Izrađujemo samorazlivajuću podnu košuljicu

Za razliku od betonske konstrukcije, samonivelirajući podni estrih ne treba svjetiljke prilikom lijevanja i izravnavanja površine nakon stvrdnjavanja. Samonivelirajuća svojstva imaju samo jednu kategoriju suhih smjesa - samonivelirajući pod.

Proračunski mineralni podovi na bazi gipsa i cementa obično se koriste za podne obloge.

Izbor velikog dijela

U početnoj fazi, pojedinačni programer treba odlučiti o terminologiji:

 • u regulatornoj dokumentaciji zajedničkog pothvata spojnica se naziva sloj ispod podne obloge;
 • potrebno je za izradu kosina (kupka, tuš), inženjerskih sustava za maskiranje (elektrike, toplinske podne cijevi, hladne vode, tople vode, grijanja ili kanalizacije), izolaciju i zvučnu izolaciju, izravnavanje podnih ploča ili osiguravanje krutosti nad drvenim podovima;
 • samorazlivajući estrih izrađuje se samo iz samonivelirajućeg poda na gipsanom ili cementnom vezivu.

Niska cijena samonivelirajuće smjese žbuke.

Pojedinačni programeri biraju samonivelirajuće samonivelirajuće podove zbog lakoće izrade estriha (nisu potrebni nikakvi signali, vrijeme sušenja je puno kraće od vremena betoniranja).

Da biste vlastitim rukama koristili samonivelirajuću glazuru, prilikom odabira samonivelirajućeg poda potrebno je koristiti sljedeću tablicu:

Tip samonivelirajućeg poda Svrha Vlažnost u prostoriji Značajke Osnovni materijal
gips kuća, stan suho brzo sušenje beton
cement-žbuka kuća, apartman, balkon, kupatilo suho površina je gruba beton, drveni podovi
poliuretan-cement ulica, kuća, stan, garaža s bilo kojom vlagom površina je gruba beton, drveni podovi
akril-cement ulica, kuća, stan s bilo kojom vlagom površina je gruba beton, drveni podovi

Za razliku od betonskih estriha, konstrukcija samonivelirajućih smjesa može se ukloniti "na nulu" i ne ojačati.

Tehnologija samonivelirajuće estriha

Zbog kratkog vijeka trajanja maltera samonivelirajućeg poda, prije pripreme smjese, priprema podloge mora se u potpunosti dovršiti. Izračunati volumen, pripremiti u potrebnoj količini i otvoriti vrećice sa suhom smjesom u susjednoj prostoriji.

Ako je potrebno, ugradite izolaciju, armaturu i konture podnog grijanja. Jednom se ulije jedna prostorija, igličasti valjak i čizme za boju moraju se unaprijed pripremiti.

Pripremni rad

Da bi samonivelirajuće smjese imale svojstvo koje je naveo proizvođač, potrebno je pripremiti bazu i odrediti debljinu sloja. Da biste to učinili, izvedite nekoliko operacija u strogom redoslijedu:

 • uklanjanje nečistoća, mrlja od ulja, velikih brežuljaka, rezidualnih otopina;
 • brtvljenje pukotina, uklanjanje prašine, impregnacija prajmera (obično Betonokontakt u dva koraka);
 • udaranje u horizontalnu razinu kako bi se pronašla gornja točka;

  Pronalaženje gornje točke estriha.

 • lijepljenje oboda zidova trakom za prigušivanje;

  Sloj prigušenja po obodu.

 • montiranje u rešetke vrata ili pocinčani profil izvan trake amortizera;
 • ugradnja pomoćnih svjetiljki u obliku tronošca s navojnom iglom, osnovnom pločom na vrhu.

  Referentni signal za samonivelirajući pod.

Kod estriha s samonivelirajućim podom na podu daske crnog poda, obloženi papir se širi na površinu s preklapanjem traka minimalno 8 cm.

Oblaganje papira na grubom podu.

Glavni problem u popravku /ponovnom razvoju je prisutnost pregrada ili lažnih ploča GKL:
 • s jedne strane - ne smiju se oslanjati na veze;
 • S druge strane, suha gradnja gubi snagu kada upija vlagu, koja je neizbježno prisutna u prostorijama s mokrim postupcima.

Skelet pregrade je sastavljen prije izrade estriha.

Stoga se preporuča postavljanje galvaniziranog okvira profila za lažnu ploču ili cijelu pregradu. Da bi se obložio samo na nižoj razini s HL prugama visine 20–30 cm, ostatak suhozida instalirajte nakon što se glazura potpuno osuši.

Priprema smjese

Kako bi se uklonile pogreške samonapunjujućeg poda, samonivelirajuća smjesa ima upute za uporabu na ambalaži. Preporučuje se korištenje velikih spremnika, unutar kojih će stati vrećica samonivelirajućeg poda, uzimajući u obzir potrebnu količinu vode u cijelosti.

Nakon dodavanja smjese u vodu, primarno miješanje i taloženje (obično 5-15 minuta), miješalica ponovno miješa samonivelirajući pod.

Pažnja: Ako volumen vode nije točno naveden (nalazi se u manje poznatim robnim markama), potrebno je empirijski izračunati proporcije, osiguravajući mogućnost rasipanja 1: 3. U tom slučaju, otopina iz poklopca boca od 1,5 litara nalijepljena na staklo treba tri puta premašiti odgovarajuću veličinu spremnika.

Primjena na površinu

Sipati samonivelirajuću smjesu pripremljenu prema uputama proizvođača i započeti u kutu najudaljenijem od vrata. Unatoč činjenici da se otopina savršeno pod djelovanjem gravitacijskih sila širi na horizontalnu razinu, potrebno je dodatno izravnati debljinu sloja s gletericom, lopaticom ili pravilom.

Raspodjela smjese preko baze.

Budući da je održivost smjese dovoljno niska, zategnitenanošenje na površinu ne bi smjelo biti. Svjetleći okviri se premještaju na nova područja nakon što se otopina izjednači, pa ih nije potrebno kupiti u velikim količinama.

Uklanjanje zraka

Pri miješanju, samonivelirajući pod neizbježno otapa zrak, koji se mora ukloniti nakon izravnavanja smjese na površini podloge. Inače će preostali mjehurići smanjiti učinkovitost estriha.

Rad se obavlja ručno pomoću igličastog valjka, koji ravnomjerno kotrlja cijelu površinu konstrukcije. Za hodanje na tekućoj otopini primjenjuju se kraskostyas, pričvršćene trakama na cipele majstora.

Izbijati zrak.

Pri kontaktu s metodom lijevanja, čvrstoća prianjanja samonivelirajućeg samonivelirajućeg poda s podnožjem treba biti veća od 1,5 MPa. Ako paket ima nižu vrijednost, ne smijete kupiti takav proizvod. Ako se estrih izrađuje na separacijskom sloju, developer treba obratiti pozornost na još jednu karakteristiku suhe mješavine - tlačna čvrstoća. Prema standardu SP 29.13330, ovaj parametar za estrih mora biti iznad 20 MPa.

Dakle, pri odabiru samonivelirajućeg poda za samonivelirajuće estrihe, potrebno je uzeti u obzir opseg radova, vrstu završne obrade, namjenu i vlažnost unutar prostorije. Takvi su materijali posebno osmišljeni kako bi se smanjili troškovi rada i vještine kućnog obrtnika. Stoga se može obaviti sav posaosamostalno.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije