Kako pravilno postaviti vlakna na podu ispod linoleuma

Praksa polaganja linoleuma na ploče od drva je prisutna već više od desetljeća. Takvo rješenje je posebno atraktivno, jer je to najoptimalniji način za izjednačavanje površinskih nepravilnosti. Danas postoje druge metode, ali još uvijek mnogi su zainteresirani kako pravilno staviti linoleum na fiberboard.


Jedan od glavnih zahtjeva za postupak polaganja linoleuma je glatka baza. U tu se svrhu koriste vlaknaste ploče, ali i jedna od dodataka za izolaciju podova u privatnim kućama. Isto tako, rješenje pokazuje visoku učinkovitost na prvim katovima visokih zgrada, gdje se mnoga vlakna na podu nalaze ispod linoleuma.

Glavne značajke ploča od vlakana

Prije nego što naučite polagati linoleum na ploči od vlakana, trebali biste naučiti nekoliko značajki ovog materijala koje će vam pomoći da bolje razumijete proces:

  • Za proizvodnju ploča od vlakana koriste se sjeckano drvo, parafin, kolofonij.
  • U usporedbi s ivericom ili materijalom od iverice, mnogo je izdržljiviji, ali u isto vrijeme inferiorniji.
  • Proizvodnja vlaknastih ploča provodi se u pločama duljine 1,2–2,7 m, širine 1–1,8 m i debljine 2,5 do 6 mm.
  • Polaganje vlaknastih ploča ispod linoleuma na betonskom podu je jedno od najvažnijihtrajne opcije, ali analogije na temelju iverice koštat će manje.

Za ugradnju stručnjaci preporučuju korištenje ploča debljine od 5 do 6 mm. Biti će razumno odabrati radove s maksimalno dostupnim veličinama. U tom slučaju, spojevi između njih će biti minimalni broj, a to će rezultirati povećanjem čvrstoće i pouzdanosti podne obloge.


Nekoliko riječi o alternativi. DSP je također pogodan za obradu, njegovi krajevi uvijek se mogu isplanirati, a savršen je za piljenje i rezanje. Važna točka: u slučaju iverice treba koristiti točno rezanje. U ovom slučaju koristi se nož za cipele, a kao nosač metalni ravnalo ili drvena letva. To vam omogućuje da dobijete najjednostavniju liniju.

Pričvršćivanje vlaknastih ploča

Danas mnogi koriste posebno ljepilo za linoleum na ploči od vlakana (u trgovinama možete pronaći veliki asortiman od linoleuma za ljepilo za ploče od vlakana), ali bit će mnogo lakše prikucati materijal drvenom podu pomoću običnih malih klinova od 15 mm. Instalacija je vrlo jednostavna i malo je vjerojatno da će izazvati poteškoće čak i među neprofesionalcima.

Hidroizolacija

Jedan od najvažnijih trenutaka u polaganju ploča od vlakana je visokokvalitetna hidroizolacija. Zbog karakterističnih značajki, materijal je često iskrivljen od kontakta s vlagom. Mala poplava dovoljna je za pola godine kako bi imala vidljiv kat. Kako bi se izbjegli takvi problemi i korištena hidroizolacija. Za njezine svrhe trebaNakon svake faze rada temeljito osušite pod, materijal mora biti profiliran, a polietilen mora biti postavljen ispod ploča vlaknastih ploča. U potonjem slučaju polaganje se vrši preklapanjem od 5-10 cm.


Na kraju postupka, rezani materijal treba ostaviti da se odmara. To treba učiniti za otprilike 4 dana - za to vrijeme listovi trebaju biti u potpunosti usklađeni. Po završetku postupka možete nastaviti s njihovom trenutnom vezom. Ovisno o temeljima poda, postupak ima svoje nijanse.

Pričvršćivanje na betonski pod

Za učvršćivanje koristi se kuhano laneno ulje ili katran. Prva je opcija brža, ali kasnije se mogu pojaviti problemi, jer je problematično uklanjanje ulja koje se zalijepi na podu. Alternativno, vlaknasta ploča ispod linoleuma na betonskom podu može se pričvrstiti s tiplama.


Ovaj pristup ima očiglednu prednost - ako je potrebno, rastavljanje će biti lako. Međutim, s tim pristupom, dodatne nepravilnosti će se stvoriti na pločama, koje će se na kraju pojaviti na linoleumu. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je u DVP-u unaprijed napraviti malu udubinu u koju će stati glava moždanika. Nepravilnosti su dodatno zapečaćene kitom.

Pričvršćivanje na drveni pod

Prije nego što počnete polaganje fiberboard pod linoleum na drveni pod, prvo morate ga pripremiti - da bi poravnanje. Sve kvrge moraju obraditi ravninu i ispuniti rupe kitom. Na temeljnu pločupričvrstite vijcima ili čavlima.

Priprema za polaganje

Sada kada je pod je spreman, možete se pripremiti za izravno polaganje lesonita na pod ispod linoleuma. Vrlo je važno ponovno se uvjeriti da spojevi ploča nigdje nisu ispupčeni, inače bi trebalo ukloniti nepravilnosti - brusnim papirom ili kitom. Danas na internetu možete pronaći veliki broj fotografija takvih radova, tako da to neće biti teško. Vidi također: "Kako napraviti poravnanje poda ispod linoleuma - najbolji način."


Stručnjaci preporučuju malo vlažne ploče prije početka postupka. Izračun vode iznosi 0,5 litara po kvadratnom metru. m., to bi trebalo biti učinjeno uz pomoć konvencionalne četke. Po završetku potrebno je presaviti plahte u parovima s mokrim stranama prema unutra, a zatim ih ostaviti u zatvorenom prostoru 48 sati.

Instalacija

Unatoč prividnoj jednostavnosti operacije, postoje brojne nijanse:

  • Rad treba započeti pod kutom, razmak između ploče od vlakana i zida je jednak razmaku između obloge i zida.
  • Nokti bi trebali biti prikovani ili vijci moraju biti pričvršćeni u koracima od oko 10 cm uz rub. Razmak između redova treba biti 15 cm.
  • Svaka od sljedećih ploča vlaknaste ploče ispod linoleuma postavljena je od kraja do kraja.
  • Ploče moraju biti čvrsto povezane. Jedina iznimka je pretposljednji u nizu, koji je prikovan nakon posljednje.
  • Prije rezanja zadnje ploče, najprije morate povući crtu duž ruba pomoću beatera, što će omogućitioznačite potreban razmak. Višak se ukrašava nožem, a ploča se montira.
  • Redovi su međusobno spojeni metodom "opeke".

U zaključku

Kao što možete vidjeti iz gore navedenog, nije poseban problem pripremiti pod za polaganje linoleuma. Čak ni najiskusnija osoba ne može se nositi s tim pitanjem, ili čak početnikom, samo trebate slijediti upute. Drugo je pitanje kako staviti linoleum na ploče od drva, ali to je tema za drugačiji materijal.