješavinom s malom marginom na vrhu, budući da se spoj za guljenje skuplja tijekom sušenja.

Uklanjanje pukotina s letvicama (klinovima)

Ovdje ćete trebati tanke letvice, izrezati pod kutom u obliku klinova. Ovi drveni elementi bi trebali u potpunosti pokrivati ​​prazninu i istovremeno se ne bi puno rasprsnuli.

Rad se izvodi u fazama:

 • šupljine su čiste i malo proširuju gornji rub;
 • u skladu s veličinom pukotina koje su napravljene u željezničkoj pruzi, sa suženim donjim dijelom. Drveni klin treba lako ući u prethodno očišćeni prorez;
 • mjesto pukotine u podu i tračnica je debelo obložena ljepilom;
 • u utor se zalijepi klin koji se nabija gumenim čekićem. Možete staviti ploču na vrhu i voziti šinu čekićem;
 • u slučaju kada se klin u potpunosti ne uklapa u utor, mali dio, koji strši iznad površine, se uklanja s ravninom, pod uvjetom da se ljepilo potpuno osuši.


Kada koristite ovu opciju, nego da pokrijete razmak u podu, boja vođene tračnice će snažno stajati na popravljenoj površini i stoga je klin zamrljan ili obojen pažljivo odabranom bojom.

Ako je pod prekriven debelim slojem boje koji je povremeno napuknuo i odvojio se u blizini pukotina, pomoći će pri uklanjanju sušila za kosu. Također možete koristiti posebne mlaznice na svrdlu, imati četkicu od mekog željeza ili koristiti brusni papir, montiran na brusilici.

Ostale opcije za uklanjanje praznina

U trgovinama građevinskog materijala dostupni su moderni materijali, koji omogućuju vraćanje izgleda premaza.


Osim gore opisanih metoda sanacije drvenih podova, u praksi se koriste i drugi načini rješavanja problema u vezi s time kako brzo i što je još jeftinije pokriti praznine u drvenim podovima:

 1. Vodovodna vučnica. Mnogi materijali poznati su od lanenih vlakana. Impregnira se ljepilom za drvo i improviziranim alatom nabije u praznine. Nakon što je ljepilo potpuno suho, razmaci su obojenijedan ton s podnom površinom.
 2. Mješavina cementnog i epoksidnog ljepila idealna je za popravak podova s ​​malim razmakom. Komponente sastava uzimaju se u jednakim omjerima. Smjesa se ulijeva u utore s vrhom, kao masa zatim proyadet. Epoksidno ljepilo pomiješano s cementom se vrlo brzo stvrdnjava i stoga nema vremena za curenje ispod poda. Mjesta gdje su se nalazile praznine, brusili i bojali.
 3. Homogena masa napravljena od finih strugotina (piljevine), laka i guste uljane boje u omjeru 4: 1: 1 također je izvrsna za uklanjanje praznina različitih veličina. Rad se može obaviti u trenutku kada se pukotina u premazu odmah sipa. U nekim slučajevima bit će potrebno nekoliko koraka - tada se nanose sloj po sloj na rubovima rupe koju treba strojno obraditi. Druga se opcija koristi kada je potrebno ukloniti veliki jaz.
 4. Koristeći listove šperploče, možete pokriti stari pod od drvenih dasaka. Ova metoda se koristi kada postoji toliko mjesta između podnih dasaka da je potrebno puno vremena za njihovo uklanjanje. Listovi šperploče pričvršćuju se na površinu poda pomoću vijaka. Kao rezultat, svi nedostaci površine poda postat će nevidljivi.
 5. Zaptivke u drvenom podu zabrtvite brtvilom. Ovaj postupak je prikladan u tome što je pripravak pogodno zapakiran i ima mlaznicu u obliku štrcaljke. Takav poseban uređaj pomaže da se popuni i široki jaz i prilično uski. Da biste to učinili, vrh je izrezan na željenu debljinu. Brtvilo se ne može samo uklonitipukotine, ali i škripe podnice. Sadržaj ambalaže se raspršuje pod tlakom i na taj način se ispunjava cijeli razmak, bez ikakvog napora. Brtvilo je pouzdan i izdržljiv materijal koji će dugotrajno otkloniti probleme s podnim oblogama.

Dobar izbor materijala za uklanjanje pukotina u drvenom podu može se nazvati brtvama, koje se proizvode na akrilnoj i silikonskoj podlozi. Namijenjeni su za rad s drvom. Teško ih je primijeniti i brzo se suše.

Prednosti brtvila su u tome što su elastične, a šav će se proširiti i stisnuti zajedno s promjenama parametara podne obloge. Ako stavite kit na njih, spoj će biti gotovo neprimjetan.


Kada nema vještina za pripremu posebnih formulacija, ali postoji mogućnost kupnje gotovih proizvoda za popravak poda, možete odabrati brtvilo.