Koje su mogućnosti za polaganje pločica na podu - razlika načina s primjerima provedbe

Kako bi preveli bilo koje ideje dizajna i osobne preferencije potrošača, na tržištu građevinskih materijala prikazan je veliki izbor keramičkih pločica različitih oblika, boja, veličina, tekstura, kao i različitih namjena. Zbog toga postoji nekoliko metoda za polaganje pločica. Osmišljeni su kako bi postigli čisto praktične svrhe i dobili estetski izgled.


Koje su mogućnosti za polaganje pločica na podu, kao iu kojim slučajevima je preporučljivo koristiti određenu tehniku, reći ćemo u našem članku.

Osnovna tehnologija

Najčešći raspored podnih pločica, koji se koristi u stambenim područjima - je baza. To znači da se pločica na ravnoj površini rasprostire u ravnim redovima bez šupljina i čvrsto pritisne.

Glavna prednost ove tehnike je njezina jednostavnost i brza izvedba, tako da se bez posebnih napora može dobiti besprijekorna čvrsta površina.


Ako želite učiniti sobu vizualno širem, najbolje je odabrati velikukvadratne pločice s kontinuiranim nijansiranjem bez uzorka ili uzoraka. Osnovna shema polaganja pločica na podu u ovom slučaju bila bi najbolje rješenje.

Treba napomenuti da pravokutni crijep na podu ne izgleda posebno skladno s ovom metodom polaganja. Međutim, možete se izvući iz situacije tako što ćete na određenim mjestima izraditi svijetle akcentne pločice kontrastne boje. Osim toga, možete napraviti okvir sobe tamniji materijal, te u središtu mjesto lakši pločica.

Osnovna tehnologija s dijagonalom slaganja

Ne postoje samo izravni načini polaganja podnih pločica, već i dijagonale, u kojima je materijal postavljen pod kutom prema zidovima. U ovom slučaju, kvadrat izgleda kao običan romb, što čini izgled prevlake originalnijim.

U ovom slučaju, poželjno je odabrati pločicu bez uzorka s ujednačenom nijansom.


Međutim, sve dijagonalne mogućnosti polaganja podnih pločica imaju nekoliko nedostataka:

 • Ovom metodom polaganja pločica potrebno je češće rezati pločice, stoga će trebati mnogo više vremena za rad, nego s uobičajenim načinom postavljanja paralelno zidovima. Osim toga, potrebno je mnogo više materijala za popunjavanje prostora.
 • Ekstremna briga i pedantna izvedba takvog mukotrpnog i teškog rada, jer sve mora biti savršeno prilagođeno.
 • Zbog potrebe obrezivanja velikog broja pločica, tijekom rada vrlopuno otpada.

Podne pločice za postavljanje šaha

Kako bi interijer bio pozitivan i raznolik izgled premaza, možete odabrati raspored pločica na podu izmjenom materijala različitih boja ili tekstura. U ovom slučaju nije uopće potrebno odabrati radikalno kontrastne boje, može se zadržati na kombinaciji pločica različitih nijansi iste boje koje su mekane i ugodne za oči.


Ako imate pločicu s uzorkom u obliku pruga ili linija, onda dajte podu učinak šahovske ploče, možete postaviti pločice tako da je uzorak okomit na susjedna područja.

Dijagonalno slaganje

Šahovski crteži postavljanja pločica na podu po dijagonalnom rasporedu zahtijevaju samo ispravan odabir niza svjetlosnih i tamnih nijansi materijala. Osim toga, ova metoda, kao i svi ostali s rasporedom pod kutom, uključuje materijalne i radne troškove (za više informacija, "Polaganje pločica na podu dijagonalno - kako ispravno").

Polaganje offseta u ravnoj liniji i dijagonalno

Takve metode polaganja pločica na podu sugeriraju da se pločice polažu poput zidova od opeke, to jest, redovi se pomiču u odnosu jedan na drugi. Istodobno su dopuštene i četvrtaste i pravokutne pločice.


Prilikom polaganja pločica na takve načine mogu postojati neke značajke. Konkretno, ako odlučite postaviti nekoliko vrsta pločica različitih tekstura ili boja, možetedobiti vizualni učinak neke nepažnje. Pod se može činiti pomalo iskrivljenim, međutim, to je samo izgled koji nije povezan s pogrešno izvedenim radom.

Ako se odabere dijagonalna metoda polaganja s pomakom, onda je nužno da su zidovi i uglovi u sobama savršeno ravni, inače će svi nedostaci biti posebno vidljivi. U tom smislu napominjemo da budući da je ovaj proces vrlo naporan i mukotrpan, a zahtijeva i neke praktične vještine, neće svatko moći samostalno izvesti ovu instalaciju.

Polaganje pločica s ribljim kostima na podu

Vrste polaganja podnih pločica vrlo su raznolike, često im je zadatak da imitiraju neki drugi premaz. Konkretno, tehnologija polaganja riblje kosti osmišljena je tako da podsjeća na parket. Za ovu metodu odaberite samo pravokutne pločice.

Postoji nekoliko načina na koji se može postaviti:

 1. Ako je prva pločica uzorka postavljena paralelno sa zidom, tada će uzorak prelaziti sobu dijagonalno, međutim, to rezultira minimalnom količinom otpada, budući da značajno podrezivanje nije potrebno.
 2. Kada se prva pločica postavi s božićnim drvcem pod kutom prema zidu na 45o , crtež će biti okomit na zid, stoga će biti potrebno više materijala zbog obilja otpada.


Ova metoda polaganja izgledat će smiješno ako odaberete pločicu s prirodnim kamenom.

Metoda postavljanja riblje kostiima neke značajke:

 • Kako biste vizualno proširili prostoriju, pločice možete ugraditi u ovu tehniku ​​odabirom proizvoda uskog oblika.
 • Naprotiv, velike pločice mogu vizualno smanjiti površinu prostorije i učiniti prostranu sobu udobnom i intimnom.

Kada instalirate pločicu božićnog drvca, dopušteno je koristiti pločice nekoliko nijansi kako bi pod u sobi bio izražajniji i svijetliji. Odvojene zakrpe kontrastnih nijansi, koje se nalaze slučajnim redoslijedom, unose notu modernizma u interijer.

Polaganje geometrijskih uzoraka

Među mnogim primjerima tehnologija za ugradnju podnih obloga nalaze se vrste polaganja pločica na podu, koje uključuju postavljanje materijala u obliku geometrijskih oblika ili linija. Da biste to učinili, koristite pločice različitih boja.


Mogućnosti polaganja:

 • pomoći vizualno proširiti prostoriju u smjeru linija, ako su položeni duž duljine prostorije;
 • položeni po prostoriji, takvi se uzorci vizualno skraćuju;
 • može se nalaziti dijagonalno;
 • su varijante krutog ili isprekidanog uzorka;
 • pruge mogu biti postavljene okomito jedna na drugu;
 • lijepo postavljeni geometrijski uzorci različite složenosti.

Napominjemo da ova metoda ugradnje ne zahtijeva značajne napore i praktički je bez otpada. Osim toga, kupujući materijal u malim serijama, možeteZnačajno uštedjeti ako kupite ravnotežu u trgovini na prodaju.

Kombinacijski materijal

Uz pomoć različitih vrsta polaganja kombiniranih u jednoj prostoriji moguće je postići ne samo originalnost i novost u interijeru, već i vizualnu podjelu na različita funkcionalna područja.

Na primjer, pod će izgledati vrlo povoljno ako je postavljen u kuhinji na osnovni način, pločice su raspoređene dijagonalno u blagovaonici koristeći osnovnu metodu, te u dnevnom boravku napraviti šahovski kut.


Gornji primjer pretpostavlja upotrebu pločica iste veličine u svakoj od zona, kombinirajući tip rasporeda. Međutim, postoje opcije za kombiniranje pločica različitih veličina, tekstura i oblika. Tada pločice možete postaviti u kaotičnom ili strogo definiranom redu - polje fantazije u ovom slučaju je neograničeno.

Metoda polaganja pločica s više veličina naziva se modularna. Takav materijal je skuplji jer uključuje kompliciranu tehnologiju proizvodnje i izbirljiv je u pogledu kvalitete ugradnje. Vidi također: "Polaganje samih pločica - upute."


Rezultat

U ovom materijalu, došli smo samo do nekih vrsta polaganja pločica, uključujući i kombinaciju veličina i tekstura, koje se najčešće koriste u praksi. Međutim, ako želite, možete kreirati vlastiti crtež, sve ovisi o mogućnostima ifantazija. Više vrsta instalacija možete pogledati na fotografiji ovog članka.