Polaganje podne obloge na estrih: plutajući i na ljepilu


Troslojni parket spada u kategoriju stabilnih podova. Prema tome, može se polagati i na ljepilo i na "plutajući" (neovisan) način. Da bi pod ostao pri instaliranju na estrih, slijedite naše preporuke.

Materijali i temelj: zahtjevi i značajke

Parket je u većini slučajeva izrađen od hrastovine. Rjeđe se koriste pepeo, orah, trešnja, iroko i druge vrste. Koristi se samo masivno drvo, ali neke od njih su potpuno nepredvidive u kombinaciji sa sustavima baznog grijanja. Stoga se parket od javora, bukve, egzotičnih vrsta ne preporučuje za ugradnju na "toplim podovima" bilo koje vrste, bilo da se radi o vodenoj varijanti ili termomatima.

Montaža premaza na "plutajući" način provodi se uz pomoć brava s jezičcima i utorima različitih formata:

 1. Klasični klik - spojnice se spajaju pod kutom od 20-30 °, zatim se jedan od njih spušta do razine poda kako bi se lamele čvrsto zatvorile.
 2. Kombinirana spojnica Lock-Click vrlo je praktično rješenje za prostorije složene geometrije, kao i za mjesta koja su teško dostupna. Takva brava dopuštapričvrstite lamelu okomito, horizontalno i pod kutom.
 3. Sustav 3, 4 ili 5G - pričvršćivanje na tipičnu vezu pomoću dodatnog elementa koji ojačava vuču. U pravilu, "jezik" izrađen od PVC-a ili aluminija urezuje se u uski kraj šipke.

  Dvorac 5G.

Polaganje podne ploče na betonskom podu obavlja se na dva načina:

 1. "Plutajući", tj. Pokrivač se formira koji nije vezan za podlogu.
 2. Kleev - najpouzdaniji i najtrajniji način. U isto vrijeme, potrebna je ljepljiva elastična kompozicija na polimernoj osnovi, što ukazuje na betonske podove.

Moguće je da će se netko sjećati i polaganja sa spajalicama, ali se hardver koristi u kombinaciji sa šperpločom, ivericom ili bilo kojim drugim timom. Za mineralnu bazu to nije prikladno.

Polaganje parketa na estrih ili ljepilo se vrši s odmakom. To znači da su svi redovi međusobno pomaknuti za 1/3. To je najoptimalniji način ugradnje dugih premaza, budući da se formira prilično jaka kružna cijev svakog elementa mreže.

Polaganje podne daske na estrih - vodič korak po korak

Za početak, navedite materijale i alate koji će vam biti potrebni pri radu:

 • Polietilenski hidroizolacijski film debljine 0,2 mm;
 • Podloga od pjenastog polietilena, pluta, ekstrudirane polistirenske pjene ili smreke. Presjek - ne veći od 3 mm;
 • Traka udara potrebna za čvrsti dodatakšipke;
 • Metalna kopča ili otisak za montažu posljednjeg reda;
 • Kiyanka;
 • Stolno ljepilo ili PVA za lijepljenje rezova parketne daske tijekom formiranja kontura cijevi, itd.;
 • montažni klinovi;
 • pila za piljenje, ubodnu pilu ili kružnu pilu;
 • rulet, kvadratni ravnalo, olovka;
 • mjerač razine i vlage;
 • sastav prajmera;
 • Polimerno ljepilo za lijepljenje parketnih dasaka na podlogu i nazubljenu lopaticu.

  Set alata za polaganje podnih ploča.

Polaganje parketa na betonski estrih je završna, završna faza popravka, tako da bi do tog vremena trebalo završiti sve ostale radove. Preporučena temperatura zraka je od +18 do +24 ° C, razina relativne vlažnosti zraka 40-60%. Sustav podnog grijanja se uključuje za 14 dana i isključuje za 2-3 sata.

Istodobno se moraju poštivati ​​uvjeti za aklimatizaciju: parket u pakiranju treba dovesti u prostoriju 2-3 dana prije početka rada i otvoriti ga neposredno prije ugradnje.

Polaganje parketne daske na ljepilo najčešće se provodi u slučajevima kada je rizik promjene linearnih dimenzija vrlo visok (stalno povećana razina vlage, ozbiljne promjene klimatskih uvjeta). Ili ako područje montaže prelazi 120-200 m². Maksimalna dopuštena širina poklopca, položena jedna, kontinuirana mreža - do 15 m.

Savjet! To je kategorički ne preporuča se položiti floorboard na električni "topli podovi", kao spot grijanjeprevisoka, to dovodi do deformacije lamela.

Tehnologija polaganja podne obloge na "plutajući način" je kako slijedi:

Priprema baze

Provjerite ravnost estriha.

Apsolutno svi proizvođači zahtijevaju da je betonski pod ravan, suh, izdržljiv, bez krhotina, starih premaza, ulja i drugih mrlja. Dopuštena razina kapljica je do 2 mm na svakih 2 metra od baze. Za provjeru korištene 2-metarske kontrolne tračnice.

Ako se pijesak "raspada" iz sloja estriha, tada je potrebno temeljno premazivanje poda s armaturom za ojačanje. Također možete koristiti posebna pojačavajuća platna (Multimol iz Utsina, itd.).

Vlažnost estriha iz cementno-pjeskovite smjese ili preklapanja betona ne smije prelaziti 2,5%, anhidrit - do 0,5%. Postotak vlage treba provjeriti pomoću mjerača kontaktne vlage.

Sljedeći korak je hidroizolacija podova. Film se raspoređuje po cijeloj površini s preklapanjem od 15-20 cm, spojevi se lijepe trakom. Zatim morate položiti stražnjicu podloge. Ako se koristi crnogorična sorta, onda je, po preporuci proizvođača, postavljena u dijagonali s podrezivanjem ekstremnih ploča.

Raspored za polaganje parketa.

Prije sastavljanja potrebno je ponovno pažljivo izmjeriti prostoriju i nacrtati uzorak mjerila na komadu papira. To je učinjeno kako bi se točno izračunale dimenzije ekstremnih letvica. Njihova širina ne smije biti manja od 50 mm. Inače, prvi redakpomaci zbog nedostajućih centimetara.

Materijal za polaganje poda

Parketne letvice se uklanjaju iz ambalaže i polažu na pod. Budući da je gornji sloj načinjen od prirodnog drva, površina se može razlikovati u tonu ili uzorku.

Polaganje drvenih obloga treba obavljati u uzdužnom smjeru. To je najbolja opcija, budući da je postotak skupljanja drvnih proizvoda znatno niži od poprečnog skupljanja.

Instalacija počinje na duljini zida s lijeva na desno. Na ekstremnoj traci se reže šiljak, ploča se postavlja na mjesto, a postavljaju se plastični ili drveni klinovi koji osiguravaju razmak između zida i poda. Prvi red ide, drugi počinje s obrubljenom lamelom. Ako je potrebno, spoj je zabrtvljen šipkom za nabijanje.

Posljednji red se izrezuje na specificirane dimenzije s pilom za lice, sastavljenim uzduž kraja, zatim se umetne u otvor i pritisne uz metalni nosač.

Da bi se formirala premosnica cijevi, potrebno je oštricom odrezati šipku, izrezati je i izrezati potrebnu rupu u skladu s pravilom ekspanzijskih spojeva. Ploča je instalirana, segment duž ruba je premazan ljepilom i stavljen na mjesto.

Ugradnja podnica i drugih letvica

Uklonite sve klinove po obodu, aktivirajte "tople podove". Pričvrstite ukrasnu traku na zid tonovima i teksturama, postavite prijelazne trake na vrata. Za stupce i slično, fleksibilniPVC pragovi.

Ugradnja postolja.

Način polaganja parketa na estrih pomoću metode ljepila ponavlja prvu fazu (priprema podloge). Ali sama instalacija je sljedeća:

 1. Odgovarajuće jednokomponentno ili dvokomponentno ljepilo nanosi se na estrih i pažljivo distribuira pomoću nazubljene lopatice.
 2. Šiljak je odsječen u prvom redu, postavljen je na mjestu u skladu sa spojevima za temperaturne kompenzacije.
 3. Naknadne trake moraju se polagati na standardni način, uz čvrsti dodatak brave.
 4. Zadnji red također se skraćuje i vuče pomoću montažnog nosača.
 5. Nakon sastavljanja premaza na njega, potrebno je ugraditi opterećenje za bolje namještanje s bazom za 1-3 dana.
  Lijepljenje podne ploče.

Njega podne obloge

Kako bi sastavljeni premaz služio bez problema godinama, neophodno je:

 • na ulazu postaviti pokrove za prljavštinu i silikonske ili tekstilne prostirke ispod kotača namještaja;
 • Napunite ili stavite zaštitne pokrove na noge ormara, stolova, stolica i drugih predmeta namještaja;
 • Nemojte koristiti abrazivne deterdžente ili agresivne kemikalije za čišćenje grube metle;
 • Izbjegavajte nagle promjene u vlažnosti i temperaturi.

Za svakodnevno čišćenje koristite usisavač. Kao čistač kupite posebnu seriju proizvoda za njegu, uključujući sredstva za uklanjanje mrlja i osvježivače zraka.površinski sloj. I ne zaboravite povremeno ažurirati zaštitni premaz:

 • ulje-vosak - 1-3 puta godišnje;
 • lak - 1 put u 3-7 godina.

Sl. 8 (Obnova zaštitnog premaza parketa)

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije