Kako ispravno pričvrstiti podnu ploču vijcima

Uređenje podova u kući, pored odabira vrste podova, morate posebno pažljivo pristupiti odabiru načina pričvršćivanja stečenog materijala. Za bilo koji građevinski materijal primijenite njihove metode pričvršćivanja, uključujući podnu dasku. Razmislite kako popraviti podnice najpouzdanije i najpopularnije metode.


Metode učvršćivanja podne ploče

Podnice doživljavaju prilično velika opterećenja, pa je potrebno pristupiti odabiru načina montaže uz svu odgovornost. Ako neke podne daske nisu dobro učvršćene, nakon nekog vremena će početi popuštati.

To se u pravilu događa nakon kratkog vremena. Podne daske su pomaknute, u početku ravan pod počinje proizvoditi neugodan škripav zvuk, i često se jednostavno sruši.


Postoji nekoliko uobičajenih načina za popravljanje podnih dasaka:

 • tajnu metodu, tj. Uporabu vijaka ili čavala;
 • ljepilom;
 • stezaljke za pričvršćivanje.

Zatim ćemo razmotriti kako se pričvršćivanje podnih obloga provodi na svaki način.

Učvršćivanje podnih dasaka čavlima

U tom slučaju, pričvršćivanje podne obloge provodi se na drvenoj podlozi koja može biti čvrsta ili izrađena od trupca.

Zatim ćemo opisati kako se polaganjem podnice koristi ovaj način pričvršćivanja.


Prvi red podnih dasaka pričvršćuje se čavlima, koja se gurnu pod kutom od 45 ° kroz greben u podnožje. Nadalje, odvezeni su na svoje mjesto. Morate prethodno izbušiti rupe za pričvršćivače. To je učinjeno kako se ne bi oštetili grebeni.

Pri ugradnji sljedeći red čavala mora biti skriven. Svi sljedeći redovi dasaka učvršćuju se pokretanjem čavala kroz površinu.

Kada se popravlja šetalište i mijenja nekoliko podnih dasaka, potrebno je osigurati da sve podne daske završe ispod središta prečke. Inače možete dobiti trajni premaz.

Metoda lijepljenja

Ako se pod od podne obloge izvodi na čvrstoj osnovi, može se pričvrstiti ljepilom. Da biste to učinili, utori na ploče su obložene ljepilom, možete koristiti običan PVA ljepilo, a zatim ih uklopiti na tiple prethodnog reda.


Ljepilo treba nanijeti u tankom sloju korakom 50 cm duž cijelog žlijeba. Ljepilo se također treba nanijeti na krajnje brazdaste rubove.

Pričvršćivanje kopčama

Neke vrste ploča isporučuju se s posebnim spajalicama koje su umetnute u utor s njihove unutarnje strane. podacielementi su dizajnirani za povezivanje ploča zajedno. Dakle, kako staviti podnu ploču pomoću ove metode pričvršćivanja?


Da biste to učinili, slijedite sljedeću tehnologiju:

 • Na potkrovlje se postavlja vodonepropusni materijal koji treba pričvrstiti na zidove pomoću građevinske trake.
 • U pukotinama dasaka koje su slagane u prvi red, čekićem čekićem zakucite obujmice. To se radi u smjeru jezika.
 • Krajevi lamela premazani su ljepilom, a zatim je položen prvi red.
 • Medu zidom i daskama treba umetnuti klin debljine oko 1 cm.
 • Kvačice su također pričvršćene na drugi red ploča. Podne daske su učvršćene na mjestu, lagano kuckanje čekićem kroz šipku na rubovima reda.
 • Preostali redovi su slični.
 • Zatim se uklone klinovi između zida i pokrova.
 • Instalacija podnica u tijeku.

Specijalni samorezni vijci za podne obloge

Profesionalni majstori za učvršćivanje podnih dasaka koriste posebne vijke za podne daske. Upotreba takvog materijala za učvršćivanje omogućuje sigurno pričvršćivanje i dugi vijek trajanja podne obloge.

U usporedbi s uobičajenim vijcima, trošak ovog tipa je mnogo veći. Međutim, po svojim svojstvima oni su učinkovitiji.


Posebni vijci za podove imaju sljedeće značajke:

 • Ovi su pričvrsnici dostupni u različitim veličinama.Standardni poprečni presjek je 3,5 mm, duljina može biti 35, 40, 45 i 50 mm. Veličina vijka se bira ovisno o debljini podnih dasaka.
 • Ovo učvršćenje podnice nije podložno koroziji, jer ima zaštitni sloj.
 • Na kraju vijka nalazi se rezač koji omogućuje da se uvrne u drvo bez prethodnog bušenja rupa. Osim toga, ova konstrukcija dopušta da vijak uđe dublje, što znači da će fiksiranje podnih dasaka na podu biti trajnije.
 • Vijak ima poseban rezni rez. Ima kut pod kojim učvršćivač lako ulazi u drvo bez cijepanja.
 • Samorezni vijci za podne obloge imaju još jednu strukturnu značajku, koja se sastoji u odsustvu urezivanja u gornjem dijelu navoja. Ovakav dizajn omogućuje da se podovi bolje prilagode podnožju.

Preporuke za ugradnju podnih dasaka

Evo nekoliko savjeta o tome kako pravilno položiti pod:

 • Fiksirajte podne ploče s podnožjem vijcima u koraku od 25-30 cm.
 • Neki majstori preporučuju, prije polaganja podne ploče i pričvršćivanja na podnožje, nanijeti ljepilo na njega, koje se koristi pri postavljanju parketa. Ova se opcija može koristiti ako se vodonepropusni sloj (na primjer, plastična folija) ne uklapa. Način pričvršćivanja ljepilom ne može se koristiti sam po sebi. Koristi se samo kao dodatak glavnoj metodi montaže.čavlima ili vijcima. Bez njih nećete biti u mogućnosti dobiti čvrsto i pouzdano pričvršćivanje dasaka za pod (pročitajte: "Kako položiti pod iz ploča - upute korak po korak").
 • Po obodu prostorije ne bi trebala postojati uska povezanost dasaka sa zidom. Potrebno je ostaviti razmak između zida i podnih obloga od oko 10 mm. On će djelovati kao spoj za proširenje.
 • Vijci koji se koriste za montažu podnih dasaka mogu biti potpuno skriveni. Da biste to učinili, poklopci vijaka trebali bi se utopiti u drvu za oko 3-4 mm. Tako oblikovane rupe mogu biti skrivene komadima drveta koji će odgovarati njihovom obliku i veličini. Također, ona mora biti iste vrste podnog drva. Većina tvrtki koje proizvode kvalitetnu drvnu građu, njihovi proizvodi su završeni sa sličnim prometnim gužvama.

Način postavljanja podne daske ovisit će o snazi, pouzdanosti i životnom vijeku podnih obloga. Stoga je ispravno pričvršćivanje podnih dasaka vrlo važna točka u ugradnji poda, stoga je vrijedno odabrati način montaže ploča s posebnom pažnjom.