5 načina za čišćenje tepiha kod kuće bez ikakvog dodatnog napora

Svaka podna obloga zahtijeva veliku pozornost, jer je njihov izgled važan svakom vlasniku. Tepih nije iznimka u ovom slučaju, ali je lakše brinuti se za njega nego za mnoge druge premaze.


Glavni neprijatelji čistog i lijepog poda su prašina, prljavština i prosuta pića, poput kave ili vina. Ako stavite tepih u svoj dom, onda ovaj članak će nesumnjivo biti korisna za vas, jer u njoj ćemo vam reći kako očistiti tepih kod kuće.

O metodama čišćenja

Postoji nekoliko metoda čišćenja: suho, mokro, čišćenje pjenom, soda, usisivač, kao i drugi narodni lijekovi. Svaka metoda je prikladna za različite vrste onečišćenja, na primjer, s usisivačem je prikladno očistiti veliku prljavštinu kao što je pijesak, a sa sodom je bolje ukloniti tvrdokorne mrlje.

Materijal od kojeg je izrađen tepih također utječe na izbor načina čišćenja, jer neki proizvodi neće moći vratiti izvorni izgled premazu, osim toga, mogu pokvariti tepih, pa je važno točno znati kako čistiti tepih u vašem domu.

Mokro čišćenjetepih

Mokro čišćenje je jedan od najpopularnijih načina čišćenja tepiha od prljavštine, jer je zgodan, potrebno je malo vremena, i što je najvažnije - ova metoda je sigurna za bilo koju vrstu tepiha. Prije pranja tepiha na ovaj način, kupiti posebne deterdžente, na primjer, kućanstvo šampon za čišćenje tepiha, također je potrebna četka s čekinjama srednje ili niske tvrdoće.


Prije nanošenja deterdženata preporučuje se usisavanje tepiha kako bi se uklonila gruba prljavština. Zatim nanesite deterdžent otopljen u vodi, utrljajte tepih četkom dok ne bude čista. Temeljito isperite sapunicu. Usisavač za pranje je također prikladan za ovo čišćenje, ali budite oprezni s njim. Tepih od prirodnih vlakana osjetljiv je na stvaranje plijesni i neugodnih mirisa, tako da vlagu preostalu u hrpi treba pažljivo ukloniti.

Ako koristite ovu metodu, onda čistite tepih, ali zapamtite sljedeća pravila:

 1. Prilikom odabira deterdženta pažljivo pročitajte upute: važno je da je proizvod prikladan za vašu vrstu poda;
 2. Ako je vaš tepih izrađen od umjetnih materijala, preporučuje se da ga čistite ne više od jednom mjesečno, jer u protivnom možete oštetiti zaštitni sloj sintetičkih vlakana, što će smanjiti njihov vijek trajanja.

čišćenje suhog tepiha

Metoda kemijskog čišćenja nije ništa manje popularna od gore opisane. Jedna od prednosti ove metode- To je nedostatak vlage, što negativno utječe na tepih od prirodnih materijala. Također, kemijsko čišćenje tepiha je jedan od najučinkovitijih načina za uklanjanje gotovo svih mrlja s površine materijala.


Kao iu prethodnoj metodi, čišćenje počinje s uklanjanjem grube prljavštine, kao što je usisivač. Zatim trebate rasporediti suhi tepih za čišćenje tepiha po cijeloj njegovoj površini. Potrebno je temeljito utrljati prašak u vlakna premaza. Za apsorpciju čestica nečistoće potrebno je na pakiranju određeno vrijeme (obično 1-2 sata). Nakon što ste čekali potrebno vrijeme, uklonite prašak s površine tepiha pomoću usisavača ili metle.

Tepih za čišćenje vakuumom

Čišćenje tepiha usisavačem provodi se povremeno, najmanje 2 puta tjedno, kako bi se kuća uklonila prašinom i grubom prljavštinom. Usisavač je u velikoj potražnji među modernim domaćicama i dostupan je u gotovo svakom domu (čitaj: "Kakvo je čišćenje tepiha kod kuće moguće").

Za njih možete lako ukloniti svježu prljavštinu kako ne bi prodrla duboko u vlakna tepiha. To je neophodna metoda čišćenja koja će produžiti vijek trajanja vašeg tepiha i zadržati njen izgled, jer je vrlo teško izbaciti prljavštinu iz nje, kao iz tepiha.


Govoreći o tome kako očistiti tepih s usisavačem, obratite pozornost na vrstu tepiha:

 • Ako čistite tepih s odrezanim petljama, onda viTrebat će vam mlaznica za usisivač s tvrdom četkom koja će lako pokupiti prašinu i prljavštinu s dubine hrpe. Ako nakon čišćenja postoje sjene pruge, a zatim ih se riješite, hodanje četkom u smjeru vlakana.
 • Ako tepih ima petlju, dugu i mekanu hrpu, nemojte žuriti s tvrdim četkama. Bolje je koristiti mekanu, ali dugačku čekinju koja će omogućiti duboko i temeljito čišćenje premaza bez oštećenja njenog vlakna. Vidi također: "Koji je najbolji tepih za dom - vrste i karakteristike tepiha."

Čišćenje tepiha pjenom

Za ovu metodu, idealan aerosol - suha pjena. Koristeći ovu metodu vrijedi ako odlučite očistiti malu površinu tepiha od onečišćenja.


Kako očistiti pjenu od tepiha:

 1. Vakuumirajte površinu premaza kako biste uklonili svu grubu prljavštinu;
 2. Na posebno prljavom mjestu nanesite pjenu, kao što je prikazano na fotografiji, i pričekajte da upije svu prljavštinu, obično ne traje više od 30 minuta;
 3. Ponovno obiđite tepih usisivačem i uklonite pjenu.

Kako ukloniti onečišćivače sode

Soda, kao sredstvo za čišćenje tepiha, odlikuje se svojim kvalitetama, na primjer, može čistiti tepih od višegodišnje prljavštine, vraćajući izvorni izgled obloge.


Tepisi se čiste s sodom na dva načina:

 • Suha metoda . Raspršite sok po cijeloj površini tepiha, pažljivo je utrljajte na površinučetkom i pričekajte oko sat vremena dok se kristali ne zatamne. Zatim skupite prljavštinu s vakuumom sode;
 • Mokro čišćenje soda . Za ovu metodu trebat će vam sprej. Prvo pokrenite usisavanje na površini tepiha kako biste uklonili vidljivu prljavštinu, a zatim otopite pola čaše sode u 5 litara. voda. Izlijte nastalu otopinu u sprej bocu i poprskajte je preko površine tepiha. Nakon 30 minuta, voda će ispariti, ostavljajući kristale sode natopljene u prljavštini. Čišćenje tepiha kod kuće će ga spasiti ne samo od prljavštine nego i od neugodnih mirisa.

Narodni lijekovi u borbi protiv masti i mrlja na tepihu

Ako nalijete kavu, vino ili druge tekućine koje su čvrsto i trajno ugrađene u tepihe na tepihu, treba ih odmah ukloniti, jer što prije počnete, to ćete lakše učiniti. Ako nemate sredstva za čišćenje, uvijek možete koristiti tradicionalne metode.


Kako očistiti narodne načine tepiha:

 • Otopina alkohola i octa (2K1) pomoći će u uklanjanju tepiha prolivene kave, čaja, vina i soka;
 • Nakon što kaplje krv na tepih, napravite alkalnu otopinu i nanesite je na mjesto zagađenja. Nakon 15 minuta, isprati lužinu čistom vodom zajedno s krvlju;
 • Uljane boje mogu se lako ukloniti pomoću terpentina otopljenog u alkoholu (1-1). Ako terpentin ne pomogne, tada možete koristiti vodikov peroksid ili amonijak otopljen u vodi;
 • Normalnodeterdžent za pranje posuđa omogućuje uklanjanje masnih mrlja;
 • Da biste uklonili žvakaću gumu, zamrznite je kockama leda, a zatim je pažljivo skinite.

Ako ste nešto prolijevali na tepih, onda nikada ne trljajte mrlju i ne obrišite je, ili je uklonite od ruba do središta.