Ispod podne obloge izrađujemo izolaciju poda - praktične savjete


Priprema podnožja za toplinsku izolaciju

Prije izvođenja podne izolacije ispod estriha treba izvesti pripremne radove:

 • Razmaci između zidova i poda trebaju biti izolirani. Da biste to učinili, možete koristiti posebnu brtvu ili pripremiti cementni mort. Obje metode su dobre. One se međusobno razlikuju samo u vremenu potrebnom za brtvljenje: brtvilo je već gotova kompozicija, ali rješenje će morati biti pripremljeno.
 • Površina mora biti očišćena od postojećeg građevinskog otpada i prašine kako bi se izolacija zaštitila od oštećenja. Ako je oštećen, izolacija prostorije će se slomiti.
 • U slučaju pojave lezija gljivica ili plijesni, treba ih ukloniti. U slučaju drvenog poda, potrebno je ukloniti sve pokvarene ili vlažne daske i trupce i staviti ih na njihovo mjesto. Naravno, plijesan nije strašan za toplinski izolacijski materijal, međutim, udišući zrak u prostoriji u kojoj je vrlo štetan, a vremenom će zrak postati sve opasniji (pročitajte i: "Koji izolacijski materijali za pod odabrati"). Svi novi drvni materijali trebaju biti presvučeni sredstvima za antiseptik i vatrogasce.

Karakteristike izolacije

Za toplinsku izolacijudobra izolacija ispod poda estriha mora imati određene kvalitete:

 • Izolacija mora imati visoku otpornost na vlagu i ne smije biti izložena različitim mikroorganizmima.
 • Koeficijent toplinske vodljivosti treba biti što niži. Međutim, drugi pokazatelji trebaju biti što je moguće viši. I nemojte ga brkati.
 • Izolacija mora biti izdržljiva i otporna na mehanička opterećenja, te su osobine vrlo važne za prostorije s velikim prometom. Na bazi mogu djelovati ogromna opterećenja.
 • Prilikom odabira kako izolirati pod ispod estriha, potrebno je razmisliti o tome što će biti učinjeno.


Ispravno odabran toplinsko-izolacijski materijal za pod ispod spojnice jamči primanje udobne i udobne sobe. U tom slučaju, trošak materijala ne bi trebao biti glavni kriterij odabira.

Vrste izolacija

Sada ćemo razmotriti najpopularnije materijale za toplinsku izolaciju koji su najtraženiji na domaćem tržištu.

Tretirajte takve grijače:

 • ekspandirani polistiren;
 • mineralna vuna;
 • pjenaste plastike.

Stiropor ima brojne pozitivne osobine:

 1. Ova izolacija je vrlo lagana i prikladna sa stajališta instalacije, lako se može postaviti sama od sebe bez ikakve pomoći. Mala težina omogućuje transport u osobnom automobilu, kao i podizanje na visoke etaže. Također sa svojom malom veličinom polistirenske pjenemože se prevoziti u liftu. Vidi također: "Kako položiti polistirensku pjenu ispod mogućnosti ugradnje glazure."
 2. Ima značajnu snagu i dugi vijek trajanja. Nakon dužeg vremena materijal se neće srušiti i neće se raspasti. Često se koristi u industrijskim prostorijama, odnosno gdje se nalaze veliki i teški strojevi.
 3. Za brtvljenje spojeva nije potrebno koristiti posebnu brtvu. Oni se mogu samo izolirati s scotch trakom.
 4. Ako usporedite polistirensku pjenu s drugim grijačima iste cjenovne kategorije, stupanj zvučne i toplinske izolacije je veći.


Kao mineralna glazura koristi se i mineralna vuna koja ima sljedeće značajke:

 1. Cijena ovog materijala je niska, pa je vrlo popularna. Može se pripisati skupini javno dostupnih materijala.
 2. Dobro se nosi s zaštitom prostorije od gubitka topline i prodora hladnoće.
 3. Mineralna vuna ima nizak indeks zvučne izolacije, ali je sasvim prikladna za uporabu u seoskoj kući.
 4. Položen je jednako jednostavno kao polistirenska pjena s jedinom razlikom što je potrebno raditi ne s plahtama, nego s valjcima.

Koju god vrstu vune treba poštivati ​​prilikom rada s njima, pravila individualne zaštite: treba nositi zaštitne rukavice i masku. To je neophodno jer u hrpi izolacije mogu postojati mikroskopske čestice prašineŠtetno ako se udiše u velikim količinama.


Najpristupačniji i najjednostavniji način zagrijavanja poda je korištenje konvencionalne pjene.

Sve je to zbog vrlina koje posjeduje:

 • materijal je vrlo lagan;
 • se jednostavno obrađuje i slaže;
 • sigurno za ljude;
 • pouzdan i dugotrajan, može izdržati različita opterećenja koja utječu na pod u stambenim i upravnim prostorima.

Međutim, takav grijač za pod za beton ispod estriha tijekom požara proizvodi otrovni dim, koji može uzrokovati ozbiljnu štetu ljudskom zdravlju. Stoga je potrebno voditi računa o sigurnosti u požaru u prostoriji u koju se ona uklapa.

Instalacijske značajke

Prije nego počnete izvesti podnu izolaciju s pjenastim žbukom ispod estriha, trebate se upoznati s nekim korisnim informacijama koje će vam pomoći da sve radite ispravno (za više informacija: "Toplinska izolacija poda od pjenaste plastike pod estrih - upute za instalaciju").

Ako namjeravate napraviti estrih cementno-pješčanog morta, onda na vrhu izolacije moraju biti postavljeni hidroizolacijski materijal. To se radi kako bi se materijal zaštitio od vlage iz otopine. Hidroizolacija se mora preklopiti, spojevi moraju biti fiksirani ljepljivom trakom.


Ako se napravi "plutajući pod", preporuča se staviti trakeploče, koje po visini trebaju biti jednake debljini budućeg estriha.

Između estriha i zida treba ostaviti mali razmak od oko 1-3 mm. To će pomoći da se izbjegne stvaranje "zvučnih mostova".

Zaključak

Nakon proučavanja svih informacija o termoizolacijskim materijalima ispod estriha, možete odabrati za sebe najprikladnije. Također treba imati na umu dosljednost i poštivanje pravila pri izvođenju podne izolacije, inače nećete dobiti željeni rezultat.