Kako završiti zajedničke pločice i parket

Izrada podnih materijala različitih boja, tekstura, sastava - uobičajena praksa u modernim interijerima apartmana. Pompozni parket u prednjoj sobi, linoleum u hodniku, pločice u kuhinji - svaki kat donosi vlastiti zvuk u stilsko rješenje stana, dok je najprikladniji za određenu sobu u smislu trajnosti i jednostavnosti korištenja. Stoga je ispravno pristajanje pločica i podnih obloga ili linoleuma s laminatom relevantno za većinu domaćih obrtnika (čitaj također: "Kako napraviti spoj pločica i linoleuma i što koristiti za to"). Za udobnost, važno je da spojevi različitih materijala izgledaju prirodno i skladno.


Napredni kućni dizajneri često koriste različite podne obloge unutar iste prostorije: da vizualno podijele sobu na zone. Primjerice, u slučaju planiranja kuhinje-blagovaonice ili kada napravite prostranu dvoranu s hodnikom i ulaznim prostorom od materijala otpornog na habanje (pločice) s elegantnim parketom na glavnom trgu.

Da bi kombinacija podnih obloga na fotografiji izgledala jednako lijepo u vlastitom stanu, domaći obrtnik mora uredno spojiti pločice i parket(pročitajte i: "Podne obloge za stan - vrste materijala, njihove prednosti i mane"). Prijelaz mora biti uredan, s neprimjetnim ili jasno razgraničenim prijelazom. Neuredni šavovi mogu uništiti dizajnersku ideju, dajući kompoziciji dojam smiješnog nereda i kaosa.

Kako urediti spoj pločica i parketa

Razmotrite popularne materijale za punjenje i izradu spojeva između parketa i pločica, njihove prednosti i nedostatke:

 • Sealant- jeftin pristupačan način za punjenje šava. Svaka osoba će napraviti zglob vlastitim rukama, a raspon boja materijala je toliko širok da će omogućiti odabir boje koja odgovara bilo kojoj površini. Nedostatak je kratki životni vijek - brtvilo brzo gubi svoj izgled, može početi ispadati nakon godinu ili dvije operacije, što će zahtijevati nove napore za vraćanje šava i, eventualno, upotrebu drugog materijala za spajanje.
 • Cork- iz njega izrezane trake savršeno prekrivaju spoj parketa i pločica. Osim jednostavnosti ugradnje, elastična plutena tkanina ima prednost: služi kao izvrstan prigušivač. Pukotina ostaje čvrsto zatvorena kada se mijenjaju linearne dimenzije podne ploče, koja, kao što je poznato, ima sposobnost promjene područja s promjenama temperature i vlažnosti. Pluta se skuplja i širi, što vam omogućuje da dobijete potpuno ravan spoj parketa i pločica bez matice, što ne odgovara mnogim ljudima jer se na spoju formira mala izbočina.
 • Čep za tekućinu - ljepljivi sastav sadrži punilo u obliku čipova od plute. Zahvaljujući kombinaciji dvaju materijala, mješavina ima prednost od oboje - čvrsto lijepi premaze i zadržava elastičnost punjenja stražnjice.
 • Profil- metalni ili plastični čep zatvara rub oba spojena premaza. Zahvaljujući tome nedostaci su dobro skriveni kada neuspješno obrezivanje. Veliki asortiman različitih prahova po širini i boji omogućuje vam da lijepo ukrasite bilo koji spoj između pločica i parketa na vratima. Nedostatak spoja je njegova ograničena duljina, stoga se prašci češće koriste za spajanje unutar prostorije. Osim toga, matica kada se nanese na premaz formira reljefni "slajd" - ovaj faktor mnogi smatraju nedostatkom.

Pozor: materijali se ne smiju podrezivati ​​- ni u kom slučaju ne smiju se spajati materijali - udaljenost između pločica i parketa od 0,5 do 1 cm.

Tehnologija brtvljenja šavnih spojeva

Za samostalnu registraciju zgloba bit će potreban jednostavan skup alata i materijala:

 • brtvilo u posebnoj cijevi;
 • štrcaljka za ekstrudiranje brtvila;
 • ljepljiva traka ili biljno ulje;
 • lopatica;
 • Zaštitne rukavice (guma ili pamuk).


Prije početka rada šav se čisti od prašine, a susjedni rubovi podnih obloga se zatvaraju trakom ili nauljenim.Ako se brtvilo slučajno pojavi na površini podne obloge, lako će se ukloniti zajedno s ljepljivom trakom ili uljem.

Tada se otisnutu cijev umetne u štrcaljku i utor šava napuni brtvilom. Višak ljepljive mase se uklanja špatulom. Potrebno je osigurati da sloj ljepila nije predebeo, inače postoji opasnost od uklanjanja viška kako bi se izvukla cijela brtvila.

Napomena: poželjno je da punjenje šava nije u ravnini s rubovima, ali nešto niže. U tom slučaju, šav će trajati duže, tako da neće biti izložen stresu tijekom rada premaza.

Izrada spojnice čepom

Punjenje šava plutom izabiru oni kojima je potreban spoj pločice i podne ploče bez matice ili linije složene konfiguracije - plutane trake lako poprimaju bilo koji oblik.

Alati za rad:

 • uredski nož;
 • škare;
 • Rulet ili ravnalo.


Izrežite trake potrebnih veličina. Treba voditi računa da njihova širina bude 2 - 3 mm veća od širine šava. To je potrebno kako bi se osiguralo da materijal popuni prazninu čvrsto i da ne iskoči tijekom pranja parketa ili tijekom čišćenja, primjerice usisivačem.

Duljina traka treba biti što je duže moguće, idealno po cijeloj dužini spoja. Višak čepova koji strše iznad ravnine poda režu se nožem. Nakon brtvljenja šavova, možete nastaviti do završne obrade ukrašene površine: ottsiklevat i poliranje parketa, brtvljenje spojeva pločica.

Sučelje tekućine za zatvaranječep

Tehnologija rada s tekućom cijevi slična je brtvljenju spojeva brtvilom. Nakon što su rubovi zaštićeni uljnom ili škotskom trakom, udubljenje šava je ispunjeno spojem. Nakon sušenja, višak čepova tekućine se reže nožem.


Kompozicija se može koristiti na površinama koje imaju malu razliku u visini - u ovom slučaju, višak osušene mješavine se reže pod kutom, što daje mekanu i neprimjetnu kap. Struganje i brušenje parketa može biti dan nakon zatvaranja spoja.

Dizajn spoja po pragu

Pragovi su metalne ili PVC ploče namijenjene maskiranju zglobova na vratima ili uskim koridorima. Njihova širina varira od 20 mm do 100 mm, a duljina do 2700 mm. Spremnici su prikladni samo za ravne spojeve duljine koja ne prelazi duljinu praha.

Korištenje materijala u širem području konjugacije dvaju materijala će zahtijevati spajanje ploča zajedno, što nije jako estetski. Međutim, spoj pločica i podnih dasaka u uskom hodniku, koji se nalazi na kosoj crti, izgleda prilično skladno, unatoč malom reljefu koji je oblikovan profilom matice.


Alati za pričvršćivanje:

 • Bušilica.
 • Bušilica koja odgovara gruboj površini poda obložena je betonskom oblogom za betonsku podlogu ili bušilicom za drvo za ivericu podloge.
 • Spojni elementi (vijci ili tiplovi).
 • Odvijač.
 • Pila za pile ilimali Bugarin.
 • Olovka za označavanje, mjerna traka ili ravnalo.

Prvo izmjerite željenu duljinu matice i odrežite dodatni komad. Ponekad prag leži tako da ne morate izravno rezati rubove praga, već korak, ponavljajući oblik okvira vrata. U tom slučaju treba pažljivo izmjeriti udaljenost dugih i kratkih dijelova ploče tako da je prianjanje uredno i točno.

Ploča obično već ima rupe za pričvršćivače, tako da su pragovi postavljeni na spoju, mjesta pričvršćivača označena su olovkom. Zatim izbuše rupe za čepove tipla ili odmah pričvrstite maticu vijcima na spoj (u skladu s osobinama grube površine).

Pažnja: pričvršćivači su upredeni sekvencijalno, počevši od sredine do rubova ili se kreću s jednog kraja na drugi. Ne možete najprije fiksirati rub matice, jer se može pokazati kao "val" koji će pokvariti sav posao.


Imajte na umu da osim jednostavnih ploča s rupama za pričvršćivanje, proizvođači proizvode prah s tajnim sustavom za montažu. U tom slučaju, poklopci vijaka su fiksirani u utoru, prolazeći duž unutarnje strane matice na jednakoj udaljenosti. Zatim su u podu izbušene rupe za tiple. Okrećući maticu na pogrešnu stranu poda, poravnajte rupe s tiplama, nakon čega čekić pažljivo zakucajte ključeve. Prednost takvih modela u nedostatku hrapavosti. Apsolutno glatka površina matice nije skup prašine, kao njezin analog s kapicamasamoljepivi vijci u vidokrugu.

Vrlo jednostavno spajanje pločica i podne ploče vrši se pomoću samoljepljive matice: uklonite zaštitnu traku s dna matice, pritisnite spojnicu u skladu s oznakom.

Zapamtite: s pragovima možete kopati površine s razlikom ne većim od 5 mm. Za pristajanje zrakoplova s ​​razlikom u visini većoj od 5 mm vrijedi kupiti posebne profile ili kutove. Oni se montiraju slično kao i pragovi: pomoću vijaka, tipla, tekućih noktiju itd.

Za spojeve s glatkim zavojima postoje posebni plastični profili. Sastoje se od dva dijela: donji profil utora montiran je na spoju tijekom ugradnje podne obloge. Gornji ukrasni cjevovod umetnut je u završni utor tijekom završne obloge. Ovisno o materijalu, ručno se savija ili zagrijava prije polaganja elastičnosti.

Koju god metodu izrade spoja odaberemo, sav posao treba obavljati s maksimalnom točnošću kako bi podovi dugo zadržali svoju čvrstoću i zvučnu i toplinsku izolaciju.