Kakvu podu za teretane bolje odabrati

Vrlo je važno da se osjećate ugodno i udobno dok se bavite sportom, a osobito s intenzivnim vježbama. Da biste to učinili, soba mora zadovoljiti brojne standarde i zahtjeve, uključujući i podove.


Ovaj materijal će čitatelju reći kakva je podna obloga za teretane najpoželjnija i zašto. Osim toga, fokusira se na prednosti, načine primjene i ugradnju, kao i na osnovne zahtjeve za podove za sportske dvorane.

Nije svaka podna obloga pogodna za opremanje teretane za sportske treninge, čak i ako je kvalitetna, lijepa i izdržljiva. Dakle, zbog strukturnih značajki materijala, podovi u teretani ne bi trebali biti postavljeni od laminata, parketa, linoleuma ili pločica. Optimalno, novi inovativni premaz kao što je samonivelirajući pod će biti prikladan za ove svrhe.

Zahtjevi za podove u teretani

Bilo koji sportski sadržaji, bilo da se radi o klubovima za fitness, teretani ili redovnim dvoranama, kao i terenimana otvorenom, imaju brojne kriterije ocjenjivanja - iskustvo osoblja, alate, lakoću postavljanja, kao i kvalitetu podne obloge. U tom slučaju, sportski podovi izravno utječu na praktičnost treninga, kao i na sigurnost sportaša pri izvođenju određenih elemenata.

To je važno, budući da je nemoguće ne zakoračiti na pod, a ako pokrivenost ne zadovoljava određene standarde, osoba riskira ozbiljne ozljede tijekom nastave. Ona također utječe na razinu opterećenja na one ili organe i mišiće, kvalitetu izvedbe trikova - njihovu brzinu i točnost.


Podna obloga za teretanu mora odgovarati brojnim parametrima:

 • praktičnost i sigurnost;
 • zadani koeficijent krutosti;
 • elastičnost;
 • svojstva prigušenja;
 • kvalitete zvučne i zvučne izolacije;
 • učinak protiv klizanja;
 • ekološka prihvatljivost, sigurnost od požara i trajanje rada;
 • razinu troškova za ispravan rad;
 • jednostavnost održavanja i higijenska njega;
 • dostupnost certifikacijskih dokumenata.

Što je dobar samonivelirajući pod za sportske objekte

Polimerni premaz je sposoban apsorbirati udarce, što smanjuje opterećenje zglobova, mišića i mišićno-koštanog sustava osobe koja izvodi vježbu. Štoviše, takav pod ne klizi i apsolutno je ravan.

Poliuretanski pod može izdržati težak padbez stvaranja udubljenja, ima visoku otpornost na ogrebotine i druga mehanička oštećenja. Stoga je ovaj premaz vrlo izdržljiv i ne gubi svoj izgled ni nakon nekoliko desetljeća rada. Osim toga, ovaj kat se ne boji izloženosti temperaturnim promjenama, vlažnosti ili ultraljubičastom zračenju. Oštećena područja poliuretanskog poda lako se mogu ispraviti.


Samonivelirajući pod za fitness prostor bit će jedno od najboljih rješenja, budući da zadovoljava sve zahtjeve za podove u ovoj sobi. Bešavni polimerni sloj ne upija vlagu, ne akumulira bakterije i lako se održava. Za čišćenje samonivelirajućeg poda prikladnog za sve kemijske deterdžente.

Mjesta uporabe samonivelirajućih podova u dvoranama

Budući da samonivelirajući podovi zadovoljavaju standarde sigurnosti i zaštite okoliša, njihova uporaba je prihvatljiva za odrasle i za dječje sportske objekte.

Konkretno, takav pod može biti:

 • u dječjim ili tinejdžerskim igralištima na otvorenom;
 • na pokretnim trakama;
 • na područjima staza i pješačkih područja;
 • na teniskim terenima;
 • na sportskim terenima na otvorenom;
 • u područjima oko bazena.


Inače, samonivelirajući pod je važan ne samo za opremu sportskih objekata, već i za gospodarske svrhe, primjerice, ispuniti pod u šupama ili kao slijepi prostor kod kuće.

Vrste i dizajn sportskih podova

Podne obloge za sportske dvorane, koje karakterizira visoka kvaliteta, imaju složenu strukturu jer moraju biti u skladu s nizom pokazatelja.

Podovi za sportove uključuju:

 • sustav prigušivanja koji se sastoji od pjenastog materijala koji sadrži gumene granule, poliuretane i druge komponente;
 • glavni premaz, koji je PVC membrana, ili jedna od opcija za samonivelirajuće podove - akril ili poliuretan.


Neke razlike mogu biti između premaza koji se koriste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.

Imenovanje sportskih podova

Postoje dvije vrste premaza:

 1. Posebna svrha . Ovaj premaz se uglavnom koristi za opremanje prostora, gdje su iskusni sportaši obučeni i održavaju se velika sportska natjecanja, na primjer, u tenisu. Za teniski turnir vrlo je važno da se lopta dobro odbija od podne površine, a sportašu je ugodno kretati se.
 2. Višenamjenski . Ovaj tip poda odlikuje se svim karakteristikama koje pod za fitness treba imati, odnosno trajnosti, sigurnosti i udobnosti za polaznike. Pogodne su za aktivne igre, kao i za fitness, oblikovanje ili ugradnju simulatora.


Metodom montaže

Ovaj kriterij omogućuje podjelu samonivelirajućih podova u tri kategorije:

 1. Stacionarni .
 2. S mogućnošću demontaže . Ovi poklopci se mogu lako ukloniti i premjestiti na novo mjesto ili smjestiti u spremište, jer su opremljeni prikladnim sustavom pričvršćivača. Aktivno se koristi za turnire u igrama, na primjer, badminton i druge stvari.
 3. S modularnim sustavom . Ovaj tip sportskog poda sastoji se od skupa montažnih dijelova koji se mogu brzo sastaviti bez nanošenja ljepila ili drugih materijala. Sličan pokrivač se aktivno primjenjuje na opremu otvorenih prostora, kao iu zatvorenom prostoru. Takav pod je tražen i tijekom amaterskih natjecanja i za ozbiljna natjecanja sportaša.


Treba napomenuti da sportski podovi na otvorenom moraju ispunjavati visoke standarde kvalitete. Osim toga, za njihovu ugradnju potreban je sustav odvodnje, kao i pažljivo pripremljena baza. Za postavljanje na otvorenom optimalni su: umjetna trava, prirodni travnjak, tlo, guma i samonivelirajući premazi.

U zatvorenom prostoru, tepih za teretanu, kao i PVC, gumeni ili kombinirani premazi, dobro su se dokazali.

Koji su podovi preferirani za vanjske prostore

Postoji mnogo različitih vrsta premaza dostupnih na suvremenom tržištu građevinskih materijala, uključujući za sportske objekte, kako unutarnju tako i vanjsku. Povećana potražnja u posljednje je vrijeme postala inovativnaPokrivenost GUMBIT SPORT-a. Ovaj premaz je dobro dokazan prilikom polaganja na otvorenim mjestima zbog posebne strukture.

Premaz se sastoji od sljedećih elemenata:

 • guma od mrvica kao punilo, dobivena kao rezultat recikliranja guma;
 • komponenta za vezanje poliuretana.


Zahvaljujući punilu, takav gumeni pod za vanjsku teretanu odlikuje se elastičnošću i izdržljivošću, ne boji se teških tereta i udaraca. Takav pod nije podložan deformacijama ili lomovima. Vidi također: "Koji gumeni podovi odabrati i kako se montirati."

U isto vrijeme, kako bi se osigurala dobra adhezija na podlogu, bilo da je to beton, asfalt, metal ili drvo, omogućuje veznu komponentu - poliuretan. To znači da je gotovo nemoguće ukloniti ovaj premaz s baze.

Raspon primjene ovog materijala je vrlo širok. Idealan je za uređenje otvorenih prostora, teniskih terena, staza za trčanje, igrališta, mjesta za pješake, područja oko bazena. Osim toga, to je optimalna podnica za teretanu u kući.

Prednosti sportskog poda Gambit

Možemo zapaziti cijeli popis pozitivnih osobina ovog premaza:

  To je izdržljiv, izdržljiv i izgleda privlačan.
 1. Ima antistatički učinak i otporan je na vatru.
 2. Sigurnost okoliša i mogućnost recikliranja.
 3. Razlikuje se higijenskim i dobrimpogodan za čišćenje vodom.
 4. Način polaganja takvog premaza podrazumijeva odsustvo šavova, zbog čega se ne skuplja prljavština u zglobovima i nitko ih ne hvata pri hodu.
 5. Ima svojstva upijanja šoka koja smanjuju stres na zglobovima osobe tijekom treninga.
 6. Visoka razina apsorpcije buke.
 7. Ne zahtijeva dodatne troškove tijekom uporabe, osim toga, premaz je otporan na kemikalije - deterdžente, benzin, motorno ulje. Nije osjetljivo na alkalno ili kiselo okruženje, kao i na otapala.
 8. Ne mijenja izvornu veličinu prilikom uporabe.
 9. Podna površina je neklizajuća i ugodna za hodanje.
 10. Ako je popravak neophodan, nije potrebno mijenjati cijelu pokrivenost. Dovoljno je zamijeniti pojedine dijelove.

Koji se premazi najbolje koriste u zatvorenom prostoru

Nedavno su se gume za teretane Factor Sport koristile vrlo aktivno. Zbog svog posebnog sastava ovaj premaz karakteriziraju povećane kvalitete prigušenja i mekoća.

Stoga, takve tepihe posebno poštuju ljubitelji gimnastike, aerobika i oblikovanja. Osim toga, ovaj pod znatno smanjuje rizik od ozljeda tijekom treninga.

Takav premaz se sastoji od odvojenih modula s mehanizmima za zaključavanje koji olakšavaju sastavljanje ili pomicanje.

U zaključku,

Učinkovitost treninga sportaša, kao i psihološkograspoloženje za postizanje rezultata izravno ovisi o udobnim uvjetima u teretani. Stoga je vrlo važno osigurati pokrivenost u bilo kojem sportskom objektu tako da se svatko tko dođe osjeća sigurnim, udobnim i sigurnim. Ne smijemo zaboraviti na prevenciju ozljeda koje se ne mogu izbjeći ako sportski podovi ne zadovoljavaju određene prihvaćene standarde.