Kako rezati laminat kod kuće: alati i metode

Sadržaj
 1. O odabiru alata
 2. Nož
 3. Hacksaw
 4. Jigsaw
 5. Kružna testera

Laminat - podovi, koji su sve češći u svakom domu. Njegova ugradnja uvijek zahtijeva prilagodbu po duljini i širini, jer bi trebalo polagati lamele, poštujući pravilo opeke. Stoga se ovdje postavlja pitanje: “Kako rezati laminat kod kuće?”. U ovom članku naučit ćete o različitim alatima i metodama prilagodbe njihovoj uporabi.


O odabiru alata

Rezanje laminata treba obaviti kvalitativno tako da je linija rezanja ravna i glatka, a rub ostaje netaknut. Sve ove stavke je prilično lako izvesti odabirom odgovarajućeg alata za rezanje laminata. Primjer ispravnog izbora je činjenica da se svaka osoba ne može nositi s profesionalnim alatom, pa treba koristiti jednostavniji alat kojim će pažljivije obavljati taj posao.

Nož

Najlakši alat koji apsolutno svatko ima, ali to nije najbolje rješenje. Nož za laminat je pogodan samo ako želite napraviti mali izrez ispod izbočine u zidu. Ako je još uvijek moguće presjeći lamelu preko, praktički je nemoguće doći do nje, jer ćete potrošiti puno vremena i truda, a rez ćeloša kvaliteta i krivulja.


Ako se odlučite za nož, provjerite njegovu oštrinu, jer s tupom nogom možete napraviti puno više nedostataka u radu nego oštar.

Električna pila

Metalna pila za kosu je nešto što će odrezati laminat jer je to alat od onih koji se nalaze u gotovo svakom domu i ne morate trčati u trgovinu.


Pila za metal je vrlo pogodna za izvođenje malih obrezivanja zbog činjenice da:

 • Laminat se lako ručno reže;
 • Fina pila za zube ne osigurava odrezivanje;
 • Ako i dalje oštetite rub, lako možete zatvoriti nedostatke s postoljem.

Zapamtite da je laminatna pila prikladna samo ako je količina rada mala i nema drugog alata pri ruci, također i ako nemate pila za ruku, bolje je kupiti slagalicu u trgovini koja će biti navedena u nastavku.


Žaganje treba izvesti prema sljedećim uputama:

 1. Najprije napravite jasnu oznaku na lamelama, sjetivši se da bi trebala biti svijetla, jer će se pri piljenju prekriti tankim slojem prašine.
 2. Da biste dobili kvalitetan rub, izrežite plahtu, okrećući je licem prema gore.
 3. Nemojte nanositi previše sile na alat kako ne biste oštetili završni rub.

Jigsaw

To je skuplji alat, ali njegov izbor je najbolji odgovor na pitanje o najboljem načinu rezanja laminata. Jigsaw standkupujte samo ako je količina posla prevelika za ručno piljenje ili ako vam ne smeta novac za kupnju.


Kako izrezati slagalicu laminata:

 1. Umetnite mali zupčanik u ubodnu pilu. Ako platno dolazi sa skupim i kvalitetnim alatom, možete ga koristiti, inače ga kupite zasebno.
 2. Nacrtajte letvicu.
 3. U ovom slučaju, letvice se moraju rezati, staviti licem prema dolje i pričvrstiti na tvrdu površinu.

Još jedna prednost ubodne pile je što se mogu rezati ne samo ravnom linijom.

Kružna pila

Kružni stroj nije nešto što se laminat može piliti u bilo koje vrijeme, međutim, ako ste sretni vlasnik takve opreme, slobodno počnite piljenje:

 1. Postavite fino ozubljeni disk na osovinu.
 2. Nacrtajte liniju reza na letvi.
 3. Ako se rez prore po trakama, postavite širinu na stroju.
 4. Vidio sam lamelu, gurajući ispred tebe.


Glavna prednost kružne pile je brzina njezina rada, koja vam omogućuje da za nekoliko sekundi izrežete lamele, ali zbog veličine koju možete vidjeti na fotografiji, ona se rijetko koristi, osim toga, na njoj ne možete rezati određene komade laminata, na primjer ispod stupa ili izbočine u zidu.

Što profesionalna uporaba?

U svakom slučaju ventilatorarazlikovati od profesionalca, ne samo gledajući na brzinu i kvalitetu rada, nego i na alat koji se koristi. To se događa s polaganjem laminata. Profesionalci koriste rezač za laminat, čime pomažu u rezanju u vrlo kratkom vremenu.


Kao što možete vidjeti na fotografiji, ovaj je rezač ručni stroj opremljen oštrim nožem, koji je pričvršćen na bazu. Nož se lako podešava za različite vrste rezova. Pomoću stroja možete rezati letvice duž, preko puta i pod različitim kutovima, bez trošenja mnogo truda i struje.

Načelo rada sa strojem:

 1. Letvica se postavlja na postolje stroja u vodoravnom položaju.
 2. Rezač se prilagođava označivanju.
 3. Graditelj primjenjuje silu na ručku, a nož postupno siječe lamelu.


Stručni stroj - to je ono što piljenje laminata bez chipping postaje vrlo jednostavna, tako da svatko tko se bavi polaganjem laminata, pokušava dobiti.

Zaključak

Možete koristiti bilo koji od ponuđenih alata, ali zapamtite da je najvažnija stvar kod rezanja laminata kvaliteta ruba. Zapamtite savjet: da biste napravili što manje žetona i nepravilnosti, ne stavljajte mnogo napora na alat za piljenje, jer će on prisiliti alat da izvadi fragmente iz tijela materijala, a ne da ih seče.


Sada znate sve načine rezanja, tako da možete odlučitineovisno pitanje kako isprati laminat.