Uzroci škripa (bakalara) i kako ih ukloniti


Svaka vanjska buka iritira osobu. Pogotovo ako se radi o zvuku cviljenja, škripanja, koje izdaje podna obloga. Zašto se događaju slične pojave? Je li moguće ispraviti taj nedostatak? Odgovore ćete naći u našem članku.

Otkrivanje zašto škripanje laminata

Zbog osobitosti proizvodnje i prisutnosti zglobova klipa, laminirani parket se lako sklapa u jedno monolitno platno. No, tako se događa da se nakon nekoliko dana nakon polaganja čuje da je novi pod je škripav, "zavojnice", creaks. Kao što pokazuje dugoročna praksa, razlozi za tofenomeni mogu se podijeliti u tri skupine:

  1. Kršenje tehnologije ugradnje , te u bilo kojoj fazi, uključujući pripremu baze i izbor podloge. U većini slučajeva, vanjska buka pojavljuje se upravo zbog nepridržavanja preporuka proizvođača.
  2. Neispravni proizvodi , koji su navodno izradili njemačke tehnologije (s natpisima njemačke tehnologije, njemačka kvaliteta) ili u ime dobro poznatog branda (Made by ....). Takvo označavanje nije pokazatelj kvalitete.
  3. Nepridržavanje parametara temperature i vlažnostiinstalacije ili rada, kao što su razdoblje aklimatizacije materijala poda, previsoke temperature sustava grijanja itd.

Razmotrite ih detaljnije. Istodobno ćemo shvatiti kako eliminirati škripu laminata.

Tehnologija polaganja je prekinuta - što učiniti

Velika poduzeća obavljaju radnje za potraživanje i izvode relevantne statistike. U 80% slučajeva, sastavljeni proizvod škripi ili škripi ako:

Baza je neujednačena

Prema SNiP 3.04.01-87 (SP 29.13330.2001) površina mora biti ravna, jaka, bez stranih uključaka, prljavštine i ostataka starih premaza. Dopuštena razina razlika nije veća od 2 mm na svakih 2 metra poda.

Jame, udubine, kaverne, udarci i drugi površinski nedostaci glavni su neprijatelj laminata, pretjeranog opterećenja na bravama i ploči. Ako se ništa ne učini, u bliskoj budućnosti, pojavljuju se praznine, raspadaju se zglobovi i slomljena ploča će se dodati zvukovima. Stoga, eliminacija ove vrste braka -Vaš prvi prioritet. Za lokalna oštećenja koriste se sredstva za popravak i brzo sušenje. Ako želite napraviti poravnanje cijele baze, koristite gipsane rovere za pod.

Provjera ravnosti poda.

Vlaga baze je prekomjerna

Pod pokrivačem na estrihu, prema pravilima ugradnje, treba postojati vodonepropusna folija i podloga fiksirana ljepljivom trakom. U većini slučajeva, ove preporuke su zanemarene, štoviše, polažu pod 1-2 dana nakon sipanja samonivelirajućih smjesa. Stalno isparavanje ima negativan učinak na peć, pojavljuje se nadutost, cika pri hodu.

Profesionalci će najvjerojatnije odbiti učiniti bilo što s takvim podom. Jednostavno pokrijte rastavljanje i kupite novi. U ekstremnim slučajevima, možete pokušati osušiti daske u suhom ventiliranom prostoru pod prešom nekoliko tjedana i ponovo sastaviti. Samo nema jamstva da će brave "sjesti" čvrsto, istećiće se.

Ispod omota nalazi se malo smeće

Čini vam se da su gospodari u vašem stanu učinili sve kako treba: dobro su poravnali bazu, pažljivo položili pod, postavili postolje. I nakon nekoliko dana otkrijete - laminat škripi. I kao da ne hodanje u stanu, ali na ulici u snijegu.

Osloboditi se takvog krckanja mnogo je lakše nego izravnavanje baze. Dovoljno je rastaviti laminirani parket od zida do područja cika i pažljivo očistiti zgradu usisivačem, izrezati izbočine lopaticom,potrebno je premazati sastavom za jačanje.

Čišćenje podova industrijskim usisavačem.

Ne zaboravite da brave laminata imaju svojstva rastezanja. Stoga, da biste osigurali dobro prianjanje, sastavite lamele u istom redoslijedu u kojem su ležale prije rastavljanja. I kako bi izbjegli zabunu, napišite broj na poleđini ploča s oznakom.

Tehnološki zahtjevi nisu zadržani

Laminat se odlikuje promjenom linearnih dimenzija uslijed periodičnih varijacija u temperaturi i vlažnosti. Proizvođači preporučuju da se taj učinak izjednači:

  • ostaviti praznine deformacije od 8-10 mm oko oboda (blizu zidova);
  • montiranje poda jednim platnom bez prekida na površini ne većoj od 36–80 m2(točni podaci navedeni su na ambalaži proizvoda).

Ako ne izvršite temperaturnu kompenzaciju i skupite šavove, tada:

  • kako vlažnost raste (na primjer, u jesen ili proljeće), pod će početi škripati i nabreknuti,
  • kada se temperatura zraka poveća i indeks vlažnosti se smanji (ljeti, zimi u visini sezone grijanja), pojavit će se škripanje i razmaci između letvica.

Polaganje laminata s formiranjem kompenzirajućih praznina.

Kako bi se uklonili ovi nedostaci, potrebno je u cijelosti ponovno pokriti premaz, moguće je zamijeniti neke trake s lomljenim bravama. Bolje je pozvati stručnjaka koji može ispraviti pogreške uz minimalne troškove.

Nevažeća podloga

Donji sloj služi kao zaštitni prigušivač laminatnog poda. Osim toga, to pomaže da se lagano izjednače glatke kapi do 2 mm na svakih 2 metra površine. Ali ne više.

U pokušaju pojednostavljenja ili smanjenja popravaka, mnogi koriste obloge debljine više od 3 mm. Ili se presavijaju u nekoliko slojeva, zaboravljajući da spojnice nisu namijenjene za takvu igru. Zatim na poklopcu poput trampolina, stavite teški namještaj. Zbog onoga što su savijeni savijeni, a brave se ne uspravljaju i puknu. Squeaks, pukotine, bakalar i oštećene letvice - to je rezultat pokušaja da se kat učini jeftinim i vedrim.

Moguće je uštedjeti laminat, ali samo na samom početku razdoblja rada. Da biste to učinili, premaz će se morati potpuno rastaviti, pažljivo pripremiti bazu u skladu s uputama za polaganje, kupiti novu podlogu.

Preporučujemo:Kako pravilno laminirati .

Zašto škripi laminat od nepoznatog proizvođača

Provjerili ste da je instalacija obavljena u skladu sa svim pravilima. Ali pod još uvijek stvara neugodne zvukove. Druga skupina razloga može biti povezana s kvalitetom proizvoda. Uključuje:

Kršenje geometrije (proizvodni nedostatak, drugi razred)

Prilikom sastavljanja, majstor često uredno skuplja daske jedni protiv drugih radi čvrsto postavljenih brave. Ako se materijal krivulje ili linearne dimenzije ne podudaraju s referentnom, u ploči se pojavljuje tzv. Unutarnje naprezanje. Zbog ovog fizičkogfenomen se može čuti škripanjem, a ne samo pri hodanju na prikupljenom platnu. Nažalost, u tim slučajevima samo potpuna zamjena neispravnih elemenata pomaže.

Probijanje laminata tijekom ugradnje radi zatvaranja spoja.

Možete pokušati rastaviti pod, uvezati ili izrezati brave i "staviti" trake na ljepilo. No, to je privremena mjera, jer nema jamstva da će se udobno prianjati i odsutnost izbočina.

Ploča slabog nosača

Za proizvodnju laminata koristi se HDF - ploča visoke gustoće. Kako bi se spasiti neki proizvođači koriste analogni - namještaj MDF, koji nije dizajniran za takva značajna opterećenja i brzo počinje raspadati, pauze pod pritiskom namještaja. Budući da je najtanji dio lamela brava, na prvom je mjestu oštećen. Ne postoji lijek za ovu "bolest". Dovršite samo rastavljanje i zamjenu.

Zakrivljena rezana građa

Jedan od uvjeta za proizvodnju visokokvalitetnog laminatnog poda je prisutnost izuzetno oštrih noževa koji čine dio za zaključavanje. Čim izgubi oštrinu, odmah se zamjenjuje. To se pažljivo prati u velikim tvornicama koje proizvode robnu marku. Laminat nepoznatog porijekla ne može se pohvaliti takvom kontrolom, stoga se često nalaze ploče s neravnim ili iskrivljenim rezovima, previše šiljcima i žljebovima. U trgovini vam mogu pokazati kako je lako sastaviti završni materijal, doslovno pokretom jedne ruke. Ali isto takona njemu će se pojaviti pukotine, škripanje i drugi nedostaci.

Zaključavanje spoja laminata - shema rada.

Laminirani parket bi trebao stati na svoje mjesto s prepoznatljivim zvukom. Da bi se povećala pouzdanost priključka, neki proizvođači dodaju plastične ili aluminijske umetke, kao i poboljšavaju oblik brave.

Laminat škripi? Provjerite temperaturu i vlažnost

Budući da je lamelirani pod izveden od drva, postoje povećani zahtjevi za uvjete temperature i vlažnosti ugradnje i rada. Zanemarivanje preporuka proizvođača dovest će do pojave oštećenja ili vanjskih zvukova. Naime:

Nepridržavanje pravila za prilagodbu

Prije postavljanja, kupljeni premaz bi trebao ležati u prostoriji 2-3 dana. Ako se trake kupuju za zamjenu pojedinih segmenata - najmanje 7 dana. Optimalni radni uvjeti:

  • Temperatura zraka - od +12 do +25 ° C;
  • Relativna vlažnost - 40-60%;
  • Onemogućavanje sustava podnog grijanja - 5-7 dana prije početka polaganja.

Kao što praksa pokazuje, ako laminat postavite odmah, bez tehnološkog izlaganja, škripanje, pukotine i deformacijske pojave pojavljuju se na 3-5 dan rada.

Nedovoljna ili povećana konstantna razina vlage

Rijetki laminirani podovi, poput masivnog drva, mogu podnijeti višak vode. Stoga se ne preporuča postavljanje ovog materijala u kupaonicu ili kupaonicu, kao i prije ulaskau mokroj sobi. Bolje je koristiti kompozitni ili keramički ekvivalent.

Ali s niskom razinom vlage nije tako jednostavno. Na vrhuncu sezone grijanja lamele počinju pucati, škripati, pojavljuju se praznine. Suočavanje s ovom pojavom je teško. Možete pokušati instalirati ovlaživače ili peredelit premaz. U ovom slučaju, brave za izravnavanje squeaks, poželjno je podmazati s posebnim brtvila za laminat na vosak ili silikon osnovi.

Podni ovlaživač zraka.

Korištenje sustava podnog grijanja koji nisu dopušteni za zajednički rad

Laminirani parket ne smije se ugraditi na tradicionalne električne "tople podove". Zbog prevelikog toplinskog opterećenja, ploče će se neprestano pucati i raspršiti. Dopušteni su samo vodeni kompleksi s maksimalnom temperaturom do +27 ° C ili posebni sustavi kao što su Pergo QuickHeat ili Devidry.

Što učiniti ako laminat ne odgovara

Prilikom otkrivanja grešaka u podu, najprije počinjemo tražiti načine kako ih eliminirati. Za europske i ruske proizvode paralelno s popravcima preporučujemo službenu tvrdnju o nazivu prodavatelja od kojeg je proizvod kupljen. Obavezno priložite fotografiju ili videozapis poda. U roku od 3-5 dana obavezan je to prenijeti trgovcu ili izravno proizvođaču.

U pravilu, za razmatranje i davanje obrazloženog odgovora potrebno je od 2 tjedna do 2 tjedna.mjeseci. Najvjerojatnija opcija je zamjena neispravne serije, povrata ili razmjerne naknade. U tom slučaju, od vas se može tražiti da dostavite uzorke za recenziju ili pošaljete svog stručnjaka za analizu. Možete samostalno naručiti pregled u Rospotrebnadzoru, TTP-u ili nekoj drugoj sličnoj organizaciji, ali u tom slučaju sve troškove snosite sami.

Za kineske proizvode ovaj program, nažalost, ne funkcionira. Sam prodavatelj može ponuditi naknadu kako ne bi pokvario ugled svoje organizacije, ali to je prije iznimka nego pravilo.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije