Kako staviti parket ispravno - slijed izvršenja polaganja

Parketni pod je danas vrlo cijenjen, jer drvo nije samo estetski lijep materijal, već i prostor čini toplim i ugodnim. Ako govorimo o tome kako staviti parket, onda ne biste trebali misliti da će instalacija uzrokovati bilo kakve poteškoće, jer se ne razlikuje mnogo od ugradnje konvencionalnih podnih dasaka.


Prednosti drvenih podova

Unatoč visokoj cijeni, mnogi vlasnici odabiru podnicu zbog sljedećih značajki:

 • ovaj materijal je izrađen od prirodnog drva različitih vrsta: hrasta, ariša, sandalovine itd. Naravno, visoki troškovi se formiraju upravo pomoću resursa koji se koriste u proizvodnji;
 • ako se radnik temeljito upoznao s načinom pravilnog polaganja parketa, tada će dobiti visokokvalitetnu, trajnu i izdržljivu podnu oblogu;
 • Estetska ljepota prirodnog drva visoko je cijenjena i čini svaku prostoriju vidljivijom, kako na fotografiji tako iu vizualnom pregledu.

Priprema za polaganje

Prije nego što stavite parket, potrebno je napraviti temeljitu pripremu površine pod položenim materijalima.

U pripremi zadatka zaposlenika slijedi:

 1. Baza za obradu . Prije svega, govorimo o uklanjanju bilo kakvih nedostataka baze koja je povezana s njenom neravnomjernošću. Treba biti glatka, bez hrapavosti i drugih visinskih razlika koje mogu stvoriti šupljine ispod parketa. Pod će ne biti dugotrajan ako postoje praznine, jer na takvim mjestima doći će do povećanog opterećenja. Problem je riješen vrlo jednostavno: svi slojevi u preklapanju do podloge (betonska ploča ili estrih) se uklanjaju i čiste, preostale nepravilnosti srušavaju, udubljenja i komadići se zatvaraju cementnim mortom. Smeće, prašina i prljavština su uklonjeni ili uklonjeni snažnim (industrijskim) usisivačem.
 2. Stvara se vodonepropusni sloj debelog polietilena , koji se postavlja preko grube podloge s preklapanjem s lopaticom od 10-15 centimetara. Štoviše, plahte treba puzati ne samo jedna na drugu, nego i na zidove kako bi se stvorilo nešto poput “korita” u podu. Na kraju rada mogu se rezati komadići polietilena koji će se sigurno pričvrstiti ispod kravate.
 3. Ako se radi o tome kako pravilno polagati parket, tada će svaki stručnjak reći da ne možete bez visokokvalitetnog estriha . Punjenje se vrši kako bi se uklonile nepravilnosti koje su preostale nakon pripreme grube baze. To je neophodno kako bi se pravilno izradila podna ploča za ovaj postupak kako bi se stvorili odgovarajući uvjeti, naime odsutnost razlika od više od 2 milimetra po2 centimetra duljine podnožja (pročitajte: "Polaganje parketa na estrih pomoću dokazane tehnologije"). Upotreba cementno-pješčane estriha preporuča se u slučajevima kada je potrebno ukloniti nepravilnosti veće od 2 centimetra, a manjim se defektima uklanjaju suvremene samonivelirajuće smjese. Spojnica je izlivena na očišćenu podlogu. Razinu napunjene otopine možete provjeriti dugom drvenom letvom (pravilo). Pravilno lijevani i sušeni estrih neće sadržavati pukotine, praznine, ljuskanje itd.
 4. Međutim, postavlja se pitanje kako staviti parket na betonski pod : bez sloja ili s nekim materijalom kao pregradnim slojem. Materijali se ne uklapaju na goli betonski estrih, stoga je potrebno koristiti trajne materijale. Najbolje je postaviti sloj otporan na vlagu za polaganje na beton. Potrebno je podijeliti materijal na kvadrate dimenzija 50x50 centimetara i pričvrstiti ih na pod pomoću samoreznih vijaka i tiple (više: "Kako se šperploča polaže ispod podnice - tehnologija") Površina šperploče nakon ugradnje temeljito je polirana. Neki stručnjaci vjeruju da je moguće stvoriti ravnu podlogu za polaganje podne ploče bez šperploče, ali je tradicionalna metoda mnogo pouzdanija, iako zahtijeva dodatne troškove.
 5. Govoreći o tome kako ispravno staviti parket, ne smijemo zaboraviti na podlogu od parketa . Polaganje ispod podnice je materijal sa širokim rasponom funkcionalnih zadataka. Bez njepremaz će biti manje izdržljiv i ugodan (detaljnije: "Koji je podlog za parket najoptimalniji").


Glavni zadaci podloge:

 • izravnavanje preostalih nepravilnosti na podu nakon poravnavanja baze;
 • povećana zvučna izolacija podova;
 • povećanje učinkovitosti toplinske izolacije;
 • osiguravanje ravnomjerne raspodjele opterećenja na parket;
 • zaštita od vlage, značajno povećavajući vijek trajanja premaza.

Na suvremenom građevinskom tržištu predstavljen je veliki broj supstrata. Najpopularniji su: jednostavni polietilen, pluta, kompozit ili otpusni materijal.

Polaganje podne obloge

Zatim ćemo raspraviti kako pravilno postaviti parket u skladu s osnovnim uvjetima ugradnje dasaka. Rad treba raditi na temperaturi zraka od 18 do 23 stupnja Celzija i vlažnosti od 45 do 60 posto.Ako se pridržavate ovih uvjeta i svih tehnoloških značajki polaganja podne obloge, možete dobiti pouzdanu podnu oblogu koja će trajati od 6-8 desetljeća.

Načini postavljanja parketa

Ako govorimo o tome kako sami staviti parket, morate odabrati jedan od sljedećih načina instalacije:

 1. Plutajući . Parketne ploče pričvršćuju se pomoću zaključavajućih zglobova, na koje se ne smije dopustiti ulazak ljepila. Pri tome se parket postavlja isključivo na podlogu. braveOni su moderni spojevi visoke čvrstoće i olakšavaju zamjenu pojedinačnih ploča. Parket je u ovom slučaju stabilniji i ne ovisi o temperaturi zraka u prostoriji. Treba napomenuti da se rezultati instalacije ove i naknadnih metoda izvana malo razlikuju jedni od drugih, ali plutajuća metoda na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda izgledat će više estetski ugodno. Razlog tome je što nema pričvršćivača.
 2. Ljepilo . Uz pomoć mješavine ljepila, podna ploča može se polagati samo preko podova od šperploče. Za pravilnu ugradnju potrebno je pokupiti ljepilo koje odgovara vrsti drva koje se koristi u proizvodnji parketa. Mješavina se obično odabire prema konzistenciji vode u njoj, budući da je to vlaga koja uništava drvo. Ljepilom nanesite ljepilo na ploču iznutra. Zatim se proizvod čvrsto pritisne na pod i prianja na rukohvat, a pri polaganju sljedećih elemenata nije bilo smjena. Nakon polaganja premaza, preporuča se ostaviti podove najmanje 5-7 dana kako bi se ljepilo osušilo i sve štetne tvari oslobođene tijekom polaganja mješavine ljepila nestale.
 3. Tradicionalno pričvršćivanjeuz pomoć najjednostavnije je. Pričvršćivači se provlače kroz ploču i šperploču tako da su kapice potopljene u drvo i ne stvaraju nelagodu pri hodanju. Naravno, estetika ne dolazi u obzir, budući da će točke pričvršćenja biti vidljive nakon vizualnog pregleda.Vidi također: "Kako položiti pod - slijed instalacije."Svaka metoda polaganja uključuje ostavljanje razmaka između poda i zida. Time ćete izbjeći deformacije podnih obloga ako se ploče šire kako temperatura u prostoriji raste. Vidi također: "Kako položiti parket vlastitim rukama - savjeti i tajne."

Završetak radova

Nakon što je parket već položen, na njegovoj površini mogu ostati različite hrapavosti, koje treba ukloniti. Za to je pod i petlja i tlo pomoću automatskih ili mehaničkih alata. Brušenje se izvodi grubom i tankom metodom uz smanjenje zrna papira na brusnom kolutu.

Razmaci između dasaka ispunjeni su posebnim kitom koji odgovara drvu. Tada se pod obrađuje temeljnim premazom i poliuretanskim lakom. Oko 3-4 sloja stvorit će pouzdanu zaštitnu prevlaku i poboljšati estetiku drva zbog sjajnog, mat ili polu-mat efekta.


Ukupno

Ako slijedite pravila polaganja prikazane u članku, parket će biti visoke kvalitete, izdržljiv i trajan. Sve poteškoće pri instalaciji riješit će stručnjaci koji će preuzeti odgovornost za nabavu materijala, pravilnu ugradnju i stavljanje poda u pogon.