Kako i što pokriti drveni pod u kući vlastitim rukama

Drveni podovi, unatoč trenutnim trendovima u razvoju podnih obloga, ne odustaju od svojih pozicija.


To ne izaziva veliko iznenađenje - kvaliteta drvenih podova je vremenski provjerena, a njihove zasluge su zapanjujuće u svojoj raznolikosti:

 • Trajnost;
 • Pouzdanost;
 • Izvrsna vizualna izvedba;
 • Opsežan izbor.

Pozitivna svojstva drvenih podova i osigurala njihovu popularnost. Ali ne bez nedostataka - stablo je izloženo čimbenicima okoliša, tako da mora biti zaštićeno. O tome što pokriti drveni pod u kući, ao tome će se raspravljati u ovom članku.

Izbor zaštitne opreme

Bilo koji način zaštite drvenih podova sprječava različite učinke na materijal poda, bilo da je riječ o kemijskoj izloženosti, vlazi na površini, abraziji ili mehaničkim oštećenjima. Osim toga, zaštitna oprema daje podu gotov izgled, tako da dizajn izgleda što potpunije.

Odabir što pokriti stari drveni pod, morate biti oprezni - pogrešan izbor u najboljem slučaju neće pružiti zaštitu podu.


Za odabir alata uzimaju se u obzir sljedeći čimbenici:

 • Pasmina stabla od koje su izrađene daske;
 • Prihvatljivost prethodne obrade;
 • planirani uvjeti u kojima će se koristiti pod (stupanj vlage, intenzitet mehaničkih opterećenja, itd.);
 • mogućnost sekundarne obrade;
 • Kompatibilnost pokrivenosti s onom koja je već instalirana.

Da biste znali postaviti drveni pod, morate znati svrhu sobe. Vosak ili impregnacija ulja pogodna je za stanove, jer su opterećenja na podu mala. Osim toga, takav tretman će neznatno smanjiti svjetlinu premaza i dati mu laganu izmaglicu.

Drveni pod u uredu je druga stvar, jer će opterećenje premaza u ovom slučaju biti prilično veliko. Da bi se spriječilo prijevremeno uništavanje materijala, potrebno ga je lakirati, što će osigurati odgovarajući stupanj zaštite i dati premaz pravilnom izgledu.

Vrste zaštitne opreme za drvo

Različiti sastavi za obradu drvenih podova razvrstani su prema izgledu i glavnoj komponenti.

Faktor klasifikacije po izgledu izgleda ovako:

 1. Prozirna sredstva . Različiti lakovi i impregnacije mogu se pripisati ovoj kategoriji. Prednost takvih sredstava, pored zaštite, leži u naglašavanju prirodnih dekorativnih kvaliteta prirodnog drva.
 2. Neprozirni materijali . Bilo koja boja temeljiOrganski materijali (alkidi, ulja, poliuretani itd.) I sredstva za disperziju vode spadaju u kategoriju neprozirnih premaza.


Ako govorimo o razlikama koje ovise o osnovnoj komponenti zaštitnog sredstva, klasifikacija će biti kako slijedi:

 1. Sredstva s usporivačima požara . Takve se tvari nanose na premaz kako bi se spriječilo paljenje drva i najčešće se koriste u industrijskim i javnim zgradama. Također vrijedi znati da izgled takvih sredstava ne utječu.
 2. Sredstva s biocidima . Ovi spojevi osiguravaju zaštitu prirodnog materijala od plijesni, gljivica i insekata.

Metode za primjenu zaštitnih sredstava

Drvo se može tretirati zaštitnim sredstvima na dva načina:

 1. Obrada površine . Ova metoda omogućuje spremanje svih dekorativnih svojstava stabla i istovremeno ga štiti od raznih utjecaja. Ova operacija se provodi u bilo kojoj privatnoj gradnji, od završne obrade drvenih greda u kućama do završetka bilo koje drvene zgrade.
 2. Duboka obrada . Uvođenje dubokog bojenja moguće je samo u proizvodnji, gdje postoje posebni industrijski uređaji. Suština ovog tretmana je prodiranje sredstava u dubinu vlakana drva, zbog čega je osigurana kvalitetna zaštita cijelog dijela.

Obrada drva uljem

Za obradu drvenog poda koristi se ulje, koje je napravljeno kaona temelju prirodnih tvari, a na temelju umjetnih komponenti (na primjer, ulje koje se sastoji od poliuretana). Prilikom obrade ulje ulazi duboko u stablo, ostavljajući najtanji premaz vani. Nakon nanošenja uljnih podova dobiva se veća snaga i lagani sjaj.

Prilikom odabira ulja, svakako obratite pozornost na njegov sastav. Ne koristite za preradu drvnih proizvoda koji sadrže otapala.


Također obratite pozornost na viskoznost ulja:

 • Debela (ovaj sastav sadrži 90% prirodnog ulja);
 • prosjek (40-50%);
 • Tekućina (20-40%).

Vrijedi govoriti o opsegu nafte. Najbolje je koristiti ga u sobama s velikim prometom (na primjer, u hodnicima). Osim toga, ulja su prikladna za hladne prostorije, otvorene prostore i područja gdje postoji stalni kontakt s vlagom (u kupaonici ili blizu bazena). Vidi također: "Što odabrati i kako pokriti pod u stanu vlastitim rukama."


Da biste podu dali svježinu tretiranu uljem, potrebno je samo dodati malo vode u mokro čišćenje. Prije pokrivanja poda uljem, drvo se mora brusiti, temeljito očistiti i osušiti.

Lakiranje drvenih podova

Primjenom laka na drveni pod možete biti sigurni da će s estetskog gledišta sve izgledati vrlo dobro. Osim toga,sredstva za lakiranje dobro štite pod od bubrenja i mehaničkih oštećenja.


Važno je znati da je lak prilično elastičan, stoga je bolje koristiti mekane cipele za hodanje po obrađenom podu. Elastičnost laka ne utječe na njegove zaštitne osobine pa nema razloga za brigu o tome.

Lakovi za drvene podove klasificirani su kako slijedi:

 1. Lak na bazi otapala . Kada se tretira takvim alatom, drvo je kvalitativno zasićeno i mijenja boju. Na površinu drvenog poda nisu bile bore i druge mane, nanositi lak na ventiliranu prostoriju. Vrijedi koristiti lak na bazi otapala za obradu ploča od pepela, javora ili bukve.
 2. Alkidni lak . Ovaj materijal nema svoju boju, podnosi različite vrste negativnih učinaka i ima dobru čvrstoću. Među nedostacima može se primijetiti samo vrlo dugo sušenje.
 3. Reaktivni lak . Takav premaz nakon nanošenja stvara svjetlosni film koji se nalazi na vrhu stabla. Struktura drva u ovom slučaju ostaje nepromijenjena, kao i njezin izgled. Potrebno je više od 10 dana za zamrzavanje reaktivnog laka.
 4. Lak na bazi poliuretana . Ovaj materijal ima visoku čvrstoću, dobro podnosi kemijski napad i otporan je na abraziju. Poliuretanski lakovi u pravilu se koriste za zaštitu skupih vrsta drva.


Osim sastava, lakovi se dijele nanekoliko vrsta ovisno o stupnju njihove sjajnosti:

 • visoki sjaj;
 • sjajni;
 • polusjajni;
 • mat;
 • Polu-mat.

Svaki tip je pogodan za određene situacije: na primjer, sjajni lak vam omogućuje da podu date određenu specifičnost, a nakon nanošenja matiranog laka, pod će odražavati najmanje svjetla. Vidi također: "Kako se radi podni lak - upute."

Obojite pod

Boja koja se nanosi na pod može više puta produžiti vijek trajanja, štiteći stablo od raznih bioloških učinaka. Boju je moguće nanositi i na površinu koja je već obojana - dovoljno je samo tretirati površinu antiseptikom.


Ako govorimo o tome što možete pokriti u drvenoj kući bez ugrožavanja sigurnosti, onda su vodeno-disperzijske boje definitivno najbolji izbor, budući da ne sadrže otapala, dobro podnose vlagu i dobro ostaju na površini.

U slučaju kada se vlažnost u prostoriji redovito povećava (npr. U kuhinji ili u kupaonici), trebate koristiti akrilne boje otporne na vlagu. Alkidna otopina je najprikladnija za pokrivanje parketa.

Zaključak

Tržište za zaštitu drvenih podova danas ne nedostaje materijala - sve je dostupno, a izbor najbolje opcije ostaje najveći problem. kojiZnajući točno najbolji način za pokrivanje poda u drvenoj kući, vrijedno je detaljno razmotriti sve čimbenike i napraviti izbor na temelju zaključaka.