Kako napraviti toplu podnicu od polipropilenskih cijevi vlastitim rukama

Grijani kat je prilično zanimljiva građevina s mnogo prednosti, tako da ne postoji ništa iznenađujuće u svojoj popularnosti. Postoji nekoliko mogućnosti za izgradnju grijanih podova, a svaka od njih ima svoje karakteristike. Uobičajeni sustav podnog grijanja je sustav koji koristi polipropilenske cijevi. Kako napraviti tople podove od polipropilena cijevi samostalno, i bit će objašnjeno u ovom članku.


Značajke polipropilenskih cijevi

Kako bi se podno grijanje na PVC-u moglo nakon montaže raditi, potrebno je koristiti visokokvalitetne materijale koji zadovoljavaju određene zahtjeve. Činjenica je da je cjevovod pod ozbiljnim stresom: gornji sloj betona, namještaj ugrađen na podu i prolazna rashladna tekućina - svi ti faktori utječu na sustav.

Ponekad vlasnici imaju želju uštedjeti na materijalima. To ne bi trebalo biti učinjeno - loše cijevi mogu se probiti. Ako se to dogodi, bit će potrebno demontirati podnu oblogu i rastaviti betonski estrih za popravak sustava grijanja - troškovi će biti previsoki, pa je bolje koristiti dobre materijale na početku.

Međutim, odabirom propilenskih cijevi problematično je napraviti takvu pogrešku - cijeviPVC za grijane podove ispunjava sve zahtjeve.


Ovaj materijal ima mnogo pozitivnih osobina, među kojima su sljedeće:

 • visoka pouzdanost;
 • Dugi vijek trajanja - polipropilenske cijevi mogu trajati i do 50 godina;
 • dobra fleksibilnost kako bi se spriječilo lom cijevi tijekom savijanja;
 • mogućnost stvaranja hermetičke veze, zbog koje zrak ne ulazi u cijevi;
 • Dobra mehanička čvrstoća, koja omogućuje da cijevi izdrže teška opterećenja;
 • Niska cijena.

Postoje nedostaci polipropilenskih cijevi. Najvažnija od njih je potreba za korištenjem posebne opreme za zavarivanje cjevovoda. Osim toga, za spajanje cijevi, poželjno je imati barem malo iskustva u tome - niskokvalitetno zavarivanje može uzrokovati nedostatak nepropusnosti grijanog poda.

Priprema za polaganje podnog grijanja

Prije polaganja toplog poda od polipropilena cijevi vlastitim rukama, potrebno je pripremiti. Cjelokupna priprema ima za cilj osigurati da topli pod ispravno funkcionira i zagrijava prostoriju, a ne podzemni prostor.


Priprema uključuje nekoliko faza:

 1. Prvo, podloga mora biti pokrivena slojem vodonepropusnosti. Za to se u pravilu koristi debeli polietilenski film. Položen je na pod, tako da je preklapanje na zidovima najmanje 10 cmprodiranje vlage u sustav.
 2. Sljedeći korak je ugradnja toplinske izolacije. Često je toplinski izolacijski materijal ekstrudirani polistiren, može izdržati mehanička opterećenja i ima odličnu otpornost na vlagu.
 3. Materijal za toplinsku izolaciju je razmaknut. Ako postoje nepravilnosti na hrapavoj ploči između pjenastih polistirenskih ploča, postojat će praznine za koje se koristi montažna pjena. Također se koristi za popunjavanje prostora između zidova i izolacije.
 4. Ako je baza previše neujednačena, trebate razmotriti njezino poravnanje. Činjenica je da prisutnost padova visokih katova uzrokuje povećanje hidrauličkog otpora u sustavu, zbog čega se njegova učinkovitost smanjuje.
 5. Kako bi se postigla maksimalna učinkovitost toplinske izolacije, vrijedi staviti penofol preko glavnog sloja toplinske izolacije. Na jednoj strani ima tanku aluminijsku foliju, zbog koje će reflektirana toplina ući u prostoriju i zagrijavati zrak. Za spajanje penofola korištena je građevinska traka.


Pravilna provedba svake faze pripreme omogućit će u budućnosti opremiti visoko kvalitetne podove s grijanim vodom iz polipropilenskih cijevi, dobro obavljati svoje funkcije.

Izračun potrebnih materijala

Prije nego što napravite toplu podlogu od polipropilenskih cijevi, trebate izračunati količinu potrebnog materijala, od koje će izravno ovisitiupotrijebljena shema konturnog pilota. U pravilu, ugradnja polipropilenskih cijevi obično se izvodi po "puževoj" shemi - nije baš jednostavna, ali će učinkovitost takvog dizajna biti veća.

Bez obzira na odabranu shemu, cijevi će oblikovati nepravilan geometrijski oblik s mnogo obrata.


U ovom slučaju teško je izračunati točnu duljinu cijevi, a za to se koriste dvije metode:

 1. Izračunavanje duljina cijevi za projekt. Soba se prebacuje na list papira s kamenčićima. Shema kruga grijanja također se primjenjuje na papir, a zatim mjeri pomoću ravnala.
 2. Izračunavanje duljine cijevi pomoću dugog niza. Da biste koristili ovu metodu, trebat će vam dugi kabel koji se mora postaviti na predviđeno mjesto cijevi. Kabel tada mjeri dovoljno.

Pri izračunu cijevi potrebno je dodati 10% konačnom rezultatu, tako da je materijal dovoljno precizan.

Ugradnja podnog grijanja

Uređenje toplog poda treba biti pažljivo i polako, kako ne bi propustili važne nijanse. Prilikom polaganja polipropilenskih cijevi prema "puževom" sustavu, dovodne i povratne cijevi bi trebale prolaziti paralelno - takav sklop uvelike pojednostavljuje savijanje cjevovoda. Učvršćivanje cijevi provodi se metalnim stezaljkama ili plastičnim kopčama. Sami su pričvrsnici pričvršćeni na spojnicu s tiplama.

Ponekad se polipropilenske cijevi montiraju drugačije. Za provedbu ovogaMetoda na podu je postavljena metalna mreža, koja ima velike ćelije, što vam omogućuje daljnje jačanje kravate. Na toj će rešetci biti priključena cijev.


Nakon polaganja cijevi, krugovi grijanja poda grijanja spojeni su na kolektor. Povezani sustav treba testirati. Da bi se to postiglo, voda se pumpa u sustav pod tlakom, a cjevovod provjerava ima li curenja.

Ako je test pokazao da topli pod normalno radi, tada možete izliti estrih. Trebat će joj dati vremena da se stvrdne, a za sve to vrijeme ne može se pokrenuti grijanje - beton se mora osušiti pod utjecajem prirodnih uzroka.


Pri projektiranju podnog grijanja potrebno je uzeti u obzir sve njegove značajke dizajna. Na primjer, ako se pod koristi kao glavni izvor topline, korak između zavoja ne bi trebao biti veći od 15 cm, au slučaju kada je ovaj sustav dodatni krug grijanja, korak se može povećati na 40 cm.

U područjima u kojima će se nalaziti namještaj ili drugi veliki objekti, bespredmetno je instalirati cijevi - objekti će spriječiti rasipanje topline u zatvorenom prostoru.

Zaključak

Toplinski izolirani pod iz polipropilena prilično je zgodan dizajn koji ima masu prednosti. Stvaranje takvog sustava ne zahtijeva posebno znanje i veliki napor - dovoljno je pažljivo slijediti algoritam.instalacija toplinski izoliranog poda, te će moći kvalitativno izvršiti dodijeljene funkcije.