Kako položiti pločice na podu od šperploče


Proizvođači podnih pločica preporučuju polaganje materijala na bilo kojoj mineralnoj bazi - betonske ploče, cementno-pjeskoviti, anhidritni estrihi itd. To je zbog činjenice da se koeficijent njihovog linearnog toplinskog širenja gotovo podudara s koeficijentom keramike. Međutim, nije uvijek moguće stvoriti točno traženu bazu. Stoga, danas ćemo reći o polaganju pločica na šperploči.

Zahtjevi za podnožje pod premazom pločica

Šperploča se u pravilu koristi kao osnova za pločice u okviru, drvenim i drugim vrstama zgrada niske nosivosti (u usporedbi s kućama od kamena, opeke, betona). Osim toga, suhi tim estriha od šperploče ploče će biti mnogo jeftinije i da će se formirati brže nego klasični cement-pijesak.

Pri odabiru podnog materijala za podnu površinu, mora se uzeti u obzir nekoliko parametara:

Dinamička stabilnost

Glavna komponenta šperploče i svih vrsta iverice je drvo koje, pod utjecajem vlage, počinje nabubriti i, s njegovim nedostatkom, puknuti. Takva mobilnost dovodi do činjenice da mineralno ljepilo, kao i podne pločice, neodržava se na tlu, pukne i počinje "odlaziti". Stoga, proizvod s visokom razinom otpornosti na vlagu. To može biti šperploča FSF, FB, FBA, kompozit (s unutarnjim ili vanjskim ojačanjem s fiberglasom ili metalnom mrežom) od 1 ili 2 sorte s minimalnim crvotočinama i drugim nedostacima.

Šperploča, ojačana, otporna na vlagu.

Debljina

Optimalna vrijednost ovog pokazatelja je 18-28 mm. Ako ćete zalijepiti pločice na šperploču, nemojte zaboraviti na znatnu težinu podne obloge, spojene s slojem ljepila. Prema tome, ploča mora izdržati konstantno tlačno opterećenje. U ekstremnim slučajevima moguće je formirati podlogu od 2 tanka sloja od po 8-10 mm svaki. U tom slučaju, listovi gornjeg sloja trebaju biti postavljeni tako da se preklapaju šavovi donjeg sloja.

Što je veći razmak između podnožja za podupiranje ispod podova od iverice, veća je debljina ploča. Time ćete izbjeći njihovo spuštanje tijekom povećanog opterećenja.

Dimenzije

Široki raspon šperploča dopušten je ruskim državnim standardima, ali mora biti odabran na takav način da se smanji količina otpada. Iako neki obrtnici tvrde da je najbolje rezati ploče i položiti ih u male kvadrate s razmakom od 2-4 mm, zapravo to nije toliko važno.

Postavljanje pločica na šperploču na pod ima neke poteškoće. Posebno razmotrite kako ćete instalirati suhi estrih. Gruba podloga mora biti ravnaizdržljiv, čvrst, slabo apsorbiran. Stoga stručnjaci preporučuju:

 • Montirajte trupce u razmaku od 30-40 cm.
 • Ne spajajte pričvrsne elemente pri pričvršćivanju ploča na nosače - korak između samoreznih vijaka trebao bi biti u prosjeku 15-20 cm.
 • Pridržavajte se pravila o razmaku između zida i premaza (najmanje 5 mm), kao i između ploča na velikim površinama - oko 2 mm, koje se mogu zatvoriti trakom ili elastičnim brtvilom, po mogućnosti akril.
 • Obraditi s dubokim prodiranjem ili antiseptičkom impregnacijom (Betonkontakt, Biotex Soil, Rogneda Aquatex). Ovi alati pomoći će stabilizirati površinu, minimizirati stupanj upijanja vode iz otopine, spriječiti pojavu trulog područja.
 • Nabavite stroj za mljevenje kako biste izjednačili razlike i uklonili male nedostatke s površine.

  Brušenje podloge od šperploče.

Ako je baza oblikovana u kupaonici, onda bi bilo lijepo razmisliti o hidroizolaciji. Za ivericu, OSB, ivericu možete koristiti:

 • različiti premazi ili raspršivači na polimernoj osnovi (RedGard Liquid Waterproofing, Ceresit CL 51, Kiilto Fibergum);
 • specijalne spojene vodonepropusne membrane od polietilena i drugih polimernih materijala (Schluter Ditra, Superseal Shower N Floor). Ovi proizvodi su svestrani, a metoda njihove instalacije vam omogućuje da montirate infracrvene prostirke za podno grijanje.

Mogu li položiti pločice na šperploču ljepilom za pločice? Sjetite se da drvene kompozitne ploče imajuDinamički koeficijent mnogo je veći od keramičkog. Zbog toga za pouzdanu i kvalitetnu fiksaciju premaza nabavite visokoelastične adhezive na bazi cementa ili polimera (Knauf Flexkleber, Ceresit CM 17, Litoacril Plus). Jednostavne jeftine mješavine neće dati isti rezultat čak i kada se koristi armaturna mreža ili stakloplastika.

Neki majstori predlažu da kupci stavljaju keramiku na formulacije "tekućih noktiju". Ovaj način postavljanja također ima pravo na život, ali samo na malim područjima.

Ljepljenje pločica na ljepilo "tekući nokti".

Vodič korak po korak

Podna keramika debljine 8 mm pogodna je za kuhinje, balkone, kupaonice, hodnike i druge prostore. Za njegovu ugradnju bit će potrebno sljedeće:

 • adhezivni sastav i elastična fungicidna fuga na bazi cementa ili polimera (u obliku obojenog brtvila);
 • hidroizolacija (za mokre prostorije) s posebnom prigušnom trakom;
 • primer;
 • vodna razina;
 • mjerilo za traku, građevinska olovka i ravnalo ili konac za bojanje za označavanje (kabel za rezanje);
 • samorezni vijci ili drugi hardver;
 • brusilica i građevinski usisivač;
 • nazubljenu lopaticu za nanošenje ljepila;
 • lopaticu za nanošenje žbuke, spužve i posude s vodom kako bi se uklonio višak;
 • rezač pločica;
 • križeve ili bilo koju vrstu SVP (DLS, Litolevel, PLS, itd.).

Pločice na šperploči uklapaju se u 4 stupnja:

Priprema površine

Ponovite- podloga mora biti ravna, jaka, suha i bez masti. Stoga provjerite pod za:

 • prisutnost defekata, oštećenih ili slabo fiksiranih područja. Ako je potrebno, obrusite pod ili popravite pukotine, strugotine, jame i druga neispravna područja drvenim punilom ili akrilnim brtvilom. Silikonski spojevi su nepoželjni zbog loše adhezije s drugim materijalima kao što je cementno ljepilo, itd.;

  Pričvršćivanje baze šperploče ispod popločanog poda.

 • „hodanje“ područja. Ploče se moraju pažljivo povući na postolje pomoću samoreznih vijaka, a poklopci se lagano utapaju u pod kako se ne bi pokvarili uređaji pri brušenju;
 • ravnost uz pomoć vodene razine. Razlike između ploča mogu se izravnati mlinom;
 • čistoća. Treba ukloniti stare premaze za boje i lakove, bitumenske ili uljane mrlje, površinu očistiti usisivačem ili vlažnom mekom krpom od ostataka, sitne prašine.

Preporučljivo je pripremiti pripremljenu površinu. Šperploča postavljena u vlažnim prostorijama također zahtijeva dodatnu hidroizolaciju s kitovima ili posebnim ljepilnim membranama.

Označavanje površine i postavljanje pločica

Profesionalci preporučaju prethodno polaganje podova na suhoj osnovi. Da biste to učinili, najprije odaberite način polaganja - standard, dijagonala, šah, offset, itd.

Izgledi.

Onda morate označitikabel za upornjake, izračunajte središte prostorije i postavite pod od referentne točke.

Dijagrami izračuna iz središta.

Ekstremni elementi obrubljeni su rezačem pločica. Ako je vaga premala (manje od 5 cm širine), možete lagano pomaknuti osnovnu liniju, kao što je prikazano na donjem dijagramu.

Shema rasporeda ofsetnih pločica.

Neki majstori radije rade s dalekog ugla, ali u ovom slučaju, ukupna slika je izmještena.

Lijepljenje pločica

Keramički proizvodi se pažljivo prikupljaju i pohranjuju. Sada je potrebno pripremiti otopinu ljepila u skladu s uputama. Kada se koristi sastav disperzije, može se jednostavno miješati.

Nanesite malu količinu ljepljive mase na podlogu nazubljenom lopaticom, rasporedite kružno, stavite keramičke proizvode u skladu sa shemom ispod, lagano pritisnite prema dolje i postavite križeve ili sustave za poravnavanje pločica. Povremeno je potrebno provjeriti ravnost premaza s hidrauličkim uređajem za niveliranje

Ispravan uzorak polaganja pločica u sobi.

Završni šavovi

Obrada šavova vodoodbojnim spojevima.

Nakon polaganja cijelog premaza, možete početi fugirati fuge. Cementne mase se miješaju s vodom, za brtvila je bolje koristiti pištolj. Gotova otopina se nanosi na šupljine lopaticom, pažljivo poravna. Nakon 10-30 minuta u skladu sUpute je potrebno oprati vlažnom spužvom dok se premaz ne očisti. Završni dodir je obrada šavova vodoodbojnim spojevima (rudari fugala-sjaja, zemlja Glims Fobos, Litokol Litolast itd.)

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije