Metode i vrste polaganja laminata iz prakse

Od cijelog popisa podnih obloga laminat je najistaknutiji. To je zbog činjenice da je materijal vrlo izdržljiv i, u isto vrijeme, relativno jeftin, a osim toga na tržištu postoji veliki izbor boja i sorti. Ali još više kupaca privlači jednostavna metoda instalacije.


Kako bi bolje razumjeli zašto je tako cijenjen, vrijedi razmotriti vrste laminata.

Opće informacije

Prije nego što opišete osnovne metode polaganja laminata, potrebno je razumjeti što je to laminat.


Dizajn

Laminat se sastoji od sljedećih dijelova:

 1. Gornji sloj je prozirni premaz koji štiti prethodni dekorativni sloj.
 2. Ispod zaštitnog sloja nalazi se papirnati sloj s nekim uzorkom, koji u pravilu oponaša drvo ili neki drugi materijal.
 3. Ispod je središnji, ojačani sloj iverice, koji laminatu daje oblik i čvrstoću (čitaj: "Stavimo ivericu pod laminat vlastitim rukama"). Osim toga, ovaj sloj je opremljen bravama, definirajući kako će traka pristati jedan s drugim.
 4. Donji dio konstrukcije ploče sastoji se od vodoodbojnog papira, koji je impregniran smolom zadajući joj takva obilježja.

Značajke laminata

Dizajn ovog poda ima popis prednosti:

 • povećana snaga i pouzdanost;
 • niski troškovi, zbog korištenja u procesu proizvodnje jeftinih prirodnih sirovina;
 • mnogo nijansi i boja;
 • jednostavnost instalacije i naknadno održavanje (čitaj također: "Kako položiti fleksibilni laminat - primjeri iz prakse").

Postavljanje laminata ovisno o dostupnoj bravi

Unatoč načinu instalacije, bilo da se radi o polaganju laminata ili laminatu za polaganje palube, koji izravno ovisi o postojećem priključku za zaključavanje, pripremna faza u svim slučajevima bit će ista.


Redoslijed pripremnih radova:

 1. Prikupljene podne obloge treba ostaviti nekoliko dana u prostoriji u kojoj će biti položeni. To je potrebno za aklimatizaciju materijala.
 2. Pripremljeni temelj treba temeljito očistiti.

  Imajte na umu da je za brže i bolje čišćenje bolje koristiti građevinski usisivač.

 3. Zatim morate biti sigurni da je baza prikladna za polaganje laminata. Ako je pod napravljen od drva, zatim između točaka visokih oko 2 metra, razlika u visini ne smije prelaziti 4 mm, u suprotnom, površina se mora izravnati električnom ravninom. Ako se ploče savijaju pri hodu, treba ih fiksirati ili zamijenitinove. Vidi također: "Kako zamijeniti jednu laminatnu ploču - opcije popravka poda."

  Ako je to betonska podloga, a zatim je izravnati, morat ćete napuniti dodatni estrih.

  Važno je napomenuti da se samonivelirajuće smjese mogu koristiti za brže i bolje izravnavanje. Oni će biti što je više moguće prikladni za dobivanje jednake osnove pod bilo kojim podnim oblogama.
 1. Ako se polaganje laminata vrši na betonskom podu, potrebno je osigurati izolaciju od vlage. Da biste to učinili, postavite vodonepropusni sloj koji se uklapa s 20 cm preklopom na zidu. Spojevi su međusobno povezani konstrukcijskom trakom.
 2. Nadalje, nužno je postaviti slojeve zvučne i toplinske izolacije od polietilena.


Sada možete početi polagati laminatne ploče. Na temelju postojećeg priključka za zaključavanje bit će potrebno provesti instalaciju u skladu s odgovarajućim uputama koje ćemo opisati u nastavku.

Zaključavanje veze "Klik"

Redoslijed polaganja bit će:

 1. Mjerimo udaljenosti između zidova kako bismo razumjeli koliko vam je potrebno panela i koje ploče trebate podrezati na zidove u svakom redu.
 2. Ako su redovi laminata poslagani s 50% pomaka ploča, tada se prva i zadnja ploča u nizu moraju opremiti istom dužinom. Tako će gotova baza, zbog svoje simetrije, izgledati estetskije i potpunije.
 3. Prva traka laminata treba postaviti u udaljeni kut. Između panela i zida umetnuti su klinovi širine 10 mm.
 4. Ploča sljedećeg reda dovede se do ploče prethodne strane, opremljene bravom, pod kutom od 30 °oko . Da biste snimili ploču, morate je umetnuti i gurnuti prema dolje. Na taj se način uklapa cijela serija.
 5. Sljedeći je sljedeći redak. Ako je ploča zategnuta, onda je pogodak s gumenim čekićem.
 6. Takve se radnje obavljaju dok se ne položi cijeli kat.

Priključak za zaključavanje

Ako namjeravate polagati laminatnu riblju kost, koja ima ovu vrstu veze, instalacijska tehnologija bit će malo drugačija. Polaganje počinje sve od dalekog ugla, a na zidovima se koriste i klinovi, ali laminatne trake u ovom slučaju nisu umetnute pod kutom, nego horizontalno.

Priključak podrazumijeva da se na jednoj strani panela nalazi šiljak, as druge - žlijeb odgovarajućeg oblika, kroz koji se vrši usidravanje panela (čitaj također: "Kako napraviti spoj između laminata i laminata - što koristiti").


Druga traka drugog reda prvo pristaje s lamelama u prethodnom retku, a tek tada se tuče gumenim maljcem do susjedne trake drugog reda. Ova metoda pokriva cijelo područje sobe.

Posljednja ploča u nizu montirana je sa stezaljkom, jer s čekićem nema dovoljno mjesta za ljuljanje.

Preporučuje se polaganje redova laminata s 50%ofset, što znatno povećava čvrstoću cijele konstrukcije.


U zaključku

Laminatni podovi su praktična, jeftina i istovremeno prekrasna podna obloga koja može simulirati gotovo sve skuplje materijale. Također je vrlo jednostavan za instalaciju. Zahvaljujući tome, moguće je znatno uštedjeti na vremenu i financijama. Vidi također: "Kako izvesti laminat - dokazana metoda instalacije."

Mogućnosti polaganja su nešto drugačije, ovisno o spojnicama, ali to su nijanse koje instalaciji ne dodaju mnogo složenosti.