Zašto i zašto laminat škripi kada hoda po podu

Laminirane ploče kao podnice postaju sve popularnije jer se mogu koristiti u gotovo svakoj zgradi. Uz cijeli popis prednosti, nemoguće je ignorirati niz nedostataka ovog materijala. U ovom članku detaljno ćemo ispitati kako eliminirati škripu laminata, kao i razloge koji mogu izazvati ovu pojavu.


Laminat je posebno cijenjen za kvalitete kao što su:

 • jednostavnost ugradnje;
 • snagu i dug život;
 • vanjska ljepota;
 • mogućnost ugradnje u bilo koji dizajn interijera.

Međutim, ovaj omotač nije imun na pojavu škripanja i škripanja, neugodnog sluha i daljnjeg uništavanja naslovnice.

Zašto škripanje laminata

Dakle, postoji nekoliko razloga zašto laminat squeaks kada hoda na njemu. Često, ako vrijeme ne eliminira problem krckanja, moguće je da će laminat morati biti obnovljen. Među glavnim razlozima za premazivanje ogrebotinama može se primijetiti nepravilna instalacija i kršenje tehnologije.

Razlike u raziniosnove

Jedan od razloga zašto laminat škripi nakon instalacije je ne-idealna baza u kojoj se može promatrati:

 • rupe ili udubljenja;
 • neravnomjerni estrih s nanošenjem sloja otopine;
 • pad razine poda u različitim dijelovima sobe.


Ako su se takve mane ignorirale tijekom ugradnje laminata, ubrzo nakon polaganja laminat će neizbježno početi škripati.

Neki pokušavaju uštedjeti vrijeme na obradi baze polaganjem podloge ispod laminata. Međutim, to ne može pomoći ako je pod ispod njega neravnomjeran.

Ostaci prljavštine na podlozi

Slaba točka lameliranih panela su spojevi, tj. Brave. Vrlo često, čak i nakon kratkog vremena nakon završetka popravaka, možete čuti karakterističan krckanje premaza. Vjerojatno, temelj nakon završetka fugiranja i brušenja nije očišćen od pijeska, sitnog šljunka ili drugih zagađivača. Čak i ako se u početku, zbog prisutnosti podloge, ne čuju nikakvi vanjski zvukovi, pojavit će se vrlo brzo.

Stoga, razlog zbog kojeg se laminat hvata pri hodu, je pod podom raznih vrsta ostataka, koji se pojavljuju kroz podlogu koja je tijekom vremena izgubila svoj oblik i odrezana u pod odozdo. Kada hodate bosi, taj se zvuk najsnažnije čuje.

Ne pružaju se alineje

Čak i vrlo kvalitetna i skupa laminirana obloga može ispustiti krckanje. Kao jedan od razloga zašto se može nazvati laminatnim drobovimakršenje tehnologije polaganja, tj. nedostatak tehnoloških praznina u zidovima. Kao i svaki pod koji se sastoji od drva, laminat se nastoji proširiti s promjenama unutarnje mikroklime. Tehnološki razmaci na zidovima širine 1,5-2 cm osmišljeni su tako da kompenziraju ovo širenje i zadrže laminat u radnom stanju dugo vremena.


Ako zanemarite ovo pravilo i položite laminat na zidove, ne biste se trebali čuditi zašto laminate. Ploče počinju rasipati i trljati se o podloge, stvarajući neugodne zvukove.

Osim toga, takva povreda tehnologije podrazumijeva povećanje opterećenja na spoju ploča, koje također počinju škripati tijekom trenja.

Laminat niske kvalitete

Loša kvaliteta jeftinog materijala koju proizvode nepoznate tvrtke može dovesti do velike frustracije i gubitka novca. Takve ploče mogu početi škripati i škripati, čak i ako ozbiljno poduzmete sve korake postavljanja.

Stoga nije vrijedno štednje i kupnje proizvoda nepoznatih marki i nepoznatog porijekla. Bolje je odabrati kvalitetne premaze jer imaju jamstvo proizvođača.


Dobar laminat neće cviliti, puknuti, nabreknuti ili ispucati bez razloga, formirajući praznine (pročitajte također: "Što učiniti ako je laminat natečen od vode - uzroci i rješenja").

Metode rješavanja škripanja laminata

kakorazjašnjeni su samo glavni uzroci neugodnih zvukova, treba shvatiti da to učiniti tako da laminat ne škripi, bez trošenja previše resursa. Postupak će ovisiti o svakom pojedinom slučaju.

Tehnološki zahtjevi

Jedan od njihovih učinkovitih načina, u slučajevima kada laminat škripi, što učiniti bez rastavljanja cijelog poda je izvođenje potrebnih tehnoloških udubljenja u blizini zidova koji su bili zapostavljeni tijekom početne instalacije.


Za popravak u ovom slučaju možete:

 • Pažljivo uklonite sve lajsne;
 • ukloniti dio ploča uz zid čvrsto uz zid;
 • pomoću kružne pile potrebno je odrezati dio ploče duž njegove duljine tako da nakon ugradnje ostane između laminata i zida udaljenost 1,5-2 cm;
 • Rezani laminat bi trebao biti ponovno položen na pod, a šupljine bi trebale biti zatvorene pomoću podnica. Vidi također: "Način za brtvljenje praznine u laminatu - dokazane metode."


Postoji još jedna mogućnost kako eliminirati škripu laminata bez rastavljanja. Ova metoda je relevantna ako škripa uzrokuje trenje podne ploče na površini laminata. U takvoj situaciji, izlaz će biti težina donjih ploča nešto viša, tako da se nalaze na maloj udaljenosti od podne površine. Vidi također: "Kako eliminirati škripanje poda - razlozi za pojavu i metode eliminacije"

Takvi popravci ne zahtijevaju nikakve posebne građevinske vještine od vlasnika, a donijet će mnogo koristi, čak i ako je površina sobe velika ipotrajati dugo. Premaz ne samo da će prestati škripati, nego će biti zaštićen od bubrenja, neizbježan u nedostatku praznina u zidovima.

Čišćenje podloge pod laminatom

Ako ste uvjereni da su uočeni svi tehnološki uvjeti, a podnožje pod laminatom je savršeno, ali još uvijek čujete škripu, to znači da se pod krinkom nakupilo krhotine. U tom slučaju, način za uklanjanje škripca laminata će biti ponovno polaganje laminata i čišćenje površine ispod nje.

Važno je napomenuti da neki stručnjaci ne preporučuju ponovno prolazak kroz laminat, pogotovo ako je vrlo skup i kvalitetan. Možda će tijekom vremena male krhotine i pijesak samljeti i prestati škripati u zglobovima laminata. Međutim, postoji vrlo velika vjerojatnost da će ova taktika dovesti do oštećenja donjeg dijela premaza, što je puno više problema.


Dakle, izlaz, ako laminat škripi kako riješiti taj problem, izvršenje takvih radnji bit će strogo u navedenom redoslijedu:

 1. Uklonite laminat.
 2. Uklonite staru podlogu.
 3. Temeljito očistite podnožje usisavačem. Nakon toga, potrebno je obrisati grubi pod vlažnom krpom kako bi sakupili preostalu prašinu negdje.
 4. Položiti svježi sloj podloge, budući da je stari već postao neupotrebljiv zbog krhotina ispod njega.

Imajte na umu da ako laminat škripi samo u jednom području, onda možete bez kardinalnog rastavljanja cijelog poda i ukloniti samo nekoliko škripe ploče.Međutim, ako cijeli pokrov squeaks na različitim mjestima, i dalje ćete morati rastaviti cijeli kat.

Prije polaganja laminiranih ploča, osobito u spojevima, potrebno je očistiti prašinu i pijesak od jedva vlažne krpe. Nakon toga se mogu ponovno postaviti na podlogu.

Često stručnjaci koriste mali trik ako trebate ukloniti škripu zidnih ploča laminata. U tom slučaju, ispod ploče možete staviti mali komad kartona kako biste ga lagano podigli. Prema mišljenju stručnjaka, ova metoda je stvarno učinkovita.

Izravnavanje podloge pod laminatom

Najviše vremena treba biti popravak, ako laminat počne škripati zbog neravnomjerne baze. U ovoj situaciji, nema druge opcije za uklanjanje škripanja - ne. Tijekom vremena to će se samo povećati.


Bit će potrebni sljedeći popravci:

 • Najprije uklonite laminat.
 • Sljedeće - morate ukloniti stari supstrat.
 • Površina podloge mora se izravnati nanošenjem svježeg estriha cementnim pijeskom.
 • Nakon što se beton potpuno osuši, stavite sloj samonivelirajuće smjese.

Drvena podloga zahtijeva biciklizam ili izravnavanje šperpločom ili ivericom.

Po završetku manipulacije na izravnavanju temelja treba provjeriti njegov horizontalni položaj s visinom zgrade.

U završnoj fazi možete nastaviti s instalacijom laminiranihploče na podlozi. Treba paziti da se na podnožju, podlozi ili laminatu ne nakupi nečistoća, pijesak ili mala stelja.

Rezultati

Prije uklanjanja škripe laminata potrebno je odrediti točan uzrok ove pojave. Ako strogo slijedimo naše preporuke, ilustrirane fotografije, možemo sigurno preuzeti čak i opsežne popravke premaza, bez straha od komplikacija.