Pregled alata za polaganje laminata

Zahvaljujući sustavu spajanja bez ljepila, mnogo je lakše ugraditi laminatni pod nego parket ili granit. Prije uporabe, u uputama se preporučuje definiranje popisa alata za polaganje laminata.

Klasifikacija instrumenata

Skup uređaja za polaganje laminata uvelike ovisi o profesionalnosti majstora i količini rada. Na temelju tog kriterija alati se mogu podijeliti u dvije kategorije:

 1. Za kućnu uporabu.
 2. Professional Kit

U prvoj kategoriji svi potrebni alati za vlastiti stil. Ako ne namjeravate uključiti trećeg stručnjaka u instalaciju, možete se izvući s onim što vjerojatno imate pri ruci. Ovo je:

 • rulet;
 • Olovka ili marker;
 • Kvadrat ili dobar metalni vladar;
 • plastični ili drveni bloker za postavljanje laminata;
 • Slatka ili čekić;
 • Razmakni klinovi, koji se mogu lako zamijeniti komadima šperploče, iverice i bilo kojeg drugog krutog materijala željene debljine. Oni su potrebni za stvaranjerazmak toplinske kompenzacije po obodu;
 • Bilo koji alat za rezanje drva ili iverice. To može biti datoteka s oštricom na drvu ili slagalica, kružna pila s vodičem ili čak jednostavna bugarka.

Za rad je također korisno koristiti konstrukcijski nož za jednostavno otvaranje paketa, bušilicu ili odvijač za ugradnju podnica.

Ugradnja dasaka s bušilicom.

Mnogi obrtnici vjeruju da minimalno potreban pribor za polaganje laminata uključuje olovku, mjeru trake, električnu ubodnu pilu ili pila za rublje i, naravno, ravne ruke. To se zaista može izbjeći, ali samo ako radite na malim površinama, a sobe imaju savršene proporcije i ne manje idealno ravnu površinu.

Napominjemo da neki proizvođači laminiranih premaza i komponenti proizvode kit za ugradnju laminata koji je jednostavan za korištenje, a sastoji se od triju najnužnijih elemenata:

 1. Čelična kuka ili stezaljka za lamele - 1 kom.
 2. PVC blok ili drvena obloga bar kako bi se spriječilo oštećenje dijela za zaključavanje lamele prilikom udarca - 1 kom.
 3. Plastični odstojni klinovi - 30-50 kom.

  Set za polaganje laminata.

Set laminata može se kupiti u trgovinama koje prodaju podne obloge po pristupačnim cijenama. U prosjeku, to je 300-800 rubalja. po pakiranju.

Po izboru, ali poželjno postojeći alati uključuju bušilicu s nastavkom za rezanje rupa za cijevi ikomunikacija, hidro ili laserska razina za provjeru ravnosti baze, raznih pomagala koja olakšavaju rad - štitnici za koljena, rukavice i naočale za zaštitu ruku, očiju i tako dalje.

Profesionalni set alata za polaganje laminata razlikuje se prvenstveno:

 • prošireni sastav. Dobar gospodar treba biti spreman za svaku situaciju, tako da u njegovim rezervama trebaju biti prisutni različiti nestandardni uređaji, kao što su posebne stezaljke, kutomeri, rukovatelji, različiti predlošci i još mnogo toga.
 • visoka kvaliteta izvedbe. Svi alati su dizajnirani za određeno razdoblje i intenzitet rada. Stoga se proizvod za čestu upotrebu u velikim područjima naziva profesionalnim, ima najbolju ergonomiju, kompetentnu inženjersku studiju detalja. A za proizvodnju visokokvalitetnih i izdržljivih materijala: ugljični čelik s visokim sadržajem mangana i drugih aditiva za pojačavanje, kopolimerne gume, termoplasti otporni na udarce, itd.

Alat za laminiranje može se također podijeliti na ručni i električni. Prednosti prve kategorije su razumna cijena i raznovrsnost. No, druga skupina, unatoč pristojan trošak i ovisnost o utičnicu, značajno ubrzava i olakšava instalaciju završiti premaz.

Kratak pregled alata

Razmotrimo detaljnije sve uređaje koji se koriste za laminat.

Mjera trake

Instrument se može pripisatipotreban u svakom domu, pa je bolje nabaviti kvalitetan proizvod s ergonomskim oblikom tijela i gumiranom površinom.

Trg

Ovaj se stolarski alat odnosi na umjeravanje, tj. Služi za provjeru konstrukcije, kontrolu međusobne okomice između dijelova. Kućanski modeli su dvije linije koje su strogo povezane pod kutom od 90 °. No, profesionalni proizvodi su mnogo složeniji i funkcionalniji, budući da su, osim standardne kalibracije, namijenjeni za mjerenje (kutovi, segmenti) oznaka (radijus, krug, itd.), Skiciranje, osigurani su dodatni uređaji (čepovi, vodilice, itd.). Koriste se i posebni kutovi s automatskim odvajanjem kuta, koji se koriste za precizno mjerenje kuta zidova i prenošenje dobivene vrijednosti na laminat ili postolje.

Kvadrat je profesionalac za laminat.

Kvadrat je profesionalac s automatskim odvajanjem kuta.

Kvadratna specijalna stolarija.

Cijena kućnog trga - od 100 rubalja, profesionalna - od 700 rubalja.

Konstrukcijska olovka

Samo trebate primijeniti oznaku. Osobito je pogodna izrada olovaka s debelim škriljevcem i školjke pravokutnog ili ovalnog poprečnog presjeka. Ovaj oblik ne dopušta da se proizvod valjda.

Šok bara

Koristi se za nabijanje lamela zajedno s čekićem ilimalj. Potrebno za kompenzaciju udarca i sprečavanje oštećenja na bravi. Izrađena je od termoplastičnog PVC-a ili bukve, oraha, jasena.

Tipični proizvodi karakterizirani su glatkim rubovima. No, profesionalni uređaji s jedne strane imaju neku vrstu "ljestve" za prikladno pričvršćivanje na laminatne ili parketne ploče različite debljine, as druge - aluminijske šipke koja optimizira prijenos udarnog trenutka.

Šok šok za profesionalce

Prosječna cijena standardne šipke je 70 rubalja, profesionalna - od 700 rubalja. i iznad.

Razmakni klinovi

Radi se o malim odstojnim elementima koji se ugrađuju između letvica i bilo kojeg okomitog zida (zidovi, stupovi, itd.) Kako bi se stvorio temperaturni razmak. Izrađeni su od plastike, dok su jeftini imaju jednostavan oblik, a skupi profesionalci imaju poseban profil koji vam omogućuje spajanje 2 ili više elemenata u oba smjera.

Razmakni klinovi profesionalne serije.

Cijena - od 150 rubalja. po setu od 20, 30 ili 40 kom.

Nosač za montažu

Metalna kuka služi za nježno uklapanje u ekstremne letvice. Prodaje se zasebno ili u kombinaciji s udarnim blokom i klinovima. Standardni proizvod je jednostavan za izradu, ali profesionalac ima veliku kontaktnu površinu i isporučuje se s filcomobloge za mekano klizanje na prednjoj strani podne obloge.

Tip montažnog nosača.

Montažni nosač je složen.

Trošak montaže zagrade - od 200 rubalja.

Kao analogni, proizvođači profesionalnih alata nude posebne stezaljke za laminat i drvene podove. Alat je ergonomski, prikladan za često povezivanje lamela bez upotrebe čekića ili bilo koje druge metode udara, sprječava i najmanju štetu na podu. Cijena proizvoda znatan - od 4000 rubalja.

Pričvrsna stezaljka za laminat.

Bušilica ili odvijač

Polaganje laminata, u pravilu, završava postavljanjem podnica i pragova. I u ovom slučaju ne možete bez električnih alata za bušenje i učvršćivanje ukrasnih letvica na zid ili pod. Osim toga, često je potrebno bušiti rupe za cijevi u laminatnim letvicama. Najpogodniji način za to je pomoću krunica.

Bušilica s malo.

Stuslo

Za ugradnju drvenih postolja ili MDF-a u rad i ovaj alat je koristan za rezanje letvica pod željenim kutom. Ako kutovi u stanu ne odgovaraju 90 °, onda je bolje kupiti okretni proizvod s mogućnošću rezanja pod nestandardnim stupnjem. Profesionalni rukovatelji preferiraju složene alate, na primjer, zglob s goniometrom koji olakšava kalibriranje proizvoda.zbog glatkog podešavanja u rasponu do 180 °. Cijena proizvoda za kućanstvo varira između 200-700 rubalja, dok će profesionalna serija koštati 1500-7000 rubalja.

Jednodijelni goniometar.

Alati za rezanje

Potrebno učvršćenje, bez kojega je ugradnja laminata neophodna. Dimenzije lamela i prostorija gotovo se nikada ne podudaraju, tako da su ekstremne letvice uvijek obrubljene. Osim toga, s vremena na vrijeme postoji potreba za osjetljivim podrezivanjem lamela za njihovu ugradnju oko cijevi, ispod šine za vrata, itd. u ovom slučaju korisni su ručni alati i električni alati. Prva kategorija uključuje:

 • Kućne i profesionalne pile za pile s zakretnom ručkom;

  Tračna pila za laminat i drvene podove.

 • List pile na drvu i iverici;
 • ručna ubodna pila;
 • Stroj za rezanje laminata - giljotina.

  Giljotina od laminata je vrlo pogodan alat koji radi bez prašine.

Razmislite o posljednjoj prilagodbi u malo više detalja. Uređaj je namijenjen za popravak bez mnogo buke i viška prašine. Uz to, možete izrezati komad laminata i preko i duž duljine stranice lamele. Prema proizvođačima, oštrica ne mora biti izoštrena: postavite šipku na graničnike, gurnite ručicu rezača prema dolje, a to je sve - stavite dotjerani element na mjesto.

Električni alati za rezanje laminata mogu se apsolutno koristiti. Glavna stvar je pravilno odabrana komponenta - disk, platno iitd. Najčešće korišteni:
 • ubodna pila;
 • Klipna motorna pila;
 • LBM;
 • Kružna ili kutna pila.

Rezanje laminata s različitim alatima.

Trošak alata za rezanje uvelike varira ovisno o principu rada i kvaliteti proizvoda. Po našem mišljenju, to je upravo kategorija uređaja koja se može sigurno pripisati nezaobilaznim kućama. Stoga je bolje odmah odabrati kvalitetne i višenamjenske proizvode poznatih proizvođača.

Elementi predložaka

Možda najbolji izum za profesionalce. No, nažalost, većina njih uopće ne zna za ovu klasu proizvoda. U međuvremenu, to je vrlo zgodan i precizan alat koji vam omogućuje kopiranje krivulja i oblika laminata s nultom pogreškom. Na primjer, predložak za mjerenje obrisa prostorije omogućuje savršeno uklapanje lamela u teško dostupna mjesta ili oko komunikacija. Predložak za polaganje laminata dizajniran je za brzo i jednostavno crtanje linije rezanja posljednjeg reda letvica, uzimajući u obzir dilatacijski spoj.

Predložak konture.

Predložak za polaganje laminata.

Iznenađujuće, ali cijena takvih proizvoda je niska - u rasponu od 1000-1500 rubalja. Za one koji rade u velikim objektima, ovo je stvarno povoljna cijena za praktičnost, brzinu i smanjenje postotka pogreške pri radu na 0%.

Ukratko : za jednokratno oblikovanjelaminat u vlastitom domu, stanu, maloj trgovini, kafiću ili uredu trebat će alat za skroman iznos od 3000-5000 rubalja. Za iskusne rukovatelje ova brojka se povećava 10-20 puta. No, sva ulaganja na kraju će isplatiti kvalitetu i brzinu rada, kao i nedostatak bilo kakvih pritužbi od kupaca.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije