Kako napraviti lakirani laminat učiniti sami

Laminat je podna obloga popularna među mnogim vlasnicima, koji ima višeslojnu strukturu visoke čvrstoće, otpornosti na različite negativne faktore i dugi vijek trajanja, ali čak i ona je podložna deformacijama tijekom vremena. U članku će se raspravljati o tome kako produžiti "život" laminatnih podova posebnim lakovima.


Laminatni premaz

Važno je napomenuti da je tema iznesena u članku predmet spora među stručnjacima. Zapravo, stručnjaci u ovom slučaju bili su podijeljeni u dva tabora: proizvođači laminata uvjeravaju vlasnike da trebaju napustiti ideju o lakiranju laminata, a predstavnici industrije boja jamče da će svojim proizvodima laminat dobiti ažurirani dizajn i trajati više od godinu dana.

Pokušajmo otkriti tko govori istinu i tko je zainteresiran samo za zaradu od prodaje vlastitih proizvoda. Jedno je sigurno da je laminatni premaz vrlo lijep i da je na početku rada pouzdan, stoga nije sramota pokazati ga na fotografiji i tijekom osobnog pregleda gostiju.


Glavni razlozi premazivanja laminata lakom su obično:

 • vizualnitrošenje premaza s istaknutim nedostacima;
 • želja za poboljšanjem zaštitnih karakteristika podne obloge odmah nakon ugradnje.

Mišljenje proizvođača laminata o lakiranju

Laminat proizveden u zaštitne svrhe pokriven je posebnim filmom. To čini njegovu površinu ujednačenom i monolitnom. U korištenom filmu nema pora koje bi mogle povećati prianjanje boja i lakova na površinu poda. Za razliku od drvenih podova, lakirani laminat ne sadrži tvar koja se nanosi na nju, a zatim se nakon nekog vremena lak pukne i započne proces ljuštenja.


Također odlučivanje da li je moguće bojati laminat s lakom, ne zaboravite na način polaganja premaza, jer Općenito, laminat nema čvrstu fiksaciju između sebe i poda. Ovaj način montaže uključuje držanje laminata na posebnoj podlozi i na trošak postolja po obodu prostorije (čitaj također: "Mogu li obojiti laminat i kako to učiniti").

Takva se tehnologija naziva plutajući, budući da se materijal nastoji proširiti i smanjiti kada se temperatura promijeni. Naravno, sloj boje može se uništiti zbog sličnih promjena u omjeru podne obloge. Neki proizvođači su pronašli izlaz iz situacije, lakirajući laminat u fazi proizvodnje.

Pozitivni argumenti za lakiranje laminata

Proizvođači boja izlažu lakirani laminatnajbolja strana, tvrdeći sljedeće:

 • problem deformacije sloja laka se eliminira stvaranjem visokokvalitetnog estriha, čime se eliminira svaka pokretljivost podne obloge;
 • s obzirom na temperaturne razlike u prostoriji, one također neće biti teško ako organizirate kvalitetan sustav grijanja i instalirate pouzdan klima uređaj;
 • Lak sloj pouzdano štiti laminat od raznih manjih mehaničkih oštećenja: ogrebotine iz kandži ljubimca, strugotine od pada teških predmeta itd. Vidi također: "Laminat je štetan za zdravlje - istina i fikcija."


Ako se riješe sve moguće nesavršenosti podova, a podnice ne ugrožavaju ništa, onda ostaje da se odabere način lakiranja laminata kako bi se dobila visokokvalitetna zaštita i istovremeno dekorirati podove. Najbolja opcija je kada postoji visok stupanj adhezije između laka i laminata, a sam nanos sloja traje jako dugo. Takva pokrivenost nije sramota pokazati se na fotografiji ili gostima tijekom osobnog pregleda.

Izbor laka

Odmah je potrebno odgovoriti na pitanje: je li moguće pokriti laminat s lakom za parket? Definitivno ne! Parket je drveni materijal, a boje za njega nastaju posebnom tehnologijom koja nije kompatibilna s laminatom.

Proizvođači boja i lakova preporučuju odabir izvorno namijenjenih za ovu tvar za primjenu na laminatu. Štoviše, njihova maksimalna učinkovitost možemože se postići isključivo kada se primjenjuje na novo postavljene podove.


Aktivna tvar laka mora odgovarati materijalu koji se koristi za stvaranje zaštitnog filma na površini poda:

 • akrilna baza - akrilna otopina;
 • poliuretanski film - poliuretanski lak.

Razlog za potrebu za takvom prepiskom je prilično jednostavan - adhezija između tvari iste vrste mnogo je bolja.

Kvaliteta laka igra veliku ulogu. Ako je niska cijena instalirana na lakiranje za laminat, onda je sasvim moguće - to su lažni ili niskokvalitetni proizvodi, koji su posebno sniženi u cijenu kako bi se brže ostvarili. Najbolje je kupiti proizvode u specijaliziranim prodavaonicama hardvera, koje će vjerojatno dobiti formulacije od proizvođača i raditi samo s pouzdanim dobavljačima.


Boja premaza za lak mora odgovarati boji laminata (također čitati: "Kako odabrati boju laminata i što treba uzeti u obzir"). Bijeli lak dobro se slaže s laminatom svijetlih boja, a prozirna tvar je namijenjena drugim vrstama, naglašavajući njihovu teksturu i uzorak (ako ih ima). Vidi također: "Kako ukloniti laminat - rastaviti svoje ruke."

Proces nanošenja laka

Sada kada je utvrđeno je li laminat obložen lakom, potrebno je razmotriti tehnologiju ovog postupka.

Algoritamsko djelovanje dovoljnojednostavan:

 • pod mora biti očišćen i osušen;
 • sve značajne nedostatke popravljaju posebnom pastom za popravak;


Nemojte dopustiti čišćenje površine abrazivnim alatima jer one samo dodaju problematična područja, a ne uklanjaju postojeće.

 • velike ogrebotine prekrivene su bijelim ljepilom;
 • Nakon toga se nanosi lak širokom četkom ili valjkom. Nanošenje se provodi iz kuta sobe najudaljenije od ulaznih vrata kako bi se dovršio rad koji je već izvan vrata.

Tijekom rada prostorija mora biti prozračena kako bi se uklonile hlapljive tvari i miris laka. Slojevi se primjenjuju dosljedno u međuvremenu, što je dovoljno za sušenje sloja. Svaki sljedeći sloj nanosi se na već osušen.

Nakon što se naneseni premaz potpuno osuši, prostorija se može staviti u pogon. Nanošenje laka vrši se svaka 2-3 godine.

Rezultat

U članku se raspravlja o glavnim prednostima i nedostacima primjene laka na laminatu, što omogućuje nedvosmislen zaključak o prikladnosti ovog postupka pri obradi navedene podne obloge. Ako su svi radovi obavljeni ispravno, pod će biti lijep i trajat će mnogo dulje nego što nema takvu zaštitu.


Naravno, ne smije se zaboraviti da u slučaju nedostojnog tretmana podova, lak sloj odgovarajuće zaštiteneće prikazati. Potrebno je promatrati točnost i tek tada će se učinkovitost lakiranja dokazati u praksi. Lako možete obaviti posao sami, ali ako nema želje, uvijek se možete obratiti profesionalcima koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od kupnje potrebnih materijala do lakiranja podova.