Kako napraviti parket ispod parketa ili podne obloge: korak po korak vodič

Određivanje horizontalne
Uklanjanje nulte razine
Pripremni radovi
Ugradnja svjetlosnih signala
Priprema morta i lijevanje nosača
Ispitivanje čvrstoće i kvalitete

Razina estriha izravno ovisi o vrsti završne podne obloge - nemoguće je napuniti jedan estrih prilikom polaganja linoleuma u jednoj prostoriji, na drugom parketu ili parketnoj dasci iu trećoj pločici. Tek nakon odabira željene pokrivenosti može se izračunati visina budućeg nositelja.

Podni estrih ispod parketa mora biti što ravniji i glatkiji, velike visinske razlike i svi nedostaci su neprihvatljivi. Izraditi ga je lako, glavna stvar je jasno slijediti postupak i odgovorno tretirati sve faze.


Horizontalna definicija

Visina budućeg estriha izravno ovisi o neravnosti baze - što ih je više, to ćete morati popuniti potpornu podlogu. Važno upozorenje: visina estriha u svim prostorijama mora biti ista.

Da biste postavili kontrolu vodoravno u sobu, poželjno je koristiti lasersku razinu - to vam omogućuje da točno označite potrebnu visinu što točnije i ne dopušta velike razlike. Ako laserska razina nije dostupna, možete upotrijebiti libelu. Rack nivo ne odgovara, nemoguće je točno označiti s njom.


Na proizvoljno odabranoj i udobnoj visini (obično 1 - 1,5 m od poda) daje se oznaka. Tada se označava razinaSvi zidovi moraju imati najmanje tri oznake. Laserska razina omogućuje vam da radite ovaj posao za nekoliko minuta, ali ako koristite razinu duha, oznaka će trajati mnogo dulje. Označene oznake povezane su kabelom za biranje boje. Rezultat - svi zidovi su označeni na istoj horizontalnoj liniji i na istoj visini.

Izvođenje nulte razine

Da bi se postigla nulta razina, potrebno je odrediti fluktuaciju visina. U tu svrhu, visina od poda do horizontale mjeri se na nekoliko mjesta duž zida. Najvjerojatnije će svi podaci biti različiti. Potrebno je pronaći najveću i najmanju vrijednost - razlika između njih bit će veličina visinske razlike.

Iz visine kontrole vodoravno oduzmite planiranu visinu kravate. Primjerice: vodoravno se drži na visini od 120 cm, a planirana visina estriha je 20 cm, stoga je razlika između tih pokazatelja 100 cm., Paralelno s vodoravnom i ispod 100 cm, označena je druga linija - nulta razina po kojoj su svjetlosni signali ,

Svi dobiveni parametri moraju se zabilježiti, a uz to napraviti foto-oznake i izračune. Ove informacije pomoći će izračunati količinu suhe mješavine za rad i postati smjernica za buduće povećanje.

Pripremni rad

Ne samo da podna obloga ispod parketa mora biti savršeno ravna, baza također ima svoje zahtjeve.

Prije početka:

 • Pokrijte velike pukotine u podnožjucementni mort;
 • Očistiti sva ljuštena područja;
 • Kako bi se očistila sva prljavština i prašina, za ovu je svrhu najprikladniji građevinski usisivač;
 • Osnovna podloga za budući estrih;
 • Pričvrstite privremenu izolaciju za zaštitu zidova (prikladno za ruberoidnu traku, koja strši 15-20 cm od poda).

Sve ove radnje pomoći će u obavljanju posla točenja baze što je točnije moguće.

Ugradnja svjetionika

Svjetionici, ili vodiči, postavljeni su na označenu nultu razinu. U tu svrhu, pogodan metalni profil, cijevi ili posebni svjetionici, koji se mogu kupiti u trgovini građevinskog materijala. Upotreba drvenih vodilica je neprihvatljiva, jer drvo ima sposobnost apsorbiranja vlage. Ova osobina drvenih vodilica može dovesti do smanjenja kvalitete otopine i pojave pukotina.


Pravilno postavljeni svjetionici su paralelni jedan s drugim, na udaljenosti jednakoj pravilu zgrade i okomitoj na zid s vratima. Ako se koriste specijalizirani svjetlosni signali, njihova visina se podešava pomoću tipala. Vodiči se mogu fiksirati malom količinom guste otopine, za ovu metodu treba vremena da se fiksira i osuši.

Priprema morta i lijevanje nosača

Ovisno o konačnom volumenu otopine, kako bi se olakšalo gnječenje smjese dok ne postane glatka, može se koristiti kao građevinska mješalica,i miješalica za beton. Za estrih poda pod podnice ili parketa je glatka, morate uzeti posebnu gotovu smjesu. Za veću površinsku čvrstoću, moguće je dodati razrjeđenu smjesu plastifikatoru prema uputama i ukloniti budući sloj do guste konzistencije tijesta.


Spojnica ispod parketa uliva se iz udaljenog ugla prostorije. Najbolje je da jedan dan dodijelite jednoj prostoriji i da ne predugo prekidate, kao što se rješenje brzo postavlja. Vidi također: "Polaganje parketa na estrih pomoću dokazane tehnologije."

Prema građevnim propisima definiran je sljedeći postupak za dobivanje ravne i izdržljive površine:

 1. Dio pripremljene otopine nalazi se između izloženih svjetionika.
 2. Uz pomoć pravila, rješenje se proteže duž cijelog perimetra i poravnava se duž utvrđenih svjetionika.
 3. Kako bi se izbjegla šupljina u podnožju, svježe naliveni mort treba probušiti metalnom iglom ili šipkom.
 4. Pripremljenu podlogu temeljito navlažiti i ostaviti da se potpuno osuši 3 - 4 tjedna.
 5. Otopina se ne smije osušiti, inače će se razbiti, a glazura će izgubiti dio snage. Gotovu površinu treba redovito navlažiti vodom (idealno, 3 - 4 puta dnevno).
 6. Ako su za punjenje estriha korišteni posebni svjetionici, oni se mogu ostaviti na gotovoj podlozi. Sve ostale vodilice (cijevi, metalni profil, itd.) Nakon 2 -3 dana ukloniti i zatvoriti preostale tragove.

Provjera snage iKvalitete

Nakon što estrih traje što je duže moguće, potrebno je provjeriti njegove karakteristike. Podna obloga pod parketom mora biti čvrsta, čak i nakon što je udarena čekićem, na njoj se ne mogu ostaviti tragovi (maksimalno - lagana šcherbinka).


Svakako provjerite ima li u estrihu praznine u zraku. To se može postići lupkanjem gotove baze po obodu drvenom letvom ili šipkom - visokokvalitetni spojnik će napraviti zvuk i gust zvuk.

Pomoću pravila od dva metra provjerava se ravnost estriha, razmaci ne smiju biti više od pet milimetara.

Pogledajte video tutorial o stvaranju kravate za parket ili pod:

Sadržaj