Kako napraviti kat popravak u Hruščov to učiniti sami

Kada zgrada nije desetak godina, onda, najvjerojatnije, podna obloga ne treba preuređenje, već potpuna zamjena. Od stanara starih kuća često možete čuti o postojanju takvog problema, kao podovi u Hruščov škripanje - što učiniti treba popraviti. U takvoj situaciji, stručnjaci savjetuju montiranje novog premaza.


Izgrađena sredinom prošlog stoljeća, 5-kata stambenih zgrada nazivaju Hruščov. Ove zgrade se razlikuju po visini stropnih greda, jer premašuju ovaj parametar u standardnim stanovima za 20-40 centimetara.

Nakon nekoliko desetljeća, zamjena podova u Hruščovki postaje neizbježan događaj, budući da materijal za premaz počinje nabubriti, delaminirati, pucati i škripati. Uzrok tih problema je loša kvaliteta ugradnje međukatnih ploča i nedostatak hidroizolacije u njima.

Značajke poda uređaja

Prije nego što odlučite kako popraviti podove u Hruščovu, trebali biste razumjeti što su oni i koliko će raditi.

Ove podne obloge se sastoje od nekoliko slojeva:

 • baza (može biti betonska ili drvena);
 • hidroizolacija pomoću ruberoidabitumenski premaz (nije svugdje dostupan);
 • buku i toplinsku izolaciju uz uporabu staklene vune ili sloja troske, ali vrlo često se radi samo o građevnom otpadu;
 • cementni estrih (može se naći u novijim zgradama);
 • Dovršavanje drvenih podova u dnevnim sobama, te u kupaonicama i kuhinjama umjesto pločica postavljenih pločicama.


Gore navedeni podovi u Hruščovu nisu potrebni za stare kuće. Često se može vidjeti samo gruba baza betonskog tipa s drvenom oblogom položenom na nju i slojem građevinskog otpada između njih.

Sve kuće u stilu Hruščova karakterizira loše stanje elemenata konstrukcije poda: neugledan izgled, trule i ispucane trupce, pukotine i pukotine u drvenim podovima i postoljima. Kao rezultat toga, podovi počinju padati i škripati. Svi ovi nedostaci potvrđuju da ako su planirani popravci u stanu, bit će potrebno zamijeniti podove u Hruščovoj kući vlastitim rukama ili uz pomoć tima poslovođe (pročitajte također: "Zamjena poda u stanu vlastitim rukama je korak po korak vodič")


Da biste odredili popis radova koji se trebaju obaviti, pažljivo ispitajte stanje poda. Konačni trošak obnove ovisi o količini planiranih aktivnosti. Najviše proračun opcija bi se popraviti katu u Hruščov vlastitim rukama.

Načini uklanjanja nedostataka

Unatoč masinedostaci, podovi u Hruščovu imaju jednu važnu prednost - mogu se u potpunosti zamijeniti. Kako odabrati vrstu popravka - kozmetički ili kapital - o kojoj odlučuje vlasnik nekretnine. U prvom slučaju, rezultat obavljenog posla bit će uklanjanje manjih nedostataka, au drugom, pod će poprimiti potpuno novi izgled.

Redecorating drveni pod u Hruščov će dobiti osloboditi od stare boje, puknut daske i squeaks.

Kada su podovi u odvratnom stanju, pogotovo ako su prekriveni parketom, sanacijske mjere neće pomoći. U tom slučaju potrebno je remontirati demontažom stare prevlake, sipati novu betonsku podlogu ili zamijeniti zaostatak.


U praksi, postoji nekoliko mogućnosti kako napraviti pod u Hruščovu:

 1. Obnavljanjem podova jačanjem drvene konstrukcije, popunjavanjem praznina, zamjenom trulih podnih dasaka, lakirnim pločama.
 2. Demontaža svih konstrukcijskih elemenata, lijevanje novog estriha, polaganje izolacije. Prema stručnjacima za podnice je bolje kupiti gips-vlakana ploče.
 3. Nadogradnja podnih obloga od iverice ili iverice. No, ovaj način rada može se koristiti ako etaže ne propadaju i ne trunu u potpunosti.

Obnavljanje poda u Hruščovu

Provođenje preuređenja u starim kućama eliminira sljedeće nedostatkepodna obloga:

 1. Sloti . Premaz je ožbukan, a zatim omotan, u nekim slučajevima pokrivaju bazu laminatom ili inženjerskom pločom (za više informacija: "Što je inženjerska ploča za pod i kako je položiti"), a podovi će ostati najmanje 5-6 godina. Cijena takvih usluga koštat će od 10 ili više dolara po četvornom metru.
 2. Široki razmaci (pukotine) između ploča . Da bi ih se uklonilo, daske su rastavljene, sve podne ploče su prioritetne, mijenjaju zaostatke koji su istrunuli ili postaju beskorisni. Zatim vraćaju sve elemente poda na mjesto, čvrsto klizne ploče. Obično se takvi nedostaci nalaze u kuhinji. Nakon postavljanja podnih dasaka između ekstremnih elemenata i zidova, ostao je određeni razmak koji je ispunjen montažnom pjenom i prekriven postoljem.
 3. Škripavi zvukovi . Razlog za pojavu ovog nedostatka su olabavljeni zaostaci ili pričvršćivanje dasaka za njih (više detalja: "Ako drveni pod škripi, što učiniti i kako biti"). U tom slučaju, podovi u Hruščovom do-it-yourself mogu se popraviti na sljedeći način: trupci su čvrsto pričvršćeni za podnožje pomoću sidrenih vijaka, a ploče se također fiksiraju pomoću samoreznih vijaka.
 4. Odskočna daska . Pojavljuje se u podu takvog nedostatka zbog nepravilno odabranih podnih dasaka i kada su zaostaci previše udaljeni. Rješavanje problema bez otvaranja podne površine neće raditi. Zatim izmjerite udaljenost između zaostataka - ne smije biti više od 60 centimetara. kadarazmak je duži, potrebna je ugradnja dodatnih zaostataka, nakon čega se podne daske vraćaju na svoje prijašnje mjesto. Cijena ove usluge od profesionalaca je od 15 dolara po kvadratu.

remont poda u Hruščovu

Ovu vrstu popravaka izvršite u starim kućama u slučaju kada trošenje poda dosegne 60 posto. Ako se nakon završetka estetske restauracije ne zamijene istrošeni zastoji, ponovno će se pojaviti problemi s podom. Kada ih nije moguće zamijeniti, možete koristiti listove izdržljive šperploče.


Prednost ove metode je u tome što ne zahtijeva demontažu starih podnih obloga. To će biti potrebno ukloniti postolje, širiti listove na površini, ostavljajući razmak od najmanje jedan centimetar u blizini zida i popraviti šperploča s self-slavina vijaka. Zatim je obložena šperploča premazana kompozicijom s vodoodbojnim kvalitetama, a na kraju čine završni pod.

Postoje tri načina kako promijeniti pod u Hruščovu za vrijeme remonta:

 1. Napunite novi estrih iz samonivelirajuće smjese i postavite poklopac.
 2. Ugradnja novog dizajna zaostatka uz polaganje premaza ploča.
 3. Postavljanje poda na podesive trupce, kao na slici.

Kada gaza ima ravnu površinu s vrlo blagim odstupanjima, poželjno je koristiti prvu metodu. Cijene za takve usluge počinju od 15 USD za jedan "kvadrat". S ovimbetonski estrih u Hruščovu se demontira.


Redoslijed radova pri izvršenju remonta je sljedeći:

 • demontaža stare podne konstrukcije;
 • zaprašivanje i skupljanje otpada;
 • temeljito ispitivanje podloge i dijagnostika stanja preklopa između poda;
 • uklanjanje pukotina u žbuci i niveliranju;
 • sakupljanje otpada nakon početne faze popravka baze;
 • obvezno polaganje vodonepropusnosti s traka od polietilenskog filma s preklapanjem, pričvršćivanjem s građevnom trakom;
 • Pričvršćivanje visinskih svjetala prije podnog estriha se ulijeva u Hruščov.

Uklonite orijentire nekoliko dana nakon što se smjesa potpuno napuni. Konačno sušenje estriha traje oko mjesec dana, a površinu treba povremeno navlažiti vodom.


Nakon 4 tjedna, nastavite s ugradnjom podnih obloga i iz bilo kojeg materijala - izbor ovisi o osobnim preferencijama vlasnika nekretnine. Za kuhinje i kupaonice idealna pločica, a za dnevne sobe - parket, laminat, tepih.