Kakav alat za polaganje laminata trebate

Polaganje laminata može se obaviti po želji vlasnika nekretnina uz minimalne vještine izgradnje. Da biste to učinili, dovoljno je da se upoznate s tehnologijom ugradnje ovog poda i imate malo slobodnog vremena. Također morate znati što vam je potreban alat za polaganje laminata do-it-yourself za obavljanje posla kvalitativno.


Priprema potrošnog materijala

Osim potrebe za setom alata za laminat, morate kupiti građevinske materijale.

Među njima su:

 • folija za hidroizolaciju;
 • maskirna traka (za ograničavanje ubodne pile);
 • običnu ljepljivu traku bilo koje boje za lijepljenje spojnih točaka supstrata, sa svojom pomoći da se spriječi klizanje materijala tijekom ugradnje laminata;
 • podloga ispod podne obloge koja će ukloniti malu neravnost estriha i izvršiti funkciju izolacije;
 • silikonsko brtvilo koje može popuniti male defekte na betonskoj površini, kao što su pukotine i pukotine;
 • Izravnavajuća smjesa, koja je potrebna za uklanjanje izraženih nedostataka na temelju podne konstrukcije.


udostupnost materijala za polaganje podnih obloga možete započeti s odabirom alata potrebnog za ugradnju laminata. Neki od njih su već kod kuće, drugi se mogu pretraživati ​​od prijatelja i rođaka, dok se drugi moraju kupiti.

Popis potrebnih alata

Većinu alata koji će biti potrebni za dovršetak popravka poda koriste kućanski obrtnici u svakodnevnom životu. Ostatak se može kupiti kao set ili odvojeno.

Glavni alat je električna ubodna testera, prikazana na fotografiji, s kapacitetom od najmanje 500 vata. Preporučljivo je odabrati proizvode poznatog proizvođača prosječne cjenovne kategorije. Ne biste trebali kupiti model koji je previše jeftin jer će brzo postati neupotrebljiv zbog nemogućnosti da izdrži opterećenje. U slučaju loma ubodne pile, rad će se morati zaustaviti dok se ne pribavi novi alat.


Osnovni set alata za polaganje laminata, koji bi trebao biti dostupan:

 1. Hammer ili Mallet . Potrebno za postavljanje i precizno spajanje podnih letvi. Uz pomoć čekića, obje daske su uvučene i nabijene. Stražnji dio ovog alata može lako umetnuti posljednji red lamela.
 2. Rulet 5 metara . Glavna stvar je čvrsto držati željezni kraj na njemu. Koristi se u fazi pripremnih radova za točno mjerenje površine podne obloge.
 3. Uredski nož .proces otvaranja paketa sa građevinskim materijalom bit će potreban. Sijeku podlogu. Istina, moderni materijal lako se prekida posebnim linijama.
 4. Jednostavna olovka . Poželjno je da je bio s blagim škriljevcem. Koristite ga za označavanje slojevitog premaza. U slučaju pogreške, tanku oznaku možete lako ukloniti.
 5. Kvadrat (25-30 centimetara). Koristi se za označavanje materijala.
 6. Pila za rezanje (ubodna pila) . Nanesite u procesu rezanja i piljenja. Pila sa širokom oštricom s finim zubima je svakako potrebna ako nema razmaka između podnožja i dna okvira vrata. Alternativno, možete koristiti brusač, ali s njim nije jednostavno napraviti točan rez, pogotovo za neprofesionalce.
 7. kutomjer ili kutomjer . To može biti potrebno u slučaju kada je donesena odluka da se laminat postavi dijagonalno. Morate ga podesiti pod kutom od 90 stupnjeva i označiti crte koje će se koristiti za rezanje elemenata.
 8. Dobojnik za laminat . Ovaj alat je potreban za završno nabijanje ploče.
 9. Bušilica . Može biti ručno ili električno. Koristi se kada trebate napraviti rupu ispod vijaka kada rasporedite estrih od ploča od šperploče. Također, bušilica će biti potrebna za pripremu podloge za ugradnju podne obloge.

Osim gore navedenog alata, trebat će vam i ovaj dodatni (pomoćni)alat:

 1. Stezaljka za laminat (metalni nosač).
 2. Restriktivni klinovi.
 3. Nabijena šipka.
 4. Pneumatske bušilice.

Stezaljka za laminat

Koristi se za nabijanje ekstremno laminiranih ploča montiranih duž zidova prostorije. Koristi se laminatni nosač za ravnomjernu raspodjelu učinaka po cijeloj dužini premaza. Stezaljka je zakrivljena ploča. Da bi se osigurao učinkovit rad, njegova debljina mora biti najmanje 5 milimetara. Na krajevima metalne ploče nalaze se zavoji koji se nalaze u različitim smjerovima pod pravim kutom. Jedan kraj nosača je širi od drugog.


Trebat će malo truda da se mijenja i bit će teško raditi bez čekića. Spajalica za polaganje laminata pomaže u održavanju cijelog ruba ploča. Stezaljka se može izraditi osobno. Široki kraj se nanosi na kraj lamele, a na uskom kraju čekićem.

restriktivne klinove

Trebate položiti daske oko zidova. Uz njihovu pomoć bit će lako osigurati razmak od 8-12 milimetara. Ta udaljenost je potrebna pri širenju matrica podne obloge kao posljedica promjene temperature i vlažnosti u izvansezonskom razdoblju. Stvoreni razmak daje daskama određenu slobodu, zbog čega podna obloga ne iskrivljuje.

Noževi za laminat nakon ugradnje su uklonjeni. Usput, praznine nisu vidljive na gotovom podu, bit će pokrivenepostolja.

Naručite bar

Kao što mu ime kaže, njegova glavna funkcija je nabijanje svake kockice. Pomaže u međusobnom pridruživanju odborima. Zahvaljujući upotrebi, svi spojevi dvoraca ostaju netaknuti i netaknuti.


Oni prave lameliranje za laminat ne samo od drveta, nego i od plastike. Da bi služio duže vrijeme, pri kupnji, obratite pozornost na cijenu proizvoda i kvalitetu. Za vaganje bar bi trebao biti oko 1,5 kilograma. Prilikom nabijanja morate osigurati da je rub koji se nanosi na ploču glatka. U slučaju kada je površina šipke čak i malo oštećena, ona se mora zamijeniti.

Ako nema šipke za lijepljenje, nemojte koristiti laminatni čekić. Problem možete riješiti nepotrebnim dijelom iz bara. Potrebno je usidriti brave i pažljivo umetnuti ploču. Učinak primjene segmenta bit će sličan učinku šipke.

Bušilice za olovke

Oni se koriste za precizno i ​​točno bušenje u proizvodnji rupa u laminatu, namijenjene za odvodnju grijanja ili polaganje drugih komunalnih usluga, uključujući vodovod. Rupe moraju biti 4-6 milimetara veće od poprečnog presjeka položenih cijevi.


Tako se gotovo svi pomoćni alati potrebni za ugradnju laminata mogu lako zamijeniti s prikladnijim i jeftinijim analogom, kojine utječe na kvalitetu montažnih radova.

Korištenje novih alata

Većina modernih alata koji su se nedavno pojavili na domaćem građevinskom tržištu preporučuju inženjeri njemačke tvrtke Wolfcraft:

 1. Stroj za rezanje PVC podnih pločica . Pruža tiho rezanje ploča bez stvaranja prašine. Stoga kod rezanja letvica ne morate koristiti pile za piljenje ili ubodnu pilu. Stroj je izrezan pod kutom od 90 stupnjeva. Osobina dizajna upotrebe ovog uređaja leži u jednostavnosti njegove primjene, budući da se posebni napori ne moraju primjenjivati. To je moguće zbog posebne strukture oštrice stroja.
 2. Kvadrat s automatskom podjelom kuta . Takav uređaj omogućuje brzo i bez primjene napora za mjerenje kuta susjednih zidova i bez problema prenosi mjerni rezultat na laminatnu ploču. Radna ljestvica takvih kvadrata počinje s 30 stupnjeva.
 3. Uzorak za označavanje pokrivenosti . Pomaže brzo identificirati mjesto za rezanje zadnjeg reda. Analog takvog alata može se naći u svakodnevnim objektima.
 4. Kontura za primjenu zavoja i oblika lamela . Za brzo označavanje linija rezanja potrebno je učvršćenje. Lako se nosi s prikazom oblika i naknadnim crtanjem na laminatu za daljnje rezanje, na primjer, polukrug pod inženjerskim komunikacijama ili dekorativne elemente.Korištenjem konture moguće je kombinirati dizajn različitih predložaka.

Ovaj članak daje informacije o tome koji su alati potrebni za polaganje laminata i za kakvu vrstu posla su potrebni. Kućni set alata bit će u rukama kućnog obrtnika ili pomalo napredan, što neće utjecati na kvalitetu rada. Na primjer, rezultat rezanja ne utječe na ono što će biti učinjeno - pila za piljenje ili slagalicu. Ova nijansa će utjecati samo na vrijeme rada.