Precizno rastavljanje laminata radi ponovne uporabe


Zahvaljujući spojnicama, laminirani premaz se sklapa na način bez ljepila. Lameli nemaju kruto pričvršćivanje na pod ili jedno na drugo. Stoga, za razliku od masivnih parketnih i porculanskih pločica, laminatni podovi se lako rastavljaju i ponovno sastavljaju.

Kada je potrebno laminat rastaviti vlastitim rukama

Visokokvalitetna pokrivenost pravilnom montažom i pažljivom brigom je najmanje 15 godina. Međutim, nitko nije imun na pogreške, pa se tijekom operacije mogu pojaviti oštećenja na površini (duboke ogrebotine, višestruke ogrebotine, čips), škripanje, otekline i drugi nedostaci.

Manje brakove lako se uklanjaju voštanim bojama, retuširanjem korektora i drugim posebnim sredstvima. Djelomična ili potpuna analiza poda može biti potrebna u sljedećim slučajevima:

  1. Retuširanje je neučinkovito ili se na površini pojavljuje oteklina, stoga je potrebna zamjena neispravnih traka.
  2. Zbog nedostatka kompenzacijskih praznina formirane su „ploče“, te je u skladu s tim za izravnavanje poda potrebno ponovno pokriti pod, uklanjanjem oštećenih traka.
  3. Kada hodate, možete čuti višestruke škripe, tupi i druge zvukove. To svjedoči o neravnomjernosti podloge ili njenom uništenju (pjeskarenje pijeska, pojava propadanja i. \ Tet al.). U takvim slučajevima, stručnjaci preporučuju demontažu materijala za završnu obradu poda, pažljivo izravnati površinu i ponovno postaviti pod.

Je li moguće rastaviti laminat i zatim ga ponovno sastaviti? Odgovorimo - da, ali ne više od 2-3 puta. Činjenica je da se brave mogu rastezati, tako da se gustoća veze smanjuje sa svakom ponovnom montažom-demontažom. Moguće je formiranje praznina između lamela, a tijekom nepažljivog rada, pojave pukotina i odlomljenih područja.

Da bi se razumjelo kako se rastaviti laminat što je točnije moguće i bez oštećenja, saznajte format veze. Danas se na prodaju može naći samo lamelirani pod sa sustavom zaključavanja bez ljepila. Žlijeb i jezik imaju složen profil, zbog čega se lamele spajaju na nekoliko načina:

Sa kliještnim polužjem:

  • Pod kutom od 45 °, zaključajte.
  • Vertikalno šivanje. Jedna ploča je postavljena na podlogu, druga je postavljena sa šiljkom na utor za zaključavanje i spojena je pritiskom na vrh.
  • Horizontalno nabijanje. Dvije trake moraju biti postavljene jedna uz drugu, zatim ekstremno "push up" uz pomoć nabijača i bata. U tu svrhu možete koristiti poseban nosač.

S bravom u obliku zaključavanja: ploče se slažu jedna pored druge, rubovi utora i žlijeba su spojeni, a lamela je opremljena gumenim čekićem za brtvljenje.

Zaključavanje i zaključavanje veze.

Kako ukloniti laminat s poda, montiran s ljepilom? Uz pomoć brusilice ili kružne pile. Stvar je u tomečinjenicu da se u radu stolarije koristi materijal na polivinil acetatu ili gumenoj podlozi. Zahvaljujući njemu, susjedne daske su često doslovno dobro zavarene. U tom slučaju, "beskrvni" rastavljanje materijala za završnu obradu je praktički nemoguće. Da, i držati letvice netaknute za ponovno sastavljanje, nažalost, neće raditi.

Kako provoditi djelomičnu demontažu poda

Postoji nekoliko metoda za rastavljanje neispravnih predmeta. Razmislite najjednostavniji, u kojem tijekom zamjene oštećenog područja ne mora nužno ukloniti podnu ploču i sam pod. Potreban je alat za rezanje, novi supstrat i laminat, poželjno iz iste šarže kao i sam pod.

Savjet! Svake godine, proizvođači ažuriraju svoje kolekcije na dekorima, veličinama ploča, obliku brave i drugim parametrima. Stoga, prilikom kupnje, uzeti u skladištu nekoliko komada za zamjenu. Ako se to niste pobrinuli na vrijeme, pokušajte pronaći nove trake u sjeni, klasi i debljini.

Pomoću ručne kružne pile, izrežite dio ploče, odvojite odrezano područje dlijetom i uklonite ga. To se pažljivo prati kako se ne bi oštetile brave, kako bi se uklonili preostali elementi.

Uklanjanje oštećene laminatne ploče kružnom pilom.

U slučaju nove ploče potrebno je oštrim građevinskim nožem odrezati dio šiljaka koji se proteže izvan granica glavne brave, nanijeti ljepilo ili ljepilo, umetnuti ga između ostalih rešetki i fiksirati.Višak ljepila uklonite mekom krpom. Za 24 sata može se napuniti gotovi laminirani pod.

Za potpuni pregled procesa, preporučujemo da pogledate upute za videozapise europskih proizvođača laminatnih podova.

Kako u potpunosti rastaviti laminat

Popravke počinju rastavljanjem podnica i drugih elemenata koji pričvršćuju premaz. Najlakši način rada s plastičnim proizvodima, jer za njihovo uklanjanje dovoljno je ukloniti ukrasni maskirni remen i odvrnuti vijke.

Zaključavanje pomoću klika olakšava razumijevanje podnog platna. Morate podići ekstremnu lamelu za dugačak kraj, dovesti u kut od oko 30-45 ° i isključiti red. Nadalje, on se mora pažljivo, ako je moguće, bez oštećenja rastaviti na zasebne trake. Ako planirate ponovno uzeti premaz, ne zaboravite napisati njegov broj na stražnjoj strani lamele s oznakom. Nemojte preskočiti ovaj stupanj, inače će laminat koji se odvojeno sastavlja neugodno biti iznenađen pojavom praznina i nepravilnosti.

Spojka za pričvršćivanje i spajanje jezičkom isključuje se pomoću posebnog nosača za laminirane premaze. Jedna zakrivljena ruba alata treba biti umetnuta u zglob, u drugom - da se ne udari teško s čekićem ili čekićem kako bi se lamele širile u horizontalnoj ravnini dok se izbočeni šiljak potpuno ne oslobodi. Premještena podna ploča treba biti označena oznakom i uklonjena. Ako nema spajalica - upotrijebite dlijetoili sličan alat.

U procesu demontaže manipulacija laminatom uvijek se proizvodi velika količina prašine. Pokušajte držati usisivač na ruci i ne zaboravite na osobnu zaštitu (respirator, rukavice, itd.).

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije