Vezati pod vlastitim rukama u novoj zgradi - počevši od nule

U posljednje vrijeme postoji zanimljiv postupak stavljanja novih stanova u uporabu, kada se popravci u njima obavljaju na neprikladnoj razini. To vrijedi ne samo za zidove, već i za pod. U pravilu, sretni vlasnici takvih stanova u novim zgradama nisu u žurbi da se nasele u, i počnu s popravcima.


Mnogo se pozornosti uvijek posvećuje promjeni poda, jer nosi cijeli teret. Ako ste dobili stan s grubim završetkom, onda neće biti nikakvih posebnih problema, jer će vlasnik sve svoje nedostatke završiti po vašoj želji. Još gore, kada je stan primljen pod ključem, a popravak je poželjan.

Prvo pitanje koje je vlasnik postavio je kako napraviti pod u novoj zgradi kako bi ispunio sve zahtjeve.

Vrste glazura:

 1. Suha.
 2. Polu-suho.
 3. Cementni pijesak (beton).
 4. Drveni pod (čitaj također: "Je li moguće popuniti pod na drvenom podu i kako to učiniti ispravno").
 5. Topli podovi.


Ovisno o vrsti poda, odaberite vrstu estriha. U zgradama možete pronaći sve potrebne građevinske materijale. Ako u novoj zgradi napravite podnu glazuru vlastitim rukama, tada se koristi cementno-pjeskovita mješavina koja je tijekom godina dokazana.Lako se ručno priprema u potrebnim količinama.

"Tvrdi" estrih se polaže izravno na armiranobetonski pod. Također je moguće "plutajući" verzija estriha, koji je montiran na hidro - ili izolacijski sloj. Podna glazura u novoj zgradi koja je bolje za vlasnika da odluči, iako izbor ovisi u velikoj mjeri o vrsti završne obrade.

Odabir vrste grubog premaza

Ako se usredotočite na opće prihvaćene standarde, minimalna debljina sloja udubljenja treba biti unutar 3 cm.


Tanji sloj ne mora biti toliko pouzdan koliko može puknuti ili deformirati:

 1. Estrih izrađen u novim zgradama obično nije potrebno ukloniti prije popravaka. Ako se napravi dovoljno visoka kvaliteta, možemo se ograničiti samo na završni sloj koji neće preopteretiti podnu ploču.
 2. Kako ne bi povećali opterećenje preklopa, možete koristiti lagano punilo, kao što je ekspandirana glina, ili montirati GFL.
 3. Ako su podovi toliko iskrivljeni da je nemoguće bez "mokrog" estriha, tada kontrolirajte minimalnu debljinu estriha (više: "Što je minimalni sloj estriha na podu koji možete učiniti"). U slučaju stvaranja kapljica (do 4 cm), ovo može biti ukrašeno kutovima od aluminija ili drugog dekorativnog materijala.
 4. Prisutnost visokih stropova u stanu olakšava odluku o vrsti podne obloge u novoj zgradi. U ovom slučaju, bolje je popuniti podove betonom, unatoč činjenici davisina stropa će se smanjiti, podovi će biti pouzdani i izdržljivi (čitaj: "Vezati pod vlastitim rukama u stanu - slijed uređaja").

Pripremni radovi

Priprema podloge pod estrih provodi se u nekoliko faza.

Popuniti cementni pijesak ili betonski estrih

 1. Kako vlastitim rukama napraviti pod u novoj zgradi? Ne postoji ništa lakše ako za tu svrhu upotrijebite žbuku ili beton. Za početak je potrebno očistiti osnovu građevinskog otpada i prašine. Na obodu prostorije, kao i na mjestima pregrada, tako da zidovi ne upijaju vlagu, zalijepe se trake hidroizolacijskog materijala. Visina mora biti dovoljna da bude iznad razine punjenja. Prije izlijevanja, cijela površina podloge premazana je temeljnim premazom.
 2. Nakon određivanja razine poda, možete odlučiti koju vrstu veze morate obaviti u novoj zgradi. Ako je razina poda veća od 3 cm, onda je bolje koristiti beton, a ako je manji od 3 cm, možemo se ograničiti na cementno-pješčani mort. Treba imati na umu da visina estriha manja od 3 cm ne može biti pouzdana (više: "Kako napraviti pod u podnoj oblozi - 7 faza instalacije vlastitim rukama"). Sve ovisi o debljini završnog premaza.
 3. Zatim su svjetionici jasno označeni oznakama. Da ne bi puno smetali, kupljeni metal možete koristiti i montirati na rješenje. Otopinu treba pripremiti dovoljno gusto tako da se ne širi.
 4. Za miješanje pijeska-cementnog morta dovoljno je pomiješatikomponente kao što su cement (1 dio), pijesak (4 dijela) i voda (0,5 l). Možete koristiti gotove pijesak betonske smjese, ako sredstva dopuštaju. No, možete uštedjeti ako dodate na rješenje punila u obliku ruševina ili ekspandirane gline. Vidi također: "Kako točno izračunati cement na estrih - primjeri."
 5. Izlijte otopinu između svjetionika tako da se uzdiže oko 1 cm iznad svjetionika, nakon čega se višak otopine uklanja pravilom. Konzistencija otopine je odabrana tako da je lako raditi, ali se ne smije širiti, a na površini se ne pojavljuje nikakva vlaga.


Razgovor na podu u novoj zgradi koji je bolje učiniti, uzbuđuje umove svih sretnika koji su primili stanove u novim zgradama.

Montaža suhog estriha

 1. Baza se čisti od prljavštine, prašine, kao i od starog premaza, ako ga ima. Sve pukotine u obliku pukotina, strugotine i pukotina su zapečaćene otopinom, zatim treba postaviti sloj vodonepropusnosti (to može biti plastična folija). Uz rubove bi se trebao uzdići oko 6 cm iznad razine budućeg poda, a ako se pod na drvenoj podlozi montira na pod, onda se kao hidroizolacijski sloj preporučuju posebni materijali.
 2. Po obodu poda, gdje su predviđeni razmaci od 10 mm, postavlja se zvučna izolacijska traka ili mineralna vuna.
 3. Iznad hidroizolacijskog sloja, pijesak bilo kojeg podrijetla je izliven i ravnomjerno raspoređen. Ako je šljaka, otpadna ekspandirana glina, šljunakili drugim materijalima, to neće biti kršenje tehnologije. Treba ga kontrolirati tako da debljina sloja ne bude manja od 3 i ne veća od 6 cm, što je presudno za čitavu podnu oblogu.
 4. Uz određenu ravnost podloge, sloj rasutih materijala može se zamijeniti listovima od ekspandiranog polistirena. Ugradnja ploča suhog estriha započinje od vrata, ako su limovi naslagani na pješčanoj podlozi. Ako se ekspandirani polistiren polaže na pod, onda se listovi polažu obrnutim redoslijedom - prema vratima.
 5. Ako postoji takva potreba, stavite dva sloja suhog estriha, spajajući ih vijcima i ljepilom.
 6. Nakon toga su stavili sve zglobove kitom i brusili zatvorene spojeve. U zaključku, nanosi se sloj hidroizolacije i izrađuje se fini finiš.

Zaključak

Kvalitativno izvedeni rad u ovoj fazi moći će jamčiti sigurnost poda dugi niz godina.