Kako napraviti popravak parketa vlastitim rukama - korak po korak upute

Čak i dobro položen i glatko poliran parket s vremenom gubi svoj izgled zbog fizičkih, kemijskih i mehaničkih učinaka. Uklonite deformacije površine poda od prirodnog drva može biti na vlastitu.


Tijekom rada poda, daske ispadaju ili se opuštaju, a od stalne promjene temperaturnog režima parket počinje pucati i škripati pod nogama. Između elemenata površine pojavljuju se praznine različitih veličina.

Po želji, svaki domaći majstor može popraviti stari parket vlastitim rukama. Ako se posao obavlja kvalitetno, obnovljeni parket, koji će slijediti pravilna njega, će trajati još mnogo godina.

Vrste popravaka parketa

Ovisno o složenosti i opsegu nadolazećih popravaka, mogu se podijeliti u tri vrste:

 1. Strujapopravak . Proizvodi se redovito nakon određenog razdoblja rada. Planiranom provedbom takvih preventivnih radova, dugotrajno će se odgoditi kapitalna obnova parketa.
 2. Srednji popravak . Pokreće se kada postoje očigledni nedostaci u parketu: ploče počinju škripati, njihova površina blijedi, pojavljuju se brojne točke i pokreću se pojedinačne matrice.
 3. Remont . Razlog njegovog početka je produljena eksploatacija poda ili naglo pogoršanje cijelog premaza, na primjer, ako je u sobi došlo do poplave. Pod remontom razumjeti potpunu zamjenu starog poda na novom katu. Ponekad se polažu i prethodno korištene umire, ali tek nakon njihove obnove.

Zašto se pojavljuju defekti parketa

Glavni uzroci nedostataka na podu:

 1. Kontinuirani rad.
 2. Mehanička oštećenja gornjeg sloja kao posljedica premještanja komada namještaja i hodanja po njima u cipelama s oštrim petama.
 3. Povećana vlažnost u prostoriji, ulazak tekućine pod pod parketnog poda, tako da se drvo iz kojeg se prave ploče vlaže, suši i deformira.
 4. Često se provodi u sobi mokro čišćenje, što dovodi do pojave truljenja umire u materijalu - vlaga ulazi u njih, i oni nemaju vremena za sušenje.
 5. Naselje u podnim daskama gljiva, plijesni i insekata štetnika.


Kako bi se utvrdilo stanje parketa, pomoći će povremena kontrola lupkanjem - pokazat će se mjesto na kojem su parketne trake odmaknute od baze. Ponekad morate podići parket koji emitira sumnjive zvukove.

Da biste znali kako popraviti parket vlastitim rukama, morate se upoznati s tehnologijom rada.

Tehnološki popravak premazanog premaza

Da bi se parket dobio na izgled, on je prekriven zaštitnim sredstvima, na primjer, voskom, lakom ili mastiksom. No, takav premaz ne podnosi abrazivne mehaničke učinke, jer kao rezultat, pod gubi svjetlinu, a uzorak na njemu postaje izblijedio. Takvi problemi su vrlo česti, ali ih je lako popraviti.


Da biste izbjegli pojavu takvih nedostataka kao na fotografiji, pomoći će u usklađivanju s pravilima rada parketa:

 • svi članovi obitelji trebaju se presvući u papuče s mekim potplatom;
 • meke podloge ili gumene mlaznice treba pričvrstiti na noge komada namještaja;
 • na podu na mjestu rastezljive stolice ili kauča na kotačima poželjno je položiti tvrdi tepih;
 • površina premaza mora se povremeno obraditi mastiksom.

U slučaju kada sve poduzete radnje ne daju rezultat i parket je još uvijek taman, ili možete vidjeti puno ogrebotina na njemu, onda moratestavite u pravilan oblik s struganjem i brušenjem. Zatim se na površinu nanosi zaštitni sloj i dekorativna kompozicija.


Prilikom popravljanja parketa vlastitim rukama, korak po korak pomaže u vraćanju poda:

 1. Tijekom procesa struganja, stari premaz lakom se uklanja i popravljeni pod izravnava, jer neke letvice mogu padati i podizati tijekom rada.
 2. Nakon završetka struganja, parket je pažljivo usisan i nastavljen da ga pokrije potrebnim sastavom. Kada je lak lakši, on se temeljito miješa prije nanošenja, zatim se ostavi da se odmara 10-15 minuta tako da se odstrane mjehurići zraka koji nastaju tijekom postupka miješanja.
 3. Ako je planirano da se parket obloži lakom na vodenoj bazi, dopušteno je da se razrijedi vodom kada se znatno zgusne. Smjesu nanesite ili širokom četkom ili valjkom s kapicom od pjene. Pokreti alata tijekom proizvodnje u smjeru drva.
 4. Ovisno o tome kako želite dobiti rezultat i kvalitetu laka, primjenjuje se 2 ili 3 puta. Prije nanošenja sljedećeg sloja, prethodni sloj treba ostaviti da se osuši. Vrijeme sušenja je naznačeno na pakiranju.
 5. Nakon završnog nanošenja kompozicije, parket je ostavljen za konačnu fiksaciju oko 5 dana, a tek nakon toga moguće ga je pomicati. Treba imati na umu da u hladnoj sobi s visokom vlagomlak se suši puno sporije.
 6. Kako bi se potpuno uklonila ljepljivost površine, nakon sušenja laka, isperite je vodom pomiješanom s čistačem poda.

Mogućnosti za uklanjanje ogrebotina i pruga

Razlog za pojavu tamnih pruga i ogrebotina na parketu je obično kretanje na njemu u cipelama s petama ili gumenim potplatima. Ponekad se površina parketa može oštetiti prilikom preuređivanja komada namještaja. Da biste spremili parket od tamne pruge pomoći će podnice poseban polimer mastiks.


Problem s manjim ogrebotinama rješava se uporabom olovke za retuširanje istog tona kao i parketni pod.

Načini uklanjanja pukotina i čipova

U slučajevima kada se čipovi formiraju na parketnim daskama, teško će se nositi s tim problemom.

Da biste to učinili, možete koristiti jedan od najučinkovitijih alata:

 • kit na drvu;
 • rastopiti kit;
 • nezavisno pripremljeni sastav piljevine i epoksidnog ljepila.

Prije nego što nastavite s popravkom čipova na podu, potrebno ih je usisati, jer mjesto udubljenja mora biti čisto, inače se kit neće dobro zalijepiti za površinu drva (pročitajte također: "Koja vrsta podnog punila je potrebna i kako je izraditi").

Redoviti kit na drvetu može se koristiti u prisutnosti dubokih praznina, ali ovaj materijal ne može dugo služiti, jerNamijenjen je za obnavljanje površina koje su manje izložene mehaničkim opterećenjima (pročitajte: "Uradi sam" vlastitim rukama - upute ").


Preporučljivo je popraviti parket pomoću rastopa za gletanje, što je tvrdi vosak različitih boja s različitim nijansama. Ovaj sastav se nanosi na mjesto pukotina i strugotine u rastaljenom obliku. Za omekšavanje kita, koristite pojačivač voska (baterija ili plin). Zakopala je duboke udubljenja, čips, pukotine i ogrebotine na podu. Nakon konačnog stvrdnjavanja rastaljenog gela, mehanička ili druga opterećenja neće biti strašna (više: "Koji kit za parket će raditi najbolje").

Još jedno učinkovito sredstvo je mješavina piljevine određene boje i epoksidnog dvokomponentnog ljepila. Prvo, komponente ljepljivog sastava miješaju se prema omjerima navedenim na pakiranju, a zatim se u smjesu dodaje piljevina, čime se postiže jednolika konzistencija. Nakon ispravnog nametanja domaćeg kita na manjkavim mjestima, poslužit će onoliko koliko i parket.

Nadalje, slijed radnji je sljedeći:

 • mjesto cijepanja je ispunjeno jednim od gornjih pripravaka;
 • nakon stvrdnjavanja kita potrebno je ukloniti njegov višak i brusiti površinu fino zrnatim brusnim papirom;
 • kada se obnavlja značajna površina parketa, površina se lakira ili protrlja mastiksom.


Ako su trake napuknute i između njih se stvorila pukotina, može se upotrijebiti sredstvo koje se sastoji od vode i ljepila od drva u omjeru 15: 2. Obje komponente se zagrijavaju dok se ljepilo potpuno ne otopi u smjesi (pročitajte također: "Što je potrebno ljepilo za pod - moguće opcije "). Zatim dodajte 5 dijelova drobljene piljevine i cementa i promiješajte dok ne postane glatka. Dobiveni sastav se stavlja u pukotine koje se nalaze između kalupa i ostavljaju da se osuši 10-14 dana, uklanjajući višak parketa.

Praznine se mogu pojaviti ne samo između dasaka parketa, već i blizu postolja. Da bi se uklonili takvi problemi, potrebno je podići ploču, jer postoji velika vjerojatnost da je ugrađeni klin oslabio, ili je potpuno odsutan. U tom slučaju, između zida ili ekstremnog parketa potrebno je ugraditi ili zamijeniti odstojnik. Zatim se postolje vrati na mjesto.

Pravila za popravak opšavnih dasaka

Bez pravilne njege parket će se ispucati prije i kasnije, osobito ako je temperatura zraka u prostoriji iznad norme ili se često događaju promjene temperature. Kao rezultat, umire se suše, smanjuju se veličine i počinju teturati.

Kada se problem s parketom pojavi na velikom prostoru, onda se on u potpunosti mijenja, jer će za djelomični popravak potrajati previše vremena. Osim toga, zamjena jednog dijela podne površine ne znači uskorozahtijevat će se obnova ostalih labavih elemenata.

Ako trebate ažurirati nekoliko parketa, morate pronaći proizvode istog drva slične boje i veličine. Deformirani i labavi elementi demontiraju se pomoću dlijeta. U ispražnjenom području gdje je smještena daljinska matrica, ostaci ljepljivog sastava se uklanjaju iz podloge i ovo mjesto se temeljito čisti. Ako želite izravnati bazu, upotrijebite kit.


Ako je potrebno, promijenite jednu razinu parketa, s nje se reže greben, a kraj proizvoda obradi se ravninom. Prilikom zamjene pojedinih elemenata parketa, oni se postavljaju na mjesto pomoću ljepila ili prethodno zagrijanog bitumena.

Ako trebate promijeniti nekoliko obližnjih parketa, moguće je montirati tzv. "Kavez" iz matrice daleko od mjesta popravka i zatim ga potpuno ugraditi tako da se vizualno uklopi u površinu premaza. Na položeni prostor parketa i na susjedni parket s dugim ljepljenjem stavljaju teret. Kada višak ljepila strši duž rubova "kaveza", treba ih ukloniti bez čekanja da se potpuno osuši.

Nakon što se kalupi konačno fiksiraju, dio poda koji je obnovljen očisti se brusnim papirom, ukloni se prah koji se pojavio i prekrije ga lakom, mastikom ili drugim sastavom koji je prethodno obradio cijelu površinu poda.

Kako ukloniti škripuparket

Razlog zašto se na parketu pojavljuje neugodan škripac je kršenje tehnologije popločavanja. Također, prema mišljenju stručnjaka, ovaj nedostatak se javlja kod ugradnje kalupa na vrući način na mastiks iz bitumena. Zvuk škripanja čuje se kada se ploče odlepe od podnožja ili kao rezultat nedovoljno jakog međusobnog spajanja, jer tada dolazi do trenja između elemenata poda (pročitajte: "Kako eliminirati parket - dokazane metode").


Uklonite neugodnu škripu bez parsiranja cijele pokrivenosti može biti jedna od sljedećih metoda:

 1. Korištenje sidara. Mogu se koristiti na mjestima gdje se čuju najglasniji škripavi zvukovi. Parketne ploče i betonska podloga se izbušuju. Nastala rupa mora biti dovoljne veličine i pripremljena "ispod stezaljke". Zatim umetnite nosač sidra, čija se glava, nakon pritezanja, skriva u drvu. Kao posljedica toga, umro umrijeti čvrsto pritisne na bazu. Nakon što je parket učvršćen, urezi iz rupa se stavljaju.
 2. Ugradnja drvene igle koja leži na podnožju. U tom slučaju se rupa izbuši samo u parketu. Promjer može biti od 15 do 30 milimetara, ovisno o parametrima ploče. Zatim se izrezuje igla iz okruglog drva. Njegova bi veličina trebala biti 1-2 milimetra manja od prethodno izbušene rupe, koja je ispunjena debelim ljepilom. Onda u nju uvuku iglu. Parketinuporavnajte s cijelim poklopcem s razinom i uskladite teret. Kada se ljepilo osuši, dodatni komad šiljka koji je ostao iznad površine ploče je odrezan. Mjesto popravka kit i mljevenje.
 3. Punjenje šupljina koje su se pojavile ispod podnih ploča ljepilom kroz rupe izbušene u parketu. Da biste implementirali ovu opciju, potreban vam je pregradni parket - identificiranje mjesta na kojima se pojavila škripa. Za to trebate dotaknuti ploče. Zatim morate izbušiti rupe i napuniti ih ljepilom pomoću štrcaljke. Nakon punjenja šupljina na vrhu novih fiksnih ploča slagajte teret i nemojte ga skidati dok se ne osuši. Zatim sve rupe treba izravnati s površinom poda kitom, a zatim očvrsnuti.

Na koji način je bolje izabrati i kako popraviti stari parket ovisi o materijalu od kojeg je podloga napravljena, te o mogućnosti pričvršćivanja elemenata parketa na podlogu.

Popravak mokrog parketa

Bušenje letvica nakon vlaženja parketa je najneugodnija mogućnost oštećenja podnih obloga. Do toga može doći zbog prekida cijevi kada je pod potpuno pod vodom. Drvo ima svojstvo dobro upiti vlagu, nakon čega se deformira. Jedini izlaz iz ove situacije je u potpunosti zamijeniti cijelu pokrivenost.

Ako ne rastavite natopljeni parket, ispod njih će se odmah pojaviti kalup i u svakom slučaju morat ćete ga zamijeniti, aliovaj put, gljiva se može proširiti na zidove i neugodan miris se pojavljuje u sobi, što će biti teško riješiti. Zbog gore navedenog, elementi parketa koji se trebaju rastaviti. Potrebno je očistiti bazu od ljepila, dobro osušiti i onda tek početi instalirati završni premaz.


Trebat će dugo vremena za sušenje dasaka, a prije polaganja novog parketa, morate se uvjeriti da je betonska podloga suha. Zbog toga je površina betona prekrivena gustim filmom od polietilena i čekanje 12-15 sati. Nakon određenog vremena pregledajte vodootporni materijal, a ako je suh, možete nastaviti s postavljanjem parketa. Prisutnost čak i male količine kondenzata na filmu ukazuje na to da se sloj betona također mora osušiti i prerano odložiti dekorativni premaz.

Ako se površina površine parketa koja je neznatna u području ne smoči, tada će biti potrebno podići ne samo ove parketne podove, već i podne elemente koji se nalaze oko mjesta hitnosti. To je potrebno kako bi se osiguralo da ostatak obloge bude suh.

Možete pokušati osušiti uklonjene ploče, ali, u pravilu, morate kupiti nove proizvode, odabrati ih u boji i teksturi u odnosu na ostatak površine parketa.

Kako popraviti istrošeni premaz

Bilo koja vrsta podnih obloga podliježe trošenju, što vrijedi i za parket. Gubi ugledan ispektakularan izgled, tako da unutrašnjost prostorije ne izgleda estetski ugodno kao prije Da bi premaz ponovno izgledao luksuzno, potrebno je poduzeti niz mjera koje će ukloniti nedostatke.


Potrebno je promatrati sljedeći slijed radnji:

 1. Stari parket je omotan kako bi se uklonio istrošeni lak i mali sloj vrha splavi, zajedno sa svim nepravilnostima na površini.
 2. Tada se parket stavlja i melje.
 3. Pripremljena podna površina obložena je ili mastiksom ili lakom. U ovom slučaju, prvi sloj se suši oko 24 sata, a tek tada možete nastaviti s ponovnim nanošenjem. Lak slojevi trebaju biti najmanje dva, a poželjno je da ih ima tri ili četiri. Jednako važan za rezultat rada je i pravilan izbor sastava za pokrivanje parketa i njegova konzistencija.

Prema mišljenju stručnjaka, dvokomponentni lakovi smatraju se najboljim. Ali oni imaju veliki nedostatak - ima oštar i vrlo neugodan miris. Iz tog razloga, mnogi vlasnici imovine odbijaju ih, preferirajući primjenu vodenih kompozicija, unatoč njihovoj krhkosti i potrebi za ažuriranjem parketnih površina svakih 3-5 godina.

Uklanjanje problema s pločicama za cijepanje

Često postoje situacije kada se parket dijeli na nekoliko dijelova. To se može dogoditi iz nekoliko razloga: kao rezultat nepravilne instalacije ili zbog nepridržavanja pravilaupravljanje parketom.

Napuknuta šipka se uklanja - izvlači se pomoću dlijeta i čekića, pazeći da ne dodirne susjedne kalupa. Zatim je novi parket prilagođen željenoj veličini i zalijepljen na rezultirajući prazan prostor upotrebom ljepila.


Nakon što se ljepilo osuši, nadomjestak treba izravnati s ravninom, ako je potrebno, zatim se obradi kitom, čime se eliminiraju preostale praznine. Po završetku radova površina je premazana i premazana istim sastavom kao i cijeli parket.

Treba napomenuti da će biti teško pronaći pravu nijansu koja je identična cijeloj površini. Obično se za tu svrhu koristi jedna od vrsta mrlja. No, u svakom slučaju, novi premaz lakom će biti malo drugačiji u tonu, pa je neophodno što je moguće više donositi nijanse poda i letvica.


U zaključku valja napomenuti da prekrasan parket zahtijeva posebnu njegu, jer će inače izlizana i zapuštena površina dati sobi neuredan i neudoban izgled.