Kakvu vrstu električnog toploga poda odabrati

Osigurati toplinu i udobnost u kući ili stanu, ako koristite električno podno grijanje. To je traženo zbog činjenice da sustav upravljanja takvim podom omogućuje inteligentno korištenje električne energije, što čini grijanje ekonomski povoljnim.


Vrste električnog podnog grijanja

Električni podovi prema kojima se koristi grijaći element podijeljeni su u sljedeće tipove:

  • kabel;
  • film;
  • ključno.

Na prodaju možete pronaći kabele tople podove u obliku običnog skeena, dijelova i otirača, koji su napravljeni od fleksibilne mreže. U usporedbi s drugim modelima, u podnim oblogama koriste se tepisi za podno grijanje manjeg promjera.

Električni kat kabela je samo konvekcija. Vrste filmova i šipki se zagrijavaju infracrvenim zračenjem.


Nijansi i ograničenja upotrebe stila dostupni su za svaku vrstu. Ovisno o tome koja se instalacijska metoda može implementiratisoba, odaberite topli električni pod s odgovarajućim karakteristikama.

Električni kat kabela

Vrlo često se koristi za grijanje kabela. Otporni i samoregulirajući tipovi koriste se za proizvodnju toplih podova. Postoje jednožilni i dvostruki otporni kabeli. Najčešće se zbog svoje strukture koristi drugi tip. Kao rezultat rada sustava, pojavljuje se elektromagnetsko zračenje, a dvožilni kabel može ga učiniti malo slabijim.


Samoregulirajući modeli uređaja mnogo su puta složeniji od jednostavnog grijaćeg kabela. Mogu pronaći područja u kojima je došlo do pregrijavanja i smanjiti opskrbu električnom energijom ili potpuno isključiti napajanje.

Glavne točke postavljanja kabela toplim podovima

Bez obzira na vrstu podnog grijanja u stanu koji se koristi električno ili bilo koja druga instalacija gotovo je ista. Razmotrite osnovne korake na primjeru jednostavnog grijaćeg kabela.

Prilikom ugradnje bilo kakvih električnih podova, prije svega odredite mjesto gdje će se termostat nalaziti. U zidu je napravljena rupa u zidu za uređaj i kanal u koji će se položiti žice potrebne za spajanje sustava i senzora.


Tada se priprema podna površina. Mora se očistiti od svih vrsta smeća i izravnati. Izvršena je daljnja toplinska izolacija. Povrh toga, grijaći dijelovi su postavljeni i učvršćenimontažna traka.

Podno grijanje kabela omogućuje vam da odaberete bilo koji razmak između elemenata. U prostorijama postoje mjesta gdje je potrebno jače podno grijanje, primjerice u blizini hladnog vanjskog zida. U tom slučaju interval između sekcija može biti manji nego u toplijim dijelovima prostorije.

Ni u kojem slučaju tijekom instalacije ne smije se dopustiti sjecište grijaćih kabela.

Nakon polaganja spojite električne žice. Zatim se ugrađuje unutarnji senzor koji se postavlja u valovitu cijev. To će pomoći u zaštiti uređaja od mogućih oštećenja. Postavljena je cijev sa senzorom i žica koja je spojena na nju između grijaćeg kabela. Sada morate provjeriti kako sustav funkcionira. Ako se otpor sekcija i senzora podudara s podacima navedenim u tehničkom listu, možete napuniti betonski estrih.


Podovi se mogu polagati nakon 3 dana. Tek nakon potpunog sušenja betonske košuljice, i to će trajati oko 28 dana, moguće je uključiti topli elektropor.

Moguće je napraviti električni toplinski izolirani pod u stanu vlastitim rukama, jer njegova instalacija nije jako teška. Glavna stvar je ispravno izvesti sve potrebne korake. No, ako nema sigurnosti da će sve biti učinjeno, kao što je potrebno ili ne, potrebne alate, onda možete koristiti usluge stručnjaka u ovom području.

Zatim razmislitekarakteristične značajke ugradnje preostalih vrsta električnih podova.

Grijaće prostirke kao opcija za pločice

Grijaće prostirke su tip klasičnog kabela toplinski izoliranog poda. Imaju isti grijaći element - kabel. Razlika je u tome što se u proizvodnji tepiha koriste vrste s manjim promjerom. Ovaj pod je izveden u gotovom obliku: kabel je pričvršćen na fleksibilnu stakloplastičnu mrežu. Najčešće se te podloge biraju za pod keramičkih pločica.


Na poleđini rešetke, u pravilu, nalazi se ljepilo, što je vrlo pogodno, jer vam omogućuje da odmah popravite strukturu površine. Stoga je u ovom slučaju električni pod montiran bez upotrebe građevinske trake. Nakon polaganja i pričvršćivanja grijaćih tepiha potrebno je napraviti sve potrebne žične veze i provjeru sustava. Zatim se sipa cementna žbuka i polažu keramičke pločice.

Infracrveni električni podovi

Na tržištu toplih podova, infracrveni pod s ugljičnim grijačima postupno dobiva na popularnosti. Njegova raširena upotreba trenutno zaustavlja relativno visoku cijenu. Ova opcija održavanja optimalne temperature u stanu je najviše bezopasna za ljudsko zdravlje. Ljudi koji koriste podnu izolaciju od štapova najčešće ostavljaju pozitivne odgovore o tome.

Infracrveni pod se smije polagati čak i na mjestima gdjepostoji namještaj koji se također ne može bojati premjestiti tijekom rada. Ugljične šipke imaju funkciju samoregulacije, tako da se nikada ne pregrijavaju. Instaliran ugljični mat s estrih ili ljepilom. Može se polagati pod keramičkim pločicama ili bilo kojim drugim podnim oblogama.


Da bi sustav radio učinkovitije, potrebno je prvo postaviti podlogu filma koji reflektira toplinu na pod. U izolaciji treba izvesti posebne rupe, koje su potrebne za poboljšanje prianjanja ljepila ili betonskog estriha na podlogu. Električno podno grijanje treba biti ravnomjerno raspoređeno po cijelom području. Na postojeće spojne žičane prostirke, ako je potrebno, može se rezati na komade potrebne veličine. Kada se završe svi radovi na instalaciji i verifikaciji sustava, površina se može izlijevati tankim slojem cementno-pješčanog estriha ili ljepila.

Filmska topla elektropol je najlakše instalirati. Pripremni radovi na uređenju površine nisu potrebni. Ova vrsta toplog poda postavlja se na izolacijsku podlogu, a povrh toga se odabrani pod rasprostire.

Upravljanje električnim podom

Sustav je spojen na električnu mrežu i njime upravlja termostat. Ovaj uređaj nadzire temperaturu poda i zraka očitavanjem podataka s unutarnjih i vanjskih senzora. Glavni su unutarnji senzori. Oni su instalirani uestrih ili ispod završnog premaza u procesu polaganja toplog poda (više: "Upravljanje toplim električnim podom - opcije i metode"). Dodatni senzori prate temperaturu zraka. Obično se ugrađuju na zid.

Najjednostavniji termostat ima funkciju održavanja željene temperature u prostoriji. Kada se zadane vrijednosti prekorače, isključuje napajanje, a kad se sustav hladi, uključuje se. Složeniji dizajn imaju programabilne termostate. Oni vam omogućuju da postavite željeni algoritam za grijanje prostora. Neki modeli već imaju nekoliko standardnih programa koji uzimaju u obzir dan ili noć, vikende ili radne dane.


Oni sami mogu uključiti struju prije nego što se vlasnici vrate kući i isključe je, dok nitko nije tamo. Postoje modeli termostata s daljinskim upravljanjem putem interneta ili mobilnog telefona. Takva je funkcija vrlo pogodna, jer ako se iznenada planovi promijene, vlasnici stanova mogu mijenjati postavke programa s udaljenosti.

Cijena programabilnog modela mnogo puta premašuje cijenu jednostavnog. Međutim, zbog činjenice da je uporaba električnog grijanog poda racionalna, a potrošnja energije niska, troškovi će se isplatiti nakon nekog vremena (pročitajte: "Koliko električne energije koristi zagrijani pod - što utječe na potrošnju")

Topla elektropol, kao glavni i dodatni sustav grijanja

Ako soba ima izvrsnu kvalitetu izolacije, tek tada se električno podno grijanje može koristiti kao glavni sustav grijanja. Čak i ako je taj uvjet zadovoljen, ovaj način grijanja još je prikladniji za područja gdje su zime dosta tople. No, u područjima s oštrom klimom, to će biti prilično skupo i nije učinkovito. Vidi također: "Kakvu vrstu električnog podnog grijanja odabrati za ugradnju u kuću."

Kako bi prostor održavao ugodnu temperaturu samo zahvaljujući sustavu "toplog poda", mora zauzimati značajan dio površine poda, odnosno najmanje 2/3 ukupne površine.


Ako je soba ispunjena velikom količinom namještaja, sustav neće moći obaviti svoj zadatak u cijelosti. Osim toga, potrebna je gustoća snage od najmanje 150 vata.

To je prilično skupo boriti se protiv zimske hladnoće s električnim podnim grijanjem, ali u proljeće i jesen, kada je centralno grijanje isključeno, ova metoda će biti samo način. Vidi također: "Što topli pod odabrati pod pločica - za i protiv opcija."

Bolje je koristiti takve podove kao dodatnu metodu grijanja prostorije. Također su prikladne za grijanje glaziranih lođa i balkona, sobe koje se nalaze u prizemlju ili na prvom katu zgrade.


Najracionalnije će biti korištenje električnog podnog grijanja u kupaonici. To neće biti potrebno nakon vodenih postupakapostanu bose noge na hladnoj pločici, a također će se osloboditi povećane vlažnosti u ovoj sobi.