Kako položiti pločice na podu - upute

Polaganje keramičkih pločica na pod smatra se dugotrajnim procesom, koji zahtijeva od majstora da bude oprezan i da slijedi osnovna pravila. Međutim, kada će polaganje morati raditi, rezultat će biti vrijedan truda. Dakle, ovu vrstu popravka može se provesti bez pomoći stručnjaka, tako da možete uštedjeti malo.

Popločani podovi smatraju se vrlo praktičnim i izdržljivim podom. Za dugo vremena nećete morati brinuti o zamjeni. Glavna stvar je obaviti sve radove visoke kvalitete i napraviti točno polaganje. Ogromna raznolikost pločica omogućuje vam da je uklopite u gotovo svaki interijer. I što je najvažnije - može se postaviti na bilo koju vrstu toploga poda, osim filma, zbog poteškoća pričvršćivanja pločica na njihovu glatku površinu.


Prije nego što položite pločicu na pod, morate održati niz pripremnih aktivnosti.

Općenito, postupak polaganja obuhvaća sljedeće korake:

  • izravnavanje površine;
  • procjena rasporeda pločica, označavanje;
  • polaganje pločica na pod;
  • završni radovi.

Pripremni rad

Potrebni alati

Standardni popis alata uključuje: čekić, dlijeto, široke i nazubljene lopatice, lopaticu,konstrukcijska razina, rezač pločica, mjerna traka, marker, olovka, kliješta, električna bušilica, bušilica, plastični križići za igranje, gumeni centar, brusni papir.

Određivanje odgovarajuće količine pločica

Zapravo, nema ništa komplicirano. Prvo uklanjamo dužinu i širinu prostorije, nakon čega se dobivene brojke dijele na odgovarajuće dimenzije strane pločice, a uzimajući u obzir širinu šavova, obično 2-5 mm. Nakon toga, trebate dobiti pravu količinu pločica zajedno s izrezanim dijelovima keramike. Potrebno je dodati 10 do 15% toj količini, jer se tijekom polaganja može popucati nekoliko pločica, osim što se javlja proizvodni defekt. Obično jedno pakiranje sadrži 1 m2pločice.


Priprema poda

Ako je popravak napravljen u kupaonici, tada prvo morate ukloniti stari vodovod, ako to naravno ometa, i sve što će ometati instalaciju. U idealnom slučaju, soba bi trebala biti potpuno prazna. Ako ne namjeravate polagati pločice na stari sloj pločica, onda ga također treba rastaviti (za više informacija: "Kako ukloniti staru pločicu s poda - opcije i raspoloživa sredstva").

Za to možete koristiti čekić i dlijeto, ali to će potrajati puno vremena. Bolje je uzeti bušiti i posebnu mlaznicu u obliku dlijeta.

Izravnavanje površine poda

Prije nego što položite pločice na pod, morate izravnati površinu. U pravilu se ova faza rada sastoji od tri koraka: čišćenje poda; poravnanjeupotrebom cementnog morta s naknadnim polaganjem vodonepropusnog sloja (ako je potrebno); usisavanja. Idealna opcija bila bi polaganje pločica na tvrdom betonskom podu bez nedostataka.

Prvo se morate riješiti starog završnog sloja, bilo da je riječ o pločicama, vezivnom sloju ili staroj ploči. Površinu treba izravnati što je bolje moguće. Prisutnost nepravilnosti na podu može se odrediti razinom gradnje. Ljuljačke ne smiju prelaziti 5-10 mm. Ako i dalje postoje odstupanja od dopuštene norme, treba ih zagladiti posebnom mješavinom za izravnavanje (najčešće se koristi cementni malter). Kartice moraju spustiti na željenu visinu. Vidi također: "Polaganje pločica na neravnim podovima: metode i tehnike."


Ako izravnate betonski pod, onda ne samo cementni mort, već i specijalne građevinske smjese mogu poslužiti kao korektivni sastav. Ako je pod napravljen od drva, onda prije poravnavanja treba ga otvoriti posebnom uljnom bojom. Zatim treba položiti hidroizolacijski sloj. Zatim, na visini od 4,5 mm, na jastučiće se stavlja armaturna mreža, na primjer, iz šljunka, nakon čega se cijela površina lijeva.

To je vrlo važno - polaganje sloja hidroizolacije je posebno važno u kupaonici - tako ćete se zaštititi ako slučajno napunite pod.

Idealno poravnanje površine podloge bez posebnih sredstava je vrlo teško, stoga profesionalci preporučuju izvođenje ovog procesa, fokusirajući se na svjetionike, zahvaljujući kojimaraspodijelite korekcijsku smjesu što je moguće jasnije. S vremena na vrijeme treba pratiti horizontalnost na razini zgrade. Nakon što se pod poravna i osuši, može se premazati.

Izgled i priprema pločica

Često polaganje pločica na podu se vrši na dva načina:

  1. Standardna metoda - kada polaganje počinje s jednog od najudaljenijih kutova. Ova metoda je dobra za male i složene na geometriji prostora, kao i, ako je potrebno obaviti rad u najkraćem mogućem vremenu. U pravilu ovu metodu prakticiraju početnici.
  2. Polaganje iz središta sobe dobar je način za velike sobe. U tom slučaju soba unaprijed je podijeljena u 4 identične zone. Prvo nacrtajte ravnu crtu u sredini sobe s jedne strane, zatim u središtu povlače drugu, okomitu na prvu. Polaganje pločica može se započeti iz bilo kojeg presjeka dvaju linija. Isti ostaci obrubljenih pločica bit će smješteni na rubovima sobe. Najbolje je početi polagati pločice s najvidljivijim dijelom prostorije. Ostaci pločica bit će korisni za manje vidljive dijelove sobe.


Koju god metodu odaberete, u svakom slučaju se preporuča da se prije polaganja jednostavno postavi pločica bez rješenja, da se sve procijeni, da se izvuče i da se naprave tragovi. U isto vrijeme, ne biste smjeli zaboraviti na fuge pločica. Tijekom označavanja, pokušajte uzeti u obzir činjenicu da posljednji rezani red pločica prema zidu trebanapraviti barem 20-25% od ukupne veličine pločica, u suprotnom, rezultat neće biti sasvim vidljiv. Potrebno je osigurati da se na najistaknutijim mjestima pločica ostane netaknuta i postavljena strogo paralelno sa zidovima, a obrezivanje se uvijek može sakriti u udaljenim mjestima.

Polaganje pločica

Najprije se pripravi mješavina ljepila. Ako je kupljena suha verzija, treba je napuniti vodom prema preporukama proizvođača i temeljito promiješati. Pokušajte ne širiti puno ljepila odjednom, jer je proces polaganja prilično dugačak, ako nešto pođe po zlu i povuče se, ljepilo će imati vremena za otvrdnjavanje.

Osim čišćenja poda od starih pločica, sloja cementa, boje, bilo koje druge podne obloge, također se mora premazati. Prajmer je obavezan prije polaganja pločica, ne samo da ubija gljivice i sprječava ponovno formiranje, već i poboljšava prianjanje ljepila na pod. Temeljni premaz može biti jedan ili dva sloja, ovisno o vlažnosti prostora i kvaliteti pripremljene površine. Nakon što se prajmer osuši, možete malo navlažiti pod i početi polagati pločice.


Ljepljiva mješavina se nanosi na određeni dio poda nazubljenom lopaticom. Nije ostalo nikakvih praznina. Nakon toga malu količinu ljepila stavimo na stražnju stranu pločice s lopaticom i ravnomjerno rasporedimo s istom lopaticom. Nakon toga pločice se lagano okreću i nanose na mjesto postavljanja.

Uz pomoć malihnapor se provodi guranjem pločica rukama preko cijele površine. Pločice se mogu lagano protresti i odrezati gumenim batkom kako bi se postigla željena razina rubova i uskladila s susjednim pločicama.

Ako je bilo koji od rubova pao ispod potrebne razine, pločice treba podići i dodati malo ljepila. A ako se podigne, pritisnite ga i uklonite dodatno ljepilo koje prolazi kroz šavove. Horizontalno polaganje kontrolira se konstrukcijskom razinom, ako ne, onda to možete učiniti s najlonskim navojem. Vidi također: "Polaganje samih pločica - upute."


Kako bi se ujednačile nepravilnosti pločica, kao i da bi podovi izgledali lijepo, između pločica su ostavljeni šavovi. Da bi ih glatko, morate umetnuti plastične križeve između pločica, a ako ih nema, to možete učiniti sa šibicama ili drvenim čipovima. Za pločice srednje veličine optimalna je širina šava od 2-5 mm.

Završni radovi

Da biste uklonili višak ljepila ili morta je najbolje u procesu polaganja pločica, za to vam je potrebna vlažna krpa. Ako to ne učinite, nakon što se smjesa na površini pločice stvrdne, vrlo je teško oribati i možete oštetiti pločice. Nakon polaganja pločice, mješavini ljepila treba dati vremena da se osuši. To je razdoblje obično dva dana.

Nakon što je sve suho, možete nastaviti s čišćenjem šavova od krhotina i njihovog fugiranja. Za nanošenje žbuke najbolje je uzetigumena lopatica. Boja žbuke odabire se prema individualnom ukusu, može biti slična boji pločice, i može se usporediti. Da bi fugiranje trajalo dulje, na primjer, ako je pločica postavljena u kupaonicu, bolje je obratiti pozornost na njezine vrste otporne na vlagu.


Oni koštaju malo više, ali tijekom rada možete sigurno oprati pločice i ne brinuti se o šavovima koji se ruše. Kada je fug masa suha, višak se može ukloniti suhom krpom. Potpuno mokro čišćenje se može obaviti svaki drugi dan, nakon što je talog potpuno suh.

U zaključku,

Svi radovi su završeni. Nadamo se da bi svatko mogao razumjeti kako polagati keramičke pločice na podu, što je potrebno za to i kako obaviti popravak uz najnižu cijenu, bez pomoći stručnjaka.


Osim toga, možete pogledati video tutorial, koji je jasno pokazao proces polaganja pločica.