Samoljepivi parket korak po korak


Drvene podne obloge smatraju se posebno osjetljivima na vodu, uličnu prljavštinu, plijesni i bušotine. Da biste osigurali zaštitu materijala, morate koristiti najtrajniju tehniku ​​otpornu na abraziju - lakiranje.

Što je potrebno za pokrivanje parketa lakom vlastitim rukama

U asortimanu proizvođača postoje različiti alati za obradu drva. Jedan od najizdržljivijih materijala od abraziva, udaraca i hodanja smatra se sastavom lakova za parket.

Lak je sastav raznih polimera, otapala, otvrdnjivača i drugih aditiva. Kada se polimerizira, na površini stvara vodootporni film visoke čvrstoće. Zahvaljujući ovoj zaštiti prljavština se ne lijepi u pod, a boja i tekstura drveta tijekom godina ostaju nepromijenjeni.

Lakovi za parkete su zasebna serija od bilo kojeg proizvođača. Dostupno u sljedećim skladbama:

 • Alkid;
 • uretan-alkid;
 • akril;
 • Poliuretan.

Lakovi za parkete.

Prve dvije pozicije odnose se na seriju kućanstava. Uretan-alkid ima visoku čvrstoću i veliku cijenu (za kvalitetan proizvod). Lakovi za parket na bazi akrilatnih kopolimera uvedeni su u proizvodnu liniju prije otprilike 8 godina, ali su oni, unatoč visokim troškovima, već osvojili svoje kupce zbog sigurnosti za djecu i odrasle, kao i nedostatak trajnog mirisa kemije.

Najviše otporni su na spojeve na bazi poliuretana. Koristi se za proizvodnju specijalnih serija koje se koriste u sportskim dvoranama, trgovačkim i poslovnim prostorima, industrijskim objektima itd.

Važno! Lak za podove se strogo ne preporuča za nanošenje na ulje obrađeno ili voskano drvo. Koeficijent adhezije materijala je značajno degradiran, premaz neće biti ravan i uredan na bazi.

Osim laka, trebat će im i:

 • Prajmeri, premazi, impregnacije. Oni daju drvetu posebna svojstva, djelomično blokiraju pore i smanjuju potrošnju osnovnog sastava. Ovisno o odredištu, to su:
 1. Antiseptik;
 2. Popunjavanje;
 3. bioprotektivna vatra;
 4. Toning et al.
 • Punila i brtvila. Namijenjeni su za brtvljenje pukotina, malih pukotina, strugotine i drugih oštećenja.
 • Alati za primjenu. To mogu biti četke, valjci, lopatice, spužve, sprejevi itd.
 • Pladanj ili spremnik za miješanje višekomponentnih formulacija.
 • Brusni papir ili brusilice (remen,planetarni, kutni) za srednji tretman poda.
 • Industrijski usisavač.
 • Otapala za čišćenje alata.

Alati za nanošenje laka.

Lakiranje parketa u stanu, kući ili drugim prostorijama provodi se pod sljedećim uvjetima:

 • Temperatura - od +15 do +25 ° C;
 • relativna vlažnost zraka - 40-60%;
 • Vlaga drva: za male matrice - do 12%, za dugi niz –6–8%. Prekoračenje ovih parametara je nepoželjno jer se sirovo drvo tijekom vremena skuplja, pukotine laka i rupe se pojavljuju između elemenata poda.

Parket za lakiranje

Uobičajeno, rad se može podijeliti u šest faza:

Priprema površine

Montirani parket mora biti ravan i glatka. Ovaj cilj će pomoći u postizanju remena. Nakon obrade, pod se mora temeljito očistiti građevinskim usisivačem ili vlažnom krpom.

Primjeri prajmera

Pripremne formulacije je bolje odabrati istu marku kao i sam lak. Tada ćete biti 100% sigurni da se na površini neće pojaviti delaminirana područja.

Primjena boja na parket.

Nanesite temeljnu ili nijansiranu smjesu u 1-2 sloja valjkom ili širokom mekom četkom. Obavezno srednje sušenje - najmanje 6 sati, konačno - do 24 sata.

Primarna obnova vidljivih oštećenja parketa

Površina obično nijesavršen. Postoje manje pukotine, udubljenja, ispušteni čvorovi, praznine i drugi nedostaci. Kako bi ih uklonili, upotrijebite:

 • Gotovi kitovi elastični na drvu;
 • Tekućine za pripremu mase za punjenje. Razrijeđena finom piljevinom u omjeru 1: 1.

Proizvod se špatulom distribuira trljanjem pokreta po podu, višak se uklanja. Gotovo suhi kit mora se brusiti papirom 320. i iznad kako bi se uklonila svaka naznaka hrapavosti. Prašinu treba skupljati vlažnom, mekom krpom ili usisivačem.

Kit treba biti 1-2 tona tamnije od osnovne boje parketa. Poslije sušenja gotovo se savršeno osvjetljava i miješa s drvom.

Priprema mase mase za gnječenje parketa.

Neki majstori koriste mješavinu piljevine i PVA ljepila ili nitrolaka za gnječenje. Stručnjaci to ne preporučuju, jer tijekom polaganog brušenja masa počinje topiti, istezati i uništiti brusni pojas.

Nanošenje prvog sloja laka

Lakiranje parketa može se izvesti na 4 načina:

 • Pokreti u obliku slova U širokom četkom. Kompozicija je raspoređena prilično ravnomjerno, ne previše tankog sloja. Jedan od glavnih nedostataka je da vlakna "podižu" vlakna drva, koja se mogu vidjeti i iz daljine. Stoga se preporučuje brusiti površinu granulacijom od 200-400 jedinica.
 • Prekriženi pokreti uz uporabu valjka s kratkimna teleskopskoj ručici. Uključeno je i korištenje posebnih pladnjeva izrađenih od plastike. To će pomoći u izbjegavanju prevelikog troška premaza. Srednje brušenje je potrebno - uklanja podignuta vlakna.
 • Pokreti čelične lopatice u obliku slova S. Preporučuje se kada se koriste guste višekomponentne formulacije. U prednosti - tanki jedinstveni sloj i rezanje podignutih vila. No, rad s ovim alatom zahtijeva iskustvo i čvrste vještine. Prema riječima stručnjaka, tri sloja lakiranog parketa naneseni lopaticom ekvivalentni su jednom sloju sastava raspoređenog po površini valjkom.
 • Pneumatski alati - sprej. To je najneekonomičnija metoda lakiranja, a također i složena. Neiskusni majstor teško je postići ravnomjernost nanošenja, bez uleknuća, zadebljanja i kapanja. Jedini plus je brzina rada. Stoga se ova jedinica koristi isključivo na velikim površinama.

Lakiranje parketa valjkom.

Nakon što se odlučite za način primjene, možete uzeti alat u ruke i započeti lakiranje. Budite sigurni da zatvorite prozore ili vrata kako ne biste napravili propuh. Iz ove pokrivenosti može se naduti.

Ne postoji točan odgovor na pitanje "koliko se parketnog laka suši", jer sve ovisi o kvaliteti proizvoda, korištenom otapalu i klimatskim uvjetima. U prosjeku od 24 do 72 sata.

Srednje brušenje

Prvi sloj laka djelovao je, polimeriziran i vrijeme jenastavite s uklanjanjem sitnih drvenih resica. Možete upotrijebiti plutajuću ručicu s finim brusnim papirom koji je pričvršćen na nju ili polirati površinu brusilicom. Nakon završetka, pod se mora obrisati vlažnom krpom kako bi se uklonili sitni otpaci i prašina.

Primjena završnih slojeva

Lakirani parket.

Svaki se put lak mora nanositi u smjeru okomitom na prethodnu, osiguravajući jednoliko bojenje i glatkoću. Da biste utvrdili koliko se lak osuši u drugom i trećem trenutku, trebate pogledati upute za sastav. U pravilu ovo razdoblje ne prelazi 3-7 dana. Učitavanje gotovog poda može biti ne ranije od 2-3 tjedna nakon završetka radova.

Problemi lakiranja, što učiniti

Pod kat se ne sviđa? Razmotrimo najčešće pojave defekata:

 • Premazi za lakiranje se predugo suše. Može biti više razloga, od kršenja tehnologije miješanja komponenata do formiranja pretjerano gustog sloja. Nemoguće je prisilno sušiti ventilator ili toplinski pištolj, što će dovesti do povlačenja premaza, oštećenja boje i drugih neugodnih posljedica. Morat ćemo pričekati potpunu polimerizaciju na prirodan način - od 3 do 7 tjedana.
 • Svjetlosne pruge na površini. Pojavljuje se u slučajevima kada je posao obavljen pomoću prljavog alata. Taj se nedostatak ne može ukloniti dodatnim lakiranjem. Samo potpuno mljevenje i ponovno korištenjeobrada.
 • Paritet parketa. Pojavljuje se ako:
 1. U razdoblju rada uređeni su prolazi i površina je osušena neravnomjerno;
 2. Tlo se nije koristilo ili su nanesene kompozicije za nijansiranje u velikim intervalima.
 • Parket je zamjetno zamračen nakon lakiranja. Mnogi ljudi zaboravljaju da je svaki lak sintetički spoj. Figurativno govoreći, proizvod “zapali” drvo, to jest, djeluje kao lagana mrlja. Stoga se konačna boja uvijek dobiva za 1-3 tone tamnije. Iznimka - vodene boje.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije