Kako se mogu popraviti pukotine i pukotine u drvenom podu


Drvo, iako toplo, je hiroviti materijal poda. Nijedna od metoda ugradnje ne jamči odsutnost razmaka između letvica u budućnosti. U članku ćemo vam reći kako zatvoriti praznine u drvenom podu.

Pregled načina za uklanjanje nedostataka podne obloge

Kao što znate, stablo ne samo da mijenja svoje linearne dimenzije kao rezultat promjene temperature i vlažnosti, nego se i smanjuje s vremenom. Osim toga, pojava pukotina i rupa u podu može pridonijeti glodavcima. U svakom slučaju, potrebni su popravci:

 • Kozmetički - praznine se pune različitim sastavima ili umetcima.
 • Djelomična - zamjena oštećene ploče ili malog područja;
 • Puno pregrada ili potpuna zamjena poklopca.

Kako zatvoriti praznine u drvenom podu? Najčešća metoda je ispunjavanje šavova pomoću posebnih gotovih kompozicija:

 • Brtvila;
 • kit za drvo;
 • Građevna pjena itd.

Miješanje domaćeg sastava kitom.

Umjesto građevinskih kemikalija mogu se izraditi domaće mješavine kako bi se zapečatile praznine u podu. U sastavu, u pravilu, dvije komponente - vezivo (ljepilo, boja) i punilo (piljevina, gips).

Slijedeća metoda je malo više vremena - eliminirajući široke praznine između ploča, kao i između poda i zida metodom zbijanja. Koristi trake od drva, pjene, posebne žičane vrpce itd. Učinkovito i praktično, ali u nekim slučajevima zahtijeva dodatno podešavanje i naknadno lakiranje ili bojenje.

Posljednja metoda, najskuplja i najskuplja, je zamjena podnih ploča pukotinama i drugim oštećenjima novom koja je prikladna po veličini i tonu.

Točna metoda uklanjanja nedostataka odabire se na temelju širine šavova, prirode oštećenja itd. Razmotrite više.

Punjenje polutekućih smjesa za brtvljenje razmaka

U bilo kojoj seriji građevinskih kemikalija iz ruskog ili inozemnog proizvođača postoje alati za obradu drva. Oni su veliki za uklanjanje manjih nedostataka. Uključujući:

Silikonski hermetički pigmentirani

Koristi se za razmake do 1 cm širine i ima dobro prianjanje na drvo. Nakon nanošenja sastava se mora izravnati plastičnom ili gumenom lopaticom. Kao rezultat polimerizacije nastaje elastični ne-skupljajući šav koji je otporan na vodu i kućne kemikalije. Posebna prednost u trajanju plastične kompozicije, kojane raspada se i ne ispada zbog sezonskog širenja i sušenja podnih dasaka.

Silikonska brtvila na drvu.

Boja naznačena na naljepnici možda se ne podudara s onom stvarnom, pa zatražite demonstracijski štand u trgovini. To su uzorci gotovih proizvoda proizvođača.

Boje akrilnih brtvila


Dobar analog prethodnog alata, ali s malom razlikom. Nakon nanošenja bijela pasta polimerizira se 1 sat, a zatim se može bojati. Vrlo prikladan način popravka podova prekrivenih alkidnim ili uljem emajla.

Tonirani gipsani kitovi

Uobičajene formule na bazi vode ili na bazi ulja za kupce za praznine do širine do 1-2 cm. Materijal se skuplja, pa je potrebno ponovno nanošenje, nakon čega slijedi izravnavanje. Suhu površinu kit treba brusiti brusnim papirom.

Nakon sušenja, gotovi kit svijetli za 1-2 tona, pa je pri kupnji potrebno odabrati tamniji sastav.


Minus to znači u njegovoj krhkosti. Nakon godinu dana, najviše dva, šav počinje pucati, mrviti se, upijati prljavštinu. Materijal je u stalnoj potražnji uglavnom zbog cijene. Cijena malog paketa od VGT-a ili Novbythim-a je samo 50-60 rubalja.

Epoksidni kitovi

Polu-tekuće brzo očvrsnuće smjese na bazi polimerne smole. To je običnodvokomponentni spojevi, nakon sušenja, tvore najjači (neelastični) šav. Koeficijent adhezije ovog materijala na drvo je neuobičajeno visok, štoviše, za razliku od uobičajenih kitova, smrznuta masa se ne raspada. Sukladno tome, sljedeće godine neće biti potrebno tražiti što će se ponovno pokriti s podnom greškom.

Epoksidna fugiranje se koristi za uske razmake širine ne veće od 3-7 mm, nanesene lopaticom. Faktor skupljanja je mali, tako da nema potrebe za ponovnom obradom.

Bezbojne ili bijele poliesterske paste

Jedno- ili dvokomponentna brtvilo za polimerizaciju za brtvljenje razmaka između ploča širine ne veće od 5 mm. Smjesa je prikladna za stare podne obloge, jer tvori čvrsti, čvrsti spoj. Nakon crtanja površina se izravnava fleksibilnom lopaticom, dopušta se bojanje u boji glavnog poda.

Izlistali smo gotove formulacije. U potrazi za, nego za gitovanje rupa u drvenom podu, narodni obrtnici često koriste takve alate kao što su;

 • montažna pjena (komadići pjenaste plastike, oblaganje vlaknastom pločom itd.) Stavljaju se u otvor kao okvir;
 • mješavinu sitne piljevine i PVA ili uljnog emajla;
 • Sastav cementnog i epoksidnog ljepila, itd.

Mogućnosti za domaći kit za brtvljenje praznina su brojne, one se formiraju na principu "ono što je pri ruci." Najpouzdaniji i dokazani, prema iskusnim obrtnicima, je mješavina drvenog brašna i PVA. Iz tih se komponenti priprema debelapasta koja se nanosi lopaticom i pažljivo poravna. Površina nakon sušenja i brušenja može se obložiti zaštitnim lakom.

Brtvljenje pukotina zbijanjem

Popravite pod s lamelama.

Ako se ploče "igraju", a širina razmaka prelazi 1-2 cm, preporučuje se uporaba umetaka. Oni će pomoći čvrsto popraviti podne daske, ukloniti škripu. Prvo i dugo dokazano sredstvo u ovom slučaju je tanki reiki-klinovi.

Kako se pečat izvodi:

  Razmak mora biti očišćen od ostataka, malo izvezenih. Čiste postolja i druge ukrasne letvice ne trebaju.
 1. Izmjerite širinu, napravite klin odgovarajućih dimenzija od lamela.
 2. Nanesite PVA ili ljepilo drva na podne ploče i umetak.
 3. Ispunite tračnicu čvrsto u šav mlazom ili običnim čekićem pomoću šipke za nabijanje.
 4. Uklonite izbočenu površinu abrazivnim papirom ili ravninom.
 5. Gotov pod obrežite fino zrnatom smolom i obložite lakom ili bojom.

Brtvena vrpca može se koristiti kao privremeno sredstvo prije popravka poda. Namijenjen je za brtvljenje rupa u drvenim kućama širine do 3-5 cm, a to je vrsta užeta od pjenastog polietilena, gume ili vuče. Rad s ovom vrstom materijala je jednostavan: proizvod se mora pažljivo nabiti u otvor pomoću dlijeta i čekića. I tako da se šav ne ističe previše od ostatka poda, na površinu se nanosi tanak sloj.tonirana brtvila, kit ili mješavina piljevine i PVA.

Brtveni kabel.

Lokalna zamjena oštećenog područja

Što učiniti ako miševi grizu pod, a razmak u zidu-podu prelazi 5-10 cm širine.Ni kit, niti brtvila, pa ni brtvena užad neće pomoći u ovom slučaju. Gornju površinu možete zatvoriti komadom šperploče ili iverice, ali ova mrvica će se samo ometati i previše isticati. Najbolja opcija je zamjena ploče ili malog dijela poda.

Da popravljeni pod ne bi ponovno postao žrtva glodavaca, neki majstori preporučuju počevši od stvaranja "barijere" za miševe. Konkretno, cementni mort koji se pomiješa sa razbijenim staklenim ili željeznim oblogama može se izliti u područje zamke za miša ispod premaza.

Sljedeći korak - uklanjaju se sve lajsne, a oštećeno područje ili tračnica se izrezuje odgovarajućim električnim alatom. Novi dijelovi su mi zalijepljeni ili prikovani na podnožje hardvera.

Zamjena podnih dasaka.

Posljednja faza je brušenje i bolje kompletno struganje poda, nakon čega slijedi lakiranje ili bojanje. Ako se nijanse podnih dasaka razlikuju za više od 2 tona, možete isprobati tonirane trake s mrljama od drva ili zaštitnim i dekorativnim azurama.

U slučaju ozbiljne štete na cijeloj površini poda, neki stručnjaci predlažu da se ploče prekrivaju drvenim materijalima - šperpločom, ivericom, OSB-om i dr. Ovo je dobra opcija, ali samo ako namjeravate prekriti novi.završna obloga stabilna protiv trenja, prljavštine, udaraca.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije