Kako napraviti drveni pod na betonskoj podlozi - jednostavne i jasne upute za instalaciju

Popularnost drvenih podova ne postaje sve manje stoljećima. Unatoč pojavi novih tehnologija, samonivelirajući polimerni podovi ne mogu se natjecati s njima. Možete napraviti podnice drvenog poda vlastitim rukama, ako uzmete u obzir sve nijanse rada.


Potražnja za drvenim premazom, prikazana na fotografiji, objašnjava se svojstvima prirodnog drva - to je ekološka prihvatljivost, odsutnost kemikalija, osjećaj topline iz prirodnog drva.

Izbor drvnog materijala

Počnite polagati pod s izborom završne obrade. Određeni proizvodi od drveta pogodni su za ugradnju podnih obloga:

 • daske duljine 6 metara i debljine 20-60 milimetara, koje pristaju s žljebovima i žljebovima (za više informacija: "Polaganje poda od zubane daske vlastitim rukama: lekcije stručnjaka");
 • parketne ploče duljine 2 metra i debljine od 18 do 25 milimetara, s tiplama i utorima na svakoj strani proizvoda;
 • troslojne lijepljene parketne (inženjerske) ploče u kojima su donji slojevi načinjeni od bora, a gornja površina je od vrijednih vrsta.

Montirani drveni podovi u dvije izvedbe: gaz idorada. U prvom slučaju se za premazivanje koriste čak i nehlađeni elementi. Zatim se na vrhu hrapave podloge vrši završna obrada, na primjer pomoću laminata ili linoleuma.

Za završnu opciju dobiti suhe planirane proizvode s jezičkom i utorom koji će istovremeno biti završni premaz.


Kada kupujete materijal za takav pod, trebate odabrati visokokvalitetne proizvode koji mogu pružiti trajnost i pouzdanost.

Potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Trebate dobiti suho drvo. Ali prekomjerno suho ili mokro drvo može se vremenom deformirati kao rezultat izloženosti okoliša.
 2. Kupujete materijal s 15-postotnim zalihama.
 3. Potrebno je odabrati glatke, glatke podne daske bez grešaka.
 4. Stručnjaci savjetuju kupnju robe iz jedne serije, tako da proizvodi nemaju različitu nijansu i imaju istu teksturu.
 5. Ploče, oštre i žljebljene, moraju imati duljinu od najmanje 2 metra. Poželjno je da se podne obloge prethodno opere i obrade protupožarnom zaštitom i antiseptikom.
 6. Četinari su u pravilu odabrani za podove drveća, jer se drvo smreke, bora, jele, cedra, ariša odlikuje visokom čvrstoćom i otpornošću na abraziju. Skuplji po cijeni su proizvodi od tvrdog drveta, uključujući hrast i bukvu.

Pripremni događaji

Profesionalci preporučujupolaganje drvenog poda na betonsku podlogu u proljeće nakon završetka razdoblja grijanja, jer u ovo doba godine zrak i drveće imaju optimalnu vlažnost.

Prije ugradnje podne obloge potrebno je pripremiti betonsku podlogu. Ako se glazura ponovno napuni, bit će potrebno oko mjesec dana da se završi sušenje. U slučaju postojanja nedostataka na temelju toga, moraju se ukloniti. Jame i rupe pune se samonivelirajućom smjesom, a izbočine se izglađuju mljevenjem.

U procesu pripreme u betonskoj podlozi uz pomoć dijamantne bušilice opremite komunikacijske rupe za polaganje inženjerskih mreža, kablova itd.


Od velike je važnosti polaganje hidroizolacijskog sloja, koji bi trebao zaštititi drvene trupce i podove od ploča od vlage. Kao rezultat toga, pod će trajati dugo vremena. Od materijala za hidroizolaciju najčešće se koristi debeli film od polietilena ili penofola. Položeni su s preklopom od 20 centimetara. Također možete upotrijebiti poliuretanski prajmer (prajmer).

Drveni pod postavlja se na jedan od tri načina:

 • na ljepljivi sastav;
 • na ploče od otporne na vlagu;
 • na zaostacima.

Montaža pomoću ljepila

Drveni pod je položen na betonsku podlogu, koja mora biti u skladu s normama SNiP 3.04.01-87. Kada prolazni pod ima labavu strukturu ili na njemu ima pukotina, podlogu treba postaviti na podlogu ili, kako bi se ojačala, pokritikompozicija prajmera.

Kada se polaže široka lepeza drva, za pričvršćivanje se koristi poliuretanski jednokomponentni ljepilo, a uska inženjerska ili čvrsta ploča fiksira se dvokomponentnim poliuretanskim ljepilom (također pročitajte: "Što je inženjerska podna ploča i kako je položiti").


Redoslijed instaliranja:

 1. Mjeri se prostorija i uklanjaju podne ploče potrebne duljine.
 2. Na podlogu se nanosi ljepilo debljine ne veće od 3 milimetra. Instalacija počinje od zida nasuprot ulazu.
 3. Raširite nekoliko redova podnih dasaka i pritisnite prema dolje.
 4. Kada se ljepilo stvrdne, montirajte preostale redove.

Lag tehnologija

Prednost ove opcije je mogućnost prikrivanja položenih komunikacija ispod površine poda. No, budući da je debljina baze oko 10 centimetara, nije preporučljivo polagati pod na trupcima u sobama s niskim stropovima.

Podne daske su pričvršćene na drvene zastoje od neravnih šipki, greda ili debelih dasaka, koje stoje na rubu. Na njih je montiran drveni pod, pod uvjetom da je minimalna debljina sloja 20 milimetara.


Na podnožju su okomite na lagani tok koji dolazi iz prozora s određenom veličinom koraka. Sa debljinom ploče manjom od 35 milimetara, ona je 60 centimetara, od 35 do 40 milimetara - 80 centimetara, više od 40 milimetara - 100 centimetara.

Radite na tomeinstalacija se provodi u fazama:

 1. Prije postavljanja drvenog poda na betonsku sponu, trupci se pričvršćuju na podnožje vijcima i tiplama (za više detalja: "Kako pričvrstiti trupce na betonski pod - dokazane opcije montaže"). Njihove kape treba utopiti na dubini od nekoliko milimetara.
 2. Zastoji se poravnavaju s razinom. Dopušteno je odstupanje, koje ne prelazi 2 milimetra po dva metra.
 3. Za zvučnu izolaciju, proizvodi od drvenih vlakana polažu se duž zidova.
 4. Niše između rešetki ispunjene su toplinski i zvučno izolirajućim materijalima, kao što su mineralna vuna, ekspandirana glina, pjenasta plastika i drugo.
 5. Podne daske su učvršćene vijcima za samourezivanje. Polaganje se izvodi od zida u smjeru svjetlosnih zraka. U slučaju ekspanzije drva potrebno je ostaviti kompenzacijski šav širine 7-10 milimetara. Spojevi ploča trebaju biti smješteni u sredini zaostatka.
 6. Nakon završetka ugradnje podnih dasaka, ugradite podloge.

Raspored podova na osnovi šperploče

Polaganje drvenih podova na betonsku podlogu može se izrađivati ​​pomoću ploča od vlažne šperploče debljine 12-18 milimetara:

 1. Materijal se reže na kvadrate sa stranama od 40 ili 80 centimetara i podvrgava se grubom mljevenju.
 2. Šperploča se postavlja dijagonalno na budućem katu s razmakom od 4 milimetra. Učvršćuje se ljepilom, a zatim se koriste tiplovi. 10 milimetara se udaljava od zidova (više: "Kako popraviti šperploče na opciju polaganja betonskog poda").
 3. Prašina na površini.
 4. Podne ploče pričvršćene na ivericusamorezni vijci.