Što zvučna izolacija materijala za pod će pomoći riješiti buke

Zvučna izolacija je u velikoj potražnji među stanovnicima "visokih zgrada" i jednokatnih kuća s nekoliko stanova. Razlog popularnosti zvučno izolacijskih sustava je što su pregrade između stanova male debljine, kao i gusta artikulacija svih dijelova konstrukcije, što doprinosi izvrsnoj vodljivosti zvuka u cijeloj zgradi. Zato je danas zvučna izolacija poda toliko popularna.


Treba naglasiti da za pouzdanu zaštitu od neželjenih zvukova, materijali za izolaciju poda (obloge, amortizeri) trebaju imati impresivnu debljinu. S druge strane, tanki elementi ne mogu pružiti potpunu zvučnu izolaciju. Da bi se povećala debljina materijala za zvučnu izolaciju, potreban je dodatni prostor koji se može postići kombiniranjem zvučne zaštite s izolacijom.

Najkvalitetniji izolacijski materijal sadrži nekoliko mogućnosti suzbijanja buke: upotrebom brtvi od filca, praznih dijelova, itd. Međutim, pri odabiru metode treba napomenuti da će površina biti pod dovoljno visokim tlakom, te da stoga materijal koji se koristi mora imati visoku čvrstoću ili biti siguran (vidi fotografiju).


Vrste izolacije i njezina organizacija

Prvo morate razumjeti da postoje dvije najpoznatije metode proizvodnje zvučne izolacije:

 1. Dostupan je poseban materijal kroz završni premaz koji može prigušiti zvučne valove;
 2. Materijali za podove za zvučnu izolaciju ugrađuju se u kombinaciji s posebnom konstrukcijom koja omogućuje da se buka distribuira na način da se izbjegne pojava rezonantnih vibracija s drugim dijelovima zgrade.

Sorte i načela za proizvodnju materijala za zvučnu izolaciju

Kada trebate odabrati podne zvučne izolacije, jer njihova kvaliteta igra vrlo veliku ulogu.

Podovi za zvučnu izolaciju stvoreni su sljedećim značajkama:

 • Stručnjaci često ne savjetuju uporabu homogenih ili tankih materijala. Razlog tome je činjenica da su visokokvalitetni izolacijski materijali izrađeni od prilično gustih komponenata koje su pričvršćene na mekanu i poroznu podlogu. Materijal visoke čvrstoće može odgoditi većinu zvučnih vibracija, igrajući ulogu tzv. "Štita", dok porozna površina štiti od zaostalih zvučnih valova i drugih različitih zvukova.
 • Materijali za zvučnu izolaciju poda trebaju imati nekoliko slojeva koji nadopunjuju prednosti i nadoknađuju međusobne nedostatke.
 • Osim toga, mora se reći i za postojanje sposobnih izolatoraapsorpcija zvučnih vibracija koristeći svoj posebni oblik (na primjer, slično saćastim ili malim grbovima). U te svrhe često je uobičajeno koristiti oblike namijenjene skladištenju jaja.
 • Posebnu pozornost treba posvetiti raznim vrstama izolacija, jer su u njihovom sastavu same po sebi izvrsne u zvučnoj izolaciji, a kao rezultat neke prerade mogu biti vrlo učinkovite. Dakle, izolacija je često u mogućnosti obavljati funkcije brtve, neutralizirajući razne vrste buke.

Treba napomenuti da kombinirane opcije, koje nude sveobuhvatnu uporabu raznih materijala, osiguravaju postizanje najpouzdanijeg rezultata. To je razlog za čestu pojavu potrebe za kombinacijom izolacije sa zvučnom izolacijom. Osim toga, mogu se koristiti posebni složeni zvučni izolacijski materijali koje nude vodeće tvrtke.Materijal od kojeg je pod izrađen u zgradi također je od velike važnosti pri odabiru izolacije. Na primjer, ako je pod drvo, dovoljno je koristiti standardnu ​​izolaciju i izolator minimalne debljine (detaljnije: "Zvučna izolacija drvenog poda pomoću dokazanih primjera"). Cementni podovi, naprotiv, imaju potrebu za pažljivijom pažnjom, kao i nekim tehničkim vještinama. Još uvijek postoje različite mogućnosti za stvaranje takozvanih "plutajućih" podova.

Ideje za izgradnju

 • Spotrebu da se na površini betona organizira dobra zaštita od raznih zvukova, zvučna izolacija podova može se kombinirati sa stvaranjem plivajućih podova.
 • Smisao takvog konstrukcijskog rješenja je stvoriti premaz koji nije povezan s površinom poda i zidova. Tako će nastale zvučne vibracije biti neutralizirane prije nego što se prenesu na druge objekte.
 • Metoda za proizvodnju takvih podova je prilično jednostavna. Vi samo trebate staviti na podu hidroizolacije film, pomaknut materijal za zvučnu izolaciju, ima malu debljinu. Vidi također: "Pouzdana zvučna izolacija poda u stanu - kako to učiniti kako treba".
 • Zatim morate instalirati grijač. Važno je znati da podna izolacija, kao i dodatni neophodni materijali ne mogu biti pričvršćeni na površinu, dok udaljenost od gotovog sloja do zidova treba uključivati ​​slobodan prostor, organiziran uz korištenje obloga.
 • Ponekad stručnjaci montiraju posebnu takozvanu prigušnu traku na zidove, što pridonosi i organizaciji viška slobodnog prostora i predstavlja neku vrstu kompenzatora koji neutralizira valove usmjerene na strane.
 • Gornju površinu grijača treba pokriti folijom koja obavlja funkciju hidroizolacije.
 • Na vrhu ovog filma moguće je ugraditi apsolutno bilo koji materijal čiji trošak može omogućiti da se koristi kao završni premaz. U međuvremenu profesionalciradije estrih poda s cementom, a kontakt s ravninom zidova treba u potpunosti eliminirati (pročitajte i: "Pravilna zvučna izolacija poda pod estrih - što i kako").
 • Isto tako, instalirana je i završna podna obloga. U isto vrijeme na mjestima u blizini dasaka morate biti vrlo oprezni, jer je ovaj materijal postavljen na udaljenosti od 2-3mm iznad ravnine.
 • Uzimajući u obzir te aspekte, potrebno je popraviti postolje, a zatim podlogu staviti ispod slobodnog prostora koji se pojavi.

Valja napomenuti da je ovaj način postavljanja podova s ​​visokim stupnjem hidroizolacije najbolji jer uključuje više od jedne metode zaštite od neželjenih zvukova.

Napominjemo i da materijal kao što je drvo od plute savršeno upija buku, pa konačni premaz od njega može ukrasiti unutrašnjost prostorije i osigurati pouzdanu zvučnu izolaciju.

Profesionalni savjeti

 1. Svaki proizvod ima poseban vodič za djelovanje ili upute, koji pokazuje kako svojstva materijala tako i slijed ugradnje. Potrebno je slijediti ove upute, budući da različiti zvučni izolatori zahtijevaju određenu instalaciju.
 2. Tijekom formiranja vodonepropusnog sloja, mora se paziti da bude hermetičan, jer to svojstvo uvelike utječe na njegovu učinkovitost.
 3. Ponekad je bolje kupitisloženiji materijal po višoj cijeni od izrade nekoliko slojeva improviziranih sredstava.
 4. Postoje brojni načini za stvaranje tzv. Plutajućih podova, stoga je potrebno započeti s njihovim proučavanjem, nakon čega bi trebali napraviti izbor ovisno o korištenim materijalima i karakteristikama radnih uvjeta.
 5. Ako vam se čini da uopće nema buke, onda to ne znači da je nema u stvarnosti. Moguće je da se glasine jednostavno prilagode određenim zvučnim valovima.
 6. Prilikom podešavanja glasnoće određenog zvuka, potrebno je koristiti posebno napravljeni instrument.

Dakle, postoji nekoliko metoda zvučne izolacije, koje se razlikuju ovisno o stupnju zaštite, tj. Morate odabrati jednu ili drugu opciju vrlo pažljivo.Također možete zaključiti da ne postoji idealan materijal koji pruža zvučnu izolaciju sa stopostotnim jamstvom, a istovremeno ima malu debljinu. Razina zaštite od buke izravno ovisi o veličini sloja izolacijskog materijala.