Kako pločica na šperploči stane na pod - opcije ugradnje

Popravci u kući, koju obavljaju vlasnici vlastitim rukama, zahtijevaju znatna ulaganja vremena, truda i, naravno, novca. Međutim, ne mogu svi unaprijed predvidjeti kakvu će se situaciju susresti u procesu popravka, često moraju kombinirati takve materijale koji su prethodno smatrani međusobno isključivima.


U ovom trenutku postoji toliko visokotehnoloških građevinskih materijala da nemoguće postaje moguće. U ovom članku ćemo objasniti kako pločice treba polagati na šperploču na podu.

Gdje mogu postaviti pločice na šperploči

Polaganje pločica na osnovi šperploče, kao i na dasci na trupcima, najčešće se izvodi u drvenim ili okvirnim kućama. Ovaj pristup je trenutno vrlo relevantan, budući da je cijena šperploča niska, a brzina njegove instalacije je prilično visoka. Osim toga, šperploča vam omogućuje da razina poda ili zidova pod naknadno polaganje pločica.

Keramičke pločice jednako se koriste za zidove i podove. Iako je najprikladnija baza za pločice betonski pod, šperploča također može poslužiti kao baza.


Iskusni graditelji su dugo ovladali tehnikom polaganjapločice na šperploči. Ovaj proces, iako zahtijeva vrijeme i trud, ali nema temeljne razlike s metodom polaganja na druge baze. Istina, postoje neke značajke.

Zahtjevi za osnovicu

Glavni kriterij za odabir šperploče za podove ispod pločica je njegova debljina. Dakle, ako se šperploča stavi na drveni pod, tada njezina debljina mora biti najmanje 22 mm (u Europi se prihvaćaju standardi od 28 mm).

Ako je osnova za šperploče okvir od drveta, trebao bi biti najmanje 30 mm debljine. Ovi standardi osiguravaju dovoljnu razinu čvrstoće baze tako da se pločica ne pukne s vremenom zbog vibracija prilikom hodanja.

Sastavljanje i učvršćivanje šperploče

Prije učvršćivanja šperploče, velike listove treba izrezati na manje kvadrate. To će smanjiti opterećenje na svakom listu. Polaganje komada šperploče na trupcima ili podu dasaka treba biti s pomicanjem šavova u šahovnici. Za polaganje šperploča na zaostaje, korak između njih ne smije prelaziti 30-40 cm (više detalja: "Kako staviti šperploča na podu - pravila polaganja").

Za pouzdano pričvršćivanje šperploče kako bi se izbjegla njegova progiba i vibracije potrebno je što je moguće češće zavijati vijke za samourezivanje. Tada ne možete se bojati da će pločica na šperploči na podu uskoro puknuti i odmaknuti se od baze.


Šperploča treba polagati što je moguće glatko - to se može provjeriti pomoću razine.

Pod pločica možete uzeti šperploča i manju debljinu nego što je naznačeno. Međutim, u ovom slučaju, trebat ćeležao u nekoliko slojeva. Način polaganja je raspoređen, a gornji sloj mora biti položen na donji sloj tako da se šavovi ne mogu približiti na jednom mjestu. Pouzdanost konstrukcije osigurava se lijepljenjem slojevitih ploča zajedno s dodatnim vijcima gornjeg sloja vijcima.

Šperploča se može proširiti s promjenama vlažnosti i temperature zraka, stoga, kada se postavi, između ploča i zidova ostaju praznine (0,5 i 1 cm).

Nakon ugradnje šperploče, usavršava se brušenjem.

Valja napomenuti da se pri zavijanju vijaka moraju lagano utopiti u površinu šperploče tako da se mogu pažljivo polirati.


Površina podloge se čisti od prašine i obriše vlažnom krpom. Nakon toga, možete nastaviti s pripremanjem. Takva impregnacija, nanesena u dva sloja, osigurat će dodatnu zaštitu od vlage.

Ako se pločice oblažu prostorijama s visokom vlažnošću, kao osnova, treba koristiti kuhinje, kupaonice ili kupaonice. Osim toga, potrebno je primijeniti dodatni sloj hidroizolacije - možete koristiti industrijsku tekućinu ili mješavinu praha.

Nakon završetka svih ovih faza, konačno možete prijeći izravno na polaganje keramičkih pločica.

Tehnologija lijepljenja pločica na šperploču

Proces lijepljenja pločica na šperploču uključuje nekoliko koraka:

  1. Temeljna baza.
  2. Suho polaganje pločica za ugradnju.
  3. Lijepljenje pločica na podnožje.

Prije postavljanja pločica PVC šperploča baza je dovoljno samo za poravnanje i premijera. Tada možete početi polagati od centra do rubova sobe.


Podne pločice na šperploči polažu se prvo na suhu osnovu bez ljepila, tako da se mogu pravilno postaviti. Svi izrezani komadi pločica (bilo da su PVC ili keramički) uvijek su postavljeni na rubovima, tako da duljina rezanog komada nije manja od polovice veličine cijele pločice. U slučaju nedosljednosti, možete lagano pomaknuti pločicu duž jedne od osi kako biste dobili lijepu sliku.

Prije lijepljenja pločica na šperploču na podu, trebali biste razumjeti značajke određene mješavine ljepila. Recimo odmah da se sastav cementa ne može koristiti - nije namijenjen fleksibilnim površinama i brzo će se razbiti.

Na najbolji način za lijepljenje pločica na podlogu od šperploče, ljepila na bazi silikona, dvokomponentnih kompozicija, ljepila za parket s modificiranim silanom, a druge su prikladne. Glavna prednost svih ovih ljepila je u tome što se pločica veže za baznu bušotinu, dok se istovremeno omogućuje slobodno širenje šperploče. I slični adhezivi služe kao dodatni sloj hidroizolacije.


Da biste izbjegli prerano sušenje ljepila, ne miješajte previše odjednom - bolje je to učiniti malo i odmah prijelijepljenje pločica.

Nakon postavljanja, pločice se konačno mogu staviti na ljepilo, stavljajući ih što bliže jedna drugoj. Položeni crijep mora biti izglađen teškim valjkom da su svi mjehurići zraka otišli.

Na zidne pločice na šperploča prilogu, počevši od drugog reda. Da bi to učinili, stavljaju drvenu dasku koja će držati pločice dok se ljepilo potpuno ne osuši. Samo na kraju možete ukloniti šipku i zalijepiti prvi red preostalih pločica, komadića i komada.

Također je moguće početi polagati pločice na podu iz drugog reda. Osim toga, ovisno o uzorku, veličini same pločice i prostorije, moguće je izvršiti instalaciju i dijagonalno i od centra do zidova.

Savjeti za lijepljenje pločica

Ljepilo za pločice na šperploči ravnomjerno se nanosi s lopaticom sa zubima, pokrivajući malu površinu odjednom, obično ispod 1–4 pločica (ne više od 1 m2područja).

Svaka pločica stavlja se na ljepljivu podlogu, čvrsto je pritišćući, nakon čega se provjerava na horizontu s razinom zgrade. Odstupanja razine se ispravljaju dodirom pločice gumenim čekićem. Na taj su način postavili sve pločice, umetanjem križa ili drvenih blokova u šavove tako da je debljina šavova uvijek bila ista.


Uvučeni sloj između pločica položenih na podlogu od šperploče ovisi o njihovoj veličini, ali u svakom slučaju ne smije prelaziti 5 mm. Inače će spojka izgledati neuredno.

Sve cijele pločice su postavljene na istom principu, dokcijela površina poda ili zidova neće biti ispunjena. Kada se ljepilo osuši, možete završiti polaganjem rubova rezanih pločica.

Vrijedno je zapamtiti da se višak ljepila, koji se pojavljuje u procesu polaganja, mora odmah ukloniti, inače može ostaviti ružne mrlje na pločici i pokvariti dizajn.

Sve mješavine ljepila dizajnirane za drvne površine brzo se suše. Stoga je hodanje po svježe postavljenim podnim pločicama moguće samo nekoliko sati kasnije.


Kada je ljepilo potpuno suho, možete ukloniti križeve i završiti šavove. Napunite ih posebnim mortom. Boja žbuke može se odabrati po želji - bilo bijelo ili nekoliko tonova tamnije ili svjetlije od osnovne boje pločice.

Nanesite talog pomoću gumene lopatice, krećući se okomito na šav kako bi bolje popunili prazninu. Važna funkcija fugiranja je dodatna zaštita šperploče od vlage. Na kraju rada morate čekati potpuno sušenje šavova.

Završna faza rada - čišćenje pločica vlažnom krpom od prašine i prljavštine. Međutim, nemojte biti previše revni s pranjem, kako ne biste oštetili svježi talog. Na kraju pločice protrljati do sjaja suhom spužvom ili krpom.

Dakle, proces lijepljenja pločica na šperploča je sasvim moguće, ako slijedite tehnologiju i odabrati pravi materijal. Detalji su navedeni u dodatnim foto i video materijalima za ovaj članak.