Kako očistiti pod nakon popravka - metode za različite podne obloge

Prilikom popravka na podu nužno se pojavljuju različite prljavštine, slojevita prašina i krhotine. Čak i ako se popravlja strop ili zidovi - pod je i dalje posljedica onečišćenja bojama, žbukom i drugim materijalima. Iz tog razloga, pod nakon posla nužno mora oprati vrlo pažljivo.


Izbor deterdženata izravno ovisi o dva čimbenika - materijalu podne obloge i vrsti onečišćenja. Za dobro i kvalitetno čišćenje podne površine potrebno je odabrati najbolju metodu čišćenja i prikladna sredstva za čišćenje. O tome kako očistiti pod nakon popravka, te će se raspravljati u ovom članku.

Pranje poda nakon popravka

Često je problematično očistiti pod od prljavštine, pa ga morate nekoliko puta očistiti.

Opći algoritam za čišćenje poda je sljedeći:

 • Prvi korak je uporaba obične otopine sapuna koja se mora nanijeti na površinu i ostaviti na neko vrijeme;
 • Zatim se primjenjuju prikladni deterdženti za površinu, a u ovom se trenutku maksimalno treba potruditi za brisanje nečistoće;
 • Zatim morate ponovno oprati pod, ali sada će se za to koristiti obična topla voda.

U procesu pranja potrebno je osigurati da je tkanina relativno čista.- nemojte prljati prljavštinu po podu.


Ponekad nakon rada na podu postoji samo tvrdokorna prljavština koju je teško očistiti. Da biste riješili ovaj problem, možete upotrijebiti narodni lijek - dodajte kerozin vodi. Njegova prisutnost u otopini omogućuje uklanjanje i najtežeg onečišćenja.

Naravno, korištenje kerozina za čišćenje poda ima nedostatak - iznimno neugodan i postojan miris. Da biste ga se riješili, morat ćete ponovno oprati pod, dodajući čašu octa vodi - miris će potpuno nestati.

Ako na podu postoje tragovi bijele boje ili žbuke, bit će potrebna druga metoda. Prije nego što operete vapno s poda, uklonite sve čvrste ostatke koji se mogu očistiti običnom metlom. Zatim se pod čisti bilo kojim sastavom za pranje posuđa.


Potpuno eliminirati sve tragove izbjeljivanja na ovaj način neće raditi, pa je sljedeći korak pranje prljavštine s toplom vodom i solju. Dobivena smjesa je jedan od najboljih odgovora na pitanja o tome kako oprati podove nakon bijeljenja.

Ako nakon toga još uvijek postoje mrlje na podu, onda je potrebno dodati malo kalijevog permanganata u kantu s vodom, nakon čega će sastav dobiti svijetlo ružičastu boju. Nakon pranja poda ovim sastavom, mrlje će nestati.

Pranje parketa

Prije nego što parket očistite nakon popravaka, najprije morate saznati kakvu vrstu onečišćenja morate riješiti - od nje će ovisiti način čišćenja površine.

Redovita nečistoća iz broja topljivih u vodi (kit, bijela boja) se eliminira običnom vodom s malom količinom deterdženata. Zato posebne pripreme i duge misli o tome kako očistiti kit s poda neće biti potrebno. Osim toga, korištenje vode za pranje prljavštine u slučaju parketa također je opravdano iz razloga što se parket ne boji vlage i odličan je za mokro čišćenje.


To će biti puno teže nositi se s bojom ili ljepilom uhvaćenim na parketu.

Ovdje ćete morati koristiti sljedeće preporuke:

 • Otapala se koriste za uklanjanje ozbiljnih zagađivača, ali je potrebno djelovati vrlo pažljivo: otapala mogu oštetiti gornji sloj parketa i učiniti ga neupotrebljivim;
 • Najbolje je upotrijebiti blagi sastav - sredstva za čišćenje bijelog alkohola, kerozina, metil alkohola ili sredstva za njegu ploča;
 • Za ispiranje prljavštine, otapalo se nanosi u maloj količini na kontaminaciju i razbije se, a što prije to bude učinjeno, lakše će se ukloniti mrlja;
 • Prije uklanjanja onečišćenja, bolje je provjeriti kako će otapalo djelovati na malom, neupadljivom području premaza.


Osim načina pranja prljavštine na podu, morate znati koje su metode utjecaja na ovu podnicu zabranjene:

 • Parket se ne smije čistiti grubim četkama i metalnim strugačima: ovim uređajimamože oštetiti sloj laka, čime se pokvari premaz;
 • Prilikom mokrog čišćenja potrebno je pratiti količinu upotrijebljene vode: parket se može prati, ali prekomjerna količina vode može ga učiniti neupotrebljivim;
 • Deterdženti koji sadrže abrazivne čestice ili agresivna otapala ne mogu se koristiti za pranje parketa - njegova površina nije predviđena za takva opterećenja.

Laminat za pranje

Laminatni podovi, kao i svaka podna obloga, podliježu raznim kontaminantima. Njihovo uklanjanje ponekad može biti problematično, ali ako odaberete pravo sredstvo za čišćenje, onda neće biti nikakvih posebnih problema.

Da biste odlučili kako očistiti laminat nakon popravka, morate razumjeti kakvu vrstu prljavštine morate rješavati.


Ovisno o vrsti onečišćenja, proces pranja laminata će izgledati ovako:

 1. Ako se boja pojavi na laminatnom podu, onda bi uklanjanje bilo najbolje od bijelog alkohola, koji je prikladan za takve kontaminante. Dobra opcija za proizvode za čišćenje bit će automobilske kemikalije, s kojima se lako uklanjaju mrlje od bitumena. Trljanje boje treba biti mekani materijali - bilo koji abrazivi će oštetiti površinu laminata, tako da se ne mogu koristiti.
 2. Ponekad tijekom popravka pjena za montažu pada na pod. Dimexide se koristi za ribanje, što se može naći u bilo kojoj ljekarni. Prvo, lijek se nanosi na mrlju, a nakon nekog vremena zagađenje je uredno.Uklanja se spužvom i lopaticom. Pazite da ne oštetite laminat.
 3. Na laminatu, ponekad nakon popravka, cipele ostavljaju crne oznake. Voda ovdje nije prikladna, ali gumica - u potpunosti. Dovoljno je samo lagano trljati zagađenje da bi ga se potpuno riješilo.


U svakom slučaju, nakon uklanjanja prljavštine, pod se mora očistiti, što znači da koristimo sredstva za čišćenje laminata i stisnutu krpu. Nakon pranja na podu neće biti mrlja i prljavštine.

Linoleum za pranje

I na linoleumu uvijek postoje različiti tragovi prljavštine koje je potrebno ukloniti. Linoleum se uvijek pere čistom toplom vodom. Kako bi se lako i efikasno izbrisala sva nečistoća, potrebno je stalno mijenjati krpu - inače će pod biti prekriven razvodima, od kojih je kasnije teško riješiti se (čitaj: "Kako očistiti linoleum od mogućnosti čišćenja prljavštine").

Sapun se često dodaje vodi, što pojednostavljuje proces pranja linoleuma. Što se ne može učiniti je da koristite soda - to ima negativan učinak na površinu linoleuma, značajno ubrzavajući proces njegovog slabljenja.


Ako mokro čišćenje nije rezultiralo željenim rezultatom, možete upotrijebiti jednu od sljedećih metoda:

 • Terpentin je pogodan za čišćenje, što omogućuje uklanjanje većine onečišćenja;
 • Kako bi se uklonili velikimjesta, možete upotrijebiti vlažni prah od krede;
 • Uklanjanje mat mjesta može se obaviti uz pomoć specijalnog lijevka, koji je dostupan u mnogim hardverskim trgovinama (mastiks se može zamijeniti lanenim uljem koje ima sličan učinak).

Odabirom jedne od ovih metoda, prije pranja vapna s poda, možete pouzdano i učinkovito eliminirati sve onečišćenja.


Zaključak

Nakon popravka operite prljavi pod - to nije najveći problem. Ako znate kako očistiti podove nakon popravka bez bojenja i pažljivo očistite površinu, tada neće biti problema.