Što čišćenje tepiha kod kuće je moguće

Tepih je mekan i lijep dodatak svakom interijeru. Nažalost, kao i sve stvari, one se zaprljaju, a njihovo čišćenje oduzima puno vremena. Profesionalni centri zahtijevaju mnogo novca za njegovo čišćenje, tako da mnogi razmišljaju o tome kako očistiti tepih na podu. U ovom ćemo članku odgovoriti na vaše pitanje i reći vam nekoliko načina odjednom.


Osnovna pravila

Svaka stavka ima pravila koja moramo slijediti kada ih koristimo. Isto se događa s tepihom, i to s njegovim čišćenjem.

Tepih ni u kojem slučaju ne bi trebao:

 1. Mokar s vrlo toplom vodom;
 2. Četka protiv vlakana;
 3. Četkicom stavite grube četke ili tvrdu metlu.

Čišćenje solju

Ukupno postoji nekoliko načina čišćenja soli:

 1. Kemijsko čišćenje tepiha kod kuće je najlakši i najsigurniji način za tepih. Da biste tepih očistili od nečistoće bez vode, uzmite običnu sol i ravnomjerno je pospite po tepihu. Uzmite ne-krutu četku i pažljivo je prošetajte po cijelom području, nakon čega izbrišite ili usisajte tepih.
 2. Druga metoda je vrlo slična prethodnoj, ali je malo učinkovitija.Također posolite po cijelom tepihu i ostavite 15 minuta. Dok sol leži na tepihu, napravite otopinu tople vode i sapuna. Umočite metlu u sapunastu vodu, otresite višak kapi i počnite čistiti sol iz tepiha, povremeno navlažujući metlu sapunom. Nakon što ste isprali svu sol, tepih temeljito osušite.
 3. Ova metoda pomoći će da se vrati zasićenost boja tepiha, kao i da se oslobodi neugodnih mirisa. Pomiješajte u zdjelici soli i svježe iscijeđenog limunovog soka, a zatim rasporedite dobiveni sastav kroz tepih. Pomiješajte sol na isti način kao što je gore opisano.
 4. Korištenjem ovog sredstva za čišćenje tepiha kod kuće čistite tepih od prljavštine, prašine i mirisa bez trošenja mnogo energije. U posudu ulijte litru vode, otopite 10 grama limunske kiseline i žlicu soli u njoj. Umutite četku u dobivenu otopinu i pažljivo je utrljajte.

Čišćenje čajeva čaja

Ova metoda neće raditi za vas ako ćete očistiti tepih upravo sada, tako da možete prijeći na sljedeću metodu. Korištenjem čaja možete očistiti tepih od prašine, prljavštine i neugodnog mirisa, dajući mu svježinu.

Nećete biti u mogućnosti koristiti ovu metodu upravo sada zbog činjenice da vam je potrebno mnogo sušenih korištenih čajnih listova, koje možete akumulirati tijekom vremena, do sljedećeg čišćenja. Ako se odlučite za sušenje napitka, učinite to u suhim, ventiliranim prostorima kako biste izbjegli stvaranje plijesni.


Akumulirani listovi čaja možetepočeti čišćenje tepiha:

 1. Potopiti čaj u vodi;
 2. Stisnite ga, primjerice gazom;
 3. Razmazati listove čaja po cijelom tepihu.
 4. Pričekajte da se osuše (oko 20 minuta) i usisajte.

Za čišćenje tepiha možete koristiti bilo koju vrstu čaja, ali zapamtite da je metoda prikladna samo za tepihe tamnih boja. Nakon što ste odlučili očistiti lagani tepih, čaj možete oprati nekoliko puta, ali to se ne preporučuje.

Snijeg

Zimsko čišćenje tepiha kod kuće jedan je od najučinkovitijih, ali dugotrajnih načina. Da biste očistili vaš tepih, morate ga staviti na snježnu ulicu, poželjno je da temperatura zraka bude mnogo niža od nule - tako će sve neželjene bakterije i štetnici umrijeti.


Spread tepih dolje u snijegu i pucati ga s kreker, stick, ili samo prošetati uz njega. Ostavite ga ovako neko vrijeme, nakon čega se okrenite i uklonite dodatni snijeg. Sljedeći korak je baciti snijeg na tepih i ponovno ga pomesti. Da biste postigli najbolji rezultat, ponovite ovu radnju nekoliko puta. Kucnite tepih, objesite ga na šipku ili ogradu.

Čišćenje snijegom olakšava tepih velike količine prljavštine, kao i neugodan miris.

Čišćenje kiselog kupusa

Kuhanje kiselog kupusa za zimu je posebna tradicija ruskih obitelji, tako da je dostupna u gotovo svakom domu. Ovaj se kupus može koristiti za čišćenje tepihazapamti njezin miris.

Kako biste spriječili miris kiselog kupusa, temeljito ga isperite pod mlazom vode, a onda će miris oslabiti, ali neće ići do kraja. Isperite kupus preko cijelog područja tepiha i počnite ga četkati, trljajući kupus.


Za vrijeme čišćenja kupus počinje potamniti, mrlja od prašine i čisti vaš tepih, tako da nakon nekog vremena treba ga pokupiti i ponovno isprati pod vodom. Ovaj se postupak mora obaviti dok kupus na tepihu ne ostane čist.

Ova metoda neće očistiti vaš tepih od dugotrajnih mrlja, ali konačno će osloboditi tepih od prašine i veće prljavštine. Ne možete brinuti o mirisu kiselog kupusa, jer će biti slab, a za nekoliko dana potpuno će nestati.

Čišćenje tepiha s octom

Acetičko čišćenje je prilično opasan način, jer je ocat kiselo okruženje koje može ostaviti opekline na koži, pa je potpuno neprikladno za tepihe od umjetnih materijala koji također ne mogu izdržati njegove učinke. Vidi također: "Kako očistiti pod nakon popravka - metode za različite podne obloge."

Također budite oprezni pri radu s njom: ne ulazite u oči i dišne ​​puteve, a također koristite gumene rukavice za zaštitu kože od iritacije.


Rješenje za čišćenje tepiha vrlo je jednostavno pripremiti. Da biste to učinili: pomiješajte žlicu octa i litru vode u malu posudu. Navlažite četkicuRezultat tekućine, a zatim, otresti višak kapi i pažljivo utrljati tepih. Učinkovitost ove metode možete vidjeti ako pogledate fotografiju.

Čišćenje tepiha soda

Čišćenje tepiha se također može obaviti pomoću sode za pečenje. Ako prljavština na vašem tepihu nije ozbiljna, možete koristiti metodu kemijskog čišćenja, raspršujući sok po tepihu. Nakon toga, pažljivo je utrljajte četkom srednje tvrdoće u hrpu tepiha. Ostavite tepih s sodom neko vrijeme i usisajte.


Ako je vaš tepih ozbiljno zamrljan, možda ćete pronaći način na koji ćete koristiti otopinu sode:

 1. Otopite pola čaše sode u pet litara vode.
 2. Jedinjenje spreja ravnomjerno raspršite preko tepiha pomoću spreja.
 3. Nakon isparavanja vode, prljavi kristali sode ostaju na tepihu i moraju biti usisani.

Opći savjeti

Ako tepih čistite vodom, nikada nemojte hodati po njoj dok se ne osuši, inače može trajno oštetiti hrpu tepiha. Ovi načini ne možete upravljati cijeli svoj život, tako da jednom godišnje morate ga proći u kemijsko čišćenje. Vidi također: "Kako odabrati krpu za čišćenje poda - vrste i njihove značajke."


Osim toga, preporuča se vakum tepiha 2 puta tjedno, te ga čistiti na način opisan gore nekoliko puta godišnje.

Čisti tepih je važna komponenta udobnosti u kući, jer neugodan miris ilitvrda hrpa daje jutarnju nelagodu.

Zaključak

Nadamo se da ste iz ovog članka naučili za sebe kako očistiti tepih na podu i spasiti se na jedan ili više načina.