Kako napraviti pod od zajednice u stanu vlastitim rukama

Drveni podovi, kao i na fotografiji, vrlo su uobičajeni u apartmanima i privatnim kućama, jer ne samo da imaju pristojan izgled, već su i pouzdani. Da bi pod od drva u stanu ispostavilo ne samo lijepa, ali i izdržljiva, morate odabrati pravi materijal i obaviti instalaciju prema tehnologiji.


Značajke drvenih podova

Drvo se smatra jednim od najstarijih podova. Unatoč dugoj povijesti, ovaj materijal se još uvijek naširoko koristi u izgradnji i uređenju stambenog prostora. To je zbog posebnih svojstava prirodnog drva.


Glavni su:

 1. Privlačnost . Uzorak drva se nikada ne ponavlja, svaki put kad ostane jedinstven. Osim toga, koriste se različite vrste stabala, od kojih svaka ima svoju, jedinstvenu teksturu i boju. Zbog toga možete odabrati vrstu drva koja najbolje odgovara interijeru. Drvo je svestrani materijal koji se uklapa u sobe uređene u različitim stilovima.
 2. Čistoća i sigurnost okoliša . Ako stabla rastu u regiji s normalnom ekologijom, onda je materijal apsolutno siguran. Zato se drvo smatra najčistijim i ekološki prihvatljivim građevinskim materijalom.
 3. Nizak stupanj toplinske vodljivosti . Takvi podovi savršeno održavaju toplinsku energiju, ugodni su na dodir.
 4. Mogu se samostalno postaviti drveni podovi , bez korištenja stručnjaka. Instalacija je jednostavna i ne zahtijeva posebne vještine i alate.


Ali ovaj materijal ima neke nedostatke:

 1. Budući da drvo dobro prenosi buku, preporučuje se izvođenje zvučne izolacije kada je pod od materijala izrađen.
 2. Svi drveni proizvodi podložni su gljivicama i mikroorganizmima, pa se moraju tretirati antisepticima i drugim zaštitnim sredstvima.
 3. Drvo gori, pa je nužno impregnirano usporivačima plamena. Ako se drvo ne obrađuje, brzo će se zapaliti.
 4. Drvo dobro upija vlagu, pa je nužno presvučeno lanenim uljem, lakom ili bojom. Činjenica je da pri izlaganju vlazi ovaj materijal mijenja svoje geometrijske parametre (nabrekne, savijaju), a pri daljnjem sušenju problem se samo pogoršava. No, čak i ako je stablo pokriveno na vrhu s lakom ili drugim sastavom, još uvijek ne može biti opremljen u sobama s visokom vlagom.


Unatoč činjenici da drvo ima toliko nedostataka koliko i prednosti, još uvijek ne gubi svoju popularnost. Sve negativne točke neće izazvati nikakvu zabrinutost ako je drvo ispravno obrađeno svim potrebnim vrstama impregnacije. Ako kupujete materijal koji nije podvrgnutobrade potrebnih sredstava, pod će trajati kratko vrijeme.

Kako odabrati materijal

Podna daska u stanu dugo služi i ukrašava stan. Ali to je samo ako je materijal ispravno obrađen. To je nezgodno i teško učiniti sami, tako da pri kupnji morate obratiti pozornost samo na ploče koje su tretirane antisepticima, usporivači gorenja, a osim toga sušene, obrubljene, polirane i oblikovane. Drugim riječima, moraju biti u potpunosti pripremljeni za instalaciju.


Morate obratiti pozornost na cijenu - kad je drvo bilo jeftino, a drveni podovi su se nalazili posvuda. U današnje vrijeme, stablo je poraslo u cijeni, ali ipak ostaje vrlo popularan završni materijal. Kvalitetno drvo ne može biti jeftino, tako da ne biste trebali uštedjeti.

Prilikom odabira materijala morate obratiti pozornost na:

 • prisutnost nedostataka: čvorovi, pukotine, čips, nepravilnosti su dobar razlog za odbijanje kupnje;
 • materijal pripada istoj šarži - podne obloge iz različitih serija mogu se razlikovati u boji i uzorku vlakana;
 • prisutnost gljivica ili plijesni, čak iu malim količinama. Ako je barem jedna ploča iz partije oštećena, bolje je odbiti kupnju, jer će se gljiva i plijesan brzo proširiti na sav materijal;
 • kvaliteta obrade, to jest: prisutnost pravih kutova na krajevima, ravni profil, odsutnost opeklina i drugih oštećenihmjesta, resice vlakana na rezu;
 • dostupnost certifikata koji potvrđuju sukladnost s normama SNiP-a i GOST-a, kao i dokumente o obradi i impregnaciji materijala, starosti drva, vlažnosti, stijena itd.


Ako se barem jedna od ovih točaka ne poštuje, preporuča se odbiti kupnju. Podne ploče u stanu za promjenu dugo i skupo, tako da male uštede na kraju će samo dovesti do visokih troškova.

Za instalaciju je potrebno:

 1. Masivna ploča, odabrana s obzirom na gore navedene stavke.
 2. Drvo za odlaganje, tretirano antiseptičkim, antifungalnim sredstvima i usporivačima plamena.
 3. Ploče od iverice (po mogućnosti impregnirane). Oni su također izrezati na vlastitu, a zatim tretirati s drvenim mrlja, bakar sulfat, koristi ulje za podmazivanje. Šperploča je potrebno stvoriti jastučići pri instalaciji lag razini (za više informacija, "Kako napraviti pod na logove u stanu s vlastitim rukama su primjeri").
 4. Ako planirate stvoriti tople podove, potrebna vam je i neobrađena ploča trećeg stupnja za postavljanje grubog premaza, kao i materijali za toplinsku i parnu izolaciju.
 5. Roll ruberoida kako bi se izolirali zaostaci od betona. Trake materijala postavljaju se između betonske podloge i šipki.

Ugradnja drvenih podova

Sada kako napraviti drveni pod u stanu. Unatoč činjenici da je ovaj rad jednostavan, ipak je vrijedno pažljivo slijediti upute. Proces instalacije svakog stručnjaka je različit, ali glavnitrenuci su nepromijenjeni - moraju se točno promatrati.


postupak:

 1. Prvo, odredite smjer u kojem će se položiti daske. Poželjno je da se podudara s padanjem dnevnog svjetla s prozora. Drugim riječima, daske trebaju biti postavljene tako da je zid s prozorom okomit na njih.
 2. Demontirajte stari premaz na tlo od betona, očistite smeće, usisajte sobu. Ako se u estrihu nalaze mane, one se izravnavaju pomoću samonivelirajuće smjese ili kita.
 3. Na zidovima se nalazi nivo gotovog poda, koji će biti jednak debljini premaza (ili bolje rečeno, rešetki za zaostatke i podne daske) s malom marginom od oko 5 milimetara.
 4. Uz zid s otvorom prozora, oni fiksiraju prvi lag, a drugi - u suprotnom smjeru. Oni moraju biti strogo horizontalni i smješteni u istoj ravnini. Ne smijemo zaboraviti polaganje dvostrukog sloja krovnog materijala. Između zaostataka vuku se konopac (konop) na udaljenosti od 70-100 centimetara jedan od drugog.
 5. Koristeći ih kao signalne svjetiljke, preostali zaostaci postavljaju se s udaljenosti od 40-70 centimetara, fokusirajući se na debljinu ploča (detaljnije: "Koja je debljina podne ploče pogodna za pod"). Što su veći, to je širi korak dopušten. Razinu je moguće izložiti uz pomoć komada šperploče različite debljine, prethodno impregnirane antiseptičkom kompozicijom i premazane posebnim ljepilom za drvo. Na podu se pričvršćuju sidra i tiple.
 6. Obavezno između zidova i trupacaostavite praznine jednake 5-10 milimetara.
 7. Napunite ploče. Prvo, fiksiraju prvi red podnih dasaka u blizini zida, koristeći čavle bez kape, udarajući ih u vrh ili donji dio utora pod kutom od 45 stupnjeva.
 8. Raširite 4 reda podnih dasaka, ali bez popravljanja. Podna ploča u stanu je samo zbijena drvenim čekićem ili čekićem s barom.
 9. Peti red postavite i pritisnite letvice klinovima ili spajalicama. Osim nosača, ponekad se kao stop koristi i stezaljka ili sličan alat. Ploče se moraju spojiti čvrsto, bez praznina. Red je fiksiran čavlima.
 10. Ploče šiju cijelu površinu poda, svaki peti red je prikovan.
 11. Površina je obrađena brusilicom za parket ili greder, obložena bojom ili lakom (pročitajte: "Podna brusilica: pravi izbor opcija").


Time se završava postavljanje drvenih podova. Podovi se mogu raditi kao i obično i staviti namještaj.

Drveni pod u stanu vlastitim rukama lagano položiti. Uz mnoge druge moderne podove rad je mnogo više. Moguće je nositi se s polaganjem dasaka, čak i bez mnogo iskustva u izgradnji i popravcima - dovoljno je imati ideju kako podovi rade i imaju standardni set alata. Vidi također: "Ako drveni pod škripi, što učiniti i kako biti."


Ako je posao obavljen ispravno, slijedite točno upute,Podovi će biti izdržljivi i izdržljivi, te će zadovoljiti oko mnogo godina. Vidi također: "Kako mljeti drveni pod - upute za obavljanje posla."