Zamjena podova u drvenoj kući s betonskim estrihom

Čak će i dobro položeni podovi od prirodnog drva morati biti popravljeni. Istrošene ploče rastavljaju, a na njihovo mjesto ugrađuju se novi elementi. U nekim slučajevima, zamjena podnice u drvenoj kući s betonskim estrihom.


Uređenje betonskog poda u drvenoj zgradi

Zamjena drvenog poda u zemlji ili u kući na estrih nije uvijek moguća. Za to je potrebno da se zgrada podigne na određenim tipovima temelja: traka ili stup, te sa produbljenim roštiljem. Vidi također: "Kako napraviti popravak poda u drvenoj kući vlastitim rukama."


Također, posebna pažnja pri popravljanju podnih obloga u kućici na drvetu plaća se na donju krunu drvene kuće. Činjenica je da, kada se pojavi potreba za obnavljanjem poda, vrlo je vjerojatno da su ne samo daske, nego i trupci, kao i krunski trupci, postali beskorisni. Prije punjenja estriha, neophodno je promijeniti donju krunu. Informacije o tome kako zamijeniti dnevnike u drvenoj kući s betonskom podlogom pomoći će vam da obavite ovaj posao svojim vlastitim rukama.

Struktura estriha

Fotografija pokazuje da estrih (beton ili cementni pijesak) podsjeća na višeslojni kolač. Za visokokvalitetno punjenje smjese, morate imati "jastuk", i dnopoželjno je napraviti slojeve riječnog pijeska, izliti ga najmanje 20 milimetara.

Prije toga, oni širiti film od polietilena ili krovni filc, dizajniran za zatvaranje hidroizolacije. Rubovi materijala trebaju biti postavljeni na zidove viši od sljedećeg sloja žbuke. Višak nakon zamjene zaostatka u drvenoj kući na estrihu može se izrezati.


Male frakcije drobljenog kamena ili ekspandirane gline preliju se preko jastuka od pijeska. Druga opcija je poželjnija jer se stvara termička barijera, što rezultira time da hladnoća koja dolazi iz tla ne ulazi u cement.

Debljina ovog sloja ovisi o stupnju toplinske izolacije, koja je potrebna, i stupnjevima ekspandirane gline.

Njihova veličina može biti:

  • 5-10 milimetara (mali);
  • 10-20 mm (srednje);
  • 20-40 milimetara (veliki).

Kada je veličina frakcije manja od 5 milimetara, ovaj materijal se zove ekspandirani glineni pijesak.

Smatra se da je jastuk napravljen kvalitativno ako se granule preklapaju bez razmaka. Što se tiče glinice, koja ima frakcije srednje veličine, visina nasipnog sloja ne može biti manja od 50 milimetara, ali ako je potrebno, ovaj se parametar povećava na traženu vrijednost.


Najviši sloj je cementni mort - izlije se, fokusirajući se na svjetionicima. Kada je zamjena poda zamijenjena u drvenoj kući, oni prelaze na završnu završnu obradu, sastavljajući podove po izboru: drvo, laminat, keramičke pločice itd

Ako planirate izgraditi sustav podnog grijanja, temelj je bolje napraviti beton. Istina, kod kuće nije baš prikladno izvesti tijesto pomoću drobljenog kamena, pa se mijenja u projekcije. Sastav se izrađuje u omjeru 1 kilogram cementa /5,2 kilograma probira.

Napuniti estrih

Ako kuæni majstor zna kako promijeniti podove u drvenoj kuæi na betonskom podu, prvo mora planirati radove. Za višeslojni jastuk morate napraviti ravnu površinu.


Tehnologija popunjavanja omogućuje određeni slijed radnji:

  1. Za označavanje poda u prostoriji, potrebno je nacrtati grubu ravnu crtu na određenoj visini duž oboda na zidovima. Da biste to učinili, stavite oznaku u kutove pomoću razine (voda ili laser). Zatim su im se pridružili kandži za slikanje, premještajući liniju za njih. Ubuduće se spušta na bilo koju visinu, prethodno je zabilježila potrebnu udaljenost od grube podloge i nakon što je pobijedila još jednu liniju (za više detalja, "Kako ispraviti razinu poda i kako to provjeriti").
  2. U sljedećoj fazi, prije mijenjanja podova u kući na estrihu, postavlja se hidroizolacijski materijal na tlo, prolazi svojim krajevima na zidovima, i nanosi se sloj nužno suhog pijeska. Jastuk je izjednačen s razinom u odnosu na referentnu točku - linija je odlomljena na zidovima sobe i nabijena nogama.
  3. Zatim se napuni sloj ekspandirane gline željene visine, nastojeći da se hidroizolacija ispusti na zidmaterijal se nije zgužvao i ostao u obliku sloja. Potrebno je da glina nije vlažna, jer polagano daje vlagu. Kao rezultat toga, vlažan zrak će se dugo osjećati u prostoriji. Položaj svakog sloja mora se provjeriti s postojećom kontrolnom linijom.
  4. Svjetlosni signali smješteni su iznad jastuka od ceramita pomoću otopine. Njihov gornji rub mora odgovarati ravnoj površini kako bi se osigurala kvaliteta vezice. Razmak između profilnih svjetala je napravljen oko 15-20 centimetara kraći od duljine pravila, koji se koristi u konstrukciji betonske površine.
  5. Kako bi se razgraničili, možete koristiti kapronske niti, koje se protežu od zida do zida iznad vrha rubova. Nakon postavljanja svjetlosnih signala, oni se mogu sušiti 24 sata, tako da ih tijekom procesa izlijevanja ne mogu oboriti.
  6. Nakon 24 sata, početi opremati estrih. Pravilom poravnajte sloj betonskog morta, čineći njegovu površinu ravnomjernom i glatkom.
  7. Nakon završetka ulijevanja, spojnica bi se trebala obilno navlažiti. Tijekom tjedna prska se vodom. Betonski pod 4 dana prekriven polietilenom. Potrebno je održavati stalnu temperaturu i vlažnost u zatvorenom prostoru

Poželjno je da košuljica estriha ne dođe u kontakt sa stablom, već s betonskom ili kamenom podlogom. Ali, ako se izlije na razinu rasporeda krunskih trupaca, onda morate odrezati zidove pomoću rubne trake koja djeluje kao tampon u slučaju bubrenja i sušenja drva.


Radovi vezani za promjenu zaostataka u drvenoj kući zahtijevaju određene vještine i stoga se svaki vlasnik nekretnine ne može nositi s tim. U ovom slučaju bolje je koristiti usluge profesionalnog tima graditelja.