Polaganje podnog grijanja u estrih - kako to učiniti

Grijani podovi odlična su tehnologija koja se uvodi u svakodnevni život sve većeg broja ljudi. Proizvodnja, izrada dijelova za takve podove, aktivno se razvijaju, predstavljajući kupcima veliki izbor proizvoda u svom području.


Oni koji nikada nisu naišli na izbor takvog načina grijanja stana teško će odabrati potrebne elemente bez ičije pomoći; U ovom članku, bit će vam rekao tehnologija polaganja toplog poda ispod estriha.

Višeslojna struktura

Grijani pod ispod betonske košuljice montira se u nekoliko slojeva:

  1. Gazni estrih od betona. On služi za poravnavanje poda, tako da, ako je baza već ravna, na primjer, ona je napravljena od ploče, onda je ovaj korak često preskočen.
  2. Zatim se postavlja izolacijski materijal, na primjer, penofol, koji će vas također spasiti od nepotrebne buke. Ovaj sloj je jedan od najvažnijih, jer zahvaljujući svojstvima koja reflektiraju toplinu, zagrijavate samo svoj stan.
  3. Grijaći elementi se nalaze na vrhu izolacije. Ovi elementi mogu biti vodovodna cijev, tepih za grijanje, kabeli i sve što se nalazi na tržištu tehnologija grijanja.
  4. Završni sloj je gotovi betonski estrih, nakoji će pokriti završni pod, na primjer, laminat. Ovaj sloj doživljava teška opterećenja, kao i toplinu, pa se o njezinoj konstrukciji treba raspravljati detaljnije.

Konačni betonski estrih

Kao što je gore spomenuto, betonski estrih koji pokriva pod mora biti izdržljiv. Ako pod ne izdrži opterećenja, a na njemu se pojave pukotine, to može dovesti do pregrijavanja pojedinačnih grijaćih elemenata, pa ćete morati ponovno podstaviti pod, pa je važno odlučiti koju vrstu podne obloge napraviti za topli pod.

Da biste izbjegli takvu situaciju, pažljivo razmislite o odabiru smjese za betonski estrih. Na tržištu postoji širok izbor gotovih mješavina za tople podove, a rješenje možete i sami pripremiti miješanjem cementno-pješčanog morta s ljepilom, gdje je jedna litra cementa 1 litar PVA ljepila.


Ako gradite grijani pod pomoću vodovodnih cijevi, onda je bolje koristiti rješenje na bazi prosijavanja - mješavinu pijeska i šljunka. Na taj ćete način postići veću čvrstoću poda, kao i bolji prijenos topline nego u slučaju cementno-pjeskovite smjese.

Tehnologija gnječenja podnog grijanja za prosijavanje cementa:

  1. Pomiješati 4 dijela krša i 3,5 dijela pijeska.
  2. Dodajte 1 dio suhog cementa i promiješajte.
  3. Učinite beton elastičnim, postupno dodajući malu količinu vode.

Vrlo je važno slijediti ovu tehnologiju, jer je višak krša ili nedostatak pijeska veliki problem,što vam ne dopušta pravilno poravnavanje kravate.

Posebnu pozornost treba posvetiti i debljini betonskog estriha. Za većinu grijaćih elemenata prikladna je glazura debljine od 3-7 cm, ali ako se takav pod ugradi u proizvodnju, bolje je povećati debljinu estriha na 10 cm. vidjeti u dubini.


Takve dimenzije omogućuju ravnomjerno zagrijavanje poda, odmah nakon uključivanja sustava grijanja. Navedena debljina estriha također podnosi sve fizičke napore.

Važno je napomenuti da za apartmane s niskim stropovima postoje posebne samonivelirajuće smjese. Prema proizvođačima, 2,5 cm debljine ovog estriha bit će dovoljno za kvalitetan pod. Osim toga, možete napraviti drugačije rješenje miješanjem suhog cementa i plastifikatora u sljedećim omjerima: 1 litra plastifikatora na 100 kg cementa.

Kako položiti topli pod

Nakon razgovora o svim zamršenosti betonske košuljice, možete početi s podnim grijanjem:

Priprema grubog estriha i polaganje toplinskog izolatora

Grubi estrih treba očistiti od svih nepravilnosti i prljavštine. Oštri rubovi također se moraju ukloniti lopaticom, međutim, to je nekritičko. Možete ukloniti svu prašinu usisavanjem.


Nakon što smo pripremili površinu, počeli smo polagati toplinski izolator. Da bi se odrazila toplina, možete koristiti različite materijale: plutastu podlogu, penofol ilipolistirena. Mogu se pričvrstiti na betonski estrih s tiplom ili ljepilom, a spojevi ploča izolacijskog materijala moraju se zalijepiti trakom. Treba napomenuti da je za vodu toplinski izoliran pod je bolje koristiti ekspandirani polistiren, a za električnu uporabu folijski materijali, na primjer, penofol.

Traka za prigušivanje

Ta je vrpca namijenjena zaštiti poda od ekstrema temperature. Izrađena je od polietilenske pjene i djeluje prema sljedećem načelu: kada se beton širi pod utjecajem topline, traka se komprimira, a kada se beton ohladi i suži, traka se širi, zatvarajući praznine.


Traku treba zalijepiti između kontura toplih podova, kao i na spoju zidova i poda po obodu prostorije.

Ugradnja grijaćih elemenata

Ako instalirate pod koji se zagrijava vodom, pričvrstite njegove cijevi na udaljenosti od 10 do 30 cm između njih. Uvjerite se da savijene cijevi nisu previše oštre, jer u protivnom može doći do loma cijevi. Cijevi se mogu pričvrstiti na pod pomoću tipli pomoću pričvrsnih profila.


Instalacija električnog poda započinje polaganjem kabela na montažnu traku, nakon čega se sama traka postavlja na podu na udaljenosti od približno 50 cm jedna od druge. Budite posebno oprezni pri instaliranju radova u kadi ili kadi, jer se električni grijani pod mora uzemljiti, kao i ugraditi RCD modul.

Metalna mreža

Koristi se metalna mreža u konstrukciji grijanog podadrugačije. Netko ga stavlja samo ispod cijevi za grijanje, netko samo u završnoj košuljici, pojačava je, a neki koriste istovremeno i to. Stavljajući rešetku ispod cijevi, nećete morati zakucati temelj svog poda, jer se cijevi mogu pričvrstiti izravno na rešetku, a postavljanjem iznad cijevi ili električnih elemenata izradit ćete monolitni betonski pod.


Instaliranjem električnog podnog grijanja u estrih s željeznom mrežom u kupaonici, metalni okvir će također morati biti uzemljen.

Završni estrih

Prije nego počnete lijevati beton, provjerite podno grijanje. Nanesite tekućinu na pod i pričekajte dan, ako niste otkrili curenje, a pod dobro se zagrije, onda možemo zaključiti da je u dobrom stanju. Električni pod je brže provjeren. Svi elementi trebaju biti dobro zagrijani, ali ne pregrijavani. Ako je pod u redu, smjelo nastavite s otopinom za gnječenje.

Beton se može sipati samo pri pozitivnim temperaturama. Pod se treba ulijevati u jednom potezu, ali u višerazinskoj sobi to možete učiniti tako da uđete u svaku zasebnu razinu.


Prije betoniranja možete izraditi i posebne svjetiljke od željeznog profila ili drvenih šipki. Popravi ih na pola metra od zida i vodi ih, poplavi pod.

Počnite izlijevati otopinu iz ugla sobe nasuprot vratima. Pazite da razina betona ne prelazi razinu svjetionika. Poplavite beton, probijte ga.željezna šipka koja će osloboditi estrih od zračnih šupljina.

Grijani pod može se uključiti tek nakon potpunog sušenja estriha (oko mjesec dana), za to vrijeme vrijedi namočiti beton tako da se stvrdne, a ne čađa. Vidi također: "Kako ispravno staviti topli pod s vodenim krugom."


Zaključak

Polaganje podnog grijanja nije lagan zadatak, međutim, poštujući pravila i tehnologiju, čak i početnik s time će se nositi.