Kako napraviti pod na trupcima u stanu vlastitim rukama - primjeri

Prije postavljanja poda na trupaca, pobrinite se da ova opcija će biti optimalna za vaš stan, jer postoji alternativa za provedbu podloge, kao što je estrih.


Mnogo je rasprava o tome što je bolje - pod u zaostatku u stanu ili estrih. Sve je jednostavno - ako visina sobe dopušta, ili u planovima obavezno polaganje dodatnog izolacijskog sloja, tada će položeni pod na trupcima u stanu svojim rukama biti najbolje rješenje.

Nije tajna da je kat najsušniji dio sobe. Čak i uz topli zrak u sobi, pod može ostati hladan, a to je prirodno, jer prema zakonima fizike, najhladniji zrak uvijek spušta, zamjenjujući topli. Osim toga, hladnoća može natjerati podnicu da se prilično snažno ohladi, probijajući se kroz međupovršine i kutne razmake. Slabo izolirani pod može ukloniti do 20-30% topline iz prostorije.


Naravno, vi odlučujete, jer samo vi odlučujete koje materijale možete ili želite koristiti, na temelju potreba i mogućnosti.

Građevinski standardi

Čak i prije planiranja kupnje građevinskog materijala i ugradnje građevina,savjetujemo vam da proučite građevinsku dokumentaciju:

  • SP 29.13330.2011 - ažurirana zbirka pravila o spolu (službena publikacija).
  • SNiP 3.04.01 - 87 - Građevinski propisi za izolacijske i završne premaze.
  • GOST 18288 - 87 - standard definira pojmove i koncepte u području proizvodnje pilana.

Ugradnja poda u trupce s lima i izolacijskim slojem

Imajte na umu da podna konstrukcija na trupcima s oblogom od šperploče ili OSB-a omogućuje veću izolaciju od glazure, ali njezina proizvodnja zahtijeva mnogo više vremena, truda i vještina. Što odabrati, drveni pod na trupcima u stanu ili estriha, vi odlučite.

Odabir izolacije

Bez izolacije ne može učiniti, ako, na primjer, opremljen stan nalazi na prvom katu preko hladne podrume.

Izolatori postoje najrazličitiji, temeljeni na prirodnim i umjetnim materijalima.


Po izboru kupca postoje takve vrste grijača:

  • rasuti - granulirana troska, ekspandirana glina, pjenasto staklo, posebna piljevina i drugi slični izolacijski materijali;
  • raspršeni izolatori tipa - poliuretan, penoizol, celulozna vata;
  • u obliku ploča, otirača i rola - mineralna vuna, kamena vuna, penofol, aglomerat plute.

Posebnu pozornost treba posvetiti ultra tankom izolacijskom materijalu, takozvanoj toploj boji "Korund-classic". Ona je savršenau kombinaciji s podnom konstrukcijom na trupcima.

Primjer podne ugradnje na OSB-om obložene trupce i izolaciju otpornu na toplinu

Stari Hruščov kuće su poznati svima kada je u prizemlju u kutu stan, gotovo tijekom cijele godine, plijesni rastao na zidovima, i ništa se ne može učiniti o tome (pročitajte i: "Kako popraviti kat u Hruščov vlastitim rukama"). Ipak, imamo rješenje kako se riješiti ovog problema, koji također šteti zdravlju osobe koja živi u takvom stanu (čitaj: "Pod na zaostatku ili estrih - shvatimo što je bolje").

Nudimo upute kako koristiti posebne materijale i tehnike za zagrijavanje prostorije. Primjerice, dajemo redoslijed radova u jednom od tih stanova.

Najprije su vanjski dijelovi zidova izolirani pjenom. Zatim je demontiran stari pod, što je omogućilo da se pronađe problem koji je bio skriven u činjenici da se stari sloj u potpunosti srušio, zbog čega nad njim nije bilo moguće stvoriti samonivelirajući pod.


Nadalje, problematični estrih je rastavljen sve do podne ploče, nakon čega je baza bila napunjena. Nakon što je ogradio vrata krpom, sav namještaj bio je prekriven velikom plastičnom folijom, budući da se mnogo prašine uzdizalo u zraku kad je stari sloj uklonjen.

Sve nepravilnosti na podovima poda uklonjene su lijevanjem nivelacijske mješavine Bergauf baze, nakon čega je sve ponovno napunjeno.

Zbog činjeniceda je cijela košuljica uklonjena, pojavio se znatan pad iz hodnika u kojem je postavljen pod. Kako bi se malo uštedjelo i dobilo dodatnu toplinsku izolaciju, poželjno je dno na trupcima.


Prije nego što napravite pod na trupcima u stanu, morali smo se odlučiti za vrstu izolacije, koja je odabrana kao boja s učinkom toplinske izolacije. Ispod njega je izliven tanki sloj brusne smjese BODEN NIVELIR, što je dovoljno za samo 6 sati da se potpuno osuši.

Samonivelirajući pod uz susjedne zidove (do visine budućeg poda) obložen je tankim slojem toplinske izolacije "Korund-classic" jednostavnom četkom. Međutim, ova boja nije jeftina - 10 litara to će vas koštati 5 tisuća rubalja. Iako, ako uzmete u obzir da jedan od njegovih slojeva u 1 mm zamjenjuje 60 mm mineralne vune, razlika u cijeni nije toliko zastrašujuća.

Treba napomenuti da svaki sloj takve boje nakon nanošenja mora stajati najmanje 60 minuta prije nanošenja sljedećeg sloja.

Polaganje dodatnog sloja zvuka i toplinske izolacije vlasnici se nisu usudili, ali, kako kažu, to je njihovo pravo. Postoji pozitivna strana ovog rješenja - to je prisutnost prirodne ventilacije. Uostalom, nije tajna da je to glavni uvjet za pouzdanu i trajnu konstrukciju.


Zatim smo postavili zaostatke, intervali između njih bili su 500 mm, uzimajući u obzir činjenicu da je OSB ploča bila debljine 18 cm na OSB-u. Vrijedi razmotriti da udaljenost između zaostataka moževariraju ovisno o debljini ploča, i biti: 400 mm - debljine do 18 mm; 500 mm - debljine 18-22 mm; 600 m - debljine 22 mm.

Polaganje ploča provedeno je okomito na smjerove zaostajanja, s obzirom na činjenicu da se njihovo pristajanje mora nužno dogoditi u središtu kašnjenja. Zidovi, kao što bi trebali, bili su predviđeni za praznine u slučaju širenja ploča zbog klimatskih promjena u prostoriji, s razmakom od 10-12 mm koji se smatra dovoljnim.

Imajte na umu da u slučaju da listovi materijala nisu opremljeni spojnim žljebovima, između njih treba predvidjeti i razmak od 3-5 mm.

Nakon toga, ploče su postavljene na trupce pomoću spojnih elemenata s dvostrukim glavama za materijale čipova, a udaljenost između njih je bila 300 mm. Na mjestu spajanja PCB ploča korišteni su samourezni vijci, koji su bili pričvršćeni na svakih 150 mm. Rezultat je ravna podloga na koju možete lako postaviti bilo koju vrstu podne obloge. U našem slučaju to je bio laminat, iako OSB ploče mogu djelovati kao završni premaz.

Valja napomenuti da se OSB ploče, debljine do 10 mm, mogu polagati izravno na betonski pod i pričvrstiti samoreznim vijcima.

Osim toga kako pravilno izraditi pod na trupcima, preporučujemo da pogledate priloženi videozapis.

U zaključku,

Prilikom odlučivanja o tome što će se podni pod izrađivati ​​ispod poda, vodite računa ne samo o parametrimaprostorije, posebice, visina, građevinski materijal, ali i troškovi njegove instalacije zbog sudjelovanja stručnjaka (više: "Kako napraviti grubi pod vlastitim rukama").

Ako se odlučite samostalno obavljati popravke, tada budite sigurni da ste saznali potrebna građevinska pravila, GOST materijale. Provjerite kod iskusnih profesionalaca koji su upoznati s pitanjima u vezi s nadolazećim radom.


Prilikom odabira materijala provjerite njihove karakteristike i uvjerite se da zadovoljavaju radne uvjete u svojoj sobi. Uzmite u obzir da se iz dana u dan na tržištu pojavljuju svi novi i novi materijali, ali nisu svi dobri. Ne pokušavajte kupiti najjeftinije materijale, postoji velika vjerojatnost da su oni loše kvalitete, tako da će se novac i vrijeme potrošiti. Vidi također: "Koji kat je bolje raditi u stanu - biramo od najboljih premaza."

Pokušajte odabrati trajne materijale. Na tržištu postoje trupci ne samo od drva, nego i od polimera i kompozita. Na primjer, OSB ploče postoje s dodatnim spojnicama za spajanje, što uvelike pojednostavljuje postupak njihove ugradnje.