Niz podnih ploča: vrste razreda, ugradnja

Drvo je izdržljiv, lijep i ekološki prihvatljiv materijal idealan za izradu podova. U slučaju poštivanja svih pravila montaže, kao i pravilnog izbora debljine proizvoda i drveta, pod će služiti dugo i učinkovito.


Što je ploča iz niza

Podnica masiva je izrađena od masivnog drva - to je njegova razlika od parketa, koji je sastavljen od nekoliko dasaka različitog drva. Suvremeni drveni premazi mnogo su bolji od onih koji su nekad bili (a nisu se koristili prije jednog stoljeća), jer su se proizvodne tehnologije i oprema promijenili.

Izvana, izgled masivnog odbora nalikuje parketu (primjer na fotografiji), a osim toga, imaju isti nosač. Povezani su sustavom za zaključavanje utora.


Ploča od punog drveta je preteča ostalih modernih drvenih podova. Ranije je to bio najpristupačniji materijal za pod i nije ga posebno cijeniočesto postavljeni, na primjer, rijetki u tim danima linoleum. Istodobno se vraća moda za prirodne materijale, a masivni odbor ponovno je stekao popularnost, iako je postao manje pristupačan. Na trošak proizvoda uvelike utječe činjenica da je za njihovu proizvodnju prikladan samo kvalitetan drvo bez čvorova i drugih nedostataka. Vrsta drva se također odražava u cijeni koja se mora izabrati na temelju karakteristika prostorije u kojoj se planira ugradnja podnih obloga. Vidi također: "Massive floorboard - za i protiv, vrste, načine polaganja."

Za prostore s visokom vlažnošću nije prikladna sirovina od voćaka, osobito svjetla. Ovi materijali ne pate samo od visokog sadržaja vlage, nego i od suhog zraka. Za takve prostore prikladnije je drvo s gustom strukturom - na primjer, merbau, tikovina, hrast, kempas (čitaj i: "Polažemo hrastovim nizom za pod vlastitim rukama").


Osim sustava zaključavanja pričvršćenja, postoji i veza s metalnim nosačima smještenim na poleđini. U isto vrijeme masivni podni pod se ne pričvršćuje s podlogom, a ako se posljednja deformira, neće se odraziti na podnu oblogu.

Izolacija poda i trajnost ovise o debljini proizvoda.

Karakteristike punog drva (u milimetrima):

 • debljina - 18-60;
 • širina - 100-200;
 • duljina - 500-3000.

Vrste drvnog masiva

Tehnologija obrade i rezanja drvenih ploča je različita.

Na temelju toga, proizvodi iz niza podijeljeni su u nekoliko vrsta:

 1. Radijalno. Rezanje se vrši radijalnom metodom. U tom slučaju podna ploča ima glatki uzorak, bez dramatičnih promjena u boji. Za proizvodnju izabrati samo visokokvalitetno drvo, bez čvorova i teksturiranih promjena u vlaknima, obično svjetlo bež boje. Nedostaci na materijalu (pukotine, strugotine, itd.) Nisu dopušteni.
 2. Odaberite. Izrađuje se prema tangencijalnom ili polu-tangencijalnom rezu, od kvalitetnog drva. Sjena materijala je lagana, ali su promjene boje prihvatljive. Teksturirani crtež - izgleda veliko, ističe se prema općoj pozadini.
 3. Natures. U ovom slučaju koristi se radijalna, polu-radijalna ili tangencijalna metoda. Podna obloga izgleda prirodno, u slici su dopuštene promjene u boji, čvorovi i manje pukotine oko njih. Isključuju se samo uočljivi nedostaci (na primjer, utori, rupe), u suprotnom se ne postavljaju strogi zahtjevi za proizvode. Glavna značajka ovog proizvoda je prirodan izgled.
 4. „Rustikalno“ - koriste se radijalno, polu-radijalno ili tangencijalno rezanje u proizvodnji. Ploča može imati male nedostatke, koji su zaljepljeni i polirani, ili ih je moguće urediti drugim metodama obrade. Kvaliteta materijala ne nameće stroge zahtjeve.

Ocjene ploča

Osim razlika u načinu proizvodnje, postoji i nešto kaokao neku vrstu masivne ploče. To utječe na njegovu vrijednost.

 1. Vrhunski stupanj. Proizvodi ne smiju imati čvorove i druge nedostatke. Koristi se u prostorijama u kojima neće nanositi boju na pod, ali namjerava zadržati izvornu boju drveta. Možete naglasiti prirodnu ljepotu drva voskom, posebnim uljem, lakom na bazi vode.
 2. Prvi razred. U teksturi su dopušteni mali čvorovi - poseban ukras ploče. Ova vrsta drva može biti lakirana ili voskana.
 3. Drugi razred. Na proizvodu ovog tipa dopušteni su čvorovi veće veličine i količine nego u prvom razredu. Ne treba im bojanje, ali se obično kupuju kako bi obojili podnu oblogu.
 4. Treći razred. Ove ploče se kupuju ili za bojanje ili za izradu podloge, jer mogu imati mnoge nedostatke, uključujući nepravilnu geometriju i čak zakrivljenost. Uglavnom se koristi za tehničke prostore.

Glavne značajke masivnog drva

Prilikom odabira proizvoda treba obratiti pozornost na kvalitetu tako da se u budućnosti ne mora suočiti s njihovim pukotinama i deformacijama.

Glavni kriteriji koje je poželjno obratiti pozornost prilikom kupnje:

 1. Određeni postotak vlage. Šipka ne smije biti mokra ili suha. To možete provjeriti držeći sredinu izrezanog materijala.
 2. Prirodna jednobojna boja. Ne preporučuje se kupnja drva s plavičastim inkluzijama.ili prijelazi, bjelkasti plak - neće dugo trajati.
 3. Zvučni zvuk kad se dodirne. Visokokvalitetni materijali stvaraju određeni zvuk dok tapkate.
 4. Za dnevne sobe potrebne su savršeno ravne daske. Ako imaju čak i manje mane i zakrivljenost, bit će im teško pridružiti se. Pukotine nastale kao posljedica toga negativno će utjecati na toplinsku izolaciju.

Također, podna ploča iz masiva je odabrana s obzirom na vrstu drva - za različite prostorije su potrebne određene vrste drva. Crnogorična stabla su bolja za dnevne sobe. Ariš je idealan izbor za verande, sjenice, terase. U sobama s visokom vlažnošću zraka mogu se upotrijebiti proizvodi od jasena ili vapna.


Kako bi se stvorila visokokvalitetna podna obloga, preporuča se odabrati prvu ili višu klasu žljebnih dasaka od visokokvalitetnog drva. Međutim, takvi proizvodi mnogo vrijede i služe mnogo dulje u usporedbi s drvom nižih razreda.

Kako bi se za podnice ispalo da je izdržljiva i lijepa, morate ne samo odabrati daske, ali i pomoćne materijale potrebne za ugradnju, kao i pravilno pripremiti bazu.

Tehnike pripreme i polaganja osnove

Baza mora biti pažljivo pripremljena - očišćena od krhotina i prašine, zatim premazana.

Ukrcajte se na betonsku podlogu na jedan od tri načina:

 • na betonski estrih (čitanje: "Polaganje čvrste daske na estrih bez šperploča, učinite to sami");
 • na prethodno montiranim zaostacima;
 • na listovima šperploče.

Ako se materijal pričvršćuje na beton, površina podloge se posebno pažljivo priprema, jer će postojeći tvrdi dijelovi uzrokovati deformaciju ploča. Zbog toga, pod će uskoro početi škripati, i popraviti situaciju, morat ćete pribjeći popravku.


Pričvrstite ploče na podlogu ljepilom. Postupak je isti kao kod parketa, ali još uvijek morate pričvrstiti podne daske malim čavlima.

No, najbolja opcija montaže je skrivena metalna učvršćenja. Neće biti moguće voziti čavle u betonsku podlogu, a sidrenje može oštetiti ploču.

Ako proizvod pričvrstite na podlogu ljepilom, ne možete koristiti izolaciju. Dopušteno je koristiti samo ljepilo koje je prikladno za željenu svrhu, inače će se donji slojevi drva deformirati.

Na ploče od šperploče moguće je pričvrstiti ploču - ova tehnologija podnih obloga je skuplja od prethodne, ali ima i nekoliko prednosti u odnosu na nju. Prije svega, šperploča može izravnati betonsku podlogu, a shodno tome i podne ploče će biti glatke. Osim toga, ploče se lako pričvršćuju na šperploču i poslužit će kao dodatni izolacijski sloj.

Podovi položeni na trupce su čvrsti i pouzdani, iako će za ugradnju biti potrebno puno vremena i zahtijevat će ihdodatni troškovi. No, u isto vrijeme podovi će biti više izdržljivi, oni više ne trebaju popravak. Ovaj način ugradnje je prikladan samo ako je visina stropa dovoljna, jer će podna površina porasti za 8-10 centimetara.

Alternativno, možete stvoriti strukturu koja se sastoji od trupca i šperploče, a na njoj popraviti ploče iz polja.

Korištenje toplinske izolacije

Izolacija se može postaviti na betonsku podlogu kako bi se poboljšala unutarnja klima i produljio vijek trajanja podnih obloga. U tu svrhu preporučuje se upotreba pjenastog polietilena debljine više od 3 milimetra.


Ako su ploče pričvršćene na trupce, možete koristiti i tanku i debelu izolaciju, proizvedenu u rolama ili otiračima. Materijali u rasutom stanju su također prikladni. Izolacija ne samo da osigurava pouzdanu toplinsku izolaciju, već i štiti od buke s dna. Ovi materijali su mineralna vuna, pjena i proizvodi za toplinsku izolaciju izrađeni na njihovoj osnovi. Između zamora može se staviti glina.

Kako instalirati podne ploče masivni, detaljno opisano u nastavku.

Polaganje betona

Ako su proizvodi žljebljeni, tj. Imaju dizajn "utor-trn", tada nisu potrebni dodatni uređaji. Mogu biti potrebni samo metalni držači montirani na stražnjoj strani poda. U tom slučaju daske za podove nisu pričvršćene za betonsku podlogu, već su fiksirane i međusobno povezane. Ovaj se pod također naziva„Plutajući”.


Preporučuje se da se ispod nje stavi polietilenska izolacija bez debljine pjene, dopuštena je uporaba folije. Polažu se kratke letvice, premještajući ih na pola duljine u svakom sljedećem redu.

Tako svaki neparni red počinje s solidnom pločom, pa čak i počinje s polovicom. To se mora učiniti kako bi se osiguralo da su podne daske sigurno pričvršćene zajedno, a rezultirajući pod je izdržljiv i izdržljiv. Duž perimetra instalirajte lajsne, pričvršćujući ih za zidove.

Učvršćivanje na ljepilo

To nije najbolji način popravljanja ploča iz niza, ali ako je odabran, preporučuje se da se materijal dodatno učvrsti jedan s drugim pomoću kratkih vijaka ili čavala. U tom slučaju, baza se izravnava na idealnu bazu, a izolaciju treba odbaciti.

Na prethodno napunjenu podlogu s nazubljenom lopaticom, ravnomjerno nanesite ljepilo na poliuretansku podlogu, a zatim postavite i sastavite podnu oblogu. Ploče je poželjno odabrati kraće - oni su lakše popraviti na površini liječi ljepilom.

Opći princip instalacije je isti kao u prethodnom slučaju, koji ponavlja tehnologiju polaganja lamela za parkete.

Montaža šperploče

Ako se ploča podne ploče postavlja na ivericu, ona se pričvršćuje na prethodno pripremljenu i premazanu površinu betonske podloge. Prvo se lijepe za betonbazu, a zatim pričvrstite na nju, koristeći sidrene elemente.

Nakon što se ljepilo osuši ispod šperploče, postavljaju se ploče. Elementi bilo koje duljine pričvršćeni vijcima lako se pričvršćuju na dobivenu bazu.

Takva podna obloga se stvara vrlo lako, ali je prikladna samo ako podovima nije potrebna zvučna izolacija i izolacija.

Učvršćivanje na trupce

Najčešće se ploča poda montira točno na trupce, pričvršćena na stropne grede ili na betonski pod. Na taj se način obično postavljaju podne daske ako su postavljene u privatnoj kući.

Kada se montira na betonsku podlogu između pričvršćenih zaostataka, stavite debelu izolaciju (npr. Mineralna vuna), tako da se položaj vodilica mora izračunati tako da je toplinski izolator čvrsto postavljen između njih.


Kada su trupci pričvršćeni na stropne grede, površina buduće podne obloge prekrivena je filmom za zaštitu od pare, preko kojeg je postavljena izolacija. Ali čak i kada se koristi drugačiji način instalacije, parna brana se učvršćuje spajalicom na vrhu toplinskog izolatora.

Nakon toga, nastavite s izravnom instalacijom ploče iz niza. Prilikom polaganja poda pomoću ove tehnologije, trebate kupiti daske što je duže ili šire moguće, vođene smjerom zaostajanja.

Proizvodi su međusobno povezani sustavom "utor-trn" i učvršćeni su na temelju samoreznih vijaka.

Polaganje dasaka, budite sigurni da zadržite razmak od zida, koji je oko 5-7 milimetara po obodu cijele sobe - to je potrebno kako bi se osigurala potrebna cirkulacija zraka, jer soba s ovom vrstom podne obloge mora "disati".

Učvršćivanje na trupce i šperploče

Podovi koji imaju trupce, šperploče i izolaciju u gradnji bit će najpouzdaniji, topliji i izdržljiviji. No, cijena instaliranja takvog poda je najviša.

Nakon polaganja izolacije, šperploča, koja ne samo da zatvara toplinsko-izolacijski sloj, već i poboljšava njezine kvalitete svojim karakteristikama, pričvršćuje se na ugrađeni i pažljivo namješteni horizontalni zaostatak. Da bi se osigurala potrebna krutost premaza, šperploča se polaže na istom principu kao i kratke trake, premještajući svaki sljedeći red za polovicu ili jednu trećinu lista. Kako su podne daske montirane na šperploči opisane su gore.

Drveni podovi - izdržljivi, izdržljivi i lijepi. Odbori iz niza nedavno su stekli popularnost, iako je njihov trošak znatno porastao u usporedbi s prethodnim godinama. Ploča iz masiva može poslužiti kao samostalna podna obloga, izložena je samo obradi lakom ili voskom, te je oslikana bojom. Najbolje vrste drva ne trebaju bojenje - izgledaju lijepo kao parket. Vidi također: "Masivni podovi kao pod za kuću."

bez obzira nasorte sirovina, trake moraju biti propisno položene, ovisno o odabranom načinu pričvršćivanja, jer samo u tom slučaju možemo jamčiti da će pod biti izdržljiv, pouzdan i lijep. I, naravno, sama ploča treba biti odabrana ispravno - ako je previše mokra ili obrnuto, ona je presušena, ima različite nedostatke koji nisu predviđeni za njegovu ocjenu, ne odgovara uvjetima korištenja prostora, onda je bolje odbiti kupnju, jer podna površina takvih ploča od masivnog drveta može biti kratkotrajna.