Prednosti i nedostaci suhog podnog estriha

Proizvođači podnih obloga tvrde da trajnost njihovih proizvoda ovisi o stanju podloge. Ako postoje ograničenja za klasično izravnavanje cementa i pijeska, koristi se vremenska tehnologija suhog estriha.

Što je suhi estrih

Prema SP 29.13330.2011 /SNiP 2.03.13-88, podloga za dekorativne i zaštitne materijale treba biti kruta, ujednačena, čvrsta, monolitna. Za uklanjanje nedostataka koriste se sljedeće tehnologije:

 1. Klasični mineralni estrih "mokri" tip cementa-pijeska, žbuke i drugih vrsta otopina. To vrijedi i za samonivelirajući pod.
 2. Polusuho niveliranje podloge pomoću mješavine pješčanog betona i vlaknastih vlakana.
 3. Suhi estrih - predgotovljeni podovi na podnožju ili preklapanju.

Osvrnimo se na potonje. Tehnologija pretpostavlja usklađivanje uz pomoć građevinskih materijala za ploče, kao što su GVL, LSU, iverica, šperploča, OSB i drugo. Postoje čak i posebni listovi od MDF-a i kompozita od plute koji se koriste u kombinaciji s posebnim namjenskim materijalima.

Suhi estrih treba imati prednost ako:

 • Zahtijeva maksimalnu brzinurad;
 • "Mokri" procesi su nepoželjni;
 • U zatvorenom prostoru postoje jaki padovi, neravnine ili je potrebno značajno podići razinu postojećeg poda.

Stručnjaci su razvili nekoliko verzija dizajna. Za stanove, kuće i urede najčešće se koriste sljedeći tipovi:

 1. Buldožer.
 2. Podni okvir (na trupcima).
 3. Podesivi dizajn.
 4. Tvrdi pod.

Razmotrite svaku vrstu sa svim prednostima i nedostacima.

Estrih u rasutom stanju

Tvrtka Knaufpromovira ovu vrstu predfabriciranih podnih obloga na ruskom tržištu najaktivnije . Preporučuje se za uporabu na pločama i gredama.

Rasuti estrih je višeslojna konstrukcija koja se sastoji od:

 • Vodootporni film položen na podlogu s preklapanjem na zidu. Snažno se preporučuje da se spriječi prodor male magle i prašine u donje prostorije, kao i barijera za isparavanje i vlagu. Budući da slojevi na vrhu pružaju zvučnu izolaciju u zraku (tj. Izjednačavaju zvukove ljudskog govora, televizije, itd.), Stručnjaci savjetuju da se pobrinete za uklanjanje udarne buke. Posebno u slučajevima kada se planira nanošenje premaza s rezonantnim učinkom (laminat, parket, itd.) Za to se vlažno-akustični materijali od valjka ili ploče ugrađuju pod hidroizolacijom;
 • Nemetalna zapuna. Može se slomiti ilifinozrnata ekspandirana glina, ekspandirani perlit, zgnječena troska, šljaka, vermikulitna masa, kvarcni ili kvarcni pijesak i druge vrste punila. Preporučeni modul veličine zrnaca je od 0 do 7 mm, vlažnost - ne više od 1%. Debljina zatrpavanja - od 20 do 100 mm;
 • Materijali za izradu limova. Prednost treba dati žljebastim predmetima kao što je Knauf-Superfloor (GVL) s 50 mm dubokom prirubnicom za montažu ili QuickDeck ivericom. Kao analogni dopušteno korištenje šperploča, OSB, DSP i drugi.

Za površine koje se ne pune ili prostorije s niskim radnim opterećenjem (npr. Potkrovlje, ljetne nadogradnje, prostorije za opuštanje itd.), Neki proizvođači predlažu korištenje ekstrudirane polistirenske pjene ili ploča mineralne vune visoke gustoće.

Tablica 1 . Rasuti suhi podni estrih: za i protiv

Pozitivne osobine Negativna obilježja
Mala težina u usporedbi s klasičnim mineralnim estrihom. U nedostatku iskustva, česte su pogreške koje uključuju mnoge probleme (škripanje, udarci, prašina itd.).
Visoka brzina rada - od 1 dana ili više, ovisno o području i složenosti objekta. S vremenom je moguće djelomično povratno skupljanje, kao i učinak pješčanog sata zbog neravnomjernog opterećenja, dinamičkih kretanja itd.
Niska razina prašine tijekom instalacije. Slabazvučnu izolaciju, osobito u strukturalnoj i udarnoj buci, koja zahtijeva dodatni sloj.
Kompleksna oprema (mješalice za beton itd.) Nije potrebna. Vijek trajanja u skladu s odobrenjem proizvođača komponenti je 5-10 godina.
Dopušteno je samo stajling.
Visoka razina toplinske izolacije.
Održivost i lakoća rastavljanja.

Na prvi pogled, tehnologija uređaja za polaganje estriha čini se jednostavnim, ali u praksi postoje mnoge "zamke" u ovom pitanju. Zbog nedostatka specifičnih znanja, čarobnjak nakon postavljanja pojavljuje se raznim neukrotivim nedostacima, kao što su:

 • Podignuti kutovi;
 • Nedostatak ravnosti, što je posebno vidljivo na spojevima ploča (kada se koriste proizvodi s glatkim, nepovučenim rubovima);
 • formiranje šupljina ispod poda;
 • prisiljavanje nekih područja;
 • Nastajanje prašine.

Kao rezultat toga - kršenje cjelovitosti završnog završnog materijala, višestruke škripe i tako dalje. No, trošak instaliranja rasutog estriha je znatan - puni ciklus od oko 900 p. /M².

Ukratko, poravnanje poda pomoću nemetalnih materijala je kako slijedi.

Tablica 2 . Polaganje suhog predfabriciranog poda pomoću zapune.

6. 7.
br. Naziv procesa Shema
1. Priprema podloge: uklanjanje starih premaza, uklanjanje nečistoća, djelomičnoporavnanje.
2. Provjera razine poda, označavanje zidova.
3. Polaganje polietilenske folije kako bi se na zidovima osigurala hidro i parna izolacija s preklapanjem od oko 10-20 cm, a po potrebi se polietilenska folija polaže vibro-akustičnim materijalima.
4. Učvršćivanje vrpce amortizera po obodu.
5. Punjenje nemetalnog punila, njegovo poravnanje uz pomoć vodilica i izravnavajućih letvica. Obvezno nabijanje i ponovno zaglađivanje površine kako bi se dobio gusti sloj bez skupljanja i pomicanja.
Sečenje listova GVL ili DSP, polaganje iz udaljenog zida s pomicanjem završnih spojeva u susjednim redovima od najmanje 25 cm
Zaptivanje spojeva s elastičnim punilima.
8. Za keramičke i kamene ploče preporučuje se dodatna obrada vodootpornim temeljnim premazima.

Pavao na trupcima

Suhi okvir također uključuje sustav okvira, poznatiji kao pod na trupcima. Iz naziva je jasno da je dizajn "kostur" letvica ili metalnih profila koji su fiksiraniKoraci od 40-50 cm do betonske ili drvene podloge. Za poravnanje ispod elemenata okvira staviti obloge od Vlaknaste Ploče, iverice, drvene lugs.

Raspoloživi limeni materijali pričvršćeni su na pripremljeni okvir: OSB, iverica, MDF, šperploča, itd. Pripremljeni pod je pogodan za sve podne materijale, uključujući laminat, parket, pločice od prirodnog ili umjetnog kamena i za visokokvalitetnu zajedničku obradu - ispod linoleuma , tepih i druge vrste elastičnih i polukrutih završnih materijala. Budući da njegova čvrstoća ne prelazi 15 MPa, lag lagor treba instalirati u prostorijama s neintenzivnim opterećenjima: okvirni okvir, ploče, čvrste, blokirane, drvene kuće; stanovi, uredi, mali kafići, itd. Trošak takvog poda počinje od 1100 p. /m².

Tablica 3 . Prednosti i nedostaci poda na trupcima

Relativno mala masa za razliku od "mokrog" estriha.
Profesionalci Minusi
Proces instalacije koji zahtijeva mnogo rada.
Samostalno polaganje moguće je u suhim i vlažnim područjima, uključujući kupke i praonice. Za potonje je potrebna hidroizolacija ili uporaba materijala otpornih na vlagu. Pristojna visina konstrukcije - od 5 cm do 15 cm.
Moguće je ugraditi podno grijanje i "meko" električno grijanje podnožja. U slučaju kršenja tehnologije pojavljuju se škripanje, slijeganje, podovi, geometrija i drugi nedostaci.
Jednostavno rastavljanje i održavanje. Maksimalna razina čvrstoće poda je do 15 MPa.
Visoka razina zvučne i toplinske izolacije.
S obzirom na tehnologiju, vijek trajanja je najmanje 10 godina.

Način uređenja poda na trupcima izrađen je dugo vremena i uspješno je proveden od strane stručnjaka i ručno.

Tablica 4 . Ugradnja suhog estriha.

Naziv procesa Shema
1. Priprema podloge: čišćenje starih podnih obloga, krhotina, uklanjanje jakih kapljica, izbočina, popunjavanje rupa i udubljenja popravkom brzosušećih struktura, hidroizolacija, zvučna izolacija.
2. Provjera osnove pomoću laserske ili hidrotehničke razine, po želji - označavanje.
3. Obrada drvenih podnih elemenata zaštitnim spojevima.
4. Formiranje okvira zaostajanja.
5. Polaganje u intervalima toplinskog izolatora.
6. Ugradnja limenih materijala vijcima, čavlima i drugim vrstama hardvera.
7. Završavanje brušenja poda.

Kada se koristi industrijska izolacija, poželjno je izvesti radove u skladu s uputama proizvođača. Na primjer, ako je primjenjivomineralna vuna, potrebno je polagati parnu i vjetrovnu membranu za zaostajanje. I nakon ugradnje ploča od kamene ili staklene vune - zaštita podova. I tek tada - pričvršćivanje ploča od iverice ili iverice.

Podesivi pod

Treći tip suhog estriha razumno se smatra najdugotrajnijim u izvođenju, zahtijevajući majstora profesionalnosti i sposobnosti rješavanja nestandardnih zadataka. U isto vrijeme, dizajn je u potražnji, jer omogućuje ispravljanje nedostataka kako u novim zgradama tako iu rekonstrukciji objekata starog temelja.

Strukturno se sastoji od drvenih trupaca ili ploča od iverice /iverice, koje su montirane na pričvrsne i potporne elemente pričvršćene na njih. Potonji koriste šipke s navojem, vijke, sidra i druge slične dijelove. Visina nosača može se podesiti okretanjem vijka za zaključavanje oko osi konzole. Za učvršćivanje položaja podnog elementa koriste se posebni graničnici, tiplovi-čavli. Trošak uređaja takve grube baze - od 1200 p. /M².

Tablica 5. Ugradnja podesivog predfabriciranog poda.

Naziv procesa Shema
1. Priprema podnog poda: uklanjanje krhotina, većih oštećenja poda, po potrebi vodonepropusnost.
2. Provjeravanje postolja ravnomjerno i uklanjanje razine budućeg poda
3. Ugradnja potpornih elemenata (konzola, sidra i. \ Tet al.).
4. Ugradnja srednjih trupaca, izolacija ili polaganje ploča od šperploče na podesivoj bravi, njihovo učvršćenje.
5. Provjera gotovog poda, uklanjanje izbočenih elemenata, ako je potrebno - brušenje površine.

Podesivi podovi se primjenjuju na mineralnim i drvenim podlogama, uključujući krhke, lomljive i niske nosivosti. Osim toga, imaju i mnoge druge prednosti.

Tablica 6. Prednosti i nedostaci podesivog poda.

Pros minusi
Mogućnost izravnavanja bilo kojih, čak i najsloženijih baza. Kada se tehnologija krši, pojavljuju se različiti nedostaci: škripanje, izbočine itd.
Relativno mala težina i malo opterećenje na potpornim konstrukcijama. Proces zahtijeva profesionalizam instalatera, kao i znatne troškove rada i vremena.
Dopušteno je postavljanje bilo kakvih komunikacija ispod poda. Nije prikladno za sobe s niskim stropovima.
Uređaj za dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju.
Ako je potrebno, možete brzo promijeniti razinu poda.
Pogodan za gotovo sve materijale za završnu obradu podova.
Životni vijek - najmanje 7 godina.

Tvrdi suhi estrih

Posljednja suhaMontažni podovi također su izrađeni od iverice, gipsanih vlakana, OSB-a i drugih analoga. Smatra se najjednostavnijim u izvedbi, budući da su svi limovi ugrađeni izravno na betonsku podlogu bez dodatnih obloga. Preporučuje se za izravnavanje površine podnih ploča ili nakon ugradnje tradicionalne cementno-pješčane estriha. Uklanja manje nedostatke i osigurava minimalnu toplinsku izolaciju za laminat, parket, linoleum, tepih i druge završne materijale.

Tablica 7. Prednosti i slabosti krutih podova

Meritumi Nedostaci
Jednostavna i brza instalacija. U slučaju kršenja tehnologije mogu se pojaviti škripanje i manje nepravilnosti.
Lagana konstrukcija. Poravnava samo manje nedostatke, tj. Kapi ne veće od 5 mm.
Dopuštena je ugradnja sustava podnog grijanja "mekog tipa" (infracrvenih podloga, setova jezgara) za laminatne podove i parkete. Nije moguće dodati dodatnu toplinsku izolaciju.
Prikladan za sve materijale za završnu obradu, ali kada se postavljaju pločice ili ploče od kamena od vlažnog materijala.
Vijek trajanja - najmanje 10 godina.
Optimalno za sobe s niskim stropovima, kao i za bilo koju razinu opterećenja.

Ugradnja krutog suhog estriha je jednostavna. Da biste to učinili, listovi šperploče, iverica, DSP su pričvršćeni na čistu, pripremljenu bazu uz pomoć hardvera ili polimernih ljepila u 1-2sloj. Debljina gotovog premaza - 12-24 mm. Cijena podnih uređaja - od 300 p. /M².

Tablica 8. Ugradnja krutog veziva suhog tipa.

Naziv procesa Shema
1. Priprema baze: uklanjanje ostataka i prašine. Kao i uklanjanje izbočina, punjenje rupa, rupice s popravcima. Hidroizolacija ili obrada temeljnim premazom se vrši na zahtjev kupca.
2. Provjera ravnosti razine poda.
3. Podovi od lima i njihovo pričvršćivanje pomoću hardvera.
4. Brušite pod kako biste izgladili najmanje razlike u rubovima.

Usporedba klasičnih, polusuhih i timskih veza

Sve vrste suhog izravnavanja poda je učinkovit, praktičan i brz način da se baza podigne u stanje. Osim toga (s pravim uređajem!) Izvrsna alternativa za mokre i polusuhe estrihe. Svaki od njih ima svoje ciljeve, tolerancije i ograničenja. Usporedimo sve tri tehnologije u tabličnom obliku.

Tablica 9. Usporedba tipova zateznih radova.

Ograničeno Ne Ne
Značajke Klasična cementno-pješčana glazura Polusuho poravnanje Suhi montažni podovi
Kompatibilnost s završnim podnim oblogama. Svi Sve Za keramiku i kamenje potrebna je hidroizolacija.
Trajanje radova za prostore do 100 m2 , od početka do pune operacije. Najmanje 30 dana. 1-2 tjedna. 2-5 dana.
Upotrebljava se za prostore s visokom razinom vlažnosti. Da Da
Uređaj u zgradama s normalnom razinom opterećenja. Da Da Da
Ograničenje uporabe zbog niskih stropova. Da Da
Nastajanje u područjima s intenzivnim opterećenjima. Da Da
Ograničenje za uređaj zbog težine. Da Da Nijedno
Cijena (za cijeli ciklus). Od 1000 p. /M2 Od 1.100 p /m2 Od 300 p. /M2
Životni vijek. 10-30 godina 5–15 godina 5–15 godina.

Prema povratnim informacijama kupaca, klasična cementno-pješčana glazura i dalje se smatra najtrajnijom i izdržljivijom. Sve ostale vrste izravnavanja priznaju vlasnici stanova i kuća kao ne tako pouzdane, ali prilično učinkovite i prikladne za uređenje čak i podova za laminat, linoleum, parket, pločice. Kao što pokazuje analiza situacije, osebujna negativnost mišljenja o suhom i polusuhom estrihu uzrokovana je višestrukim kršenjima tehnologije njihovog uređaja. Stoga, s obzirom na iskustvo drugih, pažljivo pristupite odabiru timova za popravak i budite sigurni da pratiteu svim fazama.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije