Instalacija podnog grijanja koja se sama radi - pravila instalacije

Stvaranje udobnog i udobnog doma znači opremanje kvalitetnog sustava grijanja u kući uz minimalne gubitke topline. U članku će se raspravljati o tome kako napraviti instalaciju grijanog poda vlastitim rukama, koje su značajke ovog procesa i koje vrste opreme se koristi.


Značajke izbora komponenata za podno grijanje

U slučaju običnog stana u višekatnoj zgradi, možete koristiti pod koji se grije i koji se napaja električnom energijom, budući da za njegovu instalaciju nije potrebna dozvola relevantnih stambenih i komunalnih službi. Važno je samo ispravno izračunati parametre takvog sustava kako bi se postigla njegova visoka učinkovitost i odredilo maksimalno opterećenje na električnoj mreži.

Sustav podnog grijanja razlikuje se ovisno o elementu grijanja koji se koristi u projektu:

 • kabel za napajanje;
 • toplinske podloge;
 • posebni film (infracrveni grijani podovi).


Uzimajući u obzir značajke svakog od ovih elemenata, ugradnja električnog podnog grijanja ima određene nijanse i operativne karakteristike.Važno je da se izvana ne ističe niti jedna građevina, a soba se ne gubi na fotografiji ili na vizualnom pregledu, što je vrlo cijenjeno kod mnogih vlasnika koji su odabrali grijanje kao glavni sustav grijanja. Prije nego instalirate topli pod treba detaljno proučiti sve njegove sorte.

Podno grijanje iz energetskih kabela

Grijaći element u njima predstavlja poseban kabel za napajanje, čija je značajka visoko oslobađanje toplinske energije po jedinici duljine. Grijanje se događa u vrijeme kada dolazi do napajanja električnom energijom.

Ovaj kabel ima tri glavne vrste:

 • jednostruka jezgra;
 • jak;
 • samoregulirajući.


Suština jednojezgrenog i dvožilnog kabela jasno je iz naziva. Na temelju broja žica povećava se i temperatura grijanja, kao i trošak kabela, što je često temeljni kriterij za kupnju. Naravno, samoregulirajući kabel košta još više, ali količina toplinske energije koja se oslobađa raste razmjerno povećanju temperature grijanja kabela.

Također, ovisno o vrsti korištenog kabela, odabire se i shema njegove instalacije. Jednožilna jezgra trebala bi se zatvoriti na istom mjestu gdje je prvi put spojena na električnu mrežu. Kod jakog stanja ne postoji takvo stanje.

Pripremna faza prije ugradnje

Prije ugradnje, morate pazitipriprema za ovaj postupak. Važno je razviti kompetentnu instalacijsku shemu odabranih grijaćih elemenata kako bi se povećala učinkovitost podnog grijanja.

Unaprijed morate odlučiti o materijalu koji se koristi za oblaganje podova. Popularno je polagati pločice, jer su karakteristike čvrstoće ovog materijala visoke, a nedostatak niske temperature pločica rješava se zagrijavanjem.


Osim visokokvalitetnog stila, morate se pobrinuti i za ispravan položaj funkcionalnih dijelova sustava. Glavni fokus je na udobnom mjestu termostata da uvijek ima pristup ovom elementu sustava.

Kada je postavljen kabel za toplu podlogu, tehnologija ugradnje ima određeni slijed:

 • za početak pripreme podloge za polaganje energetskog kabela. Važno je da podni sloj bude savršeno ravan. Minimalni nedostaci mogu se popraviti kitom, a značajne nepravilnosti mogu ukloniti zaljev visokokvalitetnim estrihom;
 • na takvu podnožju postavljen je toplinski izolacijski sloj s lopaticama na zidovima visine od 15 do 20 centimetara. U provedbi ovog sloja postoji funkcionalna potreba za minimiziranjem gubitaka topline. Njegova debljina treba biti od 2 centimetra kada se lijepi na pod i od 1 centimetra pri obradi zidova;
 • ako se ugradnja kabelskog grijanog poda provodi u dijelovima kuće gdje je vlaga uvijek visoka (kuhinja, sanitarna jedinica, balkon),pored toga, treba postaviti vodonepropusni sloj kako bi se zaštitila konstrukcija od prodiranja vlage;
 • estrih se prelije na položene slojeve i nakon stvrdnjavanja prekrije se folijom. U ovom slučaju, folija ima važnu ulogu u reguliranju proizvedene topline i omogućuje da se ravnomjerno rasporedi po prostoriji. Pozitivno je da se uklanja lokalni pregrijavanje kabela;
 • površina folije se postavlja s montažnom trakom u smjeru okomitom na kabel koji se postavlja. Interval između sekcija s trakom trebao bi biti oko pola metra, a kabel je pričvršćen na njega s posebnim nosačima;
 • nakon postavljanja kabela prema prethodno razvijenoj shemi, potrebno je uvesti temperaturni senzor u sustav, koji se nalazi u valovitoj cijevi između susjednih vodova kabela. Iz njega se izvode lanci ožičenja signala koji su postavljeni paralelno s gumama za napajanje kabela.


Nakon postavljanja toplog poda, nastavite s ispitivanjem. Čim se operacija potvrdi, možete početi puniti sustav. Obično se za to koristi cementno-pješčani mort, slijevajući sloj od 3-8 centimetara.


Čim se glazura učvrsti, pod se može staviti u pogon, ali je vrlo važno promatrati vrijeme sušenja smjese. Inače se električna komponenta poda grijanja može odmah isključiti nakon puštanja u pogon. Odmah nakon toga počinje proces suočavanja s odabranim etažama.materijal.

Topli podovi s toplinskim podlošcima

Na temelju gornjeg opisa kabela podnog grijanja, može se zaključiti da je njegov glavni nedostatak potreba da se ulije estriha, što značajno povećava razinu poda. Prema tome, prije nego instalirate topli pod trebate uzeti u obzir izgradnju podova.

Ako su takve promjene spolova neprihvatljive, preporuča se koristiti termičke podloge kao grijaći element. Budući da je ovo najtanji sintetički kabel, za instalaciju zauzima vrlo malo prostora, a radovi se izvode mnogo brže. Polaganje počinje izravno s rasporedom mapiranja tepiha i izračunom snage montiranog sustava.


U zidu prostorije se priprema šupljina za polaganje termostata, ugradnja toplinskog senzora u valovitu cijev, kao i za električno ožičenje. Konstrukcija poda također započinje polaganjem izolacije, na vrhu koje se postavlja termička podloga. Ako je potrebno, promijenite smjer polaganja otirača.

Učvršćivanje tepiha izvodi se pomoću ljepila ili ljepljive trake. Najvažnije je da grijaći kabel ostane netaknut. Grijaći elementi su ispunjeni ljepilom, a na takav se sloj može postaviti bilo koja podna obloga: laminat, crijep itd. Ugradnja električnog podnog grijanja neće biti teško, pa čak i laik može sve estetski učiniti. Kao rezultat toga, podnicefotografija neće stajati i tijekom vizualnog pregleda neće biti moguće utvrditi je li sustav grijanja skriven ispod obloge.

Podno grijanje (infracrveno)

U slučaju ugradnje takvog sustava, na film se dovodi električno podno grijanje, koje stvara snažno infracrveno zračenje. Učinkovitost takvog sustava je nekoliko puta veća nego u slučaju uporabe kabela ili termičkih podloga. Debljina ovog elementa je minimalna, a najjače zračenje ne šteti tijelu stanovnika.


Instalacija takvog sustava provodi se vrlo jednostavno i uz minimalno vrijeme. Film je jednostavno rastegnut, a njegovi pojedinačni listovi međusobno su povezani žicama. Temperaturu sustava možete kontrolirati pomoću termostata instaliranog u istoj prostoriji.


Rezultat

U članku se detaljno opisuje tehnologija ugradnje grijanog električnog poda, grijaći element u kojem je predstavljen kabel, termo tepisi ili infracrveni film. Važno je instalirati po svim pravilima. Ako se pojave poteškoće, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od odabira sustava do visokokvalitetne instalacije, bez obzira na vrstu nabavke.