Punjenje poda betonom u garaži - kako se to može učiniti vlastitim rukama

Garaža - mjesto koje se prije ili kasnije pojavi kod bilo kojeg vlasnika automobila. U garaži, automobil je ostavljen za noć, uređen i servisiran, a tu često ima dosta vremena za provesti. Sve to dovodi do zaključka da bi garaža trebala biti pomalo udobna, tako da se može koristiti za obavljanje bilo kojeg posla bez problema i bez brige o sigurnosti vašeg automobila.


Jedan od bitnih elemenata garaže je kvalitetna baza. O tome kako pravilno popuniti pod u garaži s betonom, te će se raspravljati u ovom članku.

Zahtjevi za pod garaže

Odmah treba napomenuti da se na podu garaže nameću određeni zahtjevi:

 1. Konstrukcija mora biti nezapaljiva.
 2. Pod ne smije dopustiti da vlaga uđe u prostoriju.
 3. Pod mora biti dovoljno pouzdan i izdržljiv.
 4. Premaz mora izdržati velika opterećenja i izloženost agresivnim kemikalijama.


Na popis obveznih zahtjeva uvijek možete dodati nekoliko pojedinačnih stavki, na primjer, koje se odnose na izgled.

Do sada je puno podnih obloga, ali jasan lider, i uz veliku razliku od konkurencije, je uobičajeni betonski pod u garaži koji zadovoljava sve zahtjeve.

Značajke betonskog poda

Betonski pod je jednostavna i zanimljiva građevina koja ima svoje karakteristike. Treba razumjeti da se beton ne smije koristiti u svim slučajevima: na primjer, kada je površina vrlo nagnuta ili ako je razina podzemne vode ispod garaže vrlo visoka.

Jasan nedostatak betona je loše zadržavanje topline: zimi betonski pod uopće neće zadržati toplinu, a taj će problem morati riješiti. Osim toga, beton, iako može izdržati teška opterećenja, vrlo se lako istroši do prašnjavog stanja, tako da će atmosfera u garaži biti stalno ispunjena betonskom prašinom. Taj se problem dijelom izjednači ako je stupanj betona za podove u garaži ispravno odabran, ali se taj problem ne može u potpunosti otkloniti.


Beton odlikuje i činjenica da upija prljavštinu, ulje, benzin i druge tvari koje su uvijek u garaži. Ne samo da je ružna i nehigijenska, već će se i trajni miris svih tih tvari pomiješati s prašinom u zraku.

Međutim, ovi se nedostaci mogu izbjeći, ili barem smanjiti stupanj njihove manifestacije. Da biste to učinili, dovoljno je slijediti tehnologiju lijevanja betonskog poda, o čemu će se dalje raspravljati.

Konstrukcija betonaseks

Optimalna varijanta dizajna poda u garaži je čvrsta armiranobetonska ploča, položena izravno na podlogu. Naravno, trošak rada, uključujući iznajmljivanje dizalice, zapošljavanje nekoliko radnika i isporuku ploče, bit će prilično visok, ali ova će opcija biti najlakša i najbrža.

Da biste uštedjeli novac, sve možete obaviti sami. Prednosti ovog pristupa su očite, kao i njegov glavni nedostatak - bit će potrebno puno truda i vremena. Osim toga, kvaliteta popunjavanja u ovom slučaju izravno će ovisiti o pismenosti svih faza rada.


Beton u garaži se obično izlije preko zemlje. Postoje dva ograničenja:

 1. Ako je garaža smještena prenisko, onda postoji veliki rizik da bude poplavljena vodama tla. U tom slučaju, beton ne može biti izliven izravno na tlo: u skoroj budućnosti premaz će postati neupotrebljiv.
 2. Ako se temeljna površina nalazi ispod velikog nagiba, morat ćete opremiti podrumsku etažu i sve pripadajuće strukture.

Ako je bilo moguće minimizirati utjecaj tih čimbenika, tada se možete uključiti u izlijevanje betona.


Konstrukcija betonskog poda uključuje nekoliko slojeva:

 • šljunak;
 • Sandy;
 • armirani beton;
 • hidroizolacijski sloj;
 • sloj izolacijskog materijala;
 • Fini estrih.

Potrebno je dosljedno opremiti pod od betona kako se ispostavilopokrivenost najviše kvalitete.

Priprema baze

Prvi korak je priprema zaklade. Da biste to učinili, iskopajte rupu, uklonite cijelo labavo tlo i opremite mali pijesak i šljunak. Da biste to učinili, dno jame je zabijeno i ožbukano glinom. Zatim se na vrh stavi sloj šljunka, čija debljina varira od 30 do 80 cm.


Nakon izravnavanja šljunčanog sloja potrebno je ukloniti najveće fragmente koji ostaju na površini, nakon čega se površina još jednom zabije i prekrije slojem pijeska debljine oko 10 cm.

Ugradnja hidroizolacije

Sljedeći korak je uređenje hidroizolacije. Na tržištu možete pronaći mnogo modernih materijala, ali najjeftiniji i vrlo učinkovit je uobičajeni plastični film. Mora se postaviti na pod, pokrivajući cijelu njegovu površinu. U spojevima, film se mora preklopiti tako da ne postoje praznine kroz koje prolazi vlaga.


Međutim, da bi se postigla potpuna nepropusnost vodonepropusnog sloja, potrebno je zalijepiti sve spojeve s građevnom trakom ili sličnim materijalom. Osim toga, film mora biti postavljen tako da postoji i preklapanje na zidovima: zbog tog rasporeda vlaga iz tla uopće neće moći prodrijeti u prostoriju.

Ispunite podlogu

Nakon polaganja hidroizolacije potrebno je opremiti pod-pod, koji je glavni i najtrajniji sloj strukture. Da biste stvorili ovaj sloj, morate ga ispunitiarmirani beton. Da biste ga stvorili, potrebna vam je metalna rešetka kvadratnih ćelija dimenzija 10x10 cm i čelična šipka promjera oko 7 mm. Mreža će biti instalirana na dnu konstrukcije, ali tek nakon stvaranja oplate.

Raspored oplate ovisi o veličini prostorije i pripremljenoj jami. Ako garaža nema veliko područje, onda bi dovoljna čvrsta oplata postavljena oko perimetra. Rešetka u maloj prostoriji može se rasporediti po cijeloj površini.


U velikoj garaži najbolje je postaviti četverokutnu oplatu koja će biti ravnomjerno raspoređena po cijelom prostoru. U ovom slučaju bit će mnogo prikladnije podesiti visinu podloge i ravnomjerno lijevanog betona, a rešetka mora biti postavljena unutar svakog dijela oplate.

U svakom slučaju, nakon završetka montaže oplate, potrebno je u nju izliti otopinu i izjednačiti je s pravilom. Kada se mort stvrdne, svi elementi oplate se uklanjaju, a preostali zazori se pune žbukom i poravnavaju s ostatkom razine.

Važno je znati kako napraviti rješenje za estrih. Optimalni omjer je 1: 3: 3 (cement, prosijani pijesak i drobljeni kamen). Vrlo često se postavlja pitanje o tome koja vrsta betona popuniti pod u garaži tako da izlazi iz najkvalitetnijeg. Stručnjaci preporučuju korištenje marke od najmanje 400 M: tada će karakteristike poda biti prihvatljive.


Miješanje otopine, morate "pogoditi" pravu količinu vode, tako da je rezultatkonzistencija nije bila previše tanka, ali ne previše suha. Pravilno izmiješani mort će izbjeći probleme vezane uz šupljine u betonskom estrihu.

Nakon izlijevanja, pod se može osušiti i ovaj proces također zahtijeva pažnju. Potopljena podloga mora biti pokrivena zatvorenom folijom. Sljedeći dan, film se mora ukloniti kako bi se beton lagano navlažio. Taj se korak mora ponoviti nekoliko tjedana tako da se glazura može potpuno osušiti, a tek nakon toga može se nastaviti s radom. Vidi također: "Kako napuniti pod u garaži vlastitim rukama - upute."

Podno zagrijavanje

Općenito, pri polaganju poda garaže nije potrebno polagati sloj za zagrijavanje: na primjer, ako se prostorija ne grije, izolacija će jednostavno biti beskorisna. Ali ako se garaža zagrijava zimi, mora se izolirati kako bi se izbjegli gubici topline. Vidi također: "Kako napraviti toplu podnicu u garaži vlastitim rukama - opcije."

Kao grijač za garažu najčešće se koristi polistirenska pjena. Prije instalacije izolacije na podu stane valjane penofol, sa strane s folijom treba biti na gornjoj strani. Sljedeći penofol pokriven izolacijom, koja je fiksirana odgovarajućim zatvaračima.

Završni estrih

Posljednji korak - stvaranje završne estriha. Na izolacijskom sloju se ugrađuje armaturna mreža, na koju trebate pričvrstiti svjetlosne signale kako bi se odredila razina (pročitajte: "Kako napraviti podnu glazuru u garaži vlastitim rukama").Preporučljivo je podesiti razinu gotovog poda na način da se u smjeru vrata formira minimalni nagib: u tom slučaju iz njega će iscuriti svaka tekućina zarobljena na podu garaže.

Završni estrih u garaži rješava se istom tehnologijom kao i gaz. Visina završnog sloja je obično oko 30-50 cm.

Preporuke za lijevanje poda

Prije ulijevanja betona u garažu, trebate proučiti sljedeće preporuke, koje vam omogućuju da napravite najvišu kvalitetu i pouzdanu pokrivenost:

 1. Završni estrih treba prekriti bojom za popločavanje betona (detaljnije: "Bojanje betonskog poda - što i kako najbolje to učiniti"). Boja će spriječiti abraziju estriha, ali to će biti dovoljno za kratko vrijeme, tako da će pod garaže morati biti oslikan barem jednom godišnje.
 2. Umjesto boje, možete upotrijebiti sastojke za ojačavanje koje je potrebno utrljati u završni estrih prije nego što se potpuno stvrdne. Upotreba takvih smjesa može značajno povećati čvrstoću betonskog poda.
 3. Kako bi se povećala čvrstoća betonske košuljice i poboljšale njezine vizualne kvalitete, dopušten je sustav preljevanja. Dodavanjem u mort možete povećati trajnost betonskih podova. Nanošenje takvog materijala treba obaviti u slojevima, a svaki put morate čekati da se donji sloj potpuno stvrdne.
 4. Nakon nanošenja svakog sloja materijala, spojnica se treba osušiti. Potrebno je puno vremena da se zamrzne beton, ali njegova kvaliteta u ovom slučaju bit će mnogo veća.Vidi također: "Kako napraviti betoniranje poda u garaži vlastitim rukama."

Zaključak

Beton ispunjavajući pod u garaži vlastitim rukama dobro je i pouzdano rješenje. Naravno, morate provesti vrijeme da se bavite svim trenucima, odlučite kako sipati beton u garažu s betonom, kako raditi sav posao kako treba, itd Rad na uređenju, također, će trajati puno vremena, ali kvalitetan i trajan premaz vrijedan je.