Kako položiti laminatne podove na drvenom podu - učinite to sami s primjerima

Najčešće se laminirane ploče polažu na bazu betonske košuljice, a ne na drvene podove. Stoga, pronaći informacije o tehnologiji ove instalacije je vrlo teško. U ovom materijalu ćemo opisati kako staviti laminat na drveni pod kako bi dugo zadržao svoju privlačnost i funkcionalnost.


Posebne osobine drvenog poda pod laminatom

Za svakoga tko još uvijek sumnja da li je moguće postaviti laminat na drveni pod, recimo odjednom - moguće je. Drvena podloga pogodna je za polaganje laminata ne gori od, recimo, betona. Međutim, treba napomenuti da drveni pod ima neke karakteristične karakteristike koje mogu utjecati na daljnje djelovanje laminata.

Stoga, prije polaganja laminata rukama na drvenom podu, potrebno je razumjeti sve zamršenosti i značajke takvog materijala kako bi se izbjegle moguće komplikacije u budućnosti.

U biti, postoji samo nekoliko osnovnih zahtjeva za površinu pod laminatom - čistoća, odnosno odsutnost prašine i prljavštine, suhoća, ravnost i pouzdanost.


Imajte na umu da, za razliku od proizvođača,Iako podloga kompenzira manje mane u podnožju, još uvijek nema dovoljnu krutost da bi se uklonili svi nedostaci. O tome treba voditi računa posebno.

Glavne razlike osnove dasaka ispod laminata od betona su:

 • Stabilnost . To znači da fiksiranje podnih dasaka s vremenom slabi, pojedinačne trake se mogu lagano pomicati jedna u odnosu na drugu, što dovodi do povećanja opterećenja mehanizama za zaključavanje laminata. Usput, brave su ranjiva mjesta laminata.
 • Mehanička čvrstoća . Podna ploča je znatno slabija u smislu ovog pokazatelja na beton, jer drvo postaje krhkije i slabije tijekom vremena. Stoga, prije polaganja laminata na drvenom podu, trebali biste biti sigurni da su podzemne građevine (potporne šipke ili trupci), kao i šetalište, izdržljive i ne trebaju dodatne popravke. Inače morate ukloniti sve nedostatke prije polaganja laminata na drveni pod.

Priprema baze za daske

Provjera kvalitete drvene podloge

Pripremna faza prije polaganja laminata na drvenom podu uključuje ispitivanje poda i njegovih potpornih konstrukcija za trajnost i pouzdanost.

U pravilu, nemojte u potpunosti ukloniti šetalište da biste utvrdili kvalitetu zaostajanja. Takve hitne mjere potrebne su samo ako je potrebno za podizanje razine podne obloge ili ako je jedan ili više zaostataka trulo i ne moževiše obavljaju svoje funkcije.

Prvo provjerite vodoravnu razinu poda, vizualno pregledajte ploče, kao i dodirnite pod kako biste otkrili pukotine ili strugotine. Svi dobiveni podaci omogućuju cjelovitu sliku.


Preporučljivo je da laminat stavite na drveni pod vlastitim rukama, ako:

 • sastoji se od cjelovitih, jakih ploča u kojima nisu nađene pukotine ili trulež; nema praznina i izgleda dobro;
 • sposobni izdržati operaciju dugo vremena;
 • ne savija se dok hoda ili pod utjecajem drugih opterećenja (s izuzetkom, možda, teškog namještaja iz ormara);
 • nema zvuka;
 • ima idealnu vodoravnu površinu bez pukotina (čvorova, strugotina), a dopušteno odstupanje od horizonta ne smije prelaziti 2 mm za 2 m.

Ako drvena podloga ispunjava sve uvjete, možete nastaviti s ugradnjom laminata. Obratno, ako zahtjevi nisu ispunjeni, temelj treba popraviti.

Izvršiti popravak drvenih podova

Često, kada radite s drvenim podovima, graditelji se suočavaju s problemom zakrivljenosti poda, tj. U različitim dijelovima prostorije postoje razlike u razini poda u odnosu na horizont. O rješavanju ovog problema raspravljat će se zasebno.

Međutim, drveni podovi mogu imati i druge nedostatke koji zahtijevaju intervenciju prije postavljanja laminatnih podova na drveni pod.


riješitirazni problemi s podom mogu biti ovako:

 • Potrebno je zamijeniti sve ploče ugrožene truljenjem ili oštećene insektima ili mehanički. Ako se ploča deformira samo s jedne strane, dopušteno je okrenuti je i položiti je na zaostatke.
 • U slučaju popuštanja jedne ili više podnih dasaka, one se moraju pričvrstiti vijcima. Važno je uzeti u obzir da je za te svrhe bolje koristiti nokte, ako se kasnije obriše. Istodobno, glave noktiju treba utopiti u drvu.
 • Labave podne ploče zajedno s zaostacima treba ojačati izravno u betonsku podlogu. Optimalno za ovaj fit sidro vijci fiksne u kroz rupe u trupaca i betona.
 • Ako je okvir podnog dna potonuo, tada u problematičnim područjima pod je potrebno rastaviti i podići uzduž razine uz pomoć klinova. Ali ako trupci nisu prikladni za daljnju uporabu, rastavite cijeli dasku ploče i izvedite ponovno sastavljanje okvira iz novog zaostatka.
 • Manja kozmetička oštećenja u obliku rupa, pukotina ili pukotina mogu se staviti na mjesto.

Izravnavanje šetališta šumnim zvonom

Ako netko traži način da stavi laminat na neravnom drvenom podu, recimo odmah da je bolje ne činiti to, jer će takav temelj smanjiti vijek trajanja premaza i stvoriti nepotrebne nevolje u obliku škripanja pri hodanju (za više informacija: laminata prilikom hodanja po podu "). Prije postavljanja laminata potrebno je popraviti sve nepravilnosti. Ako onibeznačajno, to jest, ne prelazi 4-6 mm po 1 m2 , tada ih se možete riješiti mljevenjem električnom ravninom ili struganjem.

Obratite pažnju na to da, ako se promatraju samo mali lokalizirani nedostaci, za poravnavanje može biti korisno ručno cviljenje ili šmirglanje.


Prije početka obrade površine brusilicom, potrebno je voditi računa o prodiranju svih čavala u debljinu stabla kako se ne bi oštetio alat. Bolje je izvršiti struganje segmentima, nakon završetka svakog tretmana, važno je provjeriti vodoravnu površinu i kvalitetu rada.

Po završetku svih radova, uklonite piljevinu i prašinu i ponovno izmjerite razinu površine. Čišćenje poda mora biti posebno temeljito, tako da prašina ne ulazi u mehanizme za zaključavanje laminata, jer u protivnom može početi škripati. Vidi također: "Kako staviti laminat na neravnom podu - dokazane opcije ugradnje."

Šperploča ili iverica za izravnavanje poda

Drugi način za izravnavanje podloge prije polaganja laminata na drvenom podu je korištenje ploča od iverice ili iverice (pročitajte: "Izravnavanje poda šperpločom ispod laminata - upute za instalaciju").


Ovaj se postupak izvodi u sljedećem redoslijedu:

 • Pripremite listove iverice debljine najmanje 15 mm, ukratko, što je deblji, što bolje, koliko to proračun dopušta.
 • Šperploča se tretira fungicidima ili lanenim uljem kako bi se spriječila gljivica.
 • Okvirnacrtni pod je izravnan uz pomoć klinova ili vijaka za podešavanje koji podešavaju razinu trupaca.
 • Koristeći kružnu pilu, šperploča se reže na željenu veličinu (čitaj također: "Iverica ili šperploča na podu - za i protiv materijala").
 • Započinjući polaganje šperploče, kontrolirajte padove razine. Ako se promatraju odstupanja, letvice se stavljaju ispod šperploče kako bi ih se uklonilo. U procesu polaganja šperploče, morate biti sigurni da šavovi idu između i ne stanu u jednu točku.
 • U posljednjoj fazi šperploča je pričvršćena na podnožje.


Pomoću savjeta o fotografijama i videozapisima koji su pričvršćeni za ovaj materijal, lako možete izravnati podnožje ispod laminata (pročitajte i: "Stavimo ivericu pod laminat vlastitim rukama").

Postavljanje laminata

Proces postavljanja laminata na drveni pod ispravno uključuje početno postavljanje vodonepropusnog sloja od polietilena na podnožju i posebnu podlogu na vrhu.

Podloga ispod laminata je dizajnirana za obavljanje nekoliko funkcija: da kompenzira male razlike u razini poda; služe kao toplinska izolacija; doprinose apsorpciji stranih zvukova.


Istodobno je na prodaju dostupan širok izbor podloga različitih materijala:

 • polietilenska pjena;
 • pluta;
 • bitumenskog pluta;
 • poliuretanska pjena, s povećanom gustoćom.

Ovisno o materijalu, u obliku otpuštanja nalaze se limovi i valjani noseći materijali. Podloga ispod laminata uvijek se postavlja samo od kraja do kraja, a šavovi između susjednih platna se zalijepe kako bi se izbjeglo pomicanje. Tada možete nastaviti izravno s instalacijom laminata.

Laminatni podovi

Razmotrimo detaljno tehnologiju polaganja laminiranih ploča, koja uključuje nekoliko uzastopnih faza.

Počevši od ugla prostorije, smještene na prozoru, položite prvi red ploča uz zid, povezujući ih zajedno s krajnjim dijelovima. Treba imati na umu da se polaganje ploča na dasci dasaka uvijek mora izvesti preko podnih dasaka. Da bi se osigurao potreban razmak, ograničiti plastične ili drvene klinove između laminata i zida.


Kada dođete do suprotnog zida, izmjerite preostalu udaljenost, a laminat se izreže na veličinu električnom ubodnom pilom. S preostalim dijelom nakon podrezivanja počinje instalacija sljedećeg retka. Za polaganje stane komad laminata, ako je njegova duljina 20 cm ili više. Međutim, napominjemo da prekratki komadi mogu učiniti da podni uzorak bude neuredan. Da biste to izbjegli, možete izrezati komad od 2/3 duljine nove ploče, postavljajući laminatnu metodu s pomakom od "trećine duljine."

Dakle, oni postižu lijep vizualni efekt, kada se krajevi šavova susjednih redova panela ne podudaraju na jednom mjestu, već idu u bijegu. Sastavljanje drugog reda pločaproizveden na isti način kao i prvi.

Isto tako sastavite sve slijedeće redove laminata. U tom slučaju, brave, ako je potrebno, mogu se lagano lupiti čekićem kroz drvenu šipku.


Tijekom polaganja treba paziti da postoje razmaci između laminata i zidova na svim stranama prostorije.

Kada je cijeli laminat već položen i ostavljen je samo posljednji red ploča, u pravilu će možda biti potrebno izrezati ih u dvije duljine. Najbolje je laminat izrezati električnom ubodnom pilom, nastojeći je učiniti što je moguće više. Međutim, čak i ako se ispostavi da je linija nesavršena, još uvijek ne bi bila vidljiva ispod postolja.

Po završetku svih instalacijskih radova, klinovi između laminata i zidova se uklanjaju, a zatim se šupljine zatvaraju ogradama po obodu prostorije.


Vođeni našim preporukama, kao i fotografijama i video materijalima, laminat možete jednostavno instalirati na daske pod vlastitim rukama, bez trošenja puno vremena i novca.