Uzroci i načini za uklanjanje škripca parketa

Škripanje se smatra najčešćim nedostatkom parketa. Štoviše, zvukovi mogu emitirati i lokalna područja, i cjelokupnu pokrivenost. Kako utišati vanjski materijal? Prije svega, morate razumjeti što je uzrokovalo "pjevanje", a zatim potražiti načine kako ga eliminirati.

Zašto parket škripi

Za početak ćemo definirati terminologiju. Parket sadrži:
 • Klasične čvrste blok trake položene na ljepilo ili hardver;
 • višeslojna parketna daska, postavljena na "plutajući", rjeđe - ljepljiv način;
 • Čvrste (krute) daske za podove koje su pričvršćene na podnožje lijepljenjem ili učvršćivanjem;
 • Parketni parket ili inženjerski niz, fiksiran na sva tri načina: zaključavanje, ljepilo, hardver.

Uvjetno se razlozi mogu podijeliti u tri skupine:

Pogreške pri instalaciji

Proizvođači nastoje učiniti sve kako bi kupcima priopćili da drvni proizvodi moraju biti postavljeni u skladu s uputama razvijenim na temelju inženjerskih rješenja i godina istraživanja.No, na žalost, većina majstora radije da polaganje na najpogodniji način za sebe. Rezultat: parket u stanu je neugodno škripanje od najmanjih pokreta i tu je oštro pitanje: što učiniti?

U popisu čimbenika ove skupine:

 • Neujednačena podloga. Prema ruskom SNiP 3.04.01-87 /SP 71.13330.2011 površinske kapljice ne smiju biti više od 2 mm za svakih 2 stuba. Prekoračenje ovog standarda dovodi do činjenice da se ispod materijala za završnu obradu poda formira praznina. Naime, parket na ovome mjestu nema podupirača, jer se zbog pritiska savija lamele, škripa podnice ili masiv. To je posebno opasno za duge premaze koji su postavljeni na "plutajući" ili ljepljiv način.
 • Nedostatak kompenzacijskih praznina po obodu prostorije. Stablo mijenja svoje linearne dimenzije zbog promjene vlažnosti i temperature. Kako bi se izbjeglo narušavanje integriteta poda, preporuča se ostaviti šavove na mjestima gdje se pokrivaju pokrov i zidovi. Zanemarivanje savjeta proizvođača dovodi do pojave pukotina, škripanja, nadutosti.
 • Nema poleđine ili nepravilno odabranog podložnog sloja (kada se postavi na neovisan način). Najčešće je to odgovor na pitanje "zašto cvjeta podna ploča". Intermedijarni materijal je potreban kako bi se izbjegao kontakt između premaza i podloge, tj. Trajnog krckanja, škripa i drugih zvukova. I previše debela podloga dovodi do pojave zazora, koji nije dizajniran brave podne ploče.

Važno! Preporučena debljina srednjeg sloja je 1-3 mm. Rezultat prekoračenja ovog standarda je trajno škripanje podova i drugih nedostataka koji se ne mogu otkloniti bez potpune demontaže poda.

 • Kršenje osnovnih uvjeta za oblikovanje konstrukcija za podove na trupcima. Konkretno, može biti prevelika udaljenost između elemenata, rijetko pričvršćivač, loša kvaliteta ili deformiran nosač, nedostatak hidroizolacije i slično. Da biste ispravili ovu vrstu pogreške, morat ćete potpuno rastaviti pod i potražiti razloge vizualno, a ne uho.
 • Uporaba električnog (kabelskog) sustava podnog grijanja. Previsoka točka grijanja kvari letvice, uzrokujući neujednačenu promjenu geometrijskih dimenzija. I ovdje ne postoji rješenje kako se riješiti škripanja parketa, osim isključivanja grijanja ili do neučinkovitog minimuma.

Nosivost

Stari parket.

Parket stoji s vremenom, treba ga obnoviti. Osobito dolazi do sljedećeg:

 • deformacija (pucanje, uvijanje), razaranje traka za premazivanje, zaostajanje nosača, šperploča;
 • Potapanje podloge (pri polaganju na "plutajući način");
 • ljuštenje elemenata starog parketa;
 • Otklanjanje ili ispadanje zatvarača (čavli, igle, samorezni vijci).

Značajke drva

Posebnu skupinu možemo podijeliti na nekoliko čimbenika koji su izravno povezani s karakteristikama podnog materijala.Konkretno, škripavi pod može biti posljedica pogrešno odabrane vrste drva ili razreda. Na primjer:

 • u prostorijama s visokom razinom vlage, uključujući balkone i kuhinje, preporuča se postaviti parket od ariša, tikovine, prešanog bambusa ili pepela;

  Tik uzorak otporan na vlagu i vodu

 • nepoželjno je postavljanje podova od javora ili bukve na bazama s grijanjem, jer su te vrste drva podložne aktivnoj deformaciji. Prema proizvođačima, to je dobar razlog zašto podna ploča škripi. Zahtjevi za nedostatke robe u ovom slučaju se ne prihvaćaju;

Čak i razina vlage u prostoriji utječe na pojavu vanjskih zvukova. Zimi, kada je sustav grijanja uključen, postotak sadržaja vlage u zraku se smanjuje, lamele puknu i počnu škripati pri najmanjoj opterećenju. U tom slučaju će vam pomoći posebni hidratizatori.

Kako ukloniti škripanje parketa

Svjesno smo na samom početku opisali metode ugradnje podnih obloga. Izbor optimalne metode popravka ovisi o tome.

Ispravak nedostataka pokrivenosti provodi se u nekoliko smjerova:

Eliminacija osnovnih defekata

Najlakše je raditi s podom koji se oblikuje "plutajućom" metodom. Dovoljno je ukloniti postolje, pažljivo rastaviti materijal i izvršiti djelomičan ili kompletan popravak osnovnog sloja. U prvom slučaju, tuberkule treba odrezati, a jame treba napuniti cementno-pjeskovitom ili brzo sušnom mješavinom.U drugom, stručnjaci preporučuju potpuno izravnavanje sa tankoslojnim samonivelirajućim smjesama.

Ako je parket lijepljen ili učvršćen hardverom, rad postaje složeniji. Možete pokušati ukloniti nedostatke lokalno, to jest, na mjestima najjačeg cika, rezati letvice uz pomoć električnog alata za rezanje ili podijeliti letvice dlijetom s dlijetom. Nakon toga se uklanjaju oštećeni elementi, ispravlja se osnovna greška i lijepi novi parket.

Za masivne podove formirane odlaganjem, metoda uklanjanja grešaka sugerira:
 • smanjenje nagiba potpornih šipki i /ili podnog vodonepropusnog materijala. Što je veća udaljenost između greda ili lamela, to je veći stupanj progibanja ploče i veća je škripa. Optimalna širina nije veća od 50 cm. Da bi se taj nedostatak ispravio, potrebna je potpuna demontaža premaza.
 • zamjena oštećenih predmeta. Uvijeni ili uspravni "grba" zaostaju deformirati završni premaz. Stoga, pod mora biti uklonjen, zamijenite nosač. Ako se radi o ispuštenim ili zahrđalim pričvrsnim elementima, potrebno je pažljivo pregledati cijeli pod, promijeniti stezaljke na nove, gdje je potrebno "povući" daske na trupce dodatnim čavlima ili samoreznim vijcima. Ovo posljednje daje dobar učinak na stare premaze, jer se tijekom vremena lamele udaljavaju od nosača i počnu snažno cviliti zbog trenja;

Stvaranje dilatacijskih spojeva

Ova se metoda preporuča za premaze montirane "plivajućom" metodom. naObod mora biti uklonjen iz podne ploče, rub lamele odrežite na potrebnu širinu (do 10 mm s električnom ubodnom pilom ili drugim reznim alatom), točna širina šava naznačena je u uputama za materijal. Ako postoje otečena područja, ploče s oštećenim bravama moraju se zamijeniti novim. Ili, možete djelomično razvrstati pod, dodati elemente za pričvršćivanje (na primjer, pogoniti klinove u bravu pod kutom od 45 °), postaviti natrag ukrasne letvice.

Rezanje dilatacijskih spojeva.

Podna podloga ili zamjena starog

Brave na parketnoj ploči ili na parketnom parketu na kraju se protežu. Stoga, pri rastavljanju materijala, svaka šipka mora biti označena oznakom kako bi se kasnije premaz na isti način sastavio.

Montiranje podloge.

Rastavljeni pod mora se privremeno ukloniti iz prostorije, pažljivo pregledati podlogu zbog nedostataka, pomesti i napuniti. Zatim morate položiti traku vodonepropusnog filma s preklapanjem od 20 cm, montirati podlogu i ponovno sakupiti završni materijal.

Obnova starog parketa

Stručnjaci preporučaju provedbu potpune montaže parketa u razdoblju od 1-3 godine rada, budući da se za to vrijeme drvo potpuno aklimatiziralo, otkrivajući sve nedostatke koji se lako mogu identificirati. Naravno, ovo je prihvatljivo za premaze koji su pričvršćeni za zaključavanje spojeva ili spojnih elemenata.

Što učiniti s letvicama, koje su se tijekom vremena deformirale ili ogulile? Evo dvarješenja:

 • ukloniti oštećene elemente, podijeliti dlijetom čekić, zalijepiti nove, zaliti fuge i obnoviti zaštitni sloj površine;
 • ako je daska neoštećena, tada je moguće u njoj izbušiti malu rupu, staviti štapić ljepila sa štrcaljkom, ukloniti višak materijala, učvrstiti ga teretom 12-24 sata. Nakon polimerizacije ljepila, zatvorite zazor kitom ili popravite vosak.

Video ispod prikazuje kako ukloniti škripu parketa bez da ga potpuno uklonite.

Na kraju napominjemo da se škripanje parketa bilo koje prirode može ukloniti ako se materiji pristupi temeljito. Djelomični popravci kao što su „povlačenje“ poklopca za zaostatke s dodatnim pričvrsnim elementima daju privremeni učinak. Nakon nekoliko godina, nedostaci će se ponovno pojaviti. Morat ćemo ili potpuno razvrstati podni materijal ili ga zamijeniti novim.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije