Ugradnja podnih obloga od plute


Nije bitno kakav je vaš interijer. Cork je jedan od najuspješnijih materijala za dekoraciju. Da bi vam proizvodi odavno bili zadovoljni ljepotom, estetikom i izvrsnim performansama, vrlo je važno pravilno postaviti pod od pluta.

Vrste i svojstva podnog pluta

Kora kornjača je najvrednija prirodna sirovina koja se koristi za proizvodnju raznih potrebnih stvari, od cipela do ukrasnih premaza. Posebno, za ukrašavanje poda su dostupni:

 1. Aglomerirane plutene ploče zalijepljene.
 2. Pločice ili trake od drobljenog pluta su samoljepljive.
 3. Cink laminat.

Razmotrite svaku vrstu u više pojedinosti.

Ljepiloaglomerirana pluta

Da bi se dobila ova vrsta proizvoda, kora se zdrobi u mrvicu potrebne veličine, pomiješa se sa sintetičkim smolama koje se usisavaju i preša u blokove gustoće od 450 do 800 kg /m³. Dobiveni poluproizvod se izreže na listove debljine od 3 do 6 mm, od kojih su na stroju već oblikovane pločice ili trake tipičnih dimenzija do 30 cm širine i do 120 cm duge. Troškovi proizvodnje - od 700 p. /M² i više.

Plutena ploča aglomerata.

Čep za ljepilo nije loš u kombinaciji s vodenim “toplim podom”, ali istovremeno je potrebno odabrati elastično ljepilo s oznakom “za grijane podloge”. Podsjećamo vas da proizvođači (Corkstyle, Wicanders, itd.) Ne preporučuju lijepljenje proizvoda na spojnicu, pod kojom je uređen klasični električni (kabelski) sustav grijanja.

Obložen lakom ili završnim voskom, ovaj završni materijal je savršen za prostorije kao što su kuhinja, hodnik, balkon, dnevni boravak i drugi objekti s visokim stupnjem hoda i abrazivnim opterećenjima. Istodobno je jednako dobro kombinirana s keramičkim pločicama, klasičnim parketom i bilo kojom drugom podnom oblogom.

Samoljepivi podni graničnik

Materijali za završnu obradu su tanke pločice standardnog ili furniranog sintera, na čijoj se pogrešnoj strani nanosi industrijski sloj ljepila ispod zaštitnog papira. Ovo sprječava sušenjeljepilo premaz i znatno pojednostavljuje proces polaganja na bilo kojoj bazi, uključujući zidove, pa čak i strop. Cijena proizvoda kreće se od 800 p /M².

Pluto u ovoj seriji proizvodi se u obliku pločica s bočnom stranom ne većom od 30 cm, debljine od 3,6 mm do 5 mm. Vrlo rijetko postoje trake na bazi ljepila skraćenih dimenzija - širine do 18 cm, dužine do 90 cm. Prednja površina je u pravilu čista, zahtijeva zaštitu od vode, bojila tekućine, kućne kemikalije i abraziva. Osim toga, adhezivni sastavi se gotovo ne koriste, ali je važno pažljivo pripremiti podlogu pod kojom je dopušteno raspoređivanje samo vodenog tipa grijanja.

Pluta u interijeru, uređena u eko stilu.

Prema proizvođačima, pluteni pod može se lijepiti na pod i zidove u svim prostorijama s normalnom razinom vlažnosti: spavaće sobe, kuhinje, dnevne sobe i dječje. Kombinacija proizvoda omogućuje stvaranje interijera u retro i eko stilu koji je danas toliko popularan.

Cork laminat

Vrlo zanimljivo i praktično rješenje - dekorativni sloj čvrstog furnira ili tanak sloj aglomeriranog pluta zalijepljen je na ploču od HDF-a ili kompozitnog krutog PVC-a. Lajsne po obodu su opremljene zaključavanjem Click za glukoznu montažu proizvoda u jedno platno.

Laminat od plute s integriranim supstratom.

Neki proizvođači, osim standardnih slojeva, dodaju i epigastrični sloj. Za njega, u praviluUpotrebljava se međusloj od pluta visoke gustoće s presjekom do 2 mm. Ukupna debljina proizvoda ne prelazi 12 mm. Trošak proizvodnje - od 1100 p. /M².

Glavne prednosti ove vrste proizvoda:

 1. Nije potrebno ljepilo, kao ni sastavi za završnu obradu površine (lakovi, emajli itd.);
 2. Kompatibilnost s vodom i električnim "soft" (infracrvenim valjcima, šipkama, itd.) Sustavima podnog grijanja.
 3. Tehnika ugradnje laminata od pluta potpuno je identična načinu sastavljanja konvencionalnog laminiranog premaza, te se stoga lako ostvaruje i vlastitim rukama i specijaliziranim brigadama.
 4. Širok raspon primjena, jer se parket od plute proizvodi u gotovo svim klasama opterećenja - od 21 do 41.

Proizvodi na bazi HDF-a koriste se u prostorijama s normalnim ili djelomično povećanim razinama vlažnosti, uključujući dnevne sobe, lođe, kuhinje, kao i trgovine, kozmetičke salone, kafiće itd. Za kupaonice, praonice i druge slične predmete bolje postaviti proizvod na PVC ploču.

Polaganje poda ljepljivog pluta - upute korak po korak

Za ugradnju plutenih podova potrebno je najprije pripremiti alate i pomagala:

 1. Kompozicije za izravnavanje i popravak betonske ili drvene podloge (samonivelirajući podovi, cementne ili epoksidne kompozicije za restauraciju, ploče od iverice, iverica, OSB i sl.);
 2. Ljepilo za tlo za mineralne podove ili fungicidno za drvo;
 3. Kontaktpolimer ljepilo (Decol Vern, Homakoll 277, Forbo 650 Eurostar fastcol, itd.);
 4. poliuretanski ili akrilni lak s oznakom "za pod", ulje za završnu obradu ili vosak za zaštitu površine (Lobadur Supra, Osmo Hartwachs-Öl, Biofa 9032, itd.);
 5. Četke i druga sredstva za nanošenje zaštitnih površinskih formulacija;
 6. građevinski usisavač;
 7. rulet, kvadratić, kabel za bojanje i olovka za označavanje;
 8. Higrometar i razina;
 9. nazubljenom lopaticom ili roletnastim velurom kratka hrpa za nanošenje ljepila;
 10. malj ili valjci koji ga čine težim za valjanje pluta na pod;
 11. Nož i bušilica s mlaznicama, krunicama za formiranje tehnoloških rupa ili rezova;
 12. Spužvu ili meku tkaninu uklonite viškom ljepila.

Preporuča se da se proizvodi od pluta bez površinskog zaštitnog sloja zalijepe ljepilom od vodene disperzije. I pločice s vinil ili lakom gaznoga sloja može se postaviti s korištenjem kompozicija na otapala.

Proizvođači na svakom paketu robe ispisuju osnovne smjernice za instalaciju. Posebno je naznačeno da se paketi moraju dovesti u prostoriju 24 do 48 sati prije početka polaganja. I sav posao treba obaviti sa:

 • nepostojanje propuha, radnih grijaćih uređaja;
 • unutarnja temperatura - od +18 do +25 ° C;
 • Relativna vlažnost zraka trebala bi biti u rasponu od 55 do 65%.
Polaganje poda od plute nije tako komplicirano poduzeće, ono je sasvim moguće samostalno. Održan u 4faze:

Korak 1. Pažljiva priprema temelja

Kvaliteta i trajnost dekorativnog završnog premaza ovisi o kvaliteti pripremnih radova. Cork pločice imaju malu debljinu i malu krutost, tako da se svi nedostaci u bazi odmah pojavljuju na površini.

Nacrt poda mora biti:

 • Jaka, izdržljiva kompresija od najmanje 150 MPa;
 • Glatka, s maksimalnom visinskom razlikom ne većom od 2 mm na svakih 2 metra površine;
 • Tvrde, bez pukotina, labavih, pokvarenih i drugih sličnih nedostataka;
 • Čist, bez ljepila, masti, čađe, čađe, bitumena i starih premaza;
 • Osušite. Pokazatelji rezidualne vlažnosti mineralne baze - 0,5–2%, drva (uključujući ivericu i ivericu) - 8–12%.

Mineralni estrih smatra se najboljom podlogom ispod pluta. Također je dopušteno izravnavanje podas materijalima od lima . Ali morate odabrati proizvode otporne na vlagu, po mogućnosti s užljebljenim rubovima. To će spriječiti bubrenje podloge pod utjecajem ljepila i stvaranje šavova između elemenata pod-poda. Spojevi između ploča, u pravilu, ispunjeni su akrilnim (ne silikonskim) brtvilima. No, najbolji način dokazane vremenom je mješavina piljevine i PVA ljepila.

Za poboljšanje učinkovitosti podloge, nanesite odgovarajuće tlo. Konkretno, za kaljenje, možete koristiti sastav učvršćivanja ili duboke penetracije. I za izravnavanje upojnosti poda iJačanje adhezije s premazom - ljepilo.

Nakon provjere hrapavosti poda radi ravnomjernosti i odsutnosti najmanjih nedostataka, možete nastaviti s označavanjem. Uz pomoć laserskog plotera ili mjerne trake, sredina sobe je označena. Paralelno i /ili okomito na duljinu zida na temelju početne linije je nacrtana, u odnosu na koje će biti polaganje pločica. Ako kupac zahtijeva lijepljenje lamela dijagonalno, osi su označene pod kutom od 45 ° prema zidovima prostorije.

Proizvodi od plute se prethodno polažu razmaknutim ili pomaknutim na suhu površinu duž referentne osi, kao što je prikazano na donjoj slici. Ekstremne pločice se režu u skladu s temperaturnim razmakom oko 8 - 10 mm. Ako je potrebno, u elementima su izrezani tehnološki otvori za komunikaciju. Ako želite formirati posjekotinu, dovoljno je obraditi rubove sitnozrnim brusnim papirom i ukloniti prašinu vlažnom krpom.

Korak 2. Lijepljenje obloge od plute

Proces polaganja počinje od sredine prostorije do zidova. Ljepilo treba temeljito izmiješati, nanijeti na podlogu i na pogrešnu stranu pločica nazubljenom lopaticom ili valjkom od velura. U skladu s preporukama proizvođača, potrebno je pričekati 5-20 minuta da se sastav djelomično polimerizira. Zatim nanesite element poda na bazu s laganom napetošću, to jest, s formiranjem jedva primjetnog "vala", glatke i prevrtajte s valjcima. Govoriti višakmješavinu ljepila treba odmah ukloniti vlažnom krpom.

Pri odabiru ljepila obratite pozornost na dva važna parametra. Prvo, proizvodi na otapalima spadaju u kategoriju profesionalnih i emitiraju jak kemijski miris, odnosno majstor treba respirator i rukavice. I drugo, u hladnoj sezoni potrebno je kupiti samo proizvode označene kao "otporni na mraz", koji lako toleriraju ponavljanje smrzavanja i odmrzavanja i ne stratificiraju se.

Ljepilo otporno na smrzavanje za pluto.

Neke ljepljive kompozicije odlikuju se snažnom trenutnom fiksacijom, tj. Dopuštaju da se gotovo odmah međusobno zalijepe dva različita materijala. No, to nije osobito prikladno u radu, budući da neće biti moguće napraviti malu prilagodbu podnih elemenata u procesu instalacije. Stoga neiskusnim obrtnicima savjetujemo da koriste univerzalna ljepljenja koja se ne skupljaju.

Tehnologija rada s samoljepljivim proizvodima od pluta mnogo je lakša. Uklonite zaštitni papir, pričvrstite pločicu na podnožje i kuckajte ga. Pokušajte raditi što točnije i preciznije, jer namještanje može dovesti do praznina, pa čak i suza.

Polaganje samoljepljivih pločica od pluta.

Korak 3. Nanošenje zaštitnog premaza

Preporučuje se da se položeni pod od plute pokrije sjajnim ili mat završnim sredstvima 12-24 sata nakon završetka lijepljenja. Da biste to učinili, očistite površinu.Usisajte ili navlažite mekom krpom. Lak, vosak ili ulje temeljito promiješati i nanijeti valjkom, fleksibilnim jastučićem ili četkom u 2-3 sloja uz srednje sušenje 2-3 sata. Hodanje po podu može se obaviti u jednom danu, a nakon 3 do 5 dana.

Ako je lak ili vosak ispravno odabran, onda se vaš pod ne boji ni ženskih peta ni životinjskih kandži, ni padajućih predmeta. Stoga, što je veće opterećenje, to bi trebao biti otporniji na abraziju. Na primjer, standardni proizvodi za kućnu uporabu nisu pogodni za salone, teretane ili hotele. Potrebno je kupiti posebnu seriju visoko otpornih spojeva koji sadrže poliuretanske smole.

Korak 4. Završna obrada

Najjednostavniji stupanj je učvršćivanje raznih letvica, kao što su postolja, fileti, kutni elementi, itd. Njihova funkcija je da osiguraju glatko i ujednačeno uokvirenje obloga od plute, da daju dovršen izgled sobi.

Plint iz aglomerata pluta.

Kao lijevani proizvodi koriste se:

 • Fleksibilno postolje lijepljeno od aglomeriranog tehničkog pluta duljine do 1 metra i visine 40–60 mm. Proizvodi se dobro uklapaju na ravne zidove i zakrivljene konstrukcije - prozore, stupove itd. Postoje prirodne boje, kao i tonirane ili izbijeljene. Za zaštitu od vode i šoka površina je lakirana.
 • Polukrute letvice iz niza aglomeriranog pluta, furnirane prirodnim drvom. dužinaproizvodi ne prelaze 1 metar, visina - do 60 mm, debljina ne veća od 20 mm. Raspon boja obuhvaća od 5 do 12 nijansi.
 • Tvrdi MDF-postolje, pokriven filmom s imitacijom ispod pluta. Dobro rješenje za sobe s visokim stropovima, budući da je duljina proizvoda 2,5 m, visina može doseći 100 mm, a debljina je 30 mm. Izbor boja u pravilu nije preširok - do 8 tona.
 • Standardni PVC postolje s prirodnom površinom pluta. Dostupan u rasponu od gotovo svakog proizvođača tvrdih plastičnih proizvoda, uključujući letvice s kabelskim kanalom.

PVC postolje s imitacijom površine pluta.

Prve dvije vrste letvica pričvršćuju se kontaktnim ljepilima za pluto. MDF-proizvodi mogu se ugraditi ili na "tekuće nokte" ili pomoću tradicionalnih samoreznih vijaka. Za PVC postolja preporučuje se uporaba originalnih kopči ili čavala.

Radi jasnoće, predlažemo da pogledate profesionalni videozapis o ispravnom lijepljenju podnih pluta.

Ugradnja laminata od pluta

Laminirani parket, furniran plutom, polaže se prema standardnoj shemi za ovu vrstu premaza - plutajućom metodom. Bit će potreban sljedeći set alata i materijala:

 1. Izravnavajuće mješavine ili listovi šperploče, OSB, iverica, GFL itd.;
 2. građevinski usisavač;
 3. zemlja dubokog prodiranja;
 4. Vodonepropusna folija debljine 0,2 mm (za mineralne podloge),
 5. Pluta ili bilo koji drugi dio supstrata od 2 do 3 mm;
 6. rulet, kvadrat i marker;
 7. hidraulički nivo;
 8. Ubodna pila za rezanje letvica, kao i bušilica s krunicama za oblikovanje rupa za cijevi;
 9. Razmakni klinovi za oblikovanje temperaturnog razmaka duž zidova;
 10. Mola i barska obloga;
 11. Metalni nosač za ugradnju lamela.

Ugradnja laminata od plute preporuča se u istim klimatskim uvjetima kao i ljepljivi premazi.

Rad se izvodi u četiri faze:

1. faza - priprema temelja

Podloga mora biti ravna, suha, čvrsta i čista. Da biste to učinili, morate pažljivo pregledati podlogu, provjeriti:

 • Prisutnost površinskih fluktuacija, rupica, humaka. Dopuštena razina nije veća od 2 mm za svakih 2 stuba. Sve nepravilnosti moraju se izravnati lokalno uz pomoć improviziranih alata i popravaka;
 • Prisutnost pukotina, labavih, delaminiranih, oštećenih područja koja se nužno uklanjaju gotovim ili suhim smjesama.
 • Preostala razina vlage. Mjerač vlage lako će se nositi s ovim zadatkom. Dopuštene vrijednosti za mineralni estrih - 0,5–4%, za organske - ne više od 12%;
 • Nedostatak prljavštine i mrlja od masti, bitumena, starog ljepila ili mastiksa.

Često gospodari uvjeravaju kupce da je za otklanjanje svih nedostataka dovoljno kupiti valjanu podlogu ili deblje podloge. Ovo je pogrešna izjava. ilijedna bravica neće izdržati zazor formiran mekim slojem ispod i jednostavno će se slomiti pod opterećenjem. Stoga, u prisutnosti velikog broja defekata u podu, bolje je formirati novi, završni sloj koristeći samonivelirajuće smjese ili suhi timski estrih.

Tako je baza poravnana, napunjena i usisana od najmanjih znakova prašine i pijeska. Sada se preporuča pokriti s vodonepropusnom folijom s preklapajućim trakama od 10-15 cm, a kada se radi na kompozitnoj glazuri od iverice ili iverice, sloj za zaštitu od vlage nije potreban. Zatim trebate staviti podlogu. Iako proizvođači tvrde da je najbolje odabrati podlogu od plute za laminat, u stvari, apsolutno svatko je prikladan - od pjenastog polietilena, ekstrudirane polistirenske pjene, ekstrudirane crnogorične podloge itd. Dovoljno je ravnomjerno nanijeti podmetače ili trake i popraviti ih.

2 stupanj - polaganje završnog premaza

Prvo izračunajte potreban broj dasaka i redova. To je potrebno kako bi se vanjski pojasovi ispravno postavili, jer bi njihova širina trebala biti najmanje 5 cm, a po potrebi i trake prvog reda.

Prvu lamelu treba staviti s češljem na zid najudaljeniji od vrata, umetnuti odstojne klinove u otvor. Pričvrstite sljedeće trake do kraja i učvrstite. Nakon punjenja jednog reda formira se novi, a ne iz čvrstih podnih dasaka, već od podrezivanja prethodne trake duljine najmanje 30 cm.pod kutom od 20-30 ° i uskoči na mjesto dok se ne stvori glatka mreža.

Letvice posljednjeg reda moraju biti odrezane uzimajući u obzir temperaturni razmak, umetnut u otvor i zategnut metalnim držačem dok se spojevi za zaključavanje ne kliknu na svoje mjesto.

3 stupnja - ugradnja ukrasnih letvica

Po završetku radova pod mora se usisava i ugrađuje se rub i pragovi. Proizvodi od sintera, PVC-a, MDF-a ili metala jednako su prikladni za laminat od plute. Glavna stvar je da nijanse odabranih letvica nisu disonantne s glavnim premazom.

Značajke njege poda pluta

Aglomerirani masiv i plutani furnir imaju gustu strukturu, ali površina nije jako otporna na mehanička opterećenja. Prva razina zaštite su različiti završni premazi, uključujući lakove, voskove, ulja i vinilne folije povećane čvrstoće. Kao što praksa pokazuje, čak i uz njihovu prisutnost, možete uništiti pod.

Stoga proizvođači preporučuju da pažljivo obradite materijal poda i da ispunite sljedeće uvjete:

 • Podrška za stabilne klimatske parametre u prostoriji: vlažnost od 45% do 65% i temperature od +15 do +35 ° C;
 • Lijepljenje namještaja na obloge gaznoga sloja od filca, silikon;
 • prisutnost tepiha na ulazu i ispod pokretnih elemenata namještaja (čajne ploče, stolice, uredske stolice);
 • Zaštita od kontakta s gumenim proizvodima. Na primjer, to je strogo kontraindicirano.tepisi na igloprobivnoj osnovi, kotači bicikala ili kočija, potplati sportske obuće;
 • Upotreba za njegu kućanskih kemikalija bez abrazivnih čestica;
 • Primjena za često čišćenje usisivača.

Zaštitne prostirke.

Podovi od pluta su dobri jer se stvarno mogu obnoviti. Tako se male udubine, rupe i slični nedostaci uklanjaju lijepljenjem komada odgovarajuće boje i teksture ili punjenjem plutenim brtvilom, popravljanjem voska.

Kako bi se uklonile jake kontaminacije, mrlje, manji rizici i manje ogrebotine, proizvođači pluta nude širok raspon posebnih kemikalija za kućanstvo u obliku koncentrata ili gotovih formulacija.

Za ljepljene materijale plute s beznadno razmaženim slojem laka razvijena je učinkovita metoda obnove - premazivanje. Prije svega, mlinac uklanja ostatke starog zaštitnog premaza. Tada se pod očisti od prašine, premazati i ponovno nanositi lak u 1-3 sloja.

Podovi od plute, prekriveni uljem ili voskom, također se mogu obnoviti. Ali za to je bolje obratiti se profesionalcima, jer trebate posebnu opremu i posebne industrijske alate.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Jednostavno pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti, a vi ćete primati ponude s cijenamagrađevinske posade i tvrtke. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije