Kako rezati pločice bez rezača pločica

U proizvodnji samostalnih građevinskih radova često je potrebno rezati keramičke pločice kod kuće. U tu svrhu nije potrebno imati profesionalni alat za rezanje pločica. Odmah rezervirajte: ne radi se o stalnom radu i velikim količinama, već o malim serijama ili čak komadima robe. U takvim slučajevima, kupnja skupog alata nema smisla, sasvim je moguće učiniti s improviziranim sredstvima.

Vrste rezova

 1. Podrezivanje u ravnoj liniji. U isto vrijeme potrebno je razlikovati gdje je rez. Ako do ruba linije rezanja ostane manje od 2 cm, tada se takav rez može pripisati pomnom;
 2. Okrugle rupe u pločicama različitih promjera;
 3. izrezani isječci;
 4. Mozaički elementi. Ako postoje zahtjevi za točnim geometrijskim oblicima, onda se ovaj tip također primjenjuje na izrezane isječke. Inače, to je zapravo drobljenje pločice na komade. Proizvodi se stavljaju u vrećicu i uz pomoć teškog alata (čekić, kovački čekić) gnječe se do željenih razmjera. Iznimka mogu biti ne-keramičke pločice.

Načini rezanja pločica

Navedene metode uglavnom su prikladne za rezanjepločica u kući. Ali također primjenjivo ili ograničeno na druge vrste pločica. Izrežite pločice bez rezanja pločica na sljedeće načine:

Kutna brusilica (bugarski)

Općenito govoreći, to je univerzalni alat. Kao i prije, majstori su uz pomoć jedne sjekire mogli srušiti kuću, a sada uz pomoć jednog mlinca mogu išta rezati. Autor je svjedočio kako je izrezana jedna okrugla rupa promjera 5 cm.

Obratite pozornost! Metoda je prikladna za ravne, oblikovane tipove i minimalne vještine rukovanja alatom krivocrtnih linija bilo koje konfiguracije.

Za rezanje, trebat će vam:

 • Bugarski. Bilo koja moć i bilo koja vrsta;
 • Kolo za rezanje (kamen ili dijamant);
 • Zaštitna kaciga ili naočale (obavezno);
 • Zaštitno potpuno zatvoreno odijelo i rukavice (preporučeno);
 • respirator (preporučeno);
 • Stezaljka. Osim toga, u nekim slučajevima (stezaljke ili vice).

Prethodno označite pločicu, po mogućnosti s linijom koja se grebu oštrim alatom. U ekstremnom slučaju dopušteno je crtanje crte s oznakom konstrukcije. Kada radite, stvara se mnogo prašine i označene linije se mogu izbrisati kada se uklone.

Ravni mali rezovi duž rubova pločice mogu se napraviti postavljanjem pločice na ravnu površinu na stol ili pod. Izrežite površinu nekoliko milimetara. U takvoj operaciji dovoljna je gravitacija i sila trenja ploče da bi se proizvod zadržao na mjestu. udublji prolazi mogu dodatno zakoračiti na rub ili držati pomoćnika. Za oblikovane rezove bolje je pričvrstiti proizvod pomoću stezaljke na stol ili ga pričvrstiti u škripcu, pri čemu su prethodno postavljeni komadi kartona ili debela tkanina ispod usana.

Savjet! Pod ploču podložite komad šperploče kako biste izbjegli oštećenje površine stola ili poda.

Rez se obavlja na nekoliko načina:

 • Duž vanjskog ruba oznake prolazi nekoliko puta po cijeloj dužini. U jednom prolazu do 3 mm. Ponovite postupak dok se ne postigne rezultat;
 • Za kratke duljine, do 2 cm duge, odmah do cijele debljine;
 • Oznaka se primjenjuje na obje strane. Na prednjoj strani nalazi se površinski rez (do 3 mm). Zatim izrežite sa stražnje strane (do 3 mm po prolazu) dok ne dođete do cilja. Ova metoda vam omogućuje da izbjegnete slučajno oštećenje prednje strane reznog alata.

Preporuča se nanošenje na teškim rezovima: na rubovima ili krivinama. Činjenica je da s ovom metodom ima mnogo prašine, potrošnje oštrica, vremena i troškova rada. Redovita ravna linija može se odrezati na mnogo jednostavniji način.

Jigsaw

Ako nema niti rezača pločica niti brusilice, može biti na raspolaganju ubodna pila. Podcijenjen od mnogih alata!

Obratite pozornost! Isto tako, možete koristiti ručnu slagalicu s datotekom na kamenu. No, brzina rezanja bit će znatno niža.

Potrebno:

 • Ubodna pila. bilo kojimoć;
 • Kamena datoteka;
 • Zaštitne naočale (preporučeno).

  Dosje na kamenu.

Pile na uobičajeni način. Previše zaobljeni rezovi za izrezivanje problema, datoteka je zaglavljena. Ne debela (zidna) pločica je dobro obrađena. Na taj način je vrlo teško vidjeti kroz porculanski kamen. Za malo olakšanje predlaže se da se materijal prethodno namoči.

Preporuča se, ako je potrebno, koristiti za rezanje zakrivljenih segmenata s velikim polumjerima zakrivljenosti.

Staklorezac ili bilo koji šiljasti alat

Na taj način možete izrezati samo pločicu. I samo u ravnoj liniji. Još jedno ograničenje - dijelovi ne smiju biti manji od 2 cm širine.

Zahtijevat će:

 • Staklorezac. Umjesto rezača stakla, možete koristiti bilo koji alat sa šiljatim reznim rubom. Poželjno je da alat za rezanje bude izrađen od tvrdih materijala: dijamant, pobjeda, itd. Kao primjer alata za rezanje: bušilice, svrdla u obliku koplja, nož za uslužni rad i još mnogo toga;
 • Metalni ravnalo ili bilo koja ravna metalna šina. Kao posljednji izbor iz bilo kojeg materijala. Ali onda morate vrlo pažljivo ogrebati liniju rezanja, jer možete rezati kroz ravnalo i ogrebotina će ići na stranu na pločici.

Kako bi se rez očistio bez usitnjavanja i odlepljivanja, ogrebotinu treba primijeniti pažljivo. Dovoljno da ogrepsti gornji, sjajni sloj.

Savjet! Prilikom primjene rizika obratite pozornostpočetak i kraj ogrebotine. Često, na samom početku i na samom kraju, ogrebotina nije dovoljno duboka. To je zbog nedostatka pritiska i psihologije. Na samom početku, samo pokušavamo i pritisak je oslabljen. Na samom kraju dolazi do ubrzanja i rizik je "razmazan". To može dovesti do činjenice da će pukotina na tim mjestima ići na stranu.

Prilikom nanošenja rizika nožem napravite nekoliko prolaza kako biste dobili duboku ogrebotinu.

Grebanje ovisi o tvrdoći i oštrini upotrijebljenog alata. Ako je alat dovoljno oštar i izoštren (rezač stakla s oštrim valjkom, oštrim svrdlom nalik na koplje, itd.), Onda je jedan prolaz s dobrim naporom dovoljan. Ako je alat otupljen ili izrađen od mekog materijala (ekonomski nož), tada će biti potrebno nekoliko prolaza. Na kraju, žlijeb bi trebao ići ispod sjajnog sloja.

Nekoliko podijeljenih metoda:

 • Pod jednakim oštrim kutom. Uzmite pločicu s dvije ruke s različitih strana rizika. Udarite oštrim udarcem s udaljenosti od 5 -10 cm do kuta sa stražnje strane proizvoda. Prije toga, dobro je ciljati, tako da je udarac pao što je točnije moguće na mjestu kvara. Kut može biti bilo koji, glavna stvar je da bi trebao biti oštar i tvrd (metalni kutak, drvena greda). Poželjno je da se kut podigne iznad površine centimetara za 10. Inače postoji šansa da se udari u površinu rukom, udarac će otići u stranu, a pločica neće ugroziti;
 • Na čvrstoj šipki. Pločica počiva na dugoj tvrdoj šipkina poleđini, na mjestu opasnosti. Zatim oštro pritisne s obje strane s dvije ruke. Šipka može biti bilo koja - glatka, promjera oko 8 do 15 mm (bušilica, okrugla olovka, itd.). Poželjno je da duljina ne bude manja od 2/3 duljine kvara. Možete izbiti dijelove, a ne po cijeloj dužini pločice;
 • Između stezaljki. Metoda je prikladna za probijanje kroz cijelu pločicu i za razbijanje velikih dijelova. Pristupi su različiti, ali suština je ista. Potrebno je pričvrstiti proizvod između dvije kopče na mjestu prekida. To mogu biti dva bara ili debela šperploča. Možete napraviti mali stroj: na jednom kraju pričvrstite dva sloja šperploče s samoreznim vijcima, pločica se uklapa unutra, s naporom da ih razdvojite. Glavna stvar je osigurati glatke oštre rubove i točnost ugradnje materijala na rizike linije. Nakon ugradnje dodatno stezamo konstrukciju s tjelesnom težinom i oštro pritisnemo na izbočeni rub.

  Razbijanje pločica u sendviču.

Preporuča se nanositi na zidnu pločicu, ograničenu na pod. Vrlo je teško razbiti porculanski kamen.

Okrugle rupe

Ovisno o promjeru rupa, odabrani su alat i mlaznice. Svi alati s rotirajućim vrhom (bušilice, odvijači, perforatori, rotacije itd.) Najprikladniji su za izradu rupa u pločicama.

Obratite pozornost! Snaga alata je beznačajna, najvažnija je brzina vrtnje. Poželjno je da možetepostavite malu brzinu vrtnje. Iznad 500 okretaja u minuti samo na štetu reznog alata. Iako je rupa napravljena i brža, ali rezač je vrlo vruć i ne uspijeva brže. Osim toga, visoka brzina vrtnje povećava vjerojatnost da će se oštetiti uz rubove rupe.

Razne mlaznice za bušenje rupa u pločici.

Mlaznice za mali promjer (do 15 - 30 mm):

 • Specijalna bušilica s jednostranim oštrim oštrenjem. Najbolja opcija, ali prilično skupa. Dovoljno za dugo vremena, izbušiti gotovo svaku čvrstu pločicu;
 • Svrdla za koplje na pločicama. Jeftini bušilice za jednokratnu upotrebu je najbolja opcija. Kada se koriste na jednostavnim pločicama, oni će trajati nekoliko desetaka rupa;
 • Svrdla za narezivanje od tvrdog metala (za beton, kamen, perforator itd.). Nije najbolja opcija, ali ako je potrebno par rupa se može napraviti s njima.

Mlaznice za veliki promjer:

 • Krunice s različitim materijalima (dijamant, korund, volframov karbid). Pripadaju profesionalnim alatima i skupi su;
 • Ballerinka. U središtu se nalazi koplje, mjesto drugog rezača se podešava pomicanjem šipke pričvršćene na središnju nogu s vijkom. Jeftina opcija koja vam omogućuje izrezivanje nekoliko rupa različitih promjera.

Počevši od promjera 50 mm, rupe se mogu probiti pomoću brusilice. Preporučuje se sav radzaštitnu masku ili naočale.

Razbijanje slike

Ponekad želite napraviti zakrivljene linije. Linije mogu biti ne samo ravne, nego i polukružne. Takvi izbijanja su problematičniji kada ne počnu s ruba. U takvim slučajevima, prvo morate napraviti rupu, a zatim je razbiti.

Za otkidanje figura preporuča se (ako je moguće) nanošenje bilo kakvog dubokog rizika duž cijelog ruba loma. To će smanjiti broj mogućih žetona.

Izlomljeni pločice.

Za izbijanje postoji poseban alat - štipaljke s kotačem. No, za jednokratni rad za stjecanje poseban alat je nepraktičan. Dakle, to možete učiniti s običnim kliještima.

Tehnologija presijecanja je vrlo jednostavna. Kliješta (ili pinceta) su snažno komprimirana, materijal se raspada, ili se komprimira i oštro okreće (samo daleko od linije rasjedanja, najmanje 5 mm). Odlomite male komadiće. Ako pokušate odlomiti veliki komad odjednom, možete uništiti sav posao. Dio može prekinuti rizike linije.

Dugi, ravni, uski komadi po cijeloj pločici odlomljeni su oštrim zakretanjem kliješta u stranu. Prednapnite ih uzduž linije rizika (mora se primijeniti ogrebotina). U tom slučaju, cijela dužina pločice se ne može prekinuti i postupak se mora ponoviti na preostalom dijelu. Zatim se također lagano probijaju kroz preostale kvrge.

Najlakši način je primjena rizika i udaranje u oštar kut. stoganačin na koji možete lako i brzo pripremiti većinu elemenata.

Žaganje se koristi ako je potrebno rezati komad ne kroz cijelu dužinu. U tom slučaju se reže nekoliko strana, a jedna se odlomi na čvrstom štapu ili kroz stezaljke.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije