Omjer cementa i pijeska u otopini estriha na podu

Pri izračunavanju volumena građevinskog materijala, potrebno je poznavati omjere cementa i pijeska za estrih iz više razloga. Izravnavajuća ploča estriha, proizvedena nakon izgradnje građevinske kutije. Iz gotovog betona iz mješalica u završnoj fazi u prostorije je vrlo teško uzeti beton, pa se najčešće radi samostalno.

Omjer komponenti pješčanog betona

Za razliku od temelja, podovi na tlu i druge monolitne armiranobetonske konstrukcije, estrihi izrađeni su od pješčanog betona. U njima nema velikog punila - drobljenog kamena, jer šljunak koji se nalazi u gotovom betonu smanjuje izravnavanje tankog sloja.

Udio pijeska i cementa reguliran je standardima zajedničkog ulaganja. Glavne značajke konstrukcijskog materijala su dva pokazatelja:

 • klasa - označena s B, prikazuje tlak u MPa, pri čemu se kocka s rubom betona od 15 cm urušava, postižući snagu od najmanje 75%;
 • marka - označena s M, pokazuje vlačnu čvrstoću u kg /cm²

Odnos klase i razreda betona.

Oznaka označava samo klasu konstrukcijskog materijala, a uz nju se zamjenjuje vrijednost oznake. Na primjer, klase B7,5, B15 i B20odgovaraju oznakama M100, M200 i M250, a za klase B10 i B12,5 prikladna je ista marka M150, kao za B25 i B27,5, marke M350.

Stoga omjer volumena materijala za peskobeton u načelu ne može biti isti za različite stupnjeve /klase:

 • M150 /B10 - 1: 3
 • M150 /B12.5 - 1: 2.8
 • M200 /B15 - 1: 2.4
 • M250 /B20 - 1: 2.2
 • M300 /B22.5 - 1: 1.8

Volumen se mjeri u žlicama, što je vrlo pogodno kod punjenja lijevka za miješanje betona ili miješanja proizvoda u kadi.

Miješanje po volumenu prikladnije je na gradilištu.

Međutim, nemetalni materijal (pijesak) se naručuje i proizvođač mora kupiti cement u masenim udjelima - tonovima i kilogramima. Za pretvaranje volumena u masu koriste se sljedeći omjeri:

 • vrećica cementa - 50 kg = 38,5 litara rasutog proizvoda ili 3,85 10-litarskih žlica
 • 1 tona cementa - sadrži 0,77 kubnih metara materijala odnosno 77 kante, respektivno
 • 1 tona pijeska - zauzima volumen od 0,61 kocki ili 61 kante ovog materijala

Ako programer plaća za nemetalni materijal u kockama, ne morate ništa prevesti.

Prilikom projektiranja i izrade proračuna, usredotočite se na vrijednosti dane u donjoj tablici za B12,5 peskobetona:

Cement Potrošnja cementa (kg /kanta 10 l) Potrošnja pijeska (kg /kanta 10 litara)
za 1 m3pješčani beton po 1 m3pijesak za 1 m3pješčani beton za 1 m3cement
M400 400 /30,8 350/27 1405 /86,24 1232 /75.6
M500 330 /25.08 280 /21,5 1144 /70,22 981 /60.2

Ili sličnu tablicu za pjeskarenje B15:

Cement Potrošnja cementa (kg /kanta 10 litara) Potrošnja pijeska (kg /kanta 10 litara)
za 1 m3pješčani beton na 1 m3pijesak za 1 m3pješčani beton po 1 m3cementa
M400 490 /37.7 450 /34,65 1474 /90.48 1355 /83,16
M500 410 /31,6 360 /27,72 1236 /75.84 1084 /66,53

Izračun volumena kravate predstavlja određenu složenost zbog razlike u njezinoj debljini u pojedinim područjima. Zbog toga se uzima ili veća vrijednost na najnižoj točki podnih ploča ili prosječna vrijednost s marginom od 25%.

Pri izračunavanju volumena treba uzeti u obzir razlike u osnovnim visinama.

Važno! Spojnicu treba izlijevati u jednom koraku.

Izbor materijala

Mješavina DSP-a ili PPS-a prodaje se u prodavaonicama građevinskih materijala (ovisi o oznaci proizvođača). Pakiranje označava omjer komponenti i potrebnu količinu vode kako bi se dobila konstrukcijska obradivost. Da biste uštedjeli proračun za popravak, pojedini programeri često kupuju potrošni materijal i sami ih miješaju. Ovaj poluproizvod dobio je ime gartsovka.

pijesak

Peskobeton pijesak obično nije dostupan u standardnom rasponu dobavljača nemetalnih materijala. Najprikladnija opcija za ovaj građevinski materijal.razmatrani sastav:

 • frakcija pijeska od 0,5 mm - služi kao fino punilo;
 • frakcija pijeska 3 - 7 mm - koristi se umjesto tradicionalnog krša kao veliko punilo.

Ovaj uvjet ne ispunjavaju svi proizvođači suhih smjesa, a proizvođači nemetalnih materijala vrlo rijetko dijele pijesak na frakcije. Zbog toga se developer mora zadovoljiti asortimanom kamenoloma, riječnim građevinskim pijeskom.

Vrste građevnog pijeska.

Kako bi se osigurao visoki vijek trajanja estriha, potrebno je uzeti u obzir sljedeće nijanse:

 • u karijernom pijesku najveći postotak gline u obliku pojedinačnih čestica ili filma na površini zrnaca pijeska;
 • u bilo kojem obliku, glina je izuzetno opasna za betonske konstrukcije i proizvode;
 • kada vlaga prodre u nju, ona se naduva, povećava volumen kada se smrzne;
 • strukturu konstrukcijskog materijala oslabljuju brojne mikropukotine;

Stoga su najbolje opcije za pojedinog nositelja projekta:

 • riječni pijesak - glina se odvodi strujom, međutim, čestice imaju zaobljen oblik i nisku adheziju u strukturi cementnog kamena;
 • oprani karijerni pijesak - pješčana zrna pjeskarenja čvrsto prianjaju za vezivo i jedan za drugog;
 • granotsev kao veliko vezivo - veličina čestica ovog materijala je manja od kamenja, a čvrstoća je otprilike ista kao i kvarc.

umjesto granata zabetonski estrih.

Cement

Portlandski cementi razreda M400 i iznad koriste se za estrihe. Dopuštena je prisutnost aditiva u rasponu od 20 mas.%, 2 - 3% gipsa je uključeno u sastav cementa po zadanoj postavci za podešavanje podešavanja strukturnog materijala.

Važno! Prilikom kupnje veziva treba obratiti pozornost na datum pakiranja, jer se 100% karakteristika pohranjuje samo 2 mjeseca. Nakon toga cement gubi 20% odnosno 30% nakon prva 3 mjeseca odnosno šest mjeseci.

Materijal je u velikoj potražnji, kako se ne bi kupila krivotvorena, provjerite na pakiranju podatke o proizvođaču i upute za uporabu.

Voda

Za razliku od temelja i temelja, prirodna vodena tijela se obično ne koriste u završnoj fazi. Stoga, zadana kvaliteta vode zadovoljava zahtjeve standarda zajedničkog ulaganja i GOST 23732:

 • otopljene soli u rasponu od 5 g /l;
 • Suspenzija ne veća od 0,2 g /l;
 • pH u rasponu od 4 do 12,5 jedinica;
 • potpuna odsutnost bojila, ulja, masti, naftnih proizvoda;
 • fenol, šećer, surfaktant u rasponu od 10 mg /l.

Preporuke o omjeru voda-cement navedene su u ovom članku odmah ispod.

Vlakna

Umjesto postavljanja standardnih rešetki, moguće je proizvesti mikro-ojačanje kravate u masi. Da biste to učinili, kada se beton miješa, staklenim vlaknima ili čeliku, propilenu, bazaltu, staklenim vlaknima se dodaje.

Vlaknasti beton sa čeličnim vlaknima.

ČelikVlakna nisu prikladna za tanke estrihe, jer komadi od žice promjera 0,5 - 1,2 mm mogu se nakon polaganja istisnuti.

Najbolja opcija za izravnavanje estriha i slojeva betona za proizvodnju gravitacijskih odvodnih padina (kupelji, tuševi) je beton od bazaltnih vlakana. Deformacije zbog visokih vrijednosti radnih opterećenja prenose se ovim materijalom u elastičnom stanju bez posljedica.

Bazaltno vlakno.

Vodocementni omjer​​

Za formiranje cementnog kamena, vezivo treba 25% vlastite tekuće mase. Međutim, s ovom vlagom, beton postaje čvrst, obradivost se drastično smanjuje. Postoji poseban izraz W /C - vodocementni omjer, koji je glavni kriterij kvalitete betonskih konstrukcija. Za estrihe uzeti W /C = 0,5 - 0,6 jedinica, uzimajući u obzir prirodni sadržaj vlage u pijesku.

Utjecaj vodocementnog omjera na strukturu betona

Kako bi se povećala plastičnost smjese, u sastav pješčanog betona dodaju se posebni aditivi. Najpopularniji superplastifikator C-3, dodan u količini od 250 - 500 ml po vrećici cementa. Narodni lijek je bilo koji koncentrirani deterdžent - žlica mješalice za beton.

Stoga, kako bi se osigurao visoki vijek trajanja, treba se pridržavati zadanih razmjera komponenti estriha. Za samoprocjenu količine pijeska i cementa su stvarne normepotrošnja.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije